Prinsessan Lilian 94 år

Idag fyller kungafamiljens äldsta, prinsessan Lilian, 94 år!
Lilian har numera med ålderns rätt lagt av med sina kungliga uppdrag och lever ett stilla liv i Villa Solbacken på Djurgården. Men en intensiv start på året blev det för prinsessan. 
   I januari nävarade hon på en utställning om konstnärinnan tillika väninnan Wibeke Beck-Friis Frisk (1916-2009), och månaden därpå tvingades hon läggas in på Sophiahemmet efter att ha ramlat i hemmet och drabbats av lårbensbrott.
Kort efter detta kom beskedet om kronprinsessans förlovning och fästfolket fick dagen före den officiella proklameringen, besöka gammelfaster Lilian på sjukhuset.

Trots ett allt sämre minne, uppges prinsessan Lilian för tillfället må ganska bra och det är bara att hoppas att hon orkar närvara på nästa sommars stora höjdpunkt - kronprinsessans bröllop. Men innan dess är det födelsedagsfirande som gäller och kungafamiljen är säkerligen inte sena med gratulationerna på prinsessans stora högtidsdag.

Prins Nikolai 10 år

Idag, den 28 augusti, fyller prins Nikolai av Danmark 10 år!
Prins Joachim och prinsessan Alexandra vid prins Nikolai's dop.Hans Höghet Prins Nikolai, på femte plats i tronföljden, är äldste son till prins Joachim i hans första äktenskap med Alexandra Manley, född i Hongkong. Faktiskt är han också det äldsta barnbarnet till drottning Margrethe och prinsgemål Henrik, och den enda i skaran på fem som är född på 1990-talet!

Tre år efter prins Nikolais födelse, den 22 juli 2002, föddes lillebror prins Felix. De båda syskonen är goda vänner och syns ofta bus-bråka vid oficiella sammanhang, som under farfar Henriks 75-årsfirande i somras.
  
För fem år sedan kom beslutet om att föräldrarna skulle skilja sig och idag har faktiskt prins Nikolai två styvföräldrar.
Mamma, grevinnan Alexandra av Frederiksborg, 45, är omgift sedan 2007 med fotografen Martin Jørgensen och pappa prins Joachim, 40, är lyckligt gift med fransyskan Marie Cavailler. I maj fick paret sonen prins Henrik och Nikolai blev således storebror för andra gången!

Goda vänner, prins Nikolai och prins Felix.Den 31 augusti visas en dokumentär om den 10-årige prinsen i danska TV-kanalen DR1. Bland annat berättar han om sina tankar rörande föräldrarnas skilsmässa.

Se de officiella födelsedagsbilderna här.

Kejserligt besök i Holland

Prinsessan Kiko och prinsessan Laurentien.I veckan var japanske prins Akishino med hustru Kiko på besök i Nederländerna.
Redan fredagen den 21 augusti anlände prinsparet Akishino till Nederländerna, med anledning av de 400-åriga handelsförbindelserna länderna emellan.
Trots att visiten varade i sex dagar, var det bara tisdagen som blev kantad av officiella besök. Tillsammans med drottning Beatrix yngste son prins Constantijn och dennes hustru prinsessan Laurentien, öppnade paret utställningen "Härifrån till Tokyo - 400 år av handel". Det hela ägde rum i Kungliga Biblioteket, Haag.

Prins Constantijn och prins Akishino.Det kejserliga prinsparet hann under dagen även träffa näringsminister Maria van der Hoeven samt premiärminister Jan Peter Balkenende.
På onsdagen skedde avfärden.

Prins Akishino, 43 år, är näst äldste sonen till kejsar Akihito. Sedan 1990 är han gift med Kawashima Kiko och har med henne tre barn; två flickor och en pojke. Sonen prins Hisahito (född 2006) tippas bli Japans framtida kejsare, då kronprinsen endast har en dotter.


Kungaparet i Finland


Drottning Silvia, kung Carl Gustaf och president Tarja Halonen med maken Pentti Arajärvi.
Faksimil: Hufvudstadsbladet
Drottning Silvia.På tisdagen inleddes svenska kungaparets officiella besök i Finland, med anedning av Märkesåret 2009.
Klockan tio på tisdagsförmiddagen anlände kung Carl Gustaf och drottning Silvia till ett sensomrigt Åbo där de på ortens flygplats togs emot av bland annat finske bostadsminstern Jan Vapaavuori.
Därefter begav sig det kungliga paret till president Halonens sommarresidens Gullranda, beläget i Nådendal. Det blev ett glatt möte mellan de båda statscheferna och deras respektive. Kungen och presidentparet var strikt klädda i mörka kostymer, medan drottning Silvia stod för fägringen med sin knallröda dräkt och färgglatt blomster i famnen.

Efter den lättsamma sammankomsten hos presidenten bar det via hennes representationsbåt Kultaranta VII, av till Åbo. Klockan 13.00 tilldrog sig lunch på Åbo slott. Till förrätt serverades rimmat renkött, mousse på kallrökt renkött och renleverpastej samt gurksallad tillsammans med tranbärssorbé. Varmrätten bestod av mildrökt stör och vitvinssmörsås med kaviar, kantarell- och grönsaksdolme samt pyré av jordärtskocka. Som grädden på moset, fick sällskapet avnjuta en dessert bestående av Halloncharlotte med mjölkchoklad och vita vinbär med sabayon.
Dryckerna som serververades var i tur och ordning La Buxynoise Bourgogne Reserve Pinot Noir, Trimbach Riesling och till desserten kaffe och te.
   I sitt lunchtal sade kungen bland annat: "200 år har förflutit sedan våra länder gick skilda vägar. Idag kan vi dock glädja oss åt att vi har närmare relationer än någonsin. Numera rör det sig dessutom om relationer mellan jämbördiga parter."

Kungen och Presidenten.På eftermiddagen företogs ett besök vid ett seminarium på Åbo Akademi som just berörde det huvudsakliga temat, Märkesåret 2009. Även här höll kung Carl Gustaf ett tal, där han faktiskt drog några historiska paralleller.
- Det är en speciell känsla att komma till Åbo, samma väg som prins Karl [XIV] Johan gjorde för 197 år sedan, det vill säga med båt uppför Aura å. Idag åkte vi dock med en betydligt modernare, och säkert mer bekväm, farkost än den som Karl Johan kom med."

Dagen avslutades med en visit på Åbos skeppsvarv. 
  
Onsdagen tillbringas på orten Tammerfors.

De viger Victoria och Daniel

Nu i helgen offentliggjorde hovet vilka som blir officianter på kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop.

Anders Wejryd, ärkebiskop
Anders är 61 år och ärkebiskop sedan tre år tillbaka. Prästvigd 1972.

Lars-Göran Lönnermark, biskop emeritus och överhovpredikant
Lars Göran är 69 år och överhovpredikant sedan 2007. Åren 1989-2004 var han biskop i Skara stift.

Antje Jackelén, biskop
Antje är 54 år och biskop i Lunds stift sedan tre år tillbaka. 

Åke Bonnier, domprost
Åke är 52 år och domprost i Stockholms församling sedan 2006. Prästvigd 1984.


Drottning Margrethe i Sachsen med systern

Prinsessan Benedikte, Drottning Margrethe & President Tillich under lördagens balettföreställning.Faksimil:
Freistaat
Sachsen.de











Drottning Margrethe och hennes syster prinsessan Benedikte är nyss hemkomna från ett kulturbesök i Dresden, Tyskland.
Drottning Margrethe vid lördagens balettföretällning.Det var på inbjudan av Stanislaw Tillich, statsminister i den tyska delstaten Sachsen, som de danska kungliga systrarna med start lördag 22 augusti avlade visit i huvudstaden Dresden.
Det två dagar långa besöket gick i kulturens tecken. På lördagen, strax efter välkomstceremonin, öppnade prinsessan Benedikte utställningen "Myt och morfologi" av den danske konstnären Bjørn Nørgaard i Chemnitz konsthall.
   Samma kväll närvarade drottningen och prinsessan samt statsministerparet vid balettföreställningen "Giselle" på Semperoperan. Musiken stod Danska Symfoniorkestern för, och det kan även nämnas att drottningen återanvände den blå klänning hon senast använde vid makens 75-årsfirande.

Prinsessan och Drottningen vid invigningen av Föreställningen följdes hursomhelst av en officiell middag, där naturligtvis statsminister Tillich med hustru Veronica var värdpar.
 
Dagen därpå öppnade drottning Margrethe och prinsessan Benedikte tillsammans utställningen "Med Fortuna över havet - Sachsen och Danmark i äktenskap och allianser i konstens spegel (1548-1709)". Detta ägde rum på Dresdens Residensslott.


Kungens kusin 65 år

Greve Michael Bernadotte 65 år!Idag fyller designprinsen Sigvard Bernadottes son, greve Michael Bernadotte af Wisborg, 65 år.
Greven, som alltså är två år äldre än sin kusin kung Carl XVI Gustaf, har designintresset i blodet. Han har formgivit allt från smycken till byggnader och är även en duktig akvarellmålare. I slutet av 1960-talet läste han till arkitekt, och utexaminerades 1971.
Sedan 1973 är Michael bosatt i Tyskland, nära Stuttgart.  I 33 år har han varit gift med Christine Wellhöfer och har med henne dottern Kajsa, 28, som är ogift.
 
Greve Michael ska ha en ganska god relation till sina kungliga släktingar och är ofta med på släktträffar. Faktiskt var det han som tillsammans med farbrodern greve Carl Johan Bernadotte, 92, med hustru, stod värd för den stora Bernadotte-sammankomsten sommaren 2005!

Michael som 27-åring 1971.


Michael Bernadotte omgiven av sin farbror Carl Johan Bernadotte med hustru Gunnila och frun Christine.
Faksimil: Eko; Svensk Damtidning


Michael Bernadotte med faderns änka Marianne samt dottern Kajsa.

Prinsessan Birgitta om förlovningen

I veckans nummer av "den kungliga veckotidningen" talar prinsessan Birgitta ut om sin brorsdotters förlovning.
Den mest öppenhjärtiga av kungens systrar kommenterade redan i februari årets första förlovnng i samma tidning.
- Det är klart vi gläder oss, sa hon då. Hon avslöjade också att hon inte hade träffat den blivande prinsgemålen, Daniel Westling.

Om prinsessan Madeleines förlovning med Jonas Bergström tycker hon det har tagit för lång tid till själva eklateringen. Hon önskar emellertid paret "all lycka" och berättar att hon ser fram emot de båda prinsessbröllopen nästa år.

Prinsessan Birgitta på kungens bröllop 1976.När kronprinsessan står brud den 19 juni får med stor sannolikhet modeintresserade faster Birgitta plocka fram det finaste i garderoben. Bröllopet sker ju på eftermiddagen och traditionsenligt är det då, i kungliga sammanhang, tiara och aftontoilette som gäller.
Prinsessan Madeleines giftermål kanske innefattar ett förmiddagsbröllop, som när pappa kungen gifte sig, och då är det följaktligen förmiddagsdräkt och säkerligen också hatt, som man får se prinsessan Birgitta och de andra kungliga släktingarna bära.

Felipe på uppdrag i Ecuador

Kronprins Felipe och president Rafael Correa.Nyligen genomförde kronprins Felipe av Spanien ett officiellt besök i Ecuador.
Det var den 9 augusti som kronprins Felipe begav sig till det sydamerikanska landet Ecuador för att avlägga en officiell visit. Han hälsades välkommen av ett antal prominenta statstjänstemän och begav sig efter välkomstceremonin till presidentpalatset, där han fick sig en pratstund med president Rafael Correa. Denne framförde bland annat, å sitt lands vägnar, sin djupaste empati för de spanska offren som drabbats av organisationen ETA:s vansinniga terrordåd.
   Statsbesökets första dag avslutades med en visit vid den spanska ambassaden i Ecuador.

Måndagen den 10 augusti, besökets andra och sista dag, tillbringades även den på den spanska ambassaden, där landets föhållanden närmare redogjordes. Därefter närvarade kronprinsen vid ett parlamentsmöte för att slutligen avnjuta den officiella lunchen.

Till skillnad från många andra statsbesök var inte denna visit så glamorös och lustbetonad, mycket på grund av att kronprins Felipe reste själv. Det hela var mycket strikt och ytterst politiskt, och det fanns helt enkelt inte tid att göra nöjesinriktade saker, som museibesök eller andra kulturella fördriv.

Prinsessan Elisabeth av Danmark

Prinsessan Elisabeth, på sista plats i den danska tronföljden, lever ett liv borta från offentlighetens ljus. Men vid högtidliga tillfällen, som under kungliga middagar, kan prinsessan dyka upp.
Hennes Höghet Prinsessan Elisabeth Caroline-Mathilde Alexandrine Helena Olga Thyra Feodora Estrid Margarethe Désirée föddes den 8 maj 1935 som enda dotter till prins Knud och hans hustru prinsessan Caroline-Mathilde. Sistnämnda var född prinsessa av Danmark då hon var sondotter till Frederik VIII (1853-1912). Han i sin tur var gift med prinsessan Lovisa av Sverige, som ju bekant var enda dotter till kung Karl XV. Så visst har prinsessan Elisabeth också svenskt blod i sina ådror!
I och med att Elisabeths far var bror till den man som sedermera skulle bli kung Frederik IX, är alltså prinsessan kusin till drottning Margrethe II och hennes systrar.

Prinsessan Elisabeth fick vara ensambarn i drygt fem år. Den 17 februari 1940 föddes nämligen brodern prins Ingolf (efter sitt giftermål greve av Rosenborg). Ytterligare två år senare, den 22 oktober 1942, föddes det yngsta syskonet, prins Christian (även han greve av Rosenborg). Familjen var nu fullständig!
  
Vänster bild: Prinsessan Elisabeth på 1930-talet.
Mitten: Med fadern prins Knud.
Höger: Föräldrarna prins Knud (1900-76) och prinsessan Caroline-Mathilde (1912-95)

Elisabeth och hennes familj bodde på slottet Sorgenfri, norr om Köpenhamn. Här fick prinsessan och hennes bröder gå i slottsskola och av allt att döma uppfostrades syskonen ganska strängt. När hon närmade sig tonåren fick hon börja i vanlig skola och tog som sig bör realexamen 17 år gammal, 1952.
Nu var det dags för utlandsstudier! Prinsessan Elisabeth läste ett år på Brillantmont, som är beläget i Lausanne, Schweiz. Denna vistelse förbättrade troligen prinsessans franskakunskaper, och än idag behärskar hon språket flytande.

Gemensamt för oändligt många andra flickor från välbärgade familjer (däribland de äldsta Hagasessorna), skulle Elisabeth lära sig det mesta möjliga om hur man sköter ett hushåll. Hon tillbringade således ett år på Suhrs Husholdningsskola i Köpenhamn och därefter tre år på Margretheskolan, där hon lärde sig mer om mode och design. Det är inget vågat antagande att det var här hennes sy-intresse inleddes.

Vänster bild: Prinsessan Elisabeth i slutet av 1940-talet, som tonåring.
Höger bild: En ung Elisabeth i full gala.

Prinsessan var 21 år då hon skulle ut i arbetslivet. Hon hade precis avslutat sina studier vid Tempo Type skolan i Köpenhamn, då hon tog anställning som sekretarere vid Utrikesdepartementet. Här stannade hon kvar i över 40 år!
Men hon har inte bara arbetat i Danmark. I perioder på 1970- 80- och 90-talet har hon även varit verksam i Washington och Genève. Här har hon naturligtvis haft nytta av sina språkkunskaper, hon talar förutom danska även tyska, engelska och som tidigare nämnts, franska.

Grundlagsändringen i danska successionsordningen 1953, som ledde till att landet fick kognatisk tronföljd (dock inte fullständig sådan), berörde inte bara kusinen Margrethe. Prinsessan Elisabeth, liksom kungens övriga döttrar, fick också en plats i tronföljden.

1977 flyttade prinsessan ihop med den 16 år äldre filmaren och instruktören Claes Hermansen. På senare tid har Elisabeth kallat tiden med honom som sin lyckligaste, men trots detta ingick paret aldrig äktenskap.
Ett bröllop skulle innebära att prinsessan Elisabeth förlorar sin kungliga titel, och då var ett bröllop onödigt, tyckte Claes Hermansen.
"Jag hade blivit fru Hermansen och det tyckte Claes var lite fånigt med tanke på att vi inte skulle ha några barn, det var vi för gamla för" , har prinsessan Elisabeth berättat för Svensk Damtidning.
   20 år fick prinsessan tillsammans med Claes Hermansen, 1997 avled han 77 år gammal och det var, enligt ovan nämnda tidning, Elisabeths vänkrets som hjälpte henne att gå vidare.

Prinsessan och kärleken Claes Hermansen.
Faksimil: Svensk Damtidning
Något hon har gemensamt med drottning Margrethe är längden - Elisabeth är med sina 180 cm, två centimeter kortare än sin kusin.

Prinsessan har berättat att hon allt som oftast syr sina egna galaklänningar och vid högtidliga tillfällen dyker hon ofta upp med nya kreationer. På huvudet bär hon nästan uteslutande det 1800-talsmycke som idag går under namnet "Prinsessan Elisabeths safirdiadem", ett arv från modern.
   Elisabeth utför få kungliga uppdrag (hon får heller inget apanage), men dyker emellanåt upp på de kungliga galamiddagarna, senast i maj 2009, vid drottning Margrethes galataffel för det grekiska presidentparet. Eftersom regentens syster, prinsessan Benedikte, brukar ankomma till dessa tillställningar utan sin make, ser man ofta Elisabeth vid dennas sida.
 
Vänster bild: Prinsessan är en så flitig användare av sin tiara att den blivit uppkallad efter henne.
Höger bild: Prinsessan Elisabeth (t.h) anländer tillsammans med prinsessan Benedikte till statsbanketten för Greklands presidentpar våren 2009.
Den 8 maj 2010 fyller prinsessan Elisabeth 75 år, och vi får väl se om hon sticker ut huvudet i rampljuset och ställer till med ett stort kungligt firande...

Prinsessans liv efter bröllopet

Anonym eller offentlig?Hur kommer prinsessan Madeleine leva efter sitt bröllop med Jonas Bergström?
Den frågan är ju egentligen omöjlig att svara på för oss utomstående, men jag skall i all anspråkslöshet göra ett försök.
Ett alternativ för prinsessan är att följa i sina tre äldsta fastrars spår; flytta in i en större villa eller ett mindre slott och därefter leva ett relativt anonymt liv.
Hon kan också fortsätta med sina representativa plikter och på så sätt bli den "nya" prinsessan Christina.

Personligen tror jag att uppmärksamheten runt prinsessan Madeleine kommer bli ännu större efter bröllopet, inte minst från internationella medier. Kontrasterna mellan henne och kronprinsessan kommer möjligen att skärpas; Madeleine och Jonas blir något slags jetset-par, medan tronföljarparet får en något mer seriös framtoning. Den yngsta prinsessans eventuella barn kommer antagligen också få mycket friare uppfostran, trots att de förmodas bli prinsar och/eller prinsessor.

Rosendals slott.Var skall då det blivande hertigparet av Hälsingland och Gästrikland bosätta sig? En rimlig gissning är i Stockholmsområdet och för att vara specifika så kan kungliga Djurgården tänkas vara ett rimligt förslag.
   I onsdagens SvD skriver reportern Catarina Hurtig: "Jag slår ett slag för Rosendals slott på Djurgåren. Det är nära stan men ändå ett kungligt slott."
Det forna lustslottet Rosendal byggdes på 1820-talet åt Bernadotternas stamfader, Karl XIV Johan, och ritades av Fredrik Blom. Idag är det öppet för allmänheten och fungerar som museum.

Villa Beylon.Catarina fortsätter.
"Villa Beylon där Christina och Tosse bodde förut har också nämnts som kunglig bostad - det ligger vid Ulriksdals slott."
Prinsessan Christina och Tord Magnuson flyttade in till Villa Beylon 1974, samma år som bröllopet, och utflyttningen skedde 2006. Sistnämnda föregicks av en uppmärksammad fest.
Villan uppfördes första gången 1772 och var en gåva från Gustav III till Jean Francois Beylon, efter sina tjänster i det svenska hovet. Idag ägs huset av Michael Storåkers, vd för pr-företaget Storåkers McCann Sverige.
  
Grönt hus på Djurgården.Ytterligare ett förslag, från Svensk Damtidning, är en grön villa i Djurgården med en stor, familjevänlig trädgård. För tillfället bor det enligt tidningen ett äldre par som dock inte är främmande för att flytta därifrån.

Med tanke på många republikaners förslag på ett dubbelbröllop för de båda prinsessorna, just för att "få ner kostnaderna", är det ju märkligt att ingen har kommit med idén om att de båda systrarna med makar skall bosätta sig i Haga slott. Ett kungligt kollektiv, kanske inte vore så dumt..?

Faksimil: Svensk Damtidning.

Kungliga svenska förlovningsuttryck

Kungen & Silvia.
Kungen (14 mars, 1976):
Det sade, som man alltid säger, klick...


Prins Bertil & Lilian
Prins Bertil (1976):
We are old enough. We've known each other for 33 years...

(Vi är tillräckligt gamla [för förlovning]. Vi har känt varandra I 33 år.)

  

Kronprinsessan Victoria & Daniel
Kronprinsessan Victoria (24 februari, 2009):
Jag sade ja, ja, ja,ja!


Prinsessan Madeleine & Jonas.
Prinsessan Madeleine (11 augusti 2009):
Det kanske sa klick också, jag vet inte...

Jonas: "Äntligen".


Kungliga galor för kungliga fästfolk

Kungliga fästfolk i full kunglig gala är inte ofta vi ser. Det har dock funnits sådana tillfällen...

Daniel Westling fick tillsammans med sin fästmö närvara vid en högtidlig representationsmiddag på slottet, med anledning av kronprinsessans namnsdag den 12 mars. Det var frack och högtidsdräkt som gällde och representanter från bland annat regering, riksdag och ambassader var på plats. Eftersom paret ännu inte var gifta fick de varandra till bords.

Realtid.sePrinsessan Madeleine och Jonas Bergström har ännu inte närvarat på en riktigt så fin tillställning som en kunglig representationsmiddag och det dröjer nog dessvärre ett tag till de båda får gå på en sådan.SvD
2003 närvarade de emellertid på den aktningsvärda ordensevenemanget Innocence-balen. Även här är det frack som gäller och middagen till ära bar den då 21-åriga prinsessan sitt privata diadem som hon ofta använder vid högtidliga tillfällen.
   Vid det här laget är alltså varken Jonas Bergström eller Daniel Westling ovana vid de fina salongerna och mer av det temat blir det, den saken är säker!

Faksimil: SVD och Realtid.se


Två kungliga förlovningar

Båda Sveriges prinsessor är alltså förlovade och det är alltid trevligt att återuppleva de båda förlovningsintervjuerna.


Presskonferensen ord för ord



Prinsessan Madeleine:
Vad glad jag är att se allihopa här idag! Vi är otroligt lyckliga över att få stå här idag och som ni nu redan vet så har jag och Jonas förlovat oss. Vi valde att berätta den här nyheten härifrån Solliden då platsen har en väldig stark koppling till där själva freriet skedde.
   Det var nämligen så att i början av sommaren så åkte vi till Capri. Vi åkte dit för att besöka San Michele, som jag så länge har velat se med tanke på den betydelse som huset hade för drottning Victoria när hon lät bygga just Solliden.
Det var i samband med detta besök som Jonas friade till mig.

Journalist: Hur gick det till?

Jonas Bergström: Det kommer, haha.
Vi förstår att ni säkert har en massa frågor, men innan vi går in på dem så skulle jag gärna ta tillfället i akt och presentera mig själv för alla.
För er som inte redan vet det så heter jag Jonas Bergström. Jag växte upp med mina föräldrar och mina två äldre bröder i Djursholm utanför Stockholm. Jag var tidigt mycket sportintresserad och jag tillbringade större delen av min uppväxt på fotbollsplanen.
Efter gymnasietiden arbetade jag i två år på en fondkommissionärsfirma, innan jag började studera på juristlinjen vid Stockholms Universitet. Där tog jag examen 2006 och har sedan dess arbetat med affärsjuridik på en advokatfirma i Stockholm.

Prinsessan Madeleine: Jag förstår som sagt att ni kanske har några frågor och ni är hjärtligt välkomna att ställa dem.

Journalist: Då undrar jag Jonas, hur gick själva frieriet till och Prinsessan, hur reagerade du, blev du förvånad?

Prinsessan Madeleine (till Jonas): Vill du ta först?

Jonas Bergström: Jag tar gärna det! Det var som Prinsessan berättade, så har hon alltsedan hon skrev sin uppsats, väldigt gärna velat besöka San Michele och Capri. När vi var och besökte det var det faktiskt just i närheten av San Michele som jag gick ned på knä och friade till Prinsessan.

Prinsessan Madeleine: Och jag svarade snabbt att  såklart jag vill!

Journalist: Hade han någon ring med sig?

Prinsessan Madeleine: Ja tänk, det hade han! (visar ringen)
Det är faktiskt första dagen som jag får bära den här så ni kan ju tänka att jag har längtat att få träffa er!

Journalist: När skedde förlovningen?

Prinsessan Madeleine: Den skedde i början av sommaren, den tolfte juni.

Journalist: Ska det bli ett prinsessbröllop på Öland, eller..?

Prinsessan Madeleine: Ja... Just nu så har vi valt att lägga bröllopsplanerna lite längre fram på året, så att det kanske blir lite kallt här nere, men vi får se. Vi vill så klart invänta Kronprinsessan och Daniel Westlings bröllop innan vi tar tag i våra bröllopsplaner. Det kommer bli en del, så vi känner att vi får utvärdera tills...

Journalist: (för mig ohörbart, möjligen "när kommer bröllopet att stå?")

Jonas Bergström: Senhöst eller vinter 2010-2011.

Journalist: Kan ni berätta lite om förlovningen?

Jonas Bergström: Det var en vacker sommarkväll i kvällssolen. Bara vi två.

Prinsessan Madeleine: ...Och det måste jag säga nu i efterhand att det har varit väldigt härligt att vi har haft hela den här sommaren helt för oss själva. Det har varit otroligt härligt.

Journalist: Först ett stort grattis från mig och från Expressen. Jag måste fråga Jonas och Prinsessan, vad föll ni för hos varandra? Jag ställde samma fråga till kronprinsessan och Daniel vid deras förlovning. Jag tänkte att Jonas svarar först vad han föll för hos prinsessan och se'n prinsessan om Jonas.

Prinsessan Madeleine: Om vi har några bra svar här, haha.

Jonas Bergström: Jag föll faktiskt för hennes vackra blå ögon och för hennes härliga skratt, hon är otroligt glad och positiv människa som alltid ser det bästa i alla, vilket jag tycker är fantastiskt.

Prinsessan Madeleine: Ja... Jag har nästan samma svar tror jag... Det första jag föll för var nog Jonas ögon, jag fick ögonkontakt direkt med varandra när vi sågs första gången och sedan är Jonas verkligen världens snällaste person, oerhört omtänksam och en underbar vän.

Journalist: Vad har ni fått för gratulationer?

Prinsessan Madeleine: Ja, än så länge är det bara familjen som har gratulerat oss, och några vänner. Båda familjerna är samlade här, så det känns tryggt.

Journalist: Vad sade Victoria och Daniel om att er förlovning kom så fort inpå deras?

Jonas Bergström: Vi har faktiskt pratat med både kungen och drottningen, kronprinsessan och Daniel Westling innan vi for till Capri, så att de var med på noterna.

Prinsessan Madeleine: De är så klart väldigt glada för oss.

Journalist: På vilket sätt kommer era liv förändras nu när ni så att säga är ett offentligt par? För dig Jonas kommer det att förändra sig mer förstår jag..?

Jonas Bergström: Ja... Det är självklart svårt att säga vad det kommer att innebära idag, men jag kommer att arbeta vidare på den advokatbyrå jag arbetar idag och sen så kommer jag stå vid prinsessans sida när hon behöver det. Sedan är det klart att om jag kan hjälpa prinsessan eller övriga kungafamiljen på något sätt, så vore det självklart en stor ära.

Journalist: Och prinsessans förändrade liv..?

Prinsessan Madeleine: Ja, alltså jag kommer fortsätta med mina officiella åtaganden och även fortsätta mitt arbete för Childhood, som hjälper utsatta barn. Så att så kommer det att se ut den närmsta tiden.
Men sen är det klart att om jag kan få Jonas vid min sida vid vissa tillfällen så vore ju det väldigt trevligt.

Journalist: Får jag fråga, det här första mötet som prinsessan pratade om, var var det och hur gick det till? Och hur vågar man som kille uppvakta en prinsessa?

Prinsessan Madeleine: Eller hur, det var bra frågor! Eller var det jag kanske? Jag kommer inte ihåg...
Det var rätt många år sedan, jag var nog 17 år.

Jonas Bergström: Första gången...

Prinsessan Madeleine: ...Första gången vi såg varandra. Men det var då det här med ögonen... Som jag sade. Och vi fattade nog, ja, det sade nog klick där med, kanske.
Men det dröjde några år innan vi blev tillsammans och sedan dess har vi varit ett par. Så det är nog sju år..
Vi kände att nu med förlovningen är det väldigt naturligt steg att ta för oss. Så det känns jättebra, vi är oerhört glada för det här.

Journalist: Jonas, nu står det ett väldigt stort pressuppbåd framför dig här. Intresset för dig och ert.. kommer väl inte bli mindre efter det här... Hur funderar du kring det?

Jonas Bergström: Jag tror att det speglar det intresset som finns för kungafamiljen och för monarkin. Jag är ju med här för att jag är kär och förälskad i Madeleine och vi har ju förlovat oss och... Ja, det är en uppoffring man får göra för sin kärlek...

Prinsessan Madeleine: Jag tycker han klarar detta bra, tycker ni inte det?
(mindre bifall)

Journalist: Grattis till förlovningen!
Förlovningsmiddagen, när hölls den och vilka var med?

Prinsessan Madeleine: Den ska faktiskt hållas ikväll kan jag meddela! Igår hade vi en liten uppvärmningsmiddag, vi hade faktiskt en kräftskiva med familjerna, vilket var väldigt trevligt och ikväll blir förlovningsmiddagen.

(Otydlig fråga från en journalist)

Prinsessan Madeleine: Ja, hela familjen är här.

Journalist: Får jag fråga Jonas, var hittade du ringen?

Jonas Bergström: Det vet knappt Madeleine om, så det är någonting som jag gärna håller för mig själv.

Prinsessan Madeleine: Sorry...

Journalist: Hur ser bostadsplanen ut?

Prinsessan Madeleine: Vi har inte kommit så långt ännu, men självklart så kommer vi att ha en permanent gemensam bostad framöver.

Journalist: Är det många kompisar nere här, från Stockholm ute för att fira er ikväll, eller..?

Prinsessan Madeleine: Nej, vi kommer vänta med det, utan nu är det bara familjerna som är på plats.

Journalist: Kommer ni ha lite kalas hemma sen när ni kommer hem från Stockholm då?

Prinsessan Madeleine: Det vet man aldrig, haha!

Journalist: Vilka goda råd har prinsessan fått av sin moder (efter detta viktiga steg?) ?

Prinsessan Madeleine: Ja, det var nog en del. Framförallt tror jag vi fick många kloka råd från Victoria och Daniel.
Du hade ett samtal med Daniel här innan, han var...

Jonas Bergström: De var jätteglada för vår skull självklart, men...

Prinsessan Madeleine: ..Ett stort stöd!

Jonas Bergström: Han har varit med om det här också självklart, så han är ett stort stöd för mig också och vi har en väldigt bra vänskap.

Journalist: Hade han något tips?

Prinsessan Madeleine: Var dig själv...

Jonas Bergsström: Ja precis, var dig själv.

Journalist: Jag skulle vilja fråga vad ni förväntar er av ert liv tillsammans, vad ni planerar och om ni vill ha barn, hur många barn ni vill ha..?

Prinsessan Madeleine: Ja, det får ju framtiden utvisa, men självklart vill vi ha barn någon gång. Men som sagt, nu vill vi bara vara glada för att vara förlovade.

Journalist: Jonas, du blir nu hertig, inte prins. Hur ser du på det?

Jonas Bergström: Jag tycker hertig var en bonus, haha. Det var mer än jag förväntade, jag hade inte väntat mig att bli prins, så jag är jätteglad och ärad över att få bli hertig och ser fram emot att få besöka hertigdömena med prinsessan.

Journalist: Vad har du för relation till dina hertigdömen?

Jonas Bergström: Jag har hört mycket goda ord om Ockelbo från säkra källor.
Jag har inte besökt dem specifikt, (utan mer korta) i syfte att besöka dem, men ser fram emot att besöka dem och lära mig mer med prinsessan.

Journalist: Kungen använde ordet "klick" för några decennier sedan, vad använder ni för ord?

Prinsessan Madeleine: Hur sa?

Journalist: Vad använder ni för ord?

Prinsessan Madeleine: Ja, det kanske var ett "klick" också, jag vet inte.

Jonas Bergström: Äntligen.

Prinsessan Madeleine: Ja, "äntligen", tror jag nog att jag sade.

Journalist: Jonas, hur kändes det att ta detta stora steg in i kungafamiljen?

Jonas Bergström: Ja...

Prinsessan Madeleine: Han har ju varit med nu några år!

Jonas Bergström: Jag känner att jag... Det var inte ett så stort steg, men det är självklart att det blir ett steg trots allt.
Men vi har varit tillsammans i sju år och har fått en relativt bra bild av vad detta innebär.

Journalist: Tror ni att kärleken smittar?

Prinsessan Madeleine: Jag tror att kärleken smittar, absolut. Man vågar i alla fall ta det stora steget.

Journalist: En sista fråga... Hur ser drömbröllopet ut?

Jonas Bergström: Det var en svår...

Prinsessan Madeleine: Ja, det var en svår fråga! Tja, det får framtiden utvisa.

Journalist: Kan prinsessan visa ringen igen? Jag såg inte det.

Prinsessan Madeleine: Det gick för fort kanske?

Journalist: Ja, jag stod lite för långt bak...

(Visar ringen)

Journalist: Kan du beskriva den?

Prinsessan Madeleine: Ja, den är svår att beskriva utan att... 
Den är otroligt fantastisk, jag kan inte tänka mig någon bättre.

Nu tar fotograferingen sin början och pressträffen närmar sig sitt slut. Innan fästfolket går in säger prinsessan:
- Tack alla för att ni tog er tid att komma hit idag, vi uppskattar det mycket.


 

Prinsessan och Jonas mötte media


Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström mötte nyligen media utanför Solliden.
- Jag är glad att se alla här dag. Vi är otroligt lyckliga att stå här idag! Inledde prinsessan Madeleine dagens presskonferens.
Paret fick snabbt frågan om hur frieriet gick till.
Det hela skedde under deras semesterresa till den italienska ön Capri nu i juli.
- Vi var ensamma, avslöjade Jonas Bergström.
- Jag svarade snabbt att det ville jag så klart, berättade prinsessan.

Hon visade glatt upp sin förlovningsring, men avslöjade, som väntat var, inte dess ursprung.
- Det är första dagen jag får bära ringen, så ni förstår att jag längtat efter er, skämtade hon.
- Den är svår att beskriva, otroligt fantastisk!

På frågan om vad de föll för hos varandra svarade Jonas:
- [...] Hennes vackra glada ögon!
Madeleine replikerade:
- Jag får nästan säga detsamma! Jag föll för hans ögon, Jonas är underbart omtänksam.

Paret avslöjade att de gärna ville ha barn och att Daniel Westling hade gett goda råd till Jonas strax före presskonferensen.
"Var dig själv", skall han ha sagt.

Jonas Bergström kommer få titeln Hertig av Hälsingland och Gästrikland (där ju som bekant prinsessan är hertiginna), men berättade att han inte hade besökt området i någon större utsträckning.
Efter bröllopet, som förmodligen kommer äga rum hösten/vintern 2010/2011, kommer Jonas hjälpa prinsessan Madeleine med de representativa plikterna, men i det närmaste fortsätta sitt arbete som jurist.

Förlovningsmiddagen kommer äga rum ikväll.

Foto: Hovet

Kungliga förlovningar

Detta året bjöd på hela två kungliga svenska förlovningar, vilket hör till ovanligheterna. Men det är inte första gången det händer.
År 1976 förlovade sig både kung Carl Gustaf och prins Bertil med sina respektive. Att den 64-årige prinsen inte gjorde slag i saken tidigare berodde som vi alla vet på att han var tvungen att rycka in som ställföreträdare för kungens far, arprins Gustaf Adolf som ju tidigt i livet omkom. När så kungen hade en hustru vid sin sida och på så sätt hade möjlighet att få arvingar kunde Bertil äntligen förlova sig - och följaktligen, liksom sina bröder, förlora sina kungliga titlar. Som tack för sin stora uppoffring blev det som bekant inte så.

Två av kungens systrar, prinsessorna Margaretha och Désirée gifte sig med bara två månaders mellanrum. Prinsessan Désirée bytte officiellt sett ringar med friherre Niclas Silfverschiöld den 19 december 1963 och följande år, den 28 februari var det storasyster Margarethas tur att förlova sig med den brittiske affärsmannen John Ambler. I juni 1964 ägde båda dessa Hagasessors bröllop rum.
   Nu vet vi med all säkerhet att dagens prinsessor inte kommer förlova sig samma månad, för prinsessans del blir det någon gång efter riksdagsvalet som äger rum den 19 september 2010. 
 
I vilket fall som helst, nedan några bilder från de svenska kungliga förlovningarna genom åren.



Prinsessan Birgitta med sin prins Johann Georg av Hohenzollern Sigmaringen år 1961.


Prinsessan Désirée och maken Niclas Silfverschiöld förlovade sig strax innan jul 1963.


Prinsessan Margaretha och John Ambler 1964.


Kungen och Silvia, mars 1976.


Prins Bertil och Lilian Craig hösten 1976.


Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, februari 2009.


Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström, augusti 2009.

Prinsessan och Jonas förlovade

Förlovade!Nu är förlovningen mellan Hennes Kungliga Höghet Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström officiell.
Ett halvår efter storasyster kronprinsessan Victoria gör prinsessan Madeleine slag i saken och förlovar sig med Jonas Bergström.
Tidigare idag gick hovet ut med det officiella tillkännagivandet, där det bland annat stod att kungen som sig bör har hämtat samtycke från regeringen. Bröllopsdatumet är inte fastställt ännu men det är, föga oväntat, säkerställt att det blir efter den 19 juni, då ju som bekant kronprinsessan gifter sig. Av allt att döma kommer bröllopet inte vara statligt finansierat.

Enligt Expressen ägde förlovningen rum redan för två veckor sedan och inte nu i helgen som Svensk Damtidning hävdade. Det hela följdes hur som helst på söndagen av en förlovningsmiddag för den närmaste kretsen, däribland, som Svensk Damtidning skrev i måndags, kungafamiljen, Daniel Westling, prinsessan Christina med make samt Jonas Bergströms familj. Mottagningen skall ha ägt rum på Solliden.

Prinsessan Madeleine träffade Jonas Bergström under en privat middag för snart åtta år sedan. Det var parets gemensamma vänner Natalie Rosta och Dag Werner som introducerade dem för varandra och om en stund får vi väl höra om det sade "klick". Detta sker klockan 16.00, då en liten presskonferens äger rum på Solliden slott, Öland.



Prinsessan Madeleine förlovad?



Ett envist rykte ligger just nu i luften - prinsessan Madeleine har förlovat sig med Jonas Bergström.
Det är Svensk Damtidning som tidigare under måndagsförmiddagen publicerade nyheten. Paret skall ha förlovat sig i helgen och haft en familjemiddag med anledning av den stora händelsen. Någon gång under de närmaste dagarna väntas den officiella eklateringen, skriver nämnda tidning
Till Metro säger hovets informationschef Nina Eldh hemlighetsfullt (?): "När vi har något att säga berättar vi det på vår hemsida".
Expressens hovreporter Johan T. Lindwall avfärdar dock ryktena. "Glöm det. Helt uteslutet", skriver han och pekar på omöjligheten med två förlovningar på ett år.

Om nu denna glädjande nyhet stämmer återstår de att se när bröllopet står. Nästa år blir det ju minst sagt lite svårt, med tanke på att kronprinsessan gifter sig, men 2011 vore ett bra år för den yngsta prinsessan att stå brud.

Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström, född 1979, blev ett par 2002 och har således hållit ihop i sju år. Jonas har en gedigen juridisk utbildning bakom sig, han har bland annat läst på Stockholms Universitet och Queen Mary University of London.

Läs mer om den eventuella förlovningen på Åsa Bönnelyches och Jenny Alexanderssons kungliga bloggar.


RSS 2.0