Polskan som kunde blivit Sveriges drottning


För 140 år sedan var Sverige nära att få den polska grevinnan Marya Krasinska som drottning. Brudgummens sjukdom och död kom dock i vägen...
Den 30 mars 1871 avled Karl XV:s gemål drottning Lovisa bara 42 år gammal. Hon och kungen hade fått två barn: Dottern Louise - sedan två år gift med den danske kronprinsen Frederik - och sonen Carl Oscar som avled ett år gammal 1854. Någon arvinge till den svenska tronen fanns alltså inte och av allt att döma såg det ut som om Karl XV:s yngre broder, prins Oscar och dennes efterkommande, skulle efterträda den populäre "Kron-Calle", som han i folkmun kallades. Något som också Kungen var inställd på.
"Nog går det på min tid, men Oscars pojkar får ett helvete", lär han ha sagt à-propos avskaffandet av ståndsriksdagen 1865.

Änklingen var visserligen vid sin hustrus bortgång sjuklig, men väl bara 45 år. Rykten uppstod ganska snart efter drottningens död att han var i stånd att gifta sig igen och den ena prinsessan efter den andra utpekades.
I själva verket var det den 24-åriga polska grevinnan Marya Krasinska som Karl hade fått upp ögonen för. Visserligen var hon inte kunglig - den saken kunde emellertid ordnas genom att Karls gode vän Vittorio Emanuele II av Italien tilldelade henne en furstinnetitel - men av en oerhört välbärgad familj. Att hon sedan betraktades som en skönhet var säkert heller ingen bisak.

Planerna kring ett giftermål mellan Kungen av Sverige och den polska adelsdamen tog allt fastare form under början av 1872. Den hösten skulle paret mötas på franska rivieran för att sedan resa vidare till Italien där Marya skulle få en furstlig ställning. Därefter skulle förlovningen vara ett faktum.
Vidare var det tänkt att Marie (som skulle bli hennes svenska namn) vid sin ankomst till Sverige, skulle mötas av Kungens bror Oscar, som nu, om Marie skulle få en manlig arvinge, kom att få en lägre placering i den svenska tronföljden.

Dessa planer förverkligades emellertid inte. Under sommaren blev den redan svage Karl XV allvarligt sjuk och reste i juli till Aachen för att kureras. In i det längsta hemlighölls kungens hälsotillstånd och när Karls blivande svärföräldrar lät meddela att de var på väg till honom för påhälsning fick de avslag. Måhända visste kungen redan nu hur historien skulle sluta.

Den 16 september anlände en mycket allvarligt sjuk kung Karl till residenset i Malmö, där han avled två dagar senare. Marya Kransinska, som kunde blivit Drottning av Sverige, fick han aldrig träffa.

Marya skulle sedan komma att gifta sig med en polsk greve och därefter igen med en tjeckisk dito. Hon avled 1912, 65 år gammal.

Foto (1): KB

Kommentarer
Postat av: Gealach

Oj, intressant! Det hade jag ingen aning om!

2012-03-30 @ 20:43:40
URL: http://gealach.wordpress.com
Postat av: Fältmarskalken

"Vidare var det tänkt att Marie (som skulle bli hennes svenska namn) vid sin ankomst till Sverige, skulle mötas av Kungens bror Oscar; naturligtvis höjden av förnedring för denne, som nu, om Marie skulle få en manlig arvinge, kom att snuvas på sin plats som näst i tur till den svenska tronen."Påståendet om "höjden av förnedring" finner jag synnerligen spekualtivt och fjärran från vad som kan visas med vedertagna källkritiska metoder. Johannes, som vanligen för mycket vederhäftiga resonemang, borde enligt mitt förmenande avstå från denna typ av obelagda påståenden.

2012-04-05 @ 01:44:01
URL: http://fieldmarchal.blogspot.se/
Postat av: Johannes

Har övervägt min formulering ytterligare en gång, och det stämmer att påståendet inte helt och fullt kan styrkas rent källkritiskt.Jag uppskattar återkoppling på det jag skriver, då det ibland blir uppenbart fel.Önskar för övrigt en trevlig påsk!

2012-04-05 @ 19:49:40
Postat av: Trond Norén Isaksen

Hvordan Zygmunt Krasinskis datter nesten ble dronning av Sverige og av Norge (ikke bare av Sverige, som du skriver!) er en interessant historie - jeg har selv skrevet en artikkel om den (“Almost Queen of Sweden and Norway – Countess Maria Krasinska and the Last Days of Carl XV” , i Royalty Digest Quarterly, nr. 4–2007) - men hva du skriver om hennes seinere liv er nok ikke riktig. Hun giftet seg riktignok med en polsk greve (Edward Aleksander Raczyński), men aldri med noen tsjekkisk greve. Hun døde dessuten allerede i 1884, ikke i 1912. (Og hun var 21 år i 1871, ikke 24).

2012-04-09 @ 15:24:05
URL: http://www.trondni.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0