Prinsessan Alexia av Grekland

Genom sin digra släkttavla har prinsessan Alexia tydliga band till fem kungahus, däribland Sveriges. Idag lever hon ett privat liv med sin familj på semesterön Lanzarote - och älskar att segla!
Prinsessan Alexia av Grekland föddes den 10 juli 1965 som äldsta dotter till den grekiske kungen sedan ett år tillbaka; Konstantin II och hans hustru Anna Maria, drottning i Grekland. Prinsessans födelseplats, i palatset Mon Repos på den grekiska ön Korfu, är på många sätt speciell. Sedan många år tillbaka var detta kungafamiljens smultronställe och prins Philip av Edinburgh, make till drottning Elizabeth och från början grekisk prins, föddes faktiskt också här.
  
Prinsessan Alexia är nära släkt med många andra kungahus. Faster är till exempel drottning Sofia av Spanien, vilket innebär att prinsessan är kusin till kronprins Felipe och hans systrar.
   Genom sin farfars farfars far kung Christian IX av Danmark tillhör Alexia även danska kungahuset.
Alexias mormor var drottning Ingrid av Danmark, dotter till Gustaf VI Adolf av Sverige och faster till nuvarande svenske kungen Carl XVI Gustaf. Detta innebär att prinsessan Alexia är syssling med kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine! Men inte nog med det. Alexias mormorsmor var Margaret av Connaught, Prinsessa av Storbrittanien och Irland och i sin tur sondotter till Europas kungliga "urmoder" drottning Victoria.

Alexia med sina föräldrar 1966. Frimärke.
I maj 1967 fick prinsessan Alexia en bror, som då blev tronföljare i Grekland. Innan detta var faktiskt Alexia tronföjare, men fick ge vika för lillebror, eftersom det, som i så många andra kungahus, inte rådde full kognatisk tronföljd.
I december samma år tvingades den unga familjen fly från Grekland, då en militärkupp tagit över makten i landet. Man flyttade till Rom, där farmor Frederica sedan ett tag tillbaka levde.
Här började prinsessan Alexia sin utbildning och tillsammans med sin bror fick de privatundervisning av en grekisk lärare.
I oktober 1969 föddes ytterligare en bror till den nu fyra-åriga Alexia; prins Nikolaos.

1973 fick pappa kungen officiellt avsäga sig tronen (dock utan att ha skrivit på några dokument) och den kungliga familjen tvingades flytta längre bort från Grekland. Valet föll på Danmark och man togs emot med öppna armar, speciellt av drottning Ingrid, som naturligtvis månade om sin yngsta dotter och hennes familj. Prinsessan Alexia kom sin mormor mycket nära och kan, enligt grekiska kungahusets hemsida, med glädje se tillbaka på hennes "tea-times" klockan 16 varje eftermiddag. Detta var onekligen ett arv från de brittiska släktanorna.
Familjen blev dock inte långvarig i Danmark, utan flyttade 1974 till Surrey i England. Här började hon också i grekisk skola; The Hellenic College. 

1999 gifte sig prinsessan med arkitekten Carlos Morales.
1981 blev minnesvärt på många sätt. Då avled nämligen Alexias farmor, änkedrottning Frederica och familjen fick möjlighet att återvända till Grekland för att närvara på begravningen. Säkert en omtumlande upplevelse för de inblandade!
Vid denna tid utökades också prinsessan Alexias syskonskara. Prinsessan Theodora föddes 1983 och prins Philippos 1986.
I mitten av 1980-talet arbetade prinsessan som lärling på Londons sjukhus, för att 1985 inleda sina universitetsstudier på Froebel College of the Roehampton Institute, där hon bland annat läste historia. Därefter väntade en karriär som lärare på grundskolenivå, ett jobb hon hade i tre år.

1992 ägde OS i Barcelona rum och prinsessan Alexia närvarade med glädje (hon lockades även av landet så till vida att hon flyttade dit) och genom detta intresse mötte hon faktiskt sitt livs stora kärlek.
Det var ett seglarrace i Barcelona 1994 som det första mötet med den proffessionelle seglaren tillika arkitekten Carlos Morales ägde rum.
Kärlek uppstod och de förblev ett par i några år innan det blev dags att ange ett bröllopsdatum. Valet föll på 9 juni 1999, dagen innan prinsessans 34-årsdag. Men en månad innan detta hände något som kunde välta omkull hela bröllopet och mer därtill. Alexia och hennes blivande make seglade med tretton andra och krockade plötsligt med en annan, lika stor segelbåt. Resultatet blev, lyckligtvis, endast lindriga skador och de hann faktiskt, betonar kungahusets hemsida, läka lagom till bröllopet. Slutet gott! 
   Bröllopet hölls så den 9 juni och tjocka släkten närvarade naturligtvis, däribland svenska kungafamiljen. Till och med drottning Elizabeth var på plats, och efter böllopsceremonin syntes hon i glatt samspråk med Alexias mormor, den 89-åriga drottning Ingrid av Danmark.

Efter ett par år föddes det första barnet, dottern Arietta (24 februari 2002). Den 15 maj 2003 nedkom prinsessan med ytterligare en dotter, Ana María, som kom att följas av sonen Carlos (född 30 juli 2005) och dottern Amelia (född 26 oktober 2007).
  
Vänster bild: Prinsessan Alexia och maken med sina fyra barn: Ana María, Arietta, Carlos och i Alexias famn, Amelia.
Prinsessan är, tillsammans med kronprinsessan Mette-Marit, gudmor till norska Emma Tallulah.
Trots seglingsolyckan 1999 är prinsessan Alexias största intresse fortfarande just segling. Hon är även intresserad av snowboarding, något som barnen garanterat kommer ta efter (om de inte redan har gjort det).
Något annat som ligger Alexia varmt om hjärtat är barn och i början av 2000-talet arbetade hon faktiskt som barnterapaut.

Idag lever prinsessan Alexia ett privat liv med sin familj på Lanzarote. Men detta innebär inte att hon är skygg. I maj 2008 närvarade hon på danske kusinen prins Joachims bröllop med Marie Cavailler - och strålade som en sagoprinsessa och så sent som i januari i år var hon en av faddrarna vid norska Emma Tallulahs dop. Hon är även gudmor till brorsdottern prinsessan Maria-Olympia av Grekland och kusindottern prinsessan Isabella av Danmark. Populär, även bland kungligheter är hon alltså, prinsessan Alexia av Grekland och Danmark.

Kommentarer
Postat av: Anita

Tack Johannes för din kommentar på min blogg. Du är snäll. Kram.

2009-02-14 @ 13:58:22
URL: http://rubin.bloggspace.se
Postat av: Anonym

"Genom drottning Anne-Marie tillhör Alexia även danska kungahuset, eftersom modern är född dansk prinsessa och syster till nuvarande regenten Margrethe II."Strikt sett torde det icke kunna anses att prinsessan ur ett dynastiskt perspektiv tillhör det danska konungahuset, enligt gängse regler bör hon anses tillhöra det grekiska konungahuset. Det faktum att prinsessans moder Hennes Majestät Drottning Anna Maria, Drottning av Grekland, Prinsessa av Danmark, är av det danska konungahuset gör icke prinsessan till medlem av det danska konungahuset.Skall en dynastisk koppling göras till det danska konungahuset utgöres snarast denna av det faktum att det grekiska konungahuset utgör en gren av den danska konungaätten.Såväl det danska som det grekiska konungahuset utgår från Konung Kristian IX, Konung av Danmark (1818-1906).Sonen Konung Fredrik VIII (1843-1912) blev Konung av Danmark medan sonen , Prins Wilhelm (1845-1913) blev Konung av Grekland under namnet Konung Gerorg I.Konung Kristian IX är farfars farfar till Hennes Majestät Drottning Margareta II, Drottning av Danmark och tillika farfars farfar till Hans Majestät Konung Konstantin II, Konung av Grekland. På denna linje är såldes de danska och grekiska monarkerna fyrmänningar (bryllingar).

2009-12-18 @ 22:13:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0