Prinsessan Benedikte 65 år

Idag fyller danska drottningens syster, prinsessan Benedikte, 65 år! Som ung kallades hon den mest kungliga personen i danska kungafamiljen. Prinsessan var alltid rak i ryggen och lagom distanserad. Detta påstående stämmer lika väl in på prinsessan Benedikte idag, även nu när hon har nått pensionsåldern. Själv tror hon att det är ett arv från modern, drottning Ingrid.
Hon är även väldigt lik sin mor till utseendet, något som blir allt mer påtagligt ju äldre hon blir.
- Från min mor har jag ärvt det sociala engagemanget och organisationstalangen. Från min far glädjen till musiken, säger hon själv.

Prinsessan Benediktes är även mycket intresserad av hästsport, något som också gått i arv till yngsta dottern, prinsessan Nathalie, 33. Dottern deltog till och med i OS 2008 och tog hem en bronsmedalj i dressyr!
Med sin make prins Richard zu-Sayn-Wittgenstein-Berleburg har även Benedikte barnen prins Gustav, 40, och Prinsessan Alexandra, 38. Sistnämnda har givit dagens födelsedagsbarn tre barnbarn.

Känner vi prinsessan Benedikte rätt gör hon inget större väsen av sig på 65-årsdagen, utan firar den i stillhet på slottet Berleburg med hela sin familj.
 
Vänster bild: Familjen 1952 i grönländska dräkter. Frän vänster tronföljaren Margrethe, kung Frederik IX, prinsessan Anne Marie, prinsessan Benedikte och drottning Ingrid.
Höger bild: Prinsessan Benedikte är som synes en van ryttare sedan ungdomen.


Prinsessan Benedikte med morfadern, svenske kungen Gustaf VI Adolf och kusinen prinsessan Christina vid ett derby på Jägersro.


1968 gifte sig Benedikte med tyske prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg.


Hela prinsfamiljen från vänster: Nathalie, Gustav, Benedikte, Richard och Alexandra.


Prinsessan Benedikte 65 år!

Tre drottningar på statsbesök?

Carla Bruni, Drottning Sofia och Kronprinsessan Letizia under mottagningsceremonin.Det har varit bråda dagar för Spaniens kungafamilj. Förra veckan var det statsbesök från Indien och nu idag avslutades Frankrikes visit!
Frankrikes president Nicolas Sarkozy anlände på måndagsförmiddagen till Madrid för att avlägga ett två dagar långt statsbesök, med avslut idag, tisdag. Med sig hade han hustrun Carla Bruni, exmodell och sångerska. Hon har sedan giftermålet i februari 2008 allt mer börjat jämföras med den legendariska presidentfrun i USA, Jaqueline Kennedy Onassis (1929-1994) och visst finns det likheter!
Liksom vid förra veckans Indienbesök togs paret emot av Spaniens kunga- och kronprinspar. De vittnen som såg mottagningsceremonin blev nog roade; både statsministerfrun och kronprinsessan Letizia är roade av mode, vilket naturligtvis syntes vid det här tillfället.

Efter den sedvanliga lunchen i Zarzuela-palatset besökte kungen tillsammans med presidentparet ett konstmuseum i huvudstaden. Här fick Sarkozy till exempel beskåda tavlor av den spanske konstnären Diego Velázques, som egentligen hör hemma på franska Louvren, men som tillfälligt hänger i Spanien. Vistelsen passade den allt mer kulturintresserade presidenten, han har nyligen sagt att "kulturfrågor skall inte överskattas i en ekonomisk kris".
I vilket fall som helst ägde en galamiddag rum på måndagskvällen (se bild nedan) och kung Juan Carlos uttryckte i sitt tal uppskattning över de båda ländernas goda relation till varandra. Spanien hade denna afton tre drottningar, Sofia, Letiizia och Carla Bruni, som alla lyste med sina uppenbarelser.

Kronprins Felipe, Drottning Sofia, Presidentfru Carla Sarkozy, President Nicolas Sarkozy, Kung Juan Carlos och Kronprinsessan Letizia.
 
Tisdagen präglades även den av kultur. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia besöktes och här tillbringades mycket tid, innan det var dags att bege sig tillbaka till Frankrike.
Kungen i sin tur satt inte och rullade tummarna efter kollegornas avfärd. Han tog emot en delegation av japanska företagare och tillsammans med drottningen mötte därefter den aktive regenten organisationen Madrid 2016 Foundation, inför OS. Ingen vila på länge ser det heller ut att bli för kungafamiljen, det är fullspäckad kalender som gäller!

Letizia utmärkte sig vid statsbesöket

Det indiska statsbesöket i Spanien inföll på exakt samma dagar som vårt kungapars visit i Nederländerna. Och under de tre dagarna stack kronprinsessan Letizia ut mest med sina utstyrslar.


Indiens president Pratibha Patil och hennes make Devisingh Ransingh Shekhawat avlade i förra veckan med start på tisdagen, parallellt med svenska kungaparets resa till Holland, statsbesök i Spanien.
De mottogs av kung Juan Carlos, drottning Sofia, kronprins Felipe samt kronprinsessan Letizia vid en ceremoni i Madrid.
Vädret var strålande, vilket speglade sig i de kungliga damernas val av utstyrslar. Kanske kändes det med anledning av detta rent av lite synd att förlägga den officiella lunchen inomhus, i Zarzuela-palatset (kungliga slottet).
Nå, alla inblandade är ju vana vid värme, så det var kanske ingen större förlust.

Hur som helst, på tisdagskvällen ägde den obligatoriska statsbanketten rum och den som stack ut mest här var faktiskt kronprinsessan Letizia med sin knallröda stora galaklänning. Vid den officiella mottagningen tidigare under dagen utmärkte hon sig också med sin mörka vårdräkt och skyhöga klackskor med samma färg - det är en modeintresserad prinsessa vi har att göra med!
Det genomgående temat i kung Juan Carlos- och även president Pratibha Patils tal under banketten var hållbar utveckling, vilket verkligen ligger i tiden, både finanskrisen och miljöfrågan är som bekant utmärkta exempel på detta.

Kvällen därpå tog den indiska svarsmiddagen plats på Hotell Ritz i Madrid och den kom att präglas av den exotiska kulturen som Indien har att erbjuda. Här var det av naturliga skäl inte fullt lika uppklätt, åtminstone inte från kungligheternas sida. Drottning Sofia hade till exempel en ur kunglig synpunkt ganska ordinär gul dräkt, fast med dyrbara smycken inkluderat förstås! Detta kompletterade ju helhetsintrycket ansenligt.

På torsdagen skedde hemresan för det indiska presidentparet, men dessförinnan ägde det "officiella farvälet" rum vid El Pardo-palatset. Detta samma dag som svenska kungaparet reste hem till Sverige från Nederländerna.


Rikaste kungahuset?

Jag fick nyligen en fråga av bloggerskan Anita om Nederländernas kungahus är det rikaste i Europa.
Det råder delade meningar om detta...
Rikaste regenten i världen är otvivelaktigt kung Bhumibol av Thailand, med sin förmögenhet på cirka 217 miljarder (svenska) kronor.
Men i Europa är det mer tveksamt. Enligt finanstidningen Forbes Magazine leder furst Hans Adam II av Liechtenstein tillsammans med furst Albert II av Monaco och drottning Elizabeth II av Storbrittanien ligan överlägset. I listan över världens rikaste kungligheter ligger drottning Beatrix av Nederländerna på blygsamma (?) 14:e plats.

Men verkligheten kan vara en helt annan. Den populära drottningen sägs nämligen ha stora andelar i oljeföretaget Shell, vilket kan innebära att hennes privata förmögenhet uppgår till motsvarande 20 miljarder svenska kronor! Detta innebär att hon med råge slår sina europeiska kollegor på fingrarna och rejält klättrar upp på nämnda lista. Faktiskt hamnar hon i så fall på delad fjärde-plats, tillsammans med sultanen av Brunei.

Det är alltså upp till var och en att spekulera vilken av alternativen som stämmer in på drottning Beatrix ekonomi. Men visst låter det sista mer lockande?

Kunglig glamour på holländska statsbesöket

Kung Carl Gustaf, Drottning Beatrix, Drottning Silvia, Kronprinsessan Máxima, Prinsessan Margriet och Kronprins Willem-Alexander.
I onsdagen ägde svenska kungaparets svarsmiddag för drottning Beatrix rum - och den blev långt mer ståtlig än statsbanketten dagen innan!
Ytterligare en kunglig dam från den holländska kungafamiljen närvarade på galamiddagen i onsdags, så det är ju inte konstigt att just svarsmiddagen kändes mer ståtligt och rent av kungligt glamorös. Det var drottning Beatrixs näst yngsta syster, prinsessan Margriet, som gjorde sin familj och sina svenska kollegor sällskap. Kvällen innan, på onsdagen, ersatte hennes make, professor Pieter van Vollenhoven hennes plats. Han var också närvarande på svarsmiddagen dagen därpå, även om han inte syntes på den kungliga samlingsbilden.

Någon som var mycket drottninglik dagen till ära var kronprinsessan Máxima, som hade valt en praktfull tiara och en galaklänning som hon även bar på sin makes 40-årsfest för två år sedan. Drottning Silvia återanvände i sin tur den klänning som nyttjades på Nobelfesten 2005. Diademet hon använde var Drottning Sofias briljantdiadem med tillhörande smycken.

Dagen därpå, alltså statsbesökets tredje och sista dag, besöktes universitetsstaden Groningen. Här hann man med både ett besök vid den betydelsefulla hamnen Groningen Seaports samt Groningens universitet.
Drottning Beatrix Kronprinsessan Máxima Drottning Silvia
Drottning Beatrix, Kronprinsessan Máxima samt Drottning Silvia under den svenska svarsmiddagen i Nederländerna.

Faksimil: SVT

Nya Hagasessan - kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan och Daniel Westling kommer flytta till Haga slott efter bröllopet.Nu är det klart, kronprinsessan blir den nya Hagasessan! Hon och Daniel Westling flyttar nämligen in på Haga slott.
Det var regeringen som föreslog bostaden åt vårt blivande tronföljdspar. De hade, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt, 1940-tals idyllen med Hagasessorna i åtanke.
- Jag hoppas att det här beslutet kan lägga grunden till en ny sådan tid, sa han till Expressen på torsdagen, då beskedet blev offentligt. 
Detta beslut innebär att regeringen avsagt sig rätten till diverse anspråk på Haga slott och, som hovet uttrycker sig, kommer "slottet återföras till H.M Kungens disposition".

Haga slott ritades i början av 1800-talet för kung Gustav IV Adolf och hans hustru, drottning Fredrika. De blev dock inte långvariga, 1809 sattes den impopuläre konungen i exil och tvingades fly landet.
Det idylliska Haga slott.Därefter har i tur och ordning prinsessan Teresia, hertiginna av Dalarna (kallad Hagahertiginnan), gift med Oscar I:s yngste son prins August samt arvprins Gustaf Adolf med hustru prinsessan Sibylla med alla Hagasessor (och lillprinsen) bosatt slottet.
Vid vilken tidpunkt som vår kronprinsessa skall bosätta sig på Haga slott är oklart, men en gissning är under andra hälften av 2010. Och när detta väl sker får vi alltså en femte Hagasessa, alternativt en ny Hagahertiginna om man så vill.

Jag, liksom statsministern räknar med, att en ny Hagafamilj kommer bildas och få möjligheten att växa upp i den idylliska parken och tycker det samtidigt är roligt att kungafamiljen inte avgränsas till en plats. För det är ju faktiskt så att monarkin ger våra anrika slott liv!

Andra dagen på holländska statsbesöket

Kung Carl Gustaf, Drottning Silvia och Drottning Beatrix strax före lunchen.Idag har andra dagen på svenska statsbesöket i Nederländerna passerat och det som utmärker den mest är nog blomsterutställningen där både drottning Silvia och kronprinsessan Máxima närvarade...
Strålande vårväder och glatt humör, inget kunde väl vara bättre på ett statsbesök i tulpanernas land för det svenska kungaparet!Drottning Silvia och Kronprinsessan Máxima på besök i parken Keukenhof.
Den vackra vårblomman kunde också beskådas under dagen. Drottning Silvia och Hollands kronprinsessa Máxima avlade tillsammans en visit på den kända blomsterparken Keukenhof, som för övrigt Sveriges egen tronföljerska besökte under Linnéåret 2007. Många skratt bjöds det på av de kungliga damerna och de såg, av bilder att döma, verkligen ut att trivas i varandras sällskap. Undra på det förresten, Máxima, eller Prinsessan av Oranien som hon officiellt skall tituleras, har en gång sagt att hennes kungliga förebild är drottning Silvia.
Efter blomsterprakten reste drottningen vidare till konstmuséet Mauritshuis, där bland annat många av Rembrandts målningar finns upphängda.
På förmiddagen närvarade kungen vid ett samtal om fördelarna med "Environmental Technology".

Lunchen avnjöt kungaparet i Haag, tillsammans med bland andra drottning Beatrix och premiärminister Jan Pieter Balkenende, som var värd.
Därefter besökte det svenska paret Leiden universitet med kronprins Willem-Alexander och på näst sista programpunkten stod för drottning Silvia och kronprinsessan Máxima ett samtal om barns rättigheter.

Nu i kväll, faktiskt i skrivande stund, äger kungaparets svarsmiddag rum. Medan vi väntar på nyheter från denna kan man ju alltid kolla in lite bilder från gårdagens statsbankett. Se nedan!
 
Nederländernas drottning och kronprinsessa i full gala.


Kungen håller tal på statsbanketten, läs talet här (på engelska).

Kungliga galamiddagen i Holland

Drottning Silvia, Kronprins Willem-Alexander, Kung Carl Gustaf, Kronprinsessan Máxima, Pieter Vollenhoven och Drottning Beatrix.Första dagen på svenska 
statsbesöket i Nederländerna 
avklarades just,
 i samband med galamiddagen som nyss ägde rum.
I Nederländerna har man under dagen fäst stor uppmärksamhet på kung Carl Gustaf och drottning Silvia, som idag har inlett sin första dag på det holländska statsbesöket, med en galamiddag som final nu ikväll.
Mycket fokus riktas från holländsk media på statsbesöket från Sverige, tack vare kronprinsessans förlovning, och visst var man lite besviken på att hon (och Daniel Westling) inte var med.
Nåja, holländska tidningen De Telegraaf rapporterar att drottning Beatrix under kvällens bankett fick tillfälle att gratulera de blivande svärföräldrarna och kanske kunde hon också ge lite råd, hon är ju själv svärmor till tre damer.

Med på galamiddagen, som tog plats i drottningens boning, Palats Noordeinde i Haag, var förutom svenska kungaparet och drottning Beatrix, bland annat kronprins Willem-Alexander (för övrigt god vän med kronprinsessan Victoria), kronprinsessan Máxima samt Pieter Vollenhoven, make till drottningens syster prinsessan Margriet, närvarande.
Drottning Silvia bar ett silverfärgat fodral som möjligen var ett nyinköp, medan hennes holländska kollega återanvände den galaklänning som hon bar på statsbesöket från Ghana i oktober förra året. Smyckena Silvia använde var pampiga Leuchtenbergska safirerna.

På en timma och 45 minuter (20.30 - 22.15) hann alla gäster både äta vad jag förmodar fantastiskt god mat och lyssna till de båda regenternas tal. Nu väntar ännu en hektisk dag bakom hörnet och det blir spännande att se vad som händer imorgon... 

Faksimil: De Telegraf

Kungaparet välkomnades av drottning Beatrix


I förmiddags inleddes svenska kungaparets statsbesök i Nederländerna.

Välkomstceremonin ägde rum i Haag, där drottning Beatrix har sitt privata hem. De två kungliga damerna bar båda skära dräkter, som lättade upp den allvarliga stämningen som rådde under den högtidliga ceremonin.
Senast ett svenskt statsbesök i Nederländerna ägde rum var 1976, kort efter kungaparets bröllop. Då var Beatrix ännu inte drottning, utan den sittande regenten var modern Juliana.

Det officiella programmet är mycket späckat. Bland annat deltog kungen tidigare idag tillsammans med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) vid ett seminarium som handlade om "Arbete för alla - utmaningar och lösningar i ekonomuska kriser". Här närvarade även den holländske ministern Piet Hein Donner, som innehar samma post som Littorin.
Drottningen å sin sida besökte öppnandet av en barnboksutställning och åkte därefter med sin make till Amsterdam för att besöka ett projekt för arbetslösa ungdomar.
I kväll äger en galabankett rum med drottning Beatrix som värd, där säkert också fler personer från Hollands kungafamilj närvarar. Nedan några bilder från den officiella välkomningsceremonin utanför Palats Noordeinde i Haag.

Ny familjebild på kungafamiljen


Daniel Westling, Kronprinsessan Victoria, Drottning Silvia, Kung Carl Gustaf och Prins Carl Philip.

I samband med pressträffen på slottet i fredags togs trevliga familjebilder på kungafamiljen.
Som jag tidigare har skrivit om ägde en mottagning i fredags rum med anledning av kronprinsess-förlovningen. Daniel Westling presenterades här för det offentliga Sverige och stämningen var uppsluppen.

De närvarande fotograferna fick bilder på hela den närvarande kungafamiljen, med undantag av prinsessan Madeleine, som enligt Jenny Alexandersson befann sig i Österrike, där hon firade goda vännen som dagen därpå skulle gifta sig (gäster på lördagens bröllop var även prins Carl Philip och Emma Pernald, vilket satte fart på återföreningsryktena).

Hur, som helst, familjen log glatt till kamerorna och resultatet blev därefter. Här är Sveriges nya kungafamilj, kan man nästan säga!



Daniel Westling och kronprinsessan Victoria hälsade glatt på officiella Sverige, samtidigt som de log mot kamerorna.


Kungaparet var närvarande vid mottagningen och hann utbyta ett par ord med varandra.
Idag bar det av till Nederländerna för ett statsbesök, vilket jag under veckan kommer uppmärksamma.

Bloggande kronprinsen i Afghanistan

I veckan har kronprins Willem-Alexander befunnit sig i Afghanistan för att inspektera de holländska trupperna. Därifrån har han bloggat om sina upplevelser!
Nederländernas tronföljare är mycket intresserad av det militära livet och har under årens lopp genomfört många resor utomlands, där han hälsat på holländska trupper. För två år sedan besökte kronprinsen senast Afghanistan och i tisdags bar det åter av till det krigshärjade landet.
Under de senaste utlandsvisiterna har kronprins Willem-Alexander via hovets hemsida bloggat om sina resor. Så skedde också denna gång och han skriver bland annat att han är imponerad över den utveckling Afghanistan genomgått sedan förra besöket.
"Vad som slog mig var den stora mängd av elektrisk belysning i och omkring staden Kandahar. Detta var, nästan bokstavligen, en skillnad på dag och natt med mina tidigare besök i södra Afghanistan." skriver han.

Resan var ju av naturliga skäl inte särskilt accentuerad av nöjen och liknande, men trots detta bjöd visiten vid den holländska militärbasen KAF på mycket trevligt umgänge. Detta blandat med otroligt mycket allvar, kronprinsen närvarade till exempel vid en minnesceremoni för avlidna kanadensiska soldater.

Kronprins Willem-Alexander hann under det tre dagar långa officiella besöket träffa ett imponerande antal nederländska personer från armén. Ett intresse han har är flygning (prinsen av Oranien har pilotlicens), så många samtal blev det alltså med piloter och övriga medlemmar från Battle Group och andra relaterade organisationer. Detta uppskattades också från alla håll och man ser fram emot nästa gång kronprins Willem-Alexander besöker Afghanistan.


Prins Carl Philip kramade Daniel - inför pressen

Prins Carl Philip omfamnade blivande svågern.Under fredagens officiella mottagning på slottet med anledning av kronprinsess-förlovningen kunde inte kungligheterna riktigt hålla på de kungliga etikettreglerna - kungliga omfamningar bjöd både drottning Silvia och prins Carl Philip på.


Att kronprinsessan Victoria och Daniel Westling än en gång möter media på Kungliga Slottet kan möjligen uppfattas som konstigt - de gjorde ju redan detta under presskonferensen kort efter förlovningen!
Men faktum är att fredagseftermiddagens mottagning inte ägde rum för att pressen skulle ställa frågor - utan för att Daniel skulle bli presenterad inför det officiella Sverige. Med detta menas medlemmar från bland annat riksdag, regering, diplomater, myndigheter, akademier och naturligtvis media.
Från kungafamiljen närvarade förutom fästfolket kung Carl Gustaf, drottning Silvia samt prins Carl Philip. Dessa var extra hjärtliga gentemot Daniel Westling, trots att pressen och övriga prominenta personer var närvarande!
Till exempel sågs drottningen glatt hålla om sin blivande svärson, allt medan kamerorna blixtrade. Prinsen å sin sida gick så långt att han kramade om förlovningsparet och på många sätt var det nog bra att detta skedde - det kan sätta stopp på ryktena att Daniel inte är accepterad av sin fästmös familj.

Folkmusik blev det också, både från Daniels hemtrakter och från Västergötland, där ju kronprinsessan som bekant är hertiginna.
Inga sura miner var det således inte, varken på kungafamiljen eller någon annan närvarande. Och undra på det, den stora skaran (totalt 180 gäster) underhölls ju kungligt!

Faksimil: SVD


Ytterligare ett kungligt aprilbarn?

I mitten av maj beräknas nedkomsten av en ny dansk kunglighet, men ryktena säger att prinsessan Marie lär checka in på förlossningsavdelningen betydligt tidigare än så...
Kanske vore det inte så överraskande om danska prinsparet Joachim, 39 och Marie, 33, får sitt första gemensamma barn nu i dagarna, trots att babyn är beräknad till mitten av maj. Det är nämligen så att kungligheter brukar uppge ett senare ankomstdatum för deras telningar för att undvika en allt för intensiv press (detta knep har bland annat kronprinsessan Mathilde utnyttjat).
Skulle så vara fallet även för prinsessan Maries del och en kunglighet föds denna månad blir april minst sagt en polariserad kunglig födelsedagsmånad - i Danmark. Drottning Margrethe fyller år den 16 april, imorgon alltså (hon blir 69) och kronprinsparets dotter prinsessan Isabella fyller två år den 21 april. Men inte nog med det! Den 29:e fyller prinsessan Benedikte 65 år och vill det sig kanske hon får en liten släkting på själva födelsedagen!

I övriga Europa ser april månad ut som följande: Idag, den 15:e, fyller kronprins Philippe av Belgien 49 år, den 21 april blir drottning Elizabeth av Storbrittanien 83 år, samma dag som Margrethe fyller storhertig Henri av Luxemburg 54 år, den 27 april blir kronprins Willem Alexander av Nederländerna 42 och sist men inte minst: Vår egen kung har ju födelsedag på Valborgsmässoafton, alltså sista dagen på månaden!

För ögonblicket befinner sig prinsessans mor, Francoise, hos sin dotter i Danmark (bilden) och detta betraktas rimligen som ett tecken för att en födsel är nära förestående.
Ska alltså kungliga Europa få välkomna ytterligare ett aprilbarn till världen?

Faksimil från danska MSN

Kronprinsesskusinen i Sverige på födelsedagen?

Sybilla på 43-årsdagen i fjol.Sin 43-årsdag firade prinsessan Margarethas dotter Sybilla i Sverige med stort våffelkalas. Ska hon göra detta i år igen?
Kungens systerdotter Sybilla von Dincklage fyller imorgon, tisdag, 44 år. Sybilla är dotter till kungens äldsta syster prinsessan Margaretha och framlidne engelske affärsmannen John Ambler. Hon är gift sedan den 19 juni 1998 med tyske friherren Cornelius von Dincklage och har med honom barnen Madeleine, 10 och Sebastian, 8. Sybilla separerade från sin man 2005, men bor ändå kvar i München.

Relationen med de svenska släktingarna är god, men dessvärre träffas man inte särskilt ofta, det blir mest på släktsammankomster. Då syns hon vanligen med sina kusiner kronprinsessan Victoria, 31 och ett år yngre Christina de Geer (prinsessan Désirées dotter).
På sin 43-årsdag förra året besökte faktiskt Sybilla Sverige och möjligen träffade hon någon medlem från kungafamiljen, eftersom ingen hade något officiellt uppdrag inskrivet på schemat den dagen.
I vilket fall som helst firade hon födelsedagen på Kina slott med ett våffelkalas för vännerna (se bilden), vilket uppges ha varit lyckat. Det återstår alltså att se om hon gör samma sak i år igen - åker till den plats där hon ju faktiskt har sina rötter - Sverige.

Läs mer om Sybilla här.


Drottning Elizabeth och utlandsbesöken

Var det någon som trodde att brittiska drottningen med ålderns rätt har börjat trappa ned? Inget kan vara mer fel, förra veckan besökte nämligen två utländska statschefer Storbrittanien.
Mest uppmärksammade av dessa två officiella visiter (varav ett statsbesök) var utan tvivel det som ägde rum den 1 april. Då fick nämligen USA:s nye president Barack Obama med hustru Michelle äran att träffa drottning Elizabeth för första gången. Presidenten var minst sagt förväntansfull.
- En sak jag som jag älskar med Storbrittanien är Drottningen, så jag ser väldigt mycket fram emot att träffa henne, berättade han för pressen.
President Barack Obama, Drottning Elizabeth, Presidenthustru Michelle Obama samt Prins Philip.Och visst blev mötet lyckat! Michelle Obama och drottning Elizabeth blev så goda vänner att de var tvungna att hålla om varandra på kvällens middag, något som verkligen går emot samtliga ettikettregler i det strama ö-riket.

President Felipe Calderón och Drottning Elizabeth.Något striktare blev dock det Mexikanska statsbesöket i England som ägde rum 30 mars - 2 april. Detta trivdes säkert också landets president Felipe Calderón med - han tillhör ju för inte det konservativa partiet.
Liksom alltid vid sådana här tillfällen ägde i samband med välkomnandet en lång procession ridandes från The Mall till Buckingham Palace rum. Drottningen var klädd i en rosa dräkt med kompletterande hatt samt, naturligtvis, den obligatoriska handväskan som faktiskt stack ut med sin svarta uppenbarelse. 
Samma kväll stod galamiddag på schemat och det var såklart präglat av pompa och ståt, vilket inte minst märktes på drottningens utstyrsel (se bilden ovan).
På det officiella schemat stod främst evenemang begränsat till London-området och det var säkert en nöjd president som återvände hem till Mexico på torsdagen.


Victoria tog med sig Daniel till Brasilien

Kronprinsessan och Daniel Westling mötte pressen i Rio de Janeiro.Med anledning av Volvo Ocean Race befinner sig nu kronprinsessan Victoria i Brasilien. Och vem är med på resan om inte fästmannen Daniel Westling?
Hovet har tidigare gått ut med att Daniel före bröllopet inte kommer närvara på officiella resor eller evenemang tillsammans med kronprinsessan Victoria. Nu gjordes ett undantag, även om inte herr Westling är närvarande vid fästmöns uppdrag på dagarna. I stället mötte paret under torsdagskvällen media på Copacabanas strand i Rio de Janeiro.
- Det är helt fantastiskt här, berättade kronprinsessan för Expressen och talade samtidigt om att det var tredje gången hon befann sig på nämnda strand.
En del av Victorias släkt bor fortfarande kvar i Brasilien och mamma drottningen bodde ju faktiskt här åren 1947-1957 med sin familj. Så en hel del band finns det alltså till landet för kronprinsessan och det är ju förklarligt att hon tar med sig Daniel hit.

Den främsta anledningen till att kronprinsessan Victoria befinner sig i Brasilien är dock inte att visa upp pojkvännen för pressen. Hon är här främst för att bevittna Volvo Ocean Race, men tvingades ställa in på grund av sjukdom. I stället blev det Daniel Westling som fick inspektera båtar och dylikt, något han verkade intresserad av.
Något som inte lyfts fram tillräcklig i media tycker jag är Victorias intresse för barn, vilket väl har märkts under besöket. Enligt hovet deltog hon i onsdags på seminariumet "Children with disabilities and an independant life" samt besökte stiftelsen The Grael Foundation, som bland annat arbetar för att lära fattiga barn att segla.

Det officiella programmet för kronprinsessan avslutas på lördagen och hemresan sker dagen därpå, så kanske får hon och Daniel lite tid för välbehövlig semester?

Faksimil: Expressen


Dagmar von Arbin - äldst i Bernadottesläkten


På kronprinsessans förlovningsmiddag dök en äldre dam upp vid de övriga familjemedlemmarnas sida. Hon är relativt okänd för svenska folket, men i själva verket är hon den äldsta icke ingifta medlemmen i Bernadottesläkten.


Grevinnan Dagmar Ebba Märtha Marianne Bernadotte af Wisborg föddes den 10 april 1916 som äldsta dottern till greve Carl Bernadotte i hans äktenskap med friherrinnan Marianne de Geer. Dagmars farfar var prins Oscar Bernadotte, Greve af Wisborg, äldste bror till kung Gustaf V. Hon är alltså syssling till nuvarande kungens far.

Grevinnan växte upp på Frötuna gods utanför Uppsala. Denna gård ärvde modern av sina föräldrar vid deras bortgång och sköttes härefter av fadern Carl.
Dagmar fick tre yngre syskon: Nils (född 1918), som bara blev två år, Oskar (född 1921), vars son Carl idag har hand om Frötuna, samt Catharina (född 1926). 


 
Föräldrarna: Greve Carl Bernadotte af Wisborg och Marianne (född friherrinna de Geer).


Relationen med sysslingen arvprinsen Gustaf Adolf var god.
- Han läste på Uppsala och kom då och då ut till oss, då vi bodde på godset Frötuna. Han var alltid snäll mot mig, har hon berättat.


Dagmar fick, bland annat tillsammans med prinsessan Ingrid (sedermera drottning av Danmark) äran att vara brudtärna på prinsens bröllop med prinsessan Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha.

Våren 1935, när Dagmar skulle fylla 19 år, skilde sig föräldrarna. Fadern gifte 1937 om sig med 20 år yngre Gerty Börjesson och gav Dagmar Bernadotte ett halvsyskon, Claes (född 1942). Mamma Marianne å sin sida gifte sig även hon 1937, med Marcus Wallenberg junior, "Dodde" kallad. De fick inga barn.

Men redan året innan, närmare bestämt den 16 oktober 1936, stod Dagmar brud för första gången, endast 20 år gammal. Den lycklige brudgummen var sex år äldre officieren Nils-Magnus von Arbin. Tillsammans fick de inte mindre än fem döttrar: Marianne (född 2 augusti 1937), Louise (född 24 maj 1940), Cathrine (född 26 juni 1946), Jeanette (född 19 maj 1951) och Madeleine (född 27 januari 1955).


Den stora familjen bosatte sig på godset Tångestad utanför Norrköping, där släkten von Arbin har haft sitt säte sedan 1856. Man har även en tid varit bosatt i London.


 Dagmar
med sin
make.
Nils-Magnus
von Arbin
vid kronprins
Gustaf (VI) Adolfs
60-årsmiddag 1942.




Dagmar, då Bernadotte af Wisborg, i hovdräkt 1935, 19 år gammal.


1958, endast tre år efter Madeleines födelse, gifte sig äldsta dottern Marianne med brittiske kaptenen Miles Flach. Tillsammans fick de dottern Camilla (född 1960) - Dagmars första barnbarn. Värt att veta är att Marianne Flach under många år var en av Sveriges främsta festfixare och umgicks flitigt med bland andra Hagasessorna. 2006 avled hon efter en tids sjukdom.
   

Dagmar von Arbins svärsöner och barnbarn tar inte slut där. 1960 gifte sig andra dottern Louise med Dick Bergström. De fick barnen Therese (född 1963) och Michael (född 1965). Äktenskapet slutade i skilsmässa och Louise gifte 1980 om sig med Gustaf Mårtensson.

Tredje dottern Cathrine gifte sig 1970 med Johan Ryding och fick barnen Gustaf (född 1971), Charlotta (född 1974) och Carl (född 1978). Cathrine och Johan gick även de skilda vägar och 1989 gifte hon om sig med Olle Ljungberg. Redan året innan fick de sin ende son, Victor (född 1988).

Den näst yngsta flickan i barnaskaran, Jeanette, stod brud 1976, när hon gifte sig med Esben Colfach. De har tre barn: Fredrik (född 1978), Peder (född 1981) och Christian (född 1983).
Yngsta dottern Madeleine gifte sig med friherre Gerard De Geer av Finspång 1981 och har med honom barnen Jana (född 1983), Adrienne (född 1984) och Louis (född 1988). Paret uppges i dag vara skilda.

 Dagmar har alltså tretton barnbarn och faktiskt också en del barnbarnsbarn, varav den äldsta är född i början av 1990-talet. Maken Nils-Magnus fick endast träffa elva av barnbarnen, då han avled i april 1985, 74 år gammal.


 
Dagmar von Arbin och fastern Elsa Cedergren (född Bernadotte), som uppnådde rekordålder.


Dagmar och sysslingen Carl Johan Bernadotte på väg till kronprinsessan Victorias förlovningsmiddag på Drottningholms slott.


 Dagmar von Arbin är mån om sin familj, inte bara döttrarna och deras barn utan även de kungliga släktingarna. Hon är god vän med jämnårige sysslingen greve Carl Johan Bernadotte och var av allt att döma den som månade om fastern Elsa Cedergren, den äldsta kungligheten någonsin som vid sin bortgång 1996 var inne på sitt 103:e levnadsår!

Även för svenska kungafamiljen är Dagmar ett bekant - och omtyckt ansikte. När kronprinsessan nyligen bjöd in till förlovningsmiddag på Drottningholm med den närmaste familjen, var Dagmar en av gästerna, trots sitt relativt avlägsna släktskap. Hon anlände tillsammans med Carl Johan Bernadotte, hans hustru Gunnila, prinsessan Désirée, samt dennas make Niclas Silfverschiöld. Trots att Dagmar är den äldsta icke ingifta medlemmen i Bernadottesläkten är hon Still going strong - och visst var hon med på kronprinsessans bröllop.


RSS 2.0