Kungaparet i Finland


Drottning Silvia, kung Carl Gustaf och president Tarja Halonen med maken Pentti Arajärvi.
Faksimil: Hufvudstadsbladet
Drottning Silvia.På tisdagen inleddes svenska kungaparets officiella besök i Finland, med anedning av Märkesåret 2009.
Klockan tio på tisdagsförmiddagen anlände kung Carl Gustaf och drottning Silvia till ett sensomrigt Åbo där de på ortens flygplats togs emot av bland annat finske bostadsminstern Jan Vapaavuori.
Därefter begav sig det kungliga paret till president Halonens sommarresidens Gullranda, beläget i Nådendal. Det blev ett glatt möte mellan de båda statscheferna och deras respektive. Kungen och presidentparet var strikt klädda i mörka kostymer, medan drottning Silvia stod för fägringen med sin knallröda dräkt och färgglatt blomster i famnen.

Efter den lättsamma sammankomsten hos presidenten bar det via hennes representationsbåt Kultaranta VII, av till Åbo. Klockan 13.00 tilldrog sig lunch på Åbo slott. Till förrätt serverades rimmat renkött, mousse på kallrökt renkött och renleverpastej samt gurksallad tillsammans med tranbärssorbé. Varmrätten bestod av mildrökt stör och vitvinssmörsås med kaviar, kantarell- och grönsaksdolme samt pyré av jordärtskocka. Som grädden på moset, fick sällskapet avnjuta en dessert bestående av Halloncharlotte med mjölkchoklad och vita vinbär med sabayon.
Dryckerna som serververades var i tur och ordning La Buxynoise Bourgogne Reserve Pinot Noir, Trimbach Riesling och till desserten kaffe och te.
   I sitt lunchtal sade kungen bland annat: "200 år har förflutit sedan våra länder gick skilda vägar. Idag kan vi dock glädja oss åt att vi har närmare relationer än någonsin. Numera rör det sig dessutom om relationer mellan jämbördiga parter."

Kungen och Presidenten.På eftermiddagen företogs ett besök vid ett seminarium på Åbo Akademi som just berörde det huvudsakliga temat, Märkesåret 2009. Även här höll kung Carl Gustaf ett tal, där han faktiskt drog några historiska paralleller.
- Det är en speciell känsla att komma till Åbo, samma väg som prins Karl [XIV] Johan gjorde för 197 år sedan, det vill säga med båt uppför Aura å. Idag åkte vi dock med en betydligt modernare, och säkert mer bekväm, farkost än den som Karl Johan kom med."

Dagen avslutades med en visit på Åbos skeppsvarv. 
  
Onsdagen tillbringas på orten Tammerfors.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0