Bröllopsfestligheterna igång




Det blev bandet Eagles som under torsdagskvällen drog igång bröllopsfestligheterna i Monaco.
Det blivande fursteparet var så avspända man möjligen kan vara sista dagen som ogifta. Under avslappnade former fick de hälsa på medlemmarna i amerikanska gruppen Eagles, som till brudparets ära genomförde en konsert i Louis II-stadion under torsdagskvällen. 

Furst Albert och Charlene har knappast haft en lugn vecka. Som om det inte skulle vara nog med bröllopsförberedelserna, har de även fått dras med rykten om otrohet och inställt bröllop. Förhoppningsvis tar glädjeämnena nu över.


Furst Albert och Charlene Wittstock med Eagles-medlemmarna Don Henley och Joe Walsh.

Charlenes föregångare


I morgon, gifter sig Charlene Wittstock med furst Albert II av Monaco, och blir själv furstinna. Hennes föregångare genom åren har haft vitt skilda bakgrunder men har alla på sitt sätt blivit ihågkomna av monegaskerna. Här presenteras tre av dem.


Louise d'Aumont (1759 - 1826)
Louise d'Aumont, Duchesse d'Aumont, Duchesse Mazarin et la Meilleray föddes 1759 i Paris som dotter till hertigen d'Aumont och dennes hustru, hertiginnan Mazarin och Meilleray.
   Den dåvarande fursten av Monaco, Honore III som själv gift sig med en adelsdam, var mycket angelägen att hans son skulle gifta sig med en kvinna av börd, och ansåg att den tonåriga Louise d'Aumont var ett gott parti. Mycket riktigt stod bröllopet mellan den 17-åriga Louise och den unge prins Honore (IV) kort senare, och visserligen fick de två söner (Honore och Florestan, båda Monacofurstar), men äktenskapet beskrivs som mycket olyckligt. Louise var känd för sin spontanitet och sina galna fester, medan maken var sjuklig och sängliggande och paret levde i stort sett separerade under hela 1790-talet.
   Under franska revolutionen tillfångatogs furstefamiljen, däribland furstinnan (som hon numera kunde titulera sig), men lyckades tack vare fördelaktiga kontakter fly och levde gömda under en längre tid.
   1794 födde Louise den utomäktenskapliga dottern Amélie Celeste (hon ska senare ha fått ytterligare en utomäktenskaplig dotter) och 1798 gick skilsmässan med maken Honore IV igenom. Även relationen med sönerna var frostig; äldste sonen anklagades av furstinnan för att vara lösaktig när han fick en son utan att vara gift och den yngste sonen kom i onåd sedan han valt skådespelaryrket.
Louise själv gifte om sig 1801 med en fransman, skilde sig ett par år senare och avled 1826 i Paris, 66 år gammal.

Övrigt: Efter Louise d'Aumont har Monaco endast haft en furstinna av adlig börd - Antoinette de Merode (1828 - 64), som var gift med furst Charles III.

Maria Caroline Gibert de Lametz (1793 - 1879)
Caroline var aktrisen från Frankrike som blev en av Monacos mest kända furstinnor. Men att just furstinna skulle bli hennes livsöde var långt ifrån självklart. I början av 1800-talet var hon anställd som skådespelerska vid Theatre de l'Ambigue-Comique i Paris, där också en monegaskisk prins, Florestan - furst Honoré IV:s andre son - uppträdde. Vi får anta att kärlek uppstod, för 1816 gifte hon sig 23 år gammal med honom och fick 1818 respektive 1833 barnen Charles och Florestine.
   När prins Florestans äldre bror, furst Honoré V avled 1841 utan några legitima arvingar, blev det Florestan och Caroline som blev Monacos nya furstepar. I praktiken var Caroline hädanefter regerande furstinna och till en början var hon verkligen framgångsrik i sin strävan att få Monaco på fötter ekonomiskt efter att staten blivit en sardinsk provins och förfallit. Under revolutionsåret 1848 ropade allt fler på demokratiska åtgärder och trots att furstinnan Caroline presenterade en ny konstitution, var hennes politiska misslyckande ett faktum när provinserna Menton och Roquebrune förklarade sig självständiga kort därefter.
I samband med makens bortgång 1856 avslutades Carolines tid som faktisk regent i Monaco, men livet ut hade hon ett stort politiskt inflytande. Hon avled 1879, 86 år gammal.

Övrigt I: Furst Albert II:s äldsta syster, prinsessan Caroline (född 1957) är uppkallad efter furstinnan Caroline.
Övrigt II: Efter Caroline har två furstinnor i Monaco haft en karriär som skådespelerskor: Ghislaine Dommanget och Grace Kelly.

Alice Heine (1858 - 1925)
Furstinnan Alice, född i New Orleans, var dotter till den franske finansmannen Michael Heine och hans hustru Amélie. Amerikanska inbördeskriget gjorde att familjen 1874, då Alice var sexton, flyttade tillbaka till Frankrike. 
Alice var tack vare faderns inflytande och sin egen skönhet en gärna sedd gäst vid den franska societetens bjudningar och redan vid sjutton års ålder var hon gift med den franske greven Armand de Richelieu. Paret hann få en son, Armand, innan Alice blev änka 1880, vid 21 års ålder.
   Hennes nye kavaljer blev den blivande fursten Albert I av Monaco, som vid den här tiden levde i Paris. De gifte sig 1889, strax efter att Albert uppstigit på den monegaskiska tronen. Furstinnan Alice gjorde stora insatser för såväl kulturen i Monaco som för landets ekonomi. Äktenskapet med Albert fick dock ett abrupt slut efter att han örfilat henne vid en officiell tillställning, sedan hennes kärleksaffär med kompositören Isidore de Lara uppdagats. Fursteparet förblev emellertid gifta till och med Alberts död 1922. Själv avled Alice tre år senare i Paris, 68 år gammal.

Övrigt: Alice var den första Monacofurstinnan från Amerika.

Läs om blivande furstinnan Charlene här.


Monacos furstehus i fejd med tidning


Foto: SVTDen franska tidningen l'Express påstår att Charlene Wittstock har avbrutit bröllops-förberedelserna för att resa hem till Sydafrika, vilket har fått det monegaskiska hovet att gå ut med en kraftig dementi.
Tidningen påstår att Charlene för en vecka sedan bokat en enkelbiljett hem till Sydafrika, men i sista stund stoppats av fransk polis på flygplatsen. Detta sedan hon fått höra komprometterande information om sin blivande make, furst Albert. Vidare skall hon ha övertalats av den till furstefamiljen närstående släkten Pastor att stanna kvar.

Det monegaskiska hovet har kommenterat artikeln.
"Dessa rykten har enbart för avsikt att skada bilden av Fursten och därigenom även Fröken Wittstock, och kastar en skugga över den glada tilldragelsen", skriver man.

Furst Albert och Charlene Wittstock gifter sig på fredag och lördag (borgerligt respektive kyrkligt).

Lady Hamilton - Kungens och furst Alberts länk


 
Furstehuset Monaco har de senaste femtio åren alltmer inkluderats i det kungliga Europas gemenskap - det visar inte minst gästlistan till furst Alberts bröllop nästa vecka. Och visst finns det ett släktskap mellan honom och vår svenske kung.
Hela den svenska kungafamiljen kommer att vara på plats när furst Albert II av Monaco och Charlene Wittstock gifter sig i nästa vecka. Fursten har ett starkt band till Sverige (han uppges vara god vän med framförallt kronprinsessan Victoria) och har genomfört flera privata besök hit.
  
Trots att Monacofurstarna genom åren främst har gift sig med kvinnor från borgerliga högreståndsmiljöer eller på sin höjd adelsflickor, finns det ett släktband mellan furst Albert och det svenska kungahuset. Det kan vi tacka Albert II:s farmors farmor Lady Mary Victoria Douglas-Hamilton (1850-1922), den elfte Hertig Hamiltons yngsta dotter, för.
Marys mor var född prinsessa av Baden och det var även dennas faster Fredrika, sedermera gift med den svenske kungen Gustav IV Adolf, och farmors mor till drottning Victoria av Sverige. Victoria är i sin tur kung Carl XVI Gustafs farfars mor. Detta gör fursten av Monaco och kungen av Sverige till sjumänningar.
  
Lady Mary Hamilton var nitton år då hon gifte sig med den två år äldre prins Albert (I), den framtida fursten av Monaco. Det var knappast fråga om starka känslor paret emellan, snarare handlade det om att hon, med sin fina släktbakgrund, ansågs vara ett lämpligt parti för den unge prinsen. Den som höll i trådarna var Alberts farmor furstinnan Caroline, som insåg att Monaco behövde en furstinna med starka band till inflytelserika europeiska kungahus, för att stärka sin ställning som självständig stat (det faktum att Marys mormor var adoptivdotter till Napoleon, var i sammanhanget knappast en obetydlighet).

Knappt en månad efter parets första möte, stod bröllopet mellan dem båda i Skottland, och mindre än ett år senare föddes sonen prins Louis. Prinsessan Mary var dock allt annat än nöjd med sin nya tillvaro; hon vantrivdes i Monaco och förstod snart att hon inte skulle kunna tillbringa resten av sitt liv här. Tillsammans med sin son bosatte hon sig i Tyskland och 1880 upplöstes hennes och prins Alberts äktenskap. Samma år gifte Mary om sig med den ungerske greven (senare prins) Taszilo Festetics de Tolna. Paret fick sedermera fyra barn.
   Prinsessan Mary avled 1922, 71 år gammal.

Nationaldagen 2011




En fullständig kungafamilj gjorde måndagens Nationaldagsfirande i Stockholm extra festlig.
På måndagsmorgonen var jag på plats i omgivningarna kring Slottet och Gamla stan och fick på så sätt följa förberedelserna på nära håll. Från att nästintill ha varit ensam på plats, blev det bara från en timma till en annan en ganska stor uppslutning, åtminstone vid slottsområdet.
Det som framförallt lockade var öppnandet av det traditionsenliga "Öppet slott", som i år öppnades av Kronprinsessparet. Kronprinsessan Victoria höll ett kort tal (se filmklipp ovan) och därefter begav sig de båda kungligheterna samt ett imponerande stort släptåg i vilket jag själv ingick, in till Inre borggården för att ta del av aktiviteterna därinne.

Att Kronprinsessan är populär råder det knappast något tvivel om - det har inte minst framgått av de senaste tidens medierapportering. Stundtals kunde det på borggården bli ett väl intensivt drev efter Victoria och Daniel, och det var inte utan att de livvakter som var på plats, såg en smula oroade ut.
   Bland de evenemang som Kronprinsessparet hann ta del av just på Inre borggården, kan sång av Stockholms gosskör nämnas. Dessa sjöng bland annat "En vänlig grönskas rika dräkt", vilken även framfördes under det kungliga bröllopet förra året.

Efter en trevlig dag med två andra kungligt intresserade (däribland Sofia, som skrivit ett inlägg om det kungliga firandet på sin engelsk-språkiga blogg), blev det strax före klockan 18 dags för Kungafamiljen att åka i kortege från Slottet till Skansen. Att hela kungafamiljen var närvarande bidrog till extra glans över firandet; det visade inte minst den stora folkmassan som ställt sig längs kortegevägen prov på.






 










RSS 2.0