Niclas Silfverschiöld 75 år

Idag fyller prinsessan Désirées make 75 år!
Friherren, som under många år drev Kobergs och Gåsevadholms fideikommiss, har sedan en tid med ålderns rätt dragit sig tillbaka. Trots detta bor han kvar på ägorna med sin hustru, kungens näst yngsta syster prinsessan Désirée, på tisdag 71 år.
I media har Niclas främst blivit uppmärksammad för sin  kamp mot de envisa torparna på området som har krävt att bli ägare åt sina hem. Men icke. Vad som inte i lika stor utsträckning framhålls är det faktum att han på 1960-talet lyckades befria godset från enorma skatteskulder och på så sätt kan föra vidare det Silfverschiöldska arvet på Koberg.
75-årsdagen lär han under dagen ha firat i stillhet med makan och de tre barnen Carl, 44, Christina, 42 och Hélène, 40, med familjer.

Då döps dansken

Nu är det bestämt när den danske lillprinsen döps - den 26 juli.
Detta datum infaller på en söndag och själva dopet skall äga rum klockan 17.30, rapporterar danska Billed-Bladet. Det hela sker troligen i Møgeltønder kyrka, där ju som bekant barnets föräldrar gifte sig i fjol.
Vid dopet avslöjas lillprinsens namn, men sedan födseln har ryktena sagt att han kommer få tilltalsnamnet Albert.
Den som lever får se...

Daniel Westling till sjukhus

På onsdagen genomgick Daniel Westling en njurtransplantation på Karolinska sjukhuset.
Sedan födseln har Daniel Westling, 35, burit på en sjukdom som gör att njurfunktionen är nedsatt, berättar hovet. Man har sedan länge känt till den blivande prinsens besvär och på onsdagen genomgick han alltså en njurtransplantation. Donatorn var pappa Olle Westling, 64.
Hovet meddelar vidare att båda generationerna Westling mår bra och betonar att sjukdomen inte är ärftlig.

En njuroperation kan vara riskfylld, men trots detta rådde Daniel sin fästmö att åka i väg på studieresa till Grönland med sina nordiska kronprinskollegor.

Máxima utan sin make på statsbesöket


Kronprinsessan Máxima vid galabanketten.På onsdagen avslutades det chilenska statsbesöket i Nederländerna och kronprinsessan Máxima fick klara sig utan sin man under de tre dagarna...

Prinsessan Margriet vid galabanketten.I måndags anlände Chiles president Michelle Bachelet, 57, till Haag i Holland för att avlägga ett tre dagar långt statsbesök. Hon välkomnades vid en ceremoni av drottning Beatrix, 71, (se video här) vid palats Noordeinde, där det samma kväll hölls en galabankett. Från kungafamiljen var drottningen, kronprinsessan Máxima, 38, samt prinsessan Margriet, 66, med make professor Pieter van Vollenhoven, 70, närvarande.
Máxima fick agera, inte bara vid galamiddagen utan under hela statsbesöket, utan sin make, kronprins Willem-Alexander, 42. Han var nämligen i Bulgarien för att närvara vid en vatten- och renhållningskonferens. Det var knappast så att hon led märkbart av detta, tvärtom så strålande hon med sitt glada leende och sina fantastiska utstyrslar.

Statsbesöket koncentrerade sig till städerna Haag, Amsterdam, Leiden, Rotterdam och Wageningen. I Leiden chockade kronprinsessan med en stor turbanliknande huvudbonad, som fick den redan mycket långa kungligheten (hon mäter 178 cm) att bli dubbelt så reslig.

Den chilenska visiten avslutades med en lunch på slottet Doorwerth utanför staden Arnhem.

De kungliga gästerna på prinsens bröllop

  
I mitt föregående inlägg skrev jag om kung Carl Gustafs kusinbarn prins Hubertus av Sachsen-Coburg-Gothas bröllop med Kelly Rondesvedt. Här nedan finns bilderna på de främsta kungligheterna som var på plats...



Kung Carl Gustaf och drottning Silvia framkallade mest jubel bland alla 400 gäster.

 
Prinsessan Astrid av Belgien och maken Prins Lorentz av Österrike.

 
Vänster bild: Exkung Simeon av Bulgarien med hustru Margarita.
Höger bild: Sonen prins Konstantin av Bulgarien med hustru prinsessan María García.


Prins Leopold av Bayern (som för övrigt är prins Carl Philips gudfar) anlände tillsammans med sin fru Ursula.


Brudgummens far, prins Andreas av Sachsen-Coburg-Gotha (kusin till svenske kungen) och mor prinsessan Carin.

Kungen med på kusinbarnets bröllop

Prins Hubertus och Kelly RondestvedtIgår gifte sig kung Carl Gustafs kusinbarn, den tyske prinsen Hubertus von Sachsen-Coburg-Gotha - och kungaparet var på plats!
Prins Hubertus, 33, är det nuvarande överhuvudet för dynastin Sachsen-Coburg-Gotha. Hans fars faster var prinsessan Sibylla, som ju bekant är vår nuvarande kungs mor. Detta innebär följaktligen att Hubertus är kusinbarn till Carl XVI Gustaf!

Igår gifte sig den tyske prinsen hur som helst med amerikanskan Kelly Rondestvedt, 34, vid en ceremoni i Coburgskyrkan, där kungens föräldrar faktiskt gifte sig år 1932. 400 gäster var inbjudna till ceremonin och mest uppmärksamhetDrottning Silvia och Kung Carl Gustaf på bröllopet. av dessa fick kung Carl Gustaf och drottning Silvia som var närvarande. Vigseln förrättades för säkerhets skull både på tyska och engelska, så det inte skulle uppstå några missförstånd.

Prins Hubertus, med yrket advokat, träffade Kelly, som arbetar på bank, för två år sedan i New York. De blev blixtförälskade och bestämde sig snabbt för att gifta sig. Bröllopsdatumet visade sig vara ett lyckokast - vädret var nämligen strålande!

Childhood 10 år - kungligheterna glänste

Kung Carl Gustaf, Prinsessan Madeleine, Drottning Silvia och Kronprinsessan Victoria.Igår firade välgörenhets-
stiftelsen World Childhood
Foundation sitt 10 årsjubileum
och närvarande vid kvällens
konsert var nästan hela
kungafamiljen...
Tidigare under måndagen gjorde drottning Silvia och prinsessan Madeleine i Chidhoods tjänst ett besök hos Sharaf hjältar (en förening som stöttar unga mäns avstånd från hedersförtrycket) i Göteborg. De berättade och visade därefter en föreställning om sitt viktiga arbete.

På eftermiddagen anlände kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria till staden för att tillsammans med drottningen och prinsessan Madeleine närvara vid en välgörenhetskonsert på Göteborgsoperan till Childhoods ära.Kronprinsessan Victoria. På vägen dit sköt ostindiefararen Götheborg salut, vilket skrämde de kungliga damerna något.Prinsessan Madeleine.
Klädkoden var smoking och för kvinnor betyder det naturligtvis aftonklänning. Drottning Silvia återanvände den cerise kreation hon bar på svenska svarsmiddagen till det italienska statsbesöket nyligen, medan kronprinsessan plockade fram sin nobelklänning från 2004. Prinsessan Madeleine blev mycket hyllad för sin vita utstyrsel och glänste rejält tillsammans med de andra kungliga damerna.

Faksimil: GP


Drottningen bjöd till galamiddag

Kronprins Frederik och Kronprinsessan Mary.På måndagskvällen hölls drottning Margrethes galataffel för grekiska presidentparet.
Prins Joachim, Prinsessan Benedikte och Prinsessan Elisabeth.Strax innan klockan 20.00 igår kväll strömmade 156 stycken välklädda gäster in till Fredensborg slott där kvällens galamiddag med anledning av det grekiska statsbesöket i Danmark ägde rum.
Danska kungafamiljen var representerad av drottning Margrethe, prins Henrik, kronprinsparet, prinsessan Benedikte samt prinsessan Elisabeth. Drottningen bar samma klänning och tiara som hon hade på prins Joachims bröllop i maj 2008 med Marie Cavailler. Kronprinsessan Mary återanvände sin vita galaklänning från samma evenemang.

Prins Henrik, President Karolos Papoulias och Drottning Margrethe.De inbjudna bjöds givetvis på diverse maträtter. På menyn stod laxrätten Coulibiac de saumon med vit smörsås (sauce beurre blanc). Detta kom att följas av Filet de Boeuf Bordelaise, petits pois parisienne, pommes duchesse samt Asperges vinaigrette, vilket om man nu skall översätta (och förenkla) är oxfilé med ärtor, potatismos och sallad.
Till dessert serverades Paris Brest med citrus calamondin och rabarber. Drycker till detta var i tur och ordning La Cigaralle du Prince 2007, Chateau du Cayx 1999 samt Champagne Moët et Chandon. Prins Henrik kunde alltså vara nöjd, det var ju hans viner som fick avnjutas.

Faksimil: TV2 och BT

Margrethe tog emot grekiske presidenten

Drottning Margrethe, President Karolos Papoulias, hustrun May Panou och Prins Henrik.
Idag inleddes det grekiska statsbesöket i Danmark och flera danska kungligheter tog emot presidentparet i eftermiddags.
Klockan 16.00 anlände flyget med den grekiska presidenten Karolos Papoulias, 79, och hans hustru May Panou till Kastrups flygplats vid Köpenhamn. På plats för att välkomna paret var drottning Margrethe, hennes make prins Henrik, kronprinsparet samt prins Joachim. Drottningen och kronprinsessan Mary lyste upp välkomstceremonin med sina dräkter, medan presidentfrun hade valt en något mer diskret utstyrsel.
Senast ett grekiskt statsbesök ägde rum i Danmark var för över 40 år sedan, så det är hög tid nu igen. Men för regent- och presidentparet blev det en trevlig återträff, drottning Margrethe och prins Henrik besökte faktiskt det trevliga landet i söder så sent som 2006.

Efter välkomnandet eskorterades sällskapet till Fredensborg slott där bilden ovan togs. Här hölls nu i kväll en galataffel med 156 inbjudna gäster.

Faksimil: DR


Danska doldis-sessan med på galamiddag

Prinsessan Elisabeth - kommer.Ikväll är det galamiddag på Fredensborg slott med anledning av det grekiska statsbesöket i Danmark. Och vem ersätter prinsessan Marie, som är hemma med lillprinsen..?
Klockan 20.00 inleds den danska galamiddagen för det grekiska presidentparet. Prinsessan Marie, nybliven mor till en liten prins, har låtit meddela att hon inte kommer närvara på banketten utan stannar hemma med det nya kungliga tillskottet.Prinsessan Marie - kommer inte.
Den som "ersätter" henne blir prinsessan Elisabeth, 74, kusin med drottning Margrethe. Till skillnad från sina bröder som förlorade sina prinstitlar (och blev grevar av Rosenborg) när de gifte sig, har Elisabeth kvar sin kungliga titel. Trots detta har hon inte synts särskilt ofta i strålkastarljuset, men det har sin förklaring i att hon har haft yrken vid sidan av representationen.
Ikväll kommer hon dock ställa upp tillsammans med drottning Margrethe, prins Henrik, kronprins Frederik, kronprinsessan Mary  samt prinsessan Benedikte på galamiddagen - och vi får se fram emot hennes come-back i kungliga sammanhang.


Kungafamiljen firade 17 maj

Norska kronprinsfamiljen i morse.Idag är det som bekant Norges nationaldag och landets kungafamilj deltog naturligtvis i firandet.
De kungliga festligheterna inleddes i morse, då kronprinsparet tog emot barntåget vid deras residens Skaugum. Med sig hade de barnen prinsessan Ingrid Alexandra, 5 , prins Sverre Magnus, 3, samt kronprinsessan Mette-Marits son Marius, 12. Hela kronprinsparet bjöd på glada miner och bidrog till den redan så goda stämning som rådde bland de unga nationaldagsfirarna.
Marius hade det lite extra hektiskt. Förutom att han tillsammans med sin familj välomnade barntåget, hann han även med att ansluta sig till sin egen skolklass, som fanns på plats.

Kronprins Haakon, Prinsessan Ingrid Alexandra, Kronprinsessan Mette-Marit, Drottning Sonja och Kung Harald på Slottsbalkongen.Klockan halv elva i förmiddags steg kungafamiljen ut på slottsbalkongen till det Kungliga slottet. Barn från 110 skolor beräknas ha stått på paradgatan Karl Johans gate och fått en skymt av de populära kungligheterna.

För kung Harald och drottning Sonja stod på eftermiddagen ett besök i en av huvudstadens stadsdelar, Grünerløkka. På schemat ingick, enligt det norska hovets hemsida, bland annat närvaro vid invigningen av en musikpaviljong samt ett besök på Grünerløkka Familiesenter.

Faksimil: Aftenposten


Prins Max av Liechtenstein 40 år

Prins Maximilian 40 år!Idag fyller furstesonen prins Maximilian av Liechtenstein 40 år!
Prinsen, som ofta (även i officiella sammanhang) kallas Max, är andra sonen till furst Hans Adam II av Liechtenstein och hans hustru Marie.
Han är sedan den 29 januari 2000 gift med Angela Brown, född och uppvuxen i Panama. Bröllopet stod i New York och i kungliga sammanhang var det inte särskilt stort. Tillsammans har paret sonen prins Alfons, född 2001, som för övrigt blir åtta år den 18 maj.
Prins Max arbetar som VD för ett finansbolag och representerar inte sitt land särskilt mycket. Det blir hans äldre bror prins Alois (som i juni förra året själv fyllde 40) som en dag kommer ta över ruljansen i det lilla landet, så Maximilian kan gott ägna sig åt sitt.
  
Vänster bild: Prinsen med sina föräldrar furst Hans Adam II och furstinnan Marie.
Mittenbilden: År 2000 gifte sig prins Max med Angela Brown.

Höger bild: Prinsparets son, Alfons.

Hassan II av Marocko - både hatad och älskad

Marockos framlidne kung, Hassan II, är en omdiskuterad regent. Så här tio år efteråt; är han värd att hyllas eller bör man förtränga hans tid vid makten?
Kung Hassan II föddes den 9 juli 1929 som äldste son till Marockos dåvarande sultan Mohammed ben Yousef och hans första hustru Lalla Abla bint Tahar. Ätten som Hassan föddes in i kallas för den Alouitistiska kungaätten och har sin början på 1600-talet i ett område vid Sahara, i Nordafrika. Det sägs att den härstammar från profeten Mohammed, som ju levde på 600-talet!

Hassan hade fyra yngre syskon, prinsessan Lalla Aicha (född 1930), prinsessan Lalla Malika (född 1933), prins Moulay Abdullah (född 1935) och prinsessan Lalla Nuzha (född 1940, död i bilolycka 1977).  Han fick även två halvsyskon, Lalla Fatima (född 1929) och Lalla Amina (född 1954, död 2008), som fadern hade med sina två andra hustrur.

Den unge tronföljaren fick en modern utbildning. Bland annat läste han efter grundskolestudierna på Bordeaux Universitet i Frankrike. Valet var ingen slump, eftersom Marocko sedan början på 1900-talet var en fransk koloni och för att öka relationerna länderna emellan placerade man Hassan här.
 
Vänster bild: Hassans far, Mohammed V av Marocko.
Höger bild: Hassan med sin far 1958.

1954 ockuperade Frankrike Marocko och Hassan tvingades att med sin familj fly till Madagaskar, för att undvika fara. Redan året därpå återvände emellertid fadern sultan Mohammed ben Yousef och ledde befrielsekampen mot landet i norr. Det hela lyckades och 1956 kunde Marocko förklara sig självständigt. Sultanen utropades till kung under namnet Mohammed V och och Hassan blev kronprins.
Men tiden som tronföljare blev inte långvarig. I februari 1961 avled fadern och det blev Hassan som uppsteg på tronen. Samma år gifte han sig även med två stycken kvinnor (mångifte är ju som möjligen framgått tillåtet i Marocko), som efter bröllopen fick namnen Lalla Latifa Hammou och Lalla Fatima bint Qaid Amhourok. Med förstnämnda fick han fem barn, prinsessan Lalla Meryem (född 26 augusti 1962), prins Mohammed (tronföljaren, född 21 augusti 1963), prinsessan Lalla Asma (född 30 september 1965), prinsessan Lalla Hasna (född 19 november 1967) samt prins Moulay Rachid (född 20 juni 1970). Det andra äktenskapet var barnlöst.

1960- och 70-talens vänstervåg märktes även i Marocko. Den mycket enväldige konungens makt inskränktes betydligt av den reformvänliga regeringen. Naturligtvis gillades inte detta av regenten, men för folket började nu en hoppets stjärna för demokrati tändas. Krav på ökat inflytande från landets medborgare blev nu allt vanligare.
1971 gick det så långt att kung Hassan utsattes för en militärkupp, där målet var att mörda kungen och på så sätt ta makten ur hans händer. Kuppen misslyckades (och gav upphov till att Hassan kallades "turkungen"), men trots detta dödades många människor.
Kommunistiska gerillagrupper blev uppenbarligen inspirerade av detta illdåd och planerade 1973 själva ett attentat. Dock avslöjades detta och kungen bestämde att diktatur skulle återinföras i landet, för att undvika sådana här incidenter. Detta statsskick höll endast i några år och 1977 kunde åter oppositionen framföra sina åsikter.

Kung Hassan II (t.h) med sin son kronprins Mohammed, som idag är kung i Marocko.
Men allt var inte frid och fröjd. Kungens begär för spanska Västsahara blev allt större och när Spaniens president tillika diktator Francisco Franco låg för döden 1975 såg Hassan sin chans att erövra området.
Nära en miljon soldater, beväpnade endast med Komorernas flagga, tågade in i Västsahara, och Spanien gav helt passivt bort landet till Marocko och Mauretanien. Demonstrationen kallas idag för "Gröna marschen", eftersom de många flaggorna som bars ju är gröna. Bland sitt folk blev kung Hassan för detta omåttligt populär!
Alla invånare i Västsahara fann sig oturligt nog inte i detta. I samarbete med grannlandet Algeriet inledde den inhemska befrielserörelsen Polisario ett gerillakrig mot Marocko och det såg i slutet av 1970-talet mycket dystert ut för både monarkin och landet.
Men krigslyckan vände. USA ryckte i början av 1980-talet in med mer utvecklade vapen och gerillarörelserna tvingades ge med sig. För att förhindra ytterligare konflikter byggdes en 100-tals mil lång mur genom Västsahara.

Kungens popularitet dalade nu allt mer. Marocko var efter framförallt ovan nämnda konflikt mycket fattigt och Hassan fick kritik för sitt styre. Enligt en allt större mängd människor slösade han för mycket med skattepengarna, till exempel lät han bygga en mycket dyr moské i Casablanca, vilket av många sågs onödigt.

Kung Hassan II:s alla barn: Prinsessan Lalla Hasna, Prinsessan Lalla Asma, Kung Mohammed VI, Prinsessan Lalla Meryem och Prins Moulay Rachid.
1984 gifte sig äldsta dottern prinsessan Laila Meryem med ministersonen Fouad Filali. De gav Hassan hans första barnbarn, Lalla Soukaïna (född 1986) och Moulay Idriss (född 1988). Paret skilde sig 1999.
Bara ett par år efter äldsta dotterns bröllop stod Hassans tredje barn, prinsessan Lalla Asma, brud när hon gifte sig med Khalid Bouchentouf. De fick tillsammans barnen Lalla Nuhaila (född 1988) och Yazid (född 1992).
1991 gifte sig yngsta dottern prinsessan Lalla Hasna med doktor Khalid Benharbit. I december 1995 kom deras första dotter, Lalla Oumaïma till världen och endast två år senare föddes Lalla Oulaya.
Äldste sonen, Mohammed, gifte sig 2002 med Salma Bennani. De är sedan 10 år kungaparet i Marocko och har två barn: kronprins Moulay Al Hassan (född 2003) och prinsessan Lalla Khadija (född 2007).
Hassan II:s yngste son prins Moulay Rachid är ogift.

På 1990-talet förändrades kung Hassans rykte något. Han började allt mer verka för ökade mänskliga rättigheter, men förde trots detta ett auktoritärt ledarskap.
Vid sin död den 23 juli 1999 hade han suttit på tronen i 38 år, längst bland sina afrikanska kollegor och naturligtvis framkallade hans bortgång en stor landssorg. Kung Hassan var både älskad och hatad, men saknad blev han av de flesta.

Prins Carl Philip med familj på borggården

Idag mottog prins Carl Philip gratulationer av den församlade folkmassan vid inre borggården med anledning av sin 30-årsdag.
Prins Carl Philip, idag 30 år, är inte känd för att vilja göra något väsen av sig. Men trots detta lät han sig gratuleras inför 100-tals personer vid en ceremoni utanför slottet idag.
Närvarande var även kungaparet, kronprinsessan och prinsessan Madeleine. 30-årsjubilaren och fadern var klädda i marin-uniform medan de kungliga damerna bar ljusa vårdräkter.
Som bekant är prins Carl Philip hertig av Värmland, vilket tydligt märktes idag. Arméns musikkår spelade till exempel Värmlands Regementes marsch och Ack Värmeland du Sköna.
Efter detta drog kungen tillsammans med musikkåren ordentligt igång sången "Ja må han leva", vilket fick både familj och den stora folkmassan att skratta - och därefter sjunga med.
Slutligen var det dags för prinsen att mottaga blommor och dylikt av alla barn och sedan inleddes det privata firandet, som av allt att döma inte blir så stort.



Prins Carl Philip mottar hyllningarna och familjen ser glatt på.


Kung Carl Gustaf och den nybakade trettioåringen, båda i marin-uniformer.


Prinsessan Madeleine och drottning Silvia var klädda i vitt.

 
Vänster bild: Kronprinsessan Victoria närvarade utan Daniel Westling, men var lika glad ändå.
Höger bild: Prins Carl Philip tar emot blommor av barnen.

Prins Carl Philip 30 år

Prins Carl Philip 30 år!Idag fyller prins Carl Philip 30 år!Till skillnad från sina tidigare födelsedagar väljer prins Carl Philip att ta det något lugnare idag. Förutom att han firas på inre borggården klockan 12 idag av de som vill, kommer han, enligt Expressens Johan T. Lindwall, endast ha en liten middagsbjudning för sin familj där även prinsessan Christina fru Magnuson med make och söner är inkluderade.
Inom kort kommer ett porträtt om Sveriges ende prins (åtminstone i tretton månader framåt, räkna själv ut varför), men här nedan bjuds det på några bilder från hans liv.

Prins Carl Philip firar sin 1-årsdag 1980 tillsammans med mamma, pappa och storasyster Victoria. Sedan några månader är hon istället för prinsen Sveriges tronföljare. Prinsen skojar med pappa kungen på hans 36-årsdag 1982. Prinsessan Madeleine är ännu inte född.


Carl Philip med sina syskon på sin fars 40-årsdag 1986.


Prinsen vid ett av de första officiella uppdragen som ägde rum 1987. Han skulle dela ut pris i hästhoppning, men medan tävlingarna pågick gjorde han grimaser... 


Prins Carl Philip har träffade påven 1989, vid hans besök i Sverige.


Prinsen tillsammans med kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine på pappa kungens officiella 50-årsfirande 1996.

1999, 20 år
gammal,
 tar prins
Carl Philip
studenten.






De tre kungliga syskonen på danske kronprins Frederiks bröllop 2004 med Mary Donaldson.


Ett av prins Carl Philips och kung Carl Gustafs gemensamma intressen är sport. Här syns de vid vinter-OS i Turin 2006.


Nyligen lanserade han en betick-kollektion, så nu kan Carl Philip kalla sig Designprins, Motorprins och Bondeprins!



Kung Konstantin svårt hjärtsjuk - tvingas operera

Greklands exkung Konstantin rapporteras vara mycket allvarligt hjärtsjuk och kommer i slutet av maj opereras.
Den 68-årige exkung Konstantin II, sedan 1973 avsatt från Greklands tron, är svårt sjuk. Han lider av hjärtbesvär och har, enligt danska Billed-Bladet, sedan tidigare utfört en Bypass-operation som görs för att lättare leda blod till delar av hjärtat.
Nu har läget emellertid blivit så allvarligt att han snart skall komma att tvingas lägga sig på operationsbordet igen. Det är en ny hjärtklaff som behöver sättas in, vilket innebär en liten risk för livet. Men ännu värre är det säkerligen att låta bli.

Konstantins hustrus morbror, den svenske greven Carl Johan Bernadotte, 92, genomgick detta stora ingrepp i januari 2005 efter idog övertalning av läkare.
- Jag var rätt illa däran innan det vände, har han berättat för Aftonbladet.
Dessvärre ser nog läget ut på samma sätt för exkungen av Grekland. Den 29 maj kommer operationen ta plats på the Wellington Hospital i London.
Danskfödda prinsesshustrun Anne Marie och de fem barnen stöttar naturligtvis sin make och far.

Minneskonsert på Mainau med Silvia och Victoria

Idag ägde en minneskonsert till grevinnan Sonja Bernadottes ära rum på Mainau och denna dag skulle också maken Lennart fyllt 100 år.  Detta lockade hit drottning Silvia och kronprinsessan Victoria...
På torsdagen gifte sig som bekant Mainau-greven Björn Bernadotte med sin Sandra. Denna dag var också framlidna Sonja Bernadottes 65-årsdag, vilket firades med en minneskonsert dagen därpå, alltså på fredagen.
Förutom alla Sonjas barn närvarade även drottning Silvia som var hitrest för dagen samt kronprinsessan Victoria, som även bevistade gårdagens bröllopsfestligheter.
Det fanns ytterligare en anledning att fira - den 8 maj skulle nämligen greve Lennart Bernadotte (1909-2004), det moderna Mainaus "urmakare", fyllt 100 år. Stolt skulle han säkert blivit när han nu fick en byst av sin hustru vid sidan av sin egen!



Från vänster: Grevinnan Bettina Bernadotte, Greve Christian Bernadotte, Drottning Silvia, nygifta Greve Björn och Grevinnan Sandra Bernadotte, Catherina och Romuald Ruffing, Grevinnan Diana Bernadotte, Kronprinsessan Victoria samt Philipp Haug.


Catherina Ruffing (dotter till Lennart och Sonja) med sitt sysslinbarn kronprinsessan Victoria. De båda kvinnorna är båda födda 1977.


Drottning Silvia fick tillfälle att gratulera nygifta greve Björn Bernadotte.


Syskonparet Björn och Bettina avtäckte en byst av modern Sonja Bernadotte (1944-2008)

Se Hagge Geigerts intervju med Lennart och Sonja Bernadotte 1982 här!

Victoria gratulerade sina nygifta släktingar

Vem lyste starkast igår på Björn Bernadottes bröllop med Sandra Angerer om inte vår egen kronprinsessa? Hon närvarade dock inte vid själva ceremonin, men väl på festen efteråt...
Enligt Jenny Alexandersson på Svensk Damtidning var även Daniel Westling, 35, inbjuden till festligheterna, men tackade nej. Kronprinsessan valde att inte närvara vid bröllopsceremonin, men vid en minnesceremoni till brudgummens mor, framlidna Sonja Bernadottes ära, dök hon upp i en lila dräkt. Hon vinkade glatt till den församlade pressen och kramade om sin nygifta släkting (fars syssling) och hans familj.
På kvällen ägde den "officiella" bröllopsfesten rum och här togs ett familjefoto - med kronprinsessan Victoria!

Bjuden till festligheterna var även Mainau-barnens äldsta halvsyster, Birgitta Bernadotte (gift Straehl), 76. Hon har en bra relation till sina bra mycket yngre syskon och var faktiskt god väninna till deras mor Sonja Bernadotte. Hon bor med sin make i området och syntes senast i pressen vid Sonjas begravning i november 2008.
De övriga i livet varande halvsyskonen, greve Carl Johan "Jan", 68, och Cecilia "Cia" Bernadotte, 65, var inte med. Relationen med släkten, både i Sverige och Tyskland uppges vara mycket frostig och inte blev den bättre när Jan 2006 skrev en bok, där han avslöjade en hel del för familjen besvärande saker.

Nog om det, på bilden ovan syns längst upp från vänster Philipp Haug, 35 (make till Bettina), grevinnan Diana Bernadotte, 27, greve Christian Bernadotte, 29, och Catherine (f. Bernadotte), 32, med maken Romuald Ruffing.
På nedre raden från vänster märks grevinnan Bettina Bernadotte, 35, brudparet samt kronprinsessan Victoria, 31.
Bakom kronprinsessan på höger bild syns Christian Bernadotte med halvsystern Birgitta.

Faksimil: Badische Zeitung


Kungligt bröllop idag på Mainau

Idag gifte sig Greve Björn Bernadotte med Sandra Angerer!Kung Carl Gustafs syssling, greve Björn Bernadotte, gifte sig tidigare idag med sin flickvän Sandra Angerer.

Strålande solsken, prunkande blommor och gott humör - inget hade kunnat bli bättre på greven Björn Bernadottes bröllop med sin flickvän sedan några år tillbaka, Sandra Angerer, 31.
Brudgummen är äldste son i andra äktenskapet till Mainaus eldsjäl, greve Lennart Bernadotte af Wisborg (född prins av Sverige och hertig av Småland), som avled 2004. Björns mor, Sonja Bernadotte (född Haunz), hann uppleva parets förlovning den 13 juni förra året, innan hon dog i oktober, endast 64 år gammal.
Björn och Sandra är båda engagerade i arbetet på blomsterön Mainau. Han driver organisationen tillsammans med sina fyra syskon och hon är en av de cirka 450 anställda.

Bröllopet ägde rum i Mainaus slottskyrka under närvaro av släkt och vänner. Brudgummens bror Christian, 29, som uppges stå paret nära, omfamnade de nygifta flera gånger och hade hela tiden ett leende på läpparna.
Färgglada, stiliga hattar var, liksom under systern Catharinas bröllop 2007 med Romuald Ruffing, ett stående inslag vid festligheterna. Detta beror på att den yngsta i den grevliga syskonskaran, Diana Bernadotte, 27, arbetar som kreatör av huvudbonader och hon har garanterat haft mycket att göra den senaste tiden!

- Nu blir det ju chans på fler barn! sa storasyster Bettina till tidningen Queen kort tid efter förlovningen förra året. Liksom sina övriga syskon hoppas hon att en ny generation Bernadottar kommer ta över den fantastiska blomsterön!

Faksimil: Badische Zeitung

Drottningens svåger fyllde 70 år


Drottning Beatrix, födelsedagsbarnet Pieter van Vollenhoven, Prinsessan Margriet, Kronprins Willem-Alexander samt Kronprinsessan Máxima. Bilden är det officiella firandet några dagar innan själva födelsedagen.

Pieter van Vollenhoven, drottning Beatrix svåger, fick sitt födelsedagsfirande kantat av sorg, på grund av händelserna i Appeldoorn. Trots detta kan han dra sig till minnes ett lyckat firande, eftersom det ägde rum ett par dagar tidigare.
Vi skall alltså kocentrera oss på det officiella firandet, som ägde rum i Utrecht den 28 april. Närvarande vid detta evenemang var stora delar av Nederländernas kungafamilj, närmare bestämt hustrun prinsessan Margriet, tre av de fyra sönerna; prins Maurits, prins Pieter-Christiaan och prins Floris med sina respektive, svägerskan drottning Beatrix samt hennes söner kronprins Willem-Alexander med hustru Máxima, prins Constantijn med fru Laurentien och även prins Johan Friso med sin Mabel. 
Totalt var det 1200 gäster som närvarade på Beatrix Theater, en stor konsertanläggning, där firandet tog plats. Familjemedlemmarna och övriga vänner stod för underhållningen på scen och alla uppges ha haft mycket trevligt.

Lagom till födelsedagen visades en TV-intervju med den nyblivne 70-åringen. Här avslöjade han bland annat hur hans föräldrar reagerade på förhållandet med prinsessan Margriet.
"Hur kommer detta att gå, hur kommer detta att sluta?" gick tankegångarna i hemmet.
För Pieter kom det att gå bra. Han har varit gift sedan 42 år med sin prinsessa och därtill blivit professor! Och nu har han alltså även uppnått 70 års ålder.
- Det säger mig inte så mycket, berättar han själv.


Prinsessan Marie fick en son

Tidigt i morse föddes prins Joachims och prinsessan Maries första gemensamma barn. Det blev en välskapt son!
Klockan 04.47, på Rigshospitalet i Köpenhamn, föddes det nya tillskottet i den danska kungafamiljen. Noga räknat är pojken prins Joachims tredje son och säkert finner lillprinsen så småningom goda lekkamrater i de äldre (halv)bröderna prins Nikolai, 9, och prins Felix, 6.
Prinsessan Marie fann ett stöd även från sin mor, som för ett par veckor sedan rest från Genève till Danmark för att i högsta mån kunna vara vid sin dotters sida.

Prinsen, som ännu inte fått något namn, är drottning Margrethes och prins Henriks femte barnbarn. Han väger 3032 gram och längden är 49 cm.
Den nyfödde blir nummer sju i tronföljdsordningen och norpar därmed sin farmors kusin prinsessan Elisabeths plats, som tvingas klättra ned ett snäpp.

- Jag är mycket stolt, berättade den nyblivne fadern för media tidigare idag.
-Det var fantastiskt att se sitt barn komma till världen!

Klockan 12.00 idag skjuts salut till prinsens ära och naturligtvis hissas Dannebrogen. Det är nämligen en stor dag för Danmarks rojalistiska folk idag! 

Drottningen om mordförsöket

Kronprinsparet av Holland svårt chockade.Samtidigt som vår egen kung firades på födelsedagen igår, skedde ett mordförsök riktat mot drottning Beatrix i Holland. En mycket skakad regent talade senare i TV om den fruktansvärda händelsen där fyra människor dödades.
Drottningens dag firas varje år i Nederländerna, till minne av drottning Beatrix mor drottning Julianas födelsedag, samt dotterns tronbestigning efter moderns abdikation just detta datum år 1980. Så också i år, där det hela ägde rum i staden Appeldoorn, öster om huvudstaden.
En stor förväntansfull skara hade samlats för att få en skymt av den församlade kungafamiljen. De kungliga befann sig i en öppen buss, där de i så hög grad som möjligt kunde möta sitt folk på riktigt nära håll.
Plötsligt kom en bil åkandes i full fart rätt mot bussen. Föraren, en 38-årig man, körde rakt in i stora delar av folkmassan, vilket ledde till att fyra personer dödades och minst 23 stycken andra skadades. Bilen åkte sedan in i ett stenmonument och resultatet av detta blev livshotande skador på gärningsmannen. I morse avled han.

Drottningen framträdde efter illdådet i TV.Polisen har i efterhand bekräftat att illdådet var riktat mot drottningen och det var naturligtvis en mycket chockad kungafamilj som tillsammans med offren blev dagens mittpunkt, på helt fel sätt.
Drottningen, djupt berörd och mycket skakad, talade i går kväll ut om olyckan.
- Det började som en vacker dag men slutade i tragedi. Vi var mållösa, att något så hemskt skulle kunna hända! Vår familj lider helhjärtat med offren.

RSS 2.0