Sammanfattning för januari 2008

Första månaden på året har strax passerat och jag summerar här de kungliga händelserna.

5 januari: Kung Juan Carlos av Spanien 70 år
Spaniens populäre kung Juan Carlos fyllde 70 år och det firades med en officiell middag, där kungafamiljens medlemmar och representanter för hela Spanien närvarade.  Foto: RTL

14 januari: Exil-kronprinsparet av Grekland väntar barn
Den 14 januari offentliggjordes det att kronprins Pavlos och kronprinsessan Marie-Chantal väntar sitt femte barn. Ankomsten beräknas i juli. Foto: Abaca

19 januari: Prinsessan Margriet 65 år
Prinsessan Margriet av Nederländerna fyllde 65 år den 19 januari, samma datum som prinsessan Birgitta (i år 71). Hon firades av stora delar av den nederländska kungafamiljen och ett stort gäng dansare, som syns i bakgrunden.

21 januari: Prinsessan Ingrid Alexandra 4 år
I år fyllde den blivande drottningen av Norge, prinsessan Ingrid Alexandra 4 år och fotades glatt av pressfotografer.

24 januari: Första kungliga representationsmiddagen
Den första kungliga representationsmiddagen hölls denna dag och närvarade gjorde Kungen, drottningen, kronprinsessan, prins Carl Philip, prinsessan Christina med make, talman Per Westerberg med respektive, ministrar i regeringen, ambassadörer och andra prominenta gäster.

30 & 31 januari: Mer födelsedagar
Den 30 januari fyller kronprins Felipe av Spanien 40 år och den 31:a fyller drottning Beatrix av Holland 70.

Kronprins Willem-Alexander av Nederländerna

Kronprins Willem-Alexander är jämte sin hustru en mycket omtyckt kunglig person i Nederländerna. Nu frågar man sig: När ska Beatrix abdikera?
Prins Willem-Alexander Claus George Ferdinand föddes den 27 april 1967 som äldste barnet till dåvarande kronprinsessan Beatrix och maken prins Claus. Han föddes i staden Utrechts, som är en av de största städerna i Nederländerna. Prinsens mormor Juliana var då regerande drottning och vid sin sida hade hon sin man prins Bernhard; Willem-Alexanders morfar.
Willem-Alexanders syskon kom tätt. I september 1968 föddes prins Friso och bara ett år senare Constantijn. Goda lekkamrater fann han således i bröderna.

Prinsen började sin utbidning på Baarnse skola i Baarn, fortsatte studierna på United World College of the Atlantic i Wales och avslutade sin teoretiska utbildning på Leiden Universitet, där han bland annat utexaminerades i historia.

1980 abdikerade drottning Juliana till förmån för sin dotter Beatrix och Willem Alexander blev kronprins.



Willem-Alexander (mitten) med bröderna Friso (vänster) och Constantijn (höger). Året är 1978.

I sin ungdom var prinsen av Oranien, som är hans titel, ganska glad i att festa, vilket gav honom en hel del öknamn. Många gånger frågade sig säkert holländarna när han skulle göra slag i saken och gifta sig. 1999 fick de svaret, då han klargjorde att det för hans del inte skulle bli något bröllop förrän han passerat 40-årsstrecket. Han tog upp sin far, prins Claus som förebild, som var just 40 år när han gifte sig.
Ödet skulle dock välta dessa planer.

Den 30 mars 2001 förlovade sig kronprins Willem-Alexander med argentinskan Máxima Zorreguieta. Hennes far; Jorge var jordbruksminister under Georg Videlas fruktansvärda regim på 1970-talet, vilket ledde till stor skandal vid tiden för förlovningen. 
Den 2 februari året därpå gifte sig kronprinsen och Máxima i Nieuwe kyrka i Amsterdam. Det dröjde ett par år innan paret fick sitt första barn, men i juni 2003, mitt i flytten till Villa Eikenhorst, meddelades det att kronprinsessan gick i väntans tider. Glädjen var stor, inte bara bland de kungliga.
Den 7 december 2003 anlände parets första barn till världen: Catharina-Amalia. 26 juni 2005 föddes det andra barnet; Alexia och den 10 april 2007 föddes ytterligare en dotter: Ariane.
Eftersom Nederländerna har full kognatisk tronföljd kommer äldsta dottern, prinsessan Catharina Amalia en dag bli drottning.

Innan kronprins Willem-Alexander träffade Máxima spekulerades det faktiskt i en romans mellan honom och svenska kronprinsessan Victoria. Det faktum att hon vid denna tid redan hade en pojkvän brydde man sig inte om, men sanningen är faktiskt att paret är mycket goda vänner. På Victorias 25-årsfest närvarade nederländska kronprinsparet, både på det officiella och privata firandet.
Att de inte gifte sig skall man inte sörja över, eftersom det skulle innebära att någon av dem inte skulle kunna bestiga tronen i respektive land.




Kronprins Willem Alexander och hustrum Máxima med de tre döttrarna Ariane, Catharina-Amalia och Alexia.

Kronprinsen är militärt intresserad och har under årens lopp, liksom sin belgiske kollega Philippe, stigit i graderna. Faktiskt har han pilotlicens sedan 1993. Prinsen av Oranien har även genomfört militära uppdrag, som 1995, då han befann sig i Bosnien och besökte de holländska trupperna. 2004 var han i Afghanistan på ett liknande uppdrag.
Bland kronprinsens övriga intressen märks politik i stort, han är sedan 2004 ordförande i FN:s vatten- och renhållningsnämnd och senast i februari 2009 reste han till Antarktis för att i egenskap som detta besöka olika forskningsstationer. Han är även intresserad av sport och åren 1995-98 var han medlem i den Nederländska olympiska kommitén.

Kronprinsparet av Nederländerna är idag mycket populära och vissa i landet vill, i alla fall enligt tidningen Royal, att Willem Alexander ska bli kung med detsamma. Frågan är om drottning Beatrix vill gå i sin mors fotspår och abdikera? Juliana var 71 år när hon överlämnade tronen till sin dotter och Beatrix är i skrivande stund lika gammal, men trots det visar hon inga tecken på att överlåta tronen till sin son.
Kanske bryter hon den holländska trenden och är regent livet ut? 

Prinsessan Sibylla 100 år


Idag är det 100 år sedan kungens mamma; prinsessan Sibylla föddes.
Prinsessan Sibylle Calma Marie Alice Bathildis Feodora av Sachsen Coburg och Gotha den 18 januari 1908 som andra barnet till hertig Karl Edward och hans hustru Viktoria Adelheid av Sachsen Coburg och Gotha. Prinsessan växte upp i Coburg.
1918 tvingades Sibyllas pappa abdikera, men levde ändå som en riktig furste under resten av sitt liv.
Vid ett kungligt bröllop i London 1931 träffade Sibylla sin blivade make; prins Gustaf Adolf av Sverige.  


Till vänster: Prinsessan Sibylla som liten.
Till höger: De nyförlovade prinsparet.
Prinsessan Sibylla och Prins Gustaf Adolf förlovade sig den 16 juni 1932 och den 20 oktober gifte de sig i prinsessans hemstad Coburg.
Sibylla blev snabbt populär i Sverige och två år efter bröllopet föddes parets första barn: prinsessan Margaretha. Ytterligare tre prinsessor skulle komma till värden innan äntligen den efterlängtade prinsen skulle anlända; Birgitta (1937), Dèsirée (1938) och Christina (1943). 1946 föddes tronföljaren Carl Gustaf.

Knappt ett år efter sistnämnda födsel omkom prins Gustaf Adolf i en flygolycka oc Sibylla blev änka vid 39 års ålder. Hon kom aldrig att gifta om sig.


Arvprinsen och pinsessan Sibylla med familj





















Prinsparet med Hagaprinsessorna och prins Carl Gustaf 1946.
När drottning Louise 1965 avled blev Sibylla rikets första dam. Det var hon fram till sin död 1972. 
Prinsessan Sibylla hann få nio barnbarn, prinsessorna Margaretha, Birgitta och Dèsirées barn.

Den 28 november 1972 avled prinsessan Sibylla, 64 år gammal i cancer. Det sista evenemanget hon var med på var kung Gustaf VI Adolfs 90-års kalas. Hon han aldrig se sin son bli kung.




Prinsessan Sibylla var åren 1965-72 rikets första dam, i brist på någon drottning. Här besöker hon Algotsfabrikerna i Borås.

Prins Michael av Kent

Prins Michael är tillsammans med hustrun en av Storbrittaniens mest omtyckta kungligheter. Detta trots att prinsen inte är sådär jättenära släkt med de övriga kungligheterna.
Prins Michael George Charles Franklin av Kent föddes den 4 juli 1942 som andre sonen till prins George, hertig av Kent och hans hustru prinsessan Marina av Grekland. Hans farfar var kung George V och hans farbror var George VI. Det innebär alltså att han är kusin med drottning Elisabeth II. Kusin är han också med drottningens make, prins Philip, på sin mors sida, då hon ju var född prinsessa av Grekland.
Prins Michael har under hela sitt liv varit engagerad inom det militära. 1961 började han på the Royal Military Academy i Sandhurst  och sedan dess har han från det militära många titlar. Han är till exempel president för SSAF (Soldiers' , Sailors' and Airmen's Families' Association).

1978 gifte sig prinsen med den frånskilda baronessan Marie-Christine von Reibnitz från Österrike, som för övrigt fyller 63 år den 15 januari. Marie Christine tilltalas Prinsessan Michael, hertiginna av Kent, därför att hon inte är "prinsessa i sig själv", utan endast en ingift sådan...
Paret fick hur som helst två barn: Lord Frederick Windsor 1979 och Lady Gabriella Windsor 1981.
När Michael gifte sig åkte han ut ur successionsordningen, men räknas ändå som en medlem i det brittiska kungahuset. 

     Wedding Day   
Till vänster: Bröllopet mellan prins Michael och baronessan Marie Christine i Wien 1978.

Ett av hertigens största intressen är idrott. De sporterna han är särskilt intresserad av är segling och rally. 1972 var han med i Olympiska spelen och tävlade i Bobsleigh.

 

Prinsessan Antoinette av Monaco


Prinsessorna i Monaco består inte bara av de skandalomsusade systrarna Caroline och Stéphanie. Deras faster prinsessan Antoinette har nämligen också en prinsesstitel - och är minst lika skandalomsusad!
Prinsessan Antoinette Louise Alberte Suzanne föddes den 28 december 1920 som äldsta barnet till prinsessan Charlotte av Monaco (utomäktenskapligt barn till furst Louis II) och greve Pierre de Polignac.

Antoinette blev vid ett års ålder nummer två i den monegaskiska tronföljden, men vid sin broder Rainiers födelse den 31 maj 1923 halkade hon genast ner ett snäpp: Monaco hade ju då, lika lite som nu, full kognatisk tronföljd.

Vid tretton års ålder skilde sig prinsessans föräldrar, vilket väckte visst uppseende bland monegaskerna.

Prinsparet Pierre och Charlotte med barnen Rainier och Antoinette.
Prinsessan Antoinette fick 1947, utan att ha gift sig, en dotter tillsammans med Monacofödde tennisprofilen Alexandre Noghès: Elisabeth Ann. Redan två år efter det fick de sitt andra barn; denna gång en son, som fick namnet Christian. 
Prinsessan Antoinette är inte ensam kunglighet i Monaco med att ha fått barn innan bröllopet. Brorsdottern Stéphanie fick två barn med livvakten Daniel Ducruet - båda födda innan ett bröllop godtogs. Stéphanies äldre syster Caroline å sin sida var gravid med sin äldste son Andrea när hon 1983 gifte sig med Stefano Casiraghi.
   Hur som helst  fick Antoinette ett tredje barn: Christine (född 1951) innan det blev dags för bröllop mellan henne och Alexandre samma år. Dessvärre skilde sig paret endast tre år senare. Prinsessan hade nämligen träffat en ny kärlek - Jean Charles Rey.

I december 1961 gifte prinsessan Antoinette om sig med Jean Charles Rey. Paret hade emellertid redan hunnit bli skandalomsusade. De planerade nämligen under 1950-talet att avsätta prinsessans bror Rainier från tronen. Detta skulle ske med hjälp av ryktesspridning. Furstens dåvarande flickvän påstods inte kunna få barn och utan arvingar - ingen fortsatt monarki. Antoinette själv hade redan tre barn och passade, enligt henne själv, perfekt som furstinna i Monaco.
   Brodern gifte sig senare som bekant med skådespelerskan Grace Kelly och hon gav honom tre barn, varav en var son och därmed gick Antoinettes plan i spillror. I spillror gick också relationen med de furstliga familjemedlemmarna - och maken Jean Charles Ray. Skilsmässan begärdes 1973.

Nytt regentpar? Prinsessan Antoinettes kupp mot sin bror ledde till skandal.
1983 stod Antoinette brud för tredje gången med den brittiske balettdansaren John Gilphin. Detta äktenskap blev heller inte långvarigt på grund av att John avled bara ett par månader efter äktenskapet.
Men 1980-talet kom inte bara att präglas av sorg för prinsessan. Relationen med familjemedlemmarna började förbättras och hon kunde röra sig i de fina salongerna igen.

1989 kom emellertid ett rejält bakslag. Dottern Christine avled plötsligt, 38 år gammal. I samma veva avslöjade prinsessans son Christian att han inte ville ha någon som helst kontakt med sin mor.
- Den enda som visade värme i familjen var Grace Kelly, sa han bittert.
 
Av prinsessans tre barn är två i livet; favoritdottern Elisabeth Anne och Christian.

 
Vänster bild: Furst Rainier och prinsessan Antoinette var länge bittra ovänner, men i slutet av 1980-talet blev det ändring på det.
Höger bild: Prinsessan är en stor djurvän.
Prinsessan Antoinette har sex barnbarn. Äldsta dottern Elisabeth Annes två barn Jean-Léonard (född 1974) och Mélanie (född 1985). Dessa barn har inte samma far. 
Christians tre barn Laetizia (född 1971), Brice (född 1988) och Antoine (född 1996), samt framlidna dottern Christines son Keith Sebastian (född 1972).

Antoinette ska tituleras Prinsessan Antoinette av Monaco, Baronessa av Massy (på franska: Princesse Antoinette, baronne de Massy). Efter sitt första äktenskap räknas hon inte längre in i tronföljden.
Hon lever idag ett privat liv vid Franska Rivieran med alla sina djur, hon är nämligen ett stort fan av både katter och hundar. Hon har även en god relation med furst Albert och syntes ofta vid hans sida under den årliga Röda-korsetgalan under många år.

Kung Juan Carlos av Spanien 70 år

Den 5 januari fyllde kung Juan Carlos av Spanien 70 år!
Juan Carlos är dock inte bara en kung. Han är också en stor demokratisk profil, då han 1975 efter diktatorn Francos död bidrog starkt till att Spanien återgick till en demokratisk monarki.

1963 gifte han sig med prinsessan Sophia av Grekland, som idag är Spaniens drottning och de ha tre barn: Elena, Cristina och Philippe, som är kronprins.
Kung Juan Carlos är en mycket omtyckt monark, trots (eller tack vare) ett fåtal skandaler. För några månader röt han till exempel åt Venezuelas president: "Varför håller du inte käften". Anledningen till detta var att presidenten ständigt avbröt kungen. Utspelet blev uppmärksammat i hela Europa, men kungens anseende skadades inte särskilt av detta, men däremot blev fallet så för Venezuelas president.
På det stora hela beskrivs ändå kungen vara vänlig och sympatisk och Spaniens kungafamilj är verkligen inget skandalomsusat sådant, förutom några små stormar då och då. 

Slutligen ett stort grattis till den demokratiske kungen! 

Minnesvärda kungliga händelser 2007

Det är nu som bekant ett nytt år och då är det dags att minnas det bästa med kungafamiljerna 2007.


19 januari: Prinsessan Birgitta 70 år
Prinsessan Birgitta blev den 19 januari 70 år och firades av släkt och vänner på Mallorca.
På bilden syns prinsessan Birgittas make prins Johann Georg av Hohenzollern och födelsedagsbarnet själv.               Foto: IBL

23 januari: Prinsessan Caroline 50 år
Prinsessan Caroline av Hannover (född prinsessa av Monaco) fyllde den 23 januari 50 år.
Hon är äldre syster till furst Albert II av Monaco och har fyra barn: Andrea, Charlotte, Pierre och Alexandra. Hon är gift sedan 1999 med prins Ernst August av Hannover.

26 januari: Astronaut på slottet
När den svenske astronauten Christer Fuglesang i december 2006 var uppe i rymden bjöd kronprinsessan Victoria in honom på besök till kungliga slottet. Den 26 januari ägde det mötet rum.
På bilden hälsar kungaparet Christer och hans hustru Lisa Fuglesang välkomna.

2-17 februari: Kungen på skid-VM i Åre
Den andra februari invigde kung Carl Gustaf skid-VM i Åre. Det kom att bli tre medaljer till Sverige: En guldmedalj till Anja Pärson (störtlopp), en bronsmedalj till Patrik Järbyn (störtlopp) och en silvermedalj till Maria Pietilä-Holmner (storslalom).

23-25 februari: Kung Harald av Norge firade sin 70-års dag
Den 21 februari fyllde kung Harald 70 år och det firade han dagarna 23-25 februari. Från Sverige kom kungaparet och prinsessorna Victoria och Madeleine.

26-29 mars: statsbesök i Japan
Den 25 mars anlände det svenska kungaparet till Japan och dagen därpå inleddes statsbesöket. Kejsarparet Akihito och Michiko tog emot.  

21 april: Dansk prinsessa född
Den 21 april fick kronprinsparet Frederik och Mary sitt andra barn: Isabella Henrietta Ingrid Margrethe.
Hon döptes sedan den 1 juli.

9-16 maj: Statsbesöket i Danmark
Den 9 maj inleddes statsbesöket i Danmark och närvarande från den svenska kungafamiljen var kungaparet och kronprinsessan Victoria. Förutom det danska kungaparet och kronprins Frederik deltog även prins Joachim.
Den svenska svarsmiddagen skedde i Sverige. 

21-23 maj: Japans kejsarpar deltar i Linnéjubileet
Året 2007 har särskilt präglats av Linnéfirandet - det är 300 år sedan Carl von Linné föddes. Japans kejsare Akihito är intresserad av botanik och då var det ju passande att åka på besök i Sverige just detta år. Bland annat besökte man Bergianska trädgården (bilden) norr om Stockholm.                     

10 juni: Prinsessan Madeleine 25 år
Den 10 juni fyllde prinsessan Madeleine 25 år och firades av entusiastiska människor på inre borggården vid kungliga slottet i Stockholm. Prinsessan fick ta emot mycket blommor och vädret var fint - en bättre födelsedag får man leta efter!       

Kronprinsessan 30 år
Kronprinsessan Victoria fyllde den 14 juli 30 år och hyllades först på slottet av folket. Där fick hon också en födelsedagspresent av regeringen - en platt-TV. 
På eftermiddagen befann sig kronprinsessan och resten av kungafamiljen på Solliden, där födelsedagsfirandet  direktsändes i TV. Kvällens konfrencierer var komikerna David Batra och Johan Glans. Bland annat uppträdde Carola och Måns Zelmerlöw.         Foto: Scanpix

11 -12 september: Statsbesök från Brasilien
Den 11 september anlände Brasiliens president Luiz Inacio Lua da Silva med hustrun Marisa Leticia till Stockholm för att avlägga ett statsbesök i Sverige. Kungaparet var som vanligt värdar.

3 oktober: Dansk kunglig förlovning
Den 3 oktober förlovade sig, inte helt oväntat, prins Joachim med fransyskan Marie Cavailler. Drygt en månad senare meddelades det att bröllopet ska hållas lördagen den 24 maj 2008.

9-11 oktober: Statsbesök från Bulgarien
Den 9 oktober anlände Bulgariens president Georgi Parvanova och hans hustru Zorka till Stockholm för att avlägga ett statsbesök i Sverige. Kungaparet och kronprinsessan tog emot.  


20 november: Brittiska regentparet firar diamantbröllop
Den 20 november för 60 år sedan gifte sig Drottning Elizabeth och prins Philip av Storbrittanien. Detta firades naturligtvis under pompa och ståt - dagen innan själva jubileumsdagen. Anledningen till detta var att regentparet den 20 november befann sig på Malta för att återuppleva sin bröllopsdag.

20-22 november: Statsbesök i Österrike
Dessa dagarbefann sig svenska kungaparet i Österrike för att avlägga statsbesök där. Värdparet var presidenten Heinz Fisher och hans hustru Margit. På bilden syns kungen och drottningen tillsammans med förbundskanslerparet Alfred Gusenbauer och Eva Steiner.

10 december: Nobelfesten
Den 10 december skedde traditionsenligt nobelfesten. Mest uppmärksammad blev som vanligt drottningen och prinsessorna för sina klänningar.

17 december: Tillskott i Englands kungafamilj
Den 17 december föddes Prins Edward och hustrun Sophie sitt andra barn James. Han är Drottning Elizabeths åttonde barnbarn.


RSS 2.0