Prinsessan Estelle och hertiginnedömet



Prins Magnus (Vasa), Kung Oscar II och prinsessan Estelle.
Foto: Wikipedia, okänt och Kungahuset.se
Östergötland är ett landskap med kungliga anor och prinsessan Estelle är verkligen inte den första som förlänats landskapet. Här är Sveriges fem hertigar - och en hertiginna - över Östergötland, genom historien.

Hertig Magnus (Vasa) 1542-95
Magnus, Gustav I:s (Vasa) tredje son, utnämndes tretton år gammal, 1555, till hertig av Östergötland och Dalsland samt till ett antal härader i södra Sverige. Men det var i Östergötland, eller närmare bestämt på Vadstena slott i Vadstena och på Kungsbro gård i Motala, som han tillbringade mest tid. Slottet i "Vassna" byggdes faktiskt om till den form den har för just hertig Magnus, efter att tidigare ha varit en fästning.
   Kort efter sin fars död drabbades Johan av en sinnessjukdom som gjorde honom inkapabel till att sköta sina hertigdömen - de fungerade vid den här tiden som små furstendömen - och det blev brodern Johan som fick det egentliga ansvaret.
  Hertig Magnus avled 1595, 51 år gammal, på Kungsbro. 

Hertig Johan (Vasa) 1589-1618
Vid farbrodern Magnus död blev det brorsonen Johan som fick överta Östergötland som sitt hertigdöme. Denne var son till Johan III och halvbror till kung Sigismund.
Även hertig Johan tillbringade perioder av sitt liv på Vadstena slott och kom att betyda mycket för landskapet, inte minst är han en förgrundsfigur i Norrköpings tidiga historia. Tillsammans med sin hustru och tillika kusin (Karl IX:s dotter) Maria Elisabet, som alltså blev Östergötlands första hertiginna, stod de bakom landets första häxjakt, som också tog plats just i detta landskap. Äktenskapet beskrivs dock som olyckligt, och som en bidragande orsak till detta, sägs hertiginnans sinnessjukdom vara. Hon dog endast 22 år gammal i augusti 1618, efter sex års äktenskap. Hertig Johan dog i mars samma år, då han var 28 år. Paret, som inte fick några barn, ligger begravda i Linköpings domkyrka i, just det, Östergötland.

Hertig Fredrik Adolf (Holstein-Gottorp) 1750-1803
Prins Fredrik Adolf var tredje sonen till kung Adolf Fredrik och dennes gemål Lovisa Ulrika, och således bror till Gustav III och Karl XIII.
1772 deltog han i den statskupp som ledde till att broderns makt stärktes, och som tack erhöll han Östergötland som hertigdöme. Han är för övrigt den förste svenske titulärhertigen av Östergötland, då han inte hade någon egentlig makt över det geografiska området.
   Fredrik Adolf var visserligen fältmarskalk, men ägnade största delen av sin tid åt nöjen och kärleksaffärer och lär ha friat till ett flertal kvinnor - däribland Axel von Fersens syster - dessvärre (?) utan resultat.
Då han hade en vacklande hälsa (redan som barn beskrevs han som "klen") tillbringade han sina sista år i Frankrike, där han även avled i december 1803, 53 år gammal.

Hertig Oscar (Bernadotte) 1829-1907
Var Fredrik Adolf den förste titulärhertigen av Östergötland, var prins Oscar Fredrik - tredje äldste son till kung Oscar I och hans Josefina av Leuchtenberg - den förste att tilldelas hertigdömet vid sin födsel.
Men det är inte som hertig av Östergötland han gjort sig mest känd, utan som Kung av Sverige, under regentnamnet Oscar II. Gift var han med Sophia av Nassau och hade fyra söner - Gustav (V), Oscar, Carl och Eugen. Han är morfars farfars farfar till prinsessan Estelle.



Hertig Carl (Bernadotte) 1911-2003
Oscar II:s sonson blev näste hertig av Östergötland och han är på åtminstone ett sätt kopplad till landskapet. Som son till prins Carl och prinsessan Ingeborg tillbringade han barndomens somrar på Fridhem och det myntades ett begrepp, "prinsessorna på Fridhem", syftande på prinsens tre systrar, föregångare till 1930-talets Hagasessor.
   1937 gifte sig prins Carl borgerligt och förlorade inte bara arvsrätten till den svenska tronen, utan också sin prins- och hertigtitel (hans svåger, kung Leopold, gav honom dock titeln prins Bernadotte).
Med första hustrun Elsa von Rosen fick han dottern Madeleine (i dag gift Kogevinas). Han gifte dock om sig ytterligare två gånger, med Ann Larsson (i pressen spefullt kallad "prinsessan Larsson") och med Kristine Rivelsrud, som 2003 blev änka.

Hertiginnan Estelle (Bernadotte) Född 2012
Som ett väldigt nytt tillskott i den kungliga familjen - dotter till kronprinsessan Victoria och prins Daniel - har inte prinsessan Estelle hunnit göra något djupare intryck i sitt hertiginnelandskap ännu. Det kan trots detta konstateras att hon är den första hertiginnan i sig själv (det vill säga inte genom giftermål) av Östergötland och, om allt går vägen, den andra drottningen av Sverige som är hertiginna i sig själv (den första blir ju så klart kronprinsessan Victoria, som har hertiginnedömet Västergötland).
- Jag är övertygad om att Hertiginnan kommer göra sitt yttersta men det tar lite tid, så vi får vänta på det, sa morfar Kungen dagen efter födseln. 

Foto: Kungahuset.se


Kommentarer
Postat av: Ingrid

Mycket intressant läsning.Tack!för din kommentar.

Trevlig helg.

Mvh:Ingrid

2012-03-16 @ 16:59:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0