Grevinnan Kerstin Bernadotte av Wisborg

 
image97Kerstin Bernadotte är den legendariska veckotidningsjournalisten som gifte in sig i den kungliga familjen. Och hon har fört vidare journalistarvet i familjen.
Elin Kerstin Margareta Wijkmark föddes den 4 mars 1910 som fjärde barnet till studierektorn och adjunkten Henning Wijkmark och hans hustru Elin (född Larsson).

Trots att inte Kerstins familj hade det särskilt bra ställt var de bekanta med större delen av Stockholms societet, mycket tack vare att Kerstins pappa hade undervisat dem i någon av de många skolorna han tjänstgjort vid.
Hon umgicks bland annat med prins Carl j:r; son till prins Carl (bror till Gustaf V) och prinsessan Ingeborg. 

Under hela Kerstins uppväxt var hennes mor svårt sjuk i tuberkulos, något hon också dog av i februari 1925. Dottern Kerstin var då 14 år. Men problemen för familjen skulle inte ta slut där. Kerstins syster Ingegerd drabbades också av sjukdomen och avled också hon, ett tiotal år senare.
Efter moderns död gifte pappan Henning och fick sonen Carl-Henning 1934. Han är numera en känd författare och Augustpristagare 2007.

Vid 17 års ålder hoppade Kerstin av gymnasiet och fick så småningom arbete på en bank. Men två år senare sade hon upp sig och läste in de sista åren på gymnasiet. Hon tog därför studenten 1931. Sedan var det dags att komma in i arbetslivet igen. Hon började nu på dagstidningen Nya Dagligt Allehanda.

   
image98Kerstin umgicks redan
som barn i de kungliga
kretsarna, närmare
bestämt med prins
Carl jr.
 
 
 

1935 slutade Kerstin på Nya Dagligt Allehanda, för att i juni samma år gifta sig med Axel Johnson. Äktenskapet mellan storstadsflickan och norrlänningen blev inte långvarigt och paret skilde sig bara ett par månader efter bröllopet.

Nu var hon tvungen att skaffa sig ett nytt jobb, denna gången blev det på en veckotidning: Veckorevyn. Vid den här tiden var det ingen populär tidning och nära att gå i konkurs. När så Kerstin gick in till Albert Bonnier för att sluta, passade hon på att klaga på tidningen och kom med nya förslag om hur den skulle kunna se ut. Det hela slutade, möjligen en smula typiskt för Kerstin, med att hon blev chefredaktör för tidningen.

1939 träffade Kerstin prins Carl Johan, dåvarande kronprinsen Gustaf Adolfs yngste son. Tycke uppstod och 1941 friade han till henne.
I hovets ögon var Kerstin inte någon lämplig hustru till dåvarande kronprinsens yngste son, och Carl Johan blev tvungen att gifta sig utomlands. I krigstider som dessa var det emellertid nästintill omöjligt att resa till andra länder, vilket innebar att bröllopet fick vänta till andra världskrigets slut; 1946 i New York. Här blev också paret bosatta.

image99
1946 gifte sig Kertin Wijmark med prins Carl Johan. Han förlorade då sina kungliga titlar.

Paret adopterade barnen Monica, som föddes 1948 i Österrike, och Christian, som föddes 1949.

Kerstin och Carl Johan umgicks mycket med dåtidens storheter, som till exempel Gary Cooper, Karl Gerhard, Birgit Nilsson och inte minst Greta Garbo.
Under Garbos omtalade Sverige-besök sommaren 1975 bodde hon faktiskt hos paret Bernadotte. Carl Johan mötte pressen och sade: "Jag kan inte neka till att Greta Garbo är här, men jag har lovat att hon skall få vara ifred. Under inga som helst omständigheter är hon beredd att lämna några intervjuer eller att över huvud taget framträda i pressen."

Hade Kerstin förut mötts med misstänksamhet från sin svärfar kung Gustaf VI Adolf, blev relationen betydligt bättre ett tiotal år efter bröllopet. 1966 skrev hon till och med en bok om honom, i samarbete med den världsberömde fotografen Lennart Nilsson: "Ett år med kungen".
Kerstin skrev också självbiografin "Ett sån't liv" 1975, som rekommenderas, för den är hemskt rolig och "Moderna manér" 1982.


image122
Bröderna Carl Johan och Sigvard med makarna Kerstin och Marianne kommer ut från Helsingborgs lasarett, efter att deras far Gustaf VI Adolf dött. 

image102 image103
Till vänster: Carl Johan och Kerstin på kung Carl XVI Gustafs bröllop 1976.
Till höger: Paret Bernadotte på 1970-talet.

Paret Bernadottes barn fick inte titeln "Bernadotte av Wisborg" eftersom de var adopterade. Men dottern Monica blev ändå grevinna vid sitt giftermål med greve Johan Bonde. De fick barnen Ebba (1980), Marianne (1982) och Carl Johan (1984).

Sonen Christian gifte sig med Marianne Jenny (från Schweiz) och har även han tre barn: Christina (1983), Richard (1985) och Philip (1988). Familjen är bosatt i USA.
Kerstin fick bara träffa fem av sina sex barnbarn, eftersom hon dog året innan sitt sista barnbarn föddes.
Hon avled den 11 september 1987, 77 år gammal. Då hade hon varit sjuklig en längre tid.

Kul att veta är också att paret Bernadottes barn verkligen har gått i sina föräldrars fotspår. Sonen Christian är affärsman precis som sin pappa och dottern Monica är journalist som sin mamma.
Hon är nu skribent på Svensk Damtidning och har förut arbetat på Husmodern, Se & Hör och Hänt Extra.
På Svensk damtidnings hemsida hade hon en tid spalten "Fråga Grevinnan".
Trackback
RSS 2.0