Mitt kungliga år 2011


Såsom boende på Sveriges västsida är det inte alltför ofta man får se kungafamiljens medlemmar på plats, men i år fick jag möjlighet att göra just detta ett flertal gånger. Det här var mitt kungliga år 2011:

12 mars: Kronprinsessans namnsdag, Kungliga slottet


Av mer rutinerade namnsdagsuppvaktare fick jag rådet att vara tidigt på plats utanför Slottet för att få en bra plats, vilket resulterade i att jag i stort sett var först på plats vid Slottsbacken. Vårsolen hade för första gången tittat fram och det var riktigt varmt längs slottsväggarna, i motsats till på Inre borggården, där namnsdagsuppvaktningen ägde rum. Det dröjde inte lång tid innan jag, som var tvungen att ta av mig handskarna varje gång jag skulle ta kort, frös så jag bokstavligt talat skakade och det måste ha varit nästintill olidligt för kronprinsessan Victoria som var betydligt mindre påklädd än vi som stod och huttrade i publiken. Hon strålade emellertid i kapp med solen och fick för tredje året i rad stöd av sin make som fick rycka in och bära några av de många blomsterbuketter som hon fick.

17 mars - Prins Daniel besökte Gunnebo, Mölndal
Begåvat med ett uselt lokalsinne gick jag vilse i Gunneboparken och höll nästan på att missa prins Daniels besök på Gunnebo slott, när två vandrare i sista stund upplyste mig var det låg. Jag lyckades ta mig upp på en kulle där jag hade slottet med tillhörande trädgårdar framför mig och efter en liten stund kom prins Daniel på väg in till Gunnebo slott för att äta lunch. Han slängde en nervös blick åt mitt håll (det var ingen välbesökt tillställning direkt), innan han återfick fattningen och vinkade.
   När det hela var över upplystes jag om platsens historia av en dam som jag antar var bofast i närheten.


30 april - Kungens 65:e födelsedag, Kungliga slottet

 
Det här var dagen efter prins Williams bröllop, så man var nästan lite "mätt" på kungligheter, pompa och ståt, men turen till Slottet i Stockholm var självklar. Bredvid mig stod en kvinna med sin son som inte hade fyllt tio, men som ändå var något av en veteran på Kungens födelsedagsfirande.
Foto: SVT- Han var framme och gratulerade Kungen första gången 2006, men han har alltid velat det själv, berättade hon.
Efter en särskilt högtidlig uppvaktning, åkte jag tillbaka till Göteborg. Där sjöngs inte precis Kungssången, 1 maj som det var. Om inte annat en välkommen omväxling efter en så kunglig helg.


6 juni: Nationaldagen, Stockholm


Redan vid sextiden på nationaldagsmorgonen var jag framme i Stockholm och det var knappast någon nationalistisk yra som rådde vid den tidpunkten. Allteftersom tiden gick strömmade dock folk till vid Slottet och när Kronprinsessparet traditionsenligt slog upp portarna till det årliga evenemanget "Öppet slott", blev folkmassan nästan otäckt påträngande.
   Efter en i övrigt trevlig dag med två andra kungligt intresserade, fick Kungafamiljens färd mot firandet på Skansen utgöra avslutningen på, åtminstone mitt, nationaldagsfirande.



11 juni: Marianne Bernadotte besökte Läckö slott, Lidköping
När Marianne Bernadotte kom till mina hemtrakter för att inviga en utställning om sin make, designprinsen Sigvard Bernadotte, var jag självklart på plats. Sommarsäsongens alla invigningar var tydligen en stor begivenhet där ute på Kållandsö och bland gästerna noterade jag bland andra Ian Wachtmeister.
Tyvärr upphörde min kamera att fungera där, så det blev varken några kort eller något blogginlägg.
Här kan man se hennes invigningstal (från 06.35 i klippet).

31 augusti: Kronprinsessparet besökte GKSS, Långedrag, Göteborg


Kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick i bröllopsgåva en heldag i Göteborg där de denna onsdag bland annat besökte Botaniska trädgården. Jag bestämde mig för att på kvällen ta en tur till Långholmen, varifrån M/S Valona skulle ta dem ut till Vinga fyr, där de skulle äta middag.
Innan dess bjöd dock Göteborgs Segelsällskap på en segeltur för prins Daniel, alltmedan Kronprinsessan hetsade honom att ta över rodret (se klipp nedan).
Stora delar av publiken höll samtidigt på att gå under när sjösättningsrampen under dem plötsligt sjönk.



1 september: Kungaparet besökte Borås


Det var första gången jag var i Borås stad, tror jag, och det var väldigt fint beläget vid ån Viskan. Uppslutningen var också stor när Kungen och Drottningen tog en skulpturvandring i centrum. Sällan har de fått så mycket hurrarop under ett officiellt besök, som då.

Gott nytt 2012!

Dubbla förlovningar i Österrike


December bjöd på inte mindre än två förlovningar i samma familj.
Det var sönerna till ärkehertig Carl Christian av Österrike och hans Marie Astrid (syster till storhertigen av Luxemburg): ärkehertigarna Imre, 26, och Cristoph, 23, som den 22 december passade på att förlova sig med sina flickvänner. Dessa är amerikanska Kathleen Walker som bor och verkar i Virginia, och fransyskan Adélaïde Drapé-Frich, dotter till en fransk diplomat.
Dubbelförlovningen gav familjen anledning att ställa till med en större släktträff, där bland andra drottning Fabiola av Belgien och de luxemburgska storhertigbarnen fanns på plats.

Som alltid i kungliga sammanhang, går det att notera ett släktskap med den svenska kungafamiljen. Ärkehertigarna Imre och Christops mormors mor var drottning Astid av Belgien, vilken som bekant var född svensk prinsessa (kusin till svenske kungens farfar).

De nyförlovade - för övrigt barnbarns barn till den siste kejsaren av Österrike - är inte först ut i familjen att växla ringar. Deras äldre syster, ärkehertiginnan Marie Christine (född 1983), gifte sig den 6 december 2008 med greve Rodolphe de Limburg-Stirum och fick i april i år sitt första barn - sonen Léopold.

Den övre bilden visar ärkehertig Imre och Kathleen Walker och den nedre ärkehertig Christoph och Adélaïde Drapé-Frich.
Foto: Habsburgska huset

Sourze-artikel




Läs gärna min artikel i den fria nättidningen Sourze, där jag skriver att Kungens kris hade kunnat undvikas.
Något överdrivet stöd kan jag ju inte säga att jag fått för mina påståenden: för närvarande ligger artikelbetyget på "Ganska kass", men läs gärna ändå! Och kommentera :)

Läs här.

Victoria glittrade på slottsmiddagen


Nobelfirandet slutade inte i lördags! På fredagskvällen ägde nämligen kungens middag för Nobelpristagarna rum.
Klockan 19.30 inleddes årets Nobelmiddag på Kungliga slottet i Stockholm. Med undantag för litteraturpristagaren Tomas Tran-strömer, som av hälsoskäl tackat nej, var alla pristagare samt även representanter för Riksdag, Regering, svenska och norska Nobelstiftelsen, Akademier och ambassadörer, på plats.

Gästerna hälsades som vanligt välkomna av den svenska kungafamiljen - plus storhertigparet av Luxemburg - i Vita havet, för att sedan inta själva middagen i Karl XI:s galleri.
Hit anlände Kungaparet tillsammans med Storhertigparet. Till sin mörkblå klänning bar drottning Silvia prinsessan Sibyllas diadem, medan storhertiginnan Maria Teresa använde den tiara av pärlor och diamanter som var den första hon bar som nybliven storhertiginna av Luxemburg 2000. Liksom den hon pryddes med i går, var kvällens smycke gjord av franska juvelerarhuset Chaumets.

Kronprinsessan glittrade i en silvrig aftonklänning och hennes favorit Stråldiademet som det emellertid var ett tag sedan vi såg i Nobel-sammanhang. Vid sina båda sidor hade hon prins Daniel och prins Carl Philip, vilka som etiketten erbjuder var klädda i frack. Efter dem kom prinsessan Christina med make Tord Magnuson. Christina var klädd i samma aftontoilette som under Nobelprisutdelningen 2009 och bar samma diadem som i går; nämligen sitt privata.

Klockan 23.00 bröts, också det enligt vad traditionen föreskriver, taffeln av Kungen. Vid det laget hade de drygt 150 gästerna inte bara en fantastisk middag bakom sig, utan också ett antal som vi får anta lika fantastiska tal, värdiga att komma ihåg för lång tid framöver.

Faksimil: ANP

...och Storhertiginnans tiara


Storhertiginnan Maria Teresa bar ett diadem som kallas för Chaumets Smaragdtiara.
Smycket ska ha tillverkats för storhertig Henris farmor Charlotte, då hon 1919 gifte sig med prins Félix av Bourbon-Parma. Tillverkaren var anrika juvelerarhuset Chaumet.

I den luxemburgska storhertigamiljens ägo finns visserligen ett stort antal tiaror, men smaragdtiaran är relativ frekvent buren av storhertiginnan Maria Teresa. Senast vi nordbor fick tillfälle att skymta den var i fjol, på en galaföreställning i Köpenhamn i samband med drottning Margrethes 70-årsfirande. Nu kom den alltså på igen.

Återstår att se vad hon väljer på Kungens middag för Nobelpristagarna i morgon...

Se bild på storhertiginnan Charlotte med tiaran här.

Skärmdump: SVT

Nobeltiarorna 2011



Kungafamiljen.

H.M Drottning Silvia
Drottningen har återigen plockat fram
Drottning Sofias briljantdiadem, som
är hennes absoluta favorit i Nobel-
sammanhang - och som har synts
vid 14 Nobelfester. Senast hon
använde det på Nobeldagen, var
2009.






H.K.H Kronprinsessan Victoria
Tidigare har Karl Johans-diademet, som Kronprinsessan bär ikväll, flitigt använts av prinsessan Lilian. Numera är i stort sett reserverat för Victoria och användes senast 2009 i Nobelsammanhang.





Prinsessan Christina, Fru Magnuson
Kungens syster som är med
på Nobelfesten för 48:e
gången, bar sitt privata
diadem. Tidigare har det
ägts av släktingen Elsa
Cedergren, och gavs av
henne till prinsessan
Christina. På Nobel har det
synts otaliga gånger.

Storhertigparet av Luxemburg har jag hittills inte sett men storhertiginnan ska visst vara klädd i rött. Någon som noterat henne?

Skärmdump: SVT


Fredspriset 2011



Fredsprisceremonin i Oslo har precis avslutats.
Nobelpristagarnas och Kungafamiljens intåg i Oslos rådhus markerade prisceremonins början. Drottning Sonja var klädd i samma dräkt som förra gången, men till skillnad från då, dök nu även Kronprinsparet upp vid ceremonin.

Nobelkommitténs ordförande Torbjørn Jagland stod för det inledande talet där han motiverade årets fredspristagare: Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Roberta Gbowee också hon från Liberia och Tawakul Karman från Jemen, för deras kamp för fred och säkerhet för kvinnor och barn. Det är första gången fredspriset delas av tre kvinnor, vilket fick Jagland att referera till ett kinesiskt ordspråk.
- Kvinnorna håller upp halva himlen.

Den liberiska presidenten visade prov på sin goda talarförmåga och uppmanade under sitt tal världens kvinnor att göra sina röster hörda.
- Det är en stor seger, men det är för tidigt att fira, sade Leymah Roberta Gbowee.
- Vi önskar en värld utan krig och korruption, men med frihet, demokrati och gott ledarskap, betonade Tawakul Karman.

Ceremonin avslutades med att kung Harald gratulerade pristagarna.

Skärmdump: SVT


Prins Bertil - Nobelveteranen


En av dem i svenska kungafamiljen som varit med på i särklass flest Nobelfester, är prins Bertil.
1986 hade den 74-årige prinsen varit med vid 50 prisutdelningar och banketter - utan att ha lämnat återbud en enda gång. För detta förärades han med en gemensam skål under festens inledningsskede det året.
Bilden till vänster är från det tillfället.

Totalt var prins Bertil med vid 57 Nobelfester och så vitt jag vet är det bara hans far, kung Gustaf VI Adolf, som har bevistat fler.
1993 var sista gången svenska folket fick se Bertil i dessa sammanhang, medan hans fru prinsessan Lilian spred kunglig glans över Nobelfestligheterna i ytterligare tretton år.


Prins Joachim av Belgien 20 år




I dag fyller kung Alberts tredje barnbarn 20 år.
Prins Joachim av Belgien, Ärkehertig av Österrike-Este, tredje barnet till prinsessan Astrid av Belgien och hennes make Prins Lorenz, Ärkehertig av Österrike-Este, blir i dag (för övrigt en dag senare än jag själv för den som ville veta), 20 år.
Prinsens morfar kung Albert II av Belgien är faktiskt, drottning Elizabeth undan-tagen, den ende europeiske regenten som har barnbarn som är över tjugo års ålder.

Prins Joachim, som har plats nummer nio i den belgiska tronföljden, studerar just nu internationell ekonomi i Milano. Tidigare i år fick han officiers grad.

Svenska rötter har han också. Hans morfarsmor var den svenskfödda drottning Astrid, vilket gör prins Joachim till femmänning med kronprinsessan Victoria (deras föräldrar är alltså bryllingar).

Storhertigparet av Luxemburg till Nobelfesten




Fler kungligheter blir det vid Nobelfestligheterna i helgen. Storhertigparet av Luxemburg kommer!
Eftersom pristagaren i medicin, Jules A. Hoffman, är luxemburgare, har svenska kungaparet bjudit in storhertig Henri och storhertiginnan Maria Teresa både till prisutdelningen och banketten på lördag samt till Kungens middag för pristagarna dagen därpå. Det meddelade det luxemburgska hovet under tisdagen.

Storhertigen är brylling med Kungen och var senast i Sverige 2010 som gäst på Kronprinsessans bröllop tillsammans med sin hustru och två söner. Två år dessförinnan var storhertigparet här på statsbesök.

Läs mer om utländska kungligheter på Nobel genom åren här.

Kunglig glans på Nobel 1901


Nobelprisutdelningen 1901.
I år är det 110 år sedan de första Nobelprisen delades ut. Men vilka kungligheter var med vid Nobel 1901?
Den allra första Nobelprisutdelningen skedde faktiskt utan kungens närvaro på Musikaliska Akademien.
- Kung Oscar var i Kristiania, det var lite trassel med unionen redan då, har Medicinprofessor Folke Henschen (1881-1977) berättat. Henschen var faktiskt med vid prisutdelningen denna gång men då i egenskap av student och marskalk.
Den som istället fick dela ut priset var kronprins Gustaf (V), som ackompanjerades av yngste brodern prins Eugen och äldste sonen prins Gustaf (VI) Adolf.
  
Det här var knappast enda gången som Sveriges kung inte har kunnat dela ut priset. Senaste gången det hände var 1972, då kronprins Carl Gustaf fick vikariera för sin farfar som regent. Kung Gustaf VI Adolf hade den gången drabbats av en förkylning; dessutom hade prinsessan Sibylla avlidit endast ett par veckor tidigare.

Bild från prisutdelningen 1901: Nobelstiftelsen

Kritiskt för Kungen


Det är intressant hur förutsättningarna för monarkin förändras. För fyrtio år sedan var det tack vare dåvarande kungen som monarkin bevarades, i dag är statsskicket i dåligt skick på grund av nuvarande Kungen.
Med en relativt nygift Kronprinsessa som dessutom väntar tillökning skulle det nu egentligen kunna vara guldläge för monarkin. Men på grund av en katastrofalt dålig hantering av framförallt en undermålig skvallerbok från kungahusets sida, är läget det motsatta. Varje gång som Kungen har uttalat sig om dess innehåll, har situationen bara blivit värre. Först nu verkar det som om man kommit på att man kan lägga locket på. När allt redan har sipprat ut.

På 1960- och 70-talet hade monarkin däremot inget guldläge. "Vi var bara ett pennstreck från republik", är ett numera klassiskt citat av Olof Palme, sagt i samband med Torekov-uppgörelsen 1971.
   När jag höll på med mitt projektarbete i gymnasiet, kom jag i kontakt med dåvarande kungens adjutant, Ulf Björkman, som berättade:
- Mot slutet av hans [Gustaf VI Adolfs] regeringstid dök det upp allt kraftigare krav på republik. På den kanten vädrade man morgonluft inför ett kommande tronskifte. Det är min övertygelse att just kungens sätt, att med pliktuppfyllelse och samvetsgrannhet sköta sitt ämbete, visade att det mycket väl gick att kombinera en monarki med ett demokratiskt styrelseskick.
- Gustaf VI Adolfs främsta kungagärning bestod i att monarkin bevarades.

Tyvärr är dessa ord knappast applicerbara på vår nuvarande kung. Den vi har att tacka för att monarkin överhuvud taget överlevt till dags dato, är den i dessa dagar så undervärderade drottning Silvia. Hon kan väl i detta fall sägas ha en jämlike i kronprinsessan Victoria som har rätt mycket ansvar att bära på i dessa för monarkin kritiska tider. Och då menar jag bildligt talat.


Prinsessan Madeleine på julbal




På fredagen var prinsessan Madeleine hedersgäst vid American Scandinavian Society's julbal i New York.
Prinsessan Madeleines funktion i USA är som bekant inte huvudsakligen som representant för Kungahuset och för Sverige, utan som projekthandläggare för Childhood Foundation. Det ena behöver ju trots det inte utesluta det andra, och då prinsessan närvarade vid American Scandinavian Society's årliga julbal, spred hon säkert också lite glans över Sverige. '
I egenskap av Childhoodambassadör, mottog hon The Humanitarian Award.

American Scandinavian Society har över hundra år på nacken och värnar om, och propagerar för banden de nordiska länderna och USA emellan, med fokus på kulturliv.
Bland de mer återkommande inslagen är julbalen, som årligen äger rum den första fredagen i december. Närvarande här är bland andra de nordiska generalkonsulerna i USA.


RSS 2.0