Kungliga förlovningar

Detta året bjöd på hela två kungliga svenska förlovningar, vilket hör till ovanligheterna. Men det är inte första gången det händer.
År 1976 förlovade sig både kung Carl Gustaf och prins Bertil med sina respektive. Att den 64-årige prinsen inte gjorde slag i saken tidigare berodde som vi alla vet på att han var tvungen att rycka in som ställföreträdare för kungens far, arprins Gustaf Adolf som ju tidigt i livet omkom. När så kungen hade en hustru vid sin sida och på så sätt hade möjlighet att få arvingar kunde Bertil äntligen förlova sig - och följaktligen, liksom sina bröder, förlora sina kungliga titlar. Som tack för sin stora uppoffring blev det som bekant inte så.

Två av kungens systrar, prinsessorna Margaretha och Désirée gifte sig med bara två månaders mellanrum. Prinsessan Désirée bytte officiellt sett ringar med friherre Niclas Silfverschiöld den 19 december 1963 och följande år, den 28 februari var det storasyster Margarethas tur att förlova sig med den brittiske affärsmannen John Ambler. I juni 1964 ägde båda dessa Hagasessors bröllop rum.
   Nu vet vi med all säkerhet att dagens prinsessor inte kommer förlova sig samma månad, för prinsessans del blir det någon gång efter riksdagsvalet som äger rum den 19 september 2010. 
 
I vilket fall som helst, nedan några bilder från de svenska kungliga förlovningarna genom åren.Prinsessan Birgitta med sin prins Johann Georg av Hohenzollern Sigmaringen år 1961.


Prinsessan Désirée och maken Niclas Silfverschiöld förlovade sig strax innan jul 1963.


Prinsessan Margaretha och John Ambler 1964.


Kungen och Silvia, mars 1976.


Prins Bertil och Lilian Craig hösten 1976.


Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, februari 2009.


Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström, augusti 2009.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0