Prinsessan Estelle och hertiginnedömet



Prins Magnus (Vasa), Kung Oscar II och prinsessan Estelle.
Foto: Wikipedia, okänt och Kungahuset.se
Östergötland är ett landskap med kungliga anor och prinsessan Estelle är verkligen inte den första som förlänats landskapet. Här är Sveriges fem hertigar - och en hertiginna - över Östergötland, genom historien.

Hertig Magnus (Vasa) 1542-95
Magnus, Gustav I:s (Vasa) tredje son, utnämndes tretton år gammal, 1555, till hertig av Östergötland och Dalsland samt till ett antal härader i södra Sverige. Men det var i Östergötland, eller närmare bestämt på Vadstena slott i Vadstena och på Kungsbro gård i Motala, som han tillbringade mest tid. Slottet i "Vassna" byggdes faktiskt om till den form den har för just hertig Magnus, efter att tidigare ha varit en fästning.
   Kort efter sin fars död drabbades Johan av en sinnessjukdom som gjorde honom inkapabel till att sköta sina hertigdömen - de fungerade vid den här tiden som små furstendömen - och det blev brodern Johan som fick det egentliga ansvaret.
  Hertig Magnus avled 1595, 51 år gammal, på Kungsbro. 

Hertig Johan (Vasa) 1589-1618
Vid farbrodern Magnus död blev det brorsonen Johan som fick överta Östergötland som sitt hertigdöme. Denne var son till Johan III och halvbror till kung Sigismund.
Även hertig Johan tillbringade perioder av sitt liv på Vadstena slott och kom att betyda mycket för landskapet, inte minst är han en förgrundsfigur i Norrköpings tidiga historia. Tillsammans med sin hustru och tillika kusin (Karl IX:s dotter) Maria Elisabet, som alltså blev Östergötlands första hertiginna, stod de bakom landets första häxjakt, som också tog plats just i detta landskap. Äktenskapet beskrivs dock som olyckligt, och som en bidragande orsak till detta, sägs hertiginnans sinnessjukdom vara. Hon dog endast 22 år gammal i augusti 1618, efter sex års äktenskap. Hertig Johan dog i mars samma år, då han var 28 år. Paret, som inte fick några barn, ligger begravda i Linköpings domkyrka i, just det, Östergötland.

Hertig Fredrik Adolf (Holstein-Gottorp) 1750-1803
Prins Fredrik Adolf var tredje sonen till kung Adolf Fredrik och dennes gemål Lovisa Ulrika, och således bror till Gustav III och Karl XIII.
1772 deltog han i den statskupp som ledde till att broderns makt stärktes, och som tack erhöll han Östergötland som hertigdöme. Han är för övrigt den förste svenske titulärhertigen av Östergötland, då han inte hade någon egentlig makt över det geografiska området.
   Fredrik Adolf var visserligen fältmarskalk, men ägnade största delen av sin tid åt nöjen och kärleksaffärer och lär ha friat till ett flertal kvinnor - däribland Axel von Fersens syster - dessvärre (?) utan resultat.
Då han hade en vacklande hälsa (redan som barn beskrevs han som "klen") tillbringade han sina sista år i Frankrike, där han även avled i december 1803, 53 år gammal.

Hertig Oscar (Bernadotte) 1829-1907
Var Fredrik Adolf den förste titulärhertigen av Östergötland, var prins Oscar Fredrik - tredje äldste son till kung Oscar I och hans Josefina av Leuchtenberg - den förste att tilldelas hertigdömet vid sin födsel.
Men det är inte som hertig av Östergötland han gjort sig mest känd, utan som Kung av Sverige, under regentnamnet Oscar II. Gift var han med Sophia av Nassau och hade fyra söner - Gustav (V), Oscar, Carl och Eugen. Han är morfars farfars farfar till prinsessan Estelle.



Hertig Carl (Bernadotte) 1911-2003
Oscar II:s sonson blev näste hertig av Östergötland och han är på åtminstone ett sätt kopplad till landskapet. Som son till prins Carl och prinsessan Ingeborg tillbringade han barndomens somrar på Fridhem och det myntades ett begrepp, "prinsessorna på Fridhem", syftande på prinsens tre systrar, föregångare till 1930-talets Hagasessor.
   1937 gifte sig prins Carl borgerligt och förlorade inte bara arvsrätten till den svenska tronen, utan också sin prins- och hertigtitel (hans svåger, kung Leopold, gav honom dock titeln prins Bernadotte).
Med första hustrun Elsa von Rosen fick han dottern Madeleine (i dag gift Kogevinas). Han gifte dock om sig ytterligare två gånger, med Ann Larsson (i pressen spefullt kallad "prinsessan Larsson") och med Kristine Rivelsrud, som 2003 blev änka.

Hertiginnan Estelle (Bernadotte) Född 2012
Som ett väldigt nytt tillskott i den kungliga familjen - dotter till kronprinsessan Victoria och prins Daniel - har inte prinsessan Estelle hunnit göra något djupare intryck i sitt hertiginnelandskap ännu. Det kan trots detta konstateras att hon är den första hertiginnan i sig själv (det vill säga inte genom giftermål) av Östergötland och, om allt går vägen, den andra drottningen av Sverige som är hertiginna i sig själv (den första blir ju så klart kronprinsessan Victoria, som har hertiginnedömet Västergötland).
- Jag är övertygad om att Hertiginnan kommer göra sitt yttersta men det tar lite tid, så vi får vänta på det, sa morfar Kungen dagen efter födseln. 

Foto: Kungahuset.se


Estelle Bernadotte - Prinsessans föregångare


Det har varit mycket snack om den nyfödda tronföljerskans namn under dagen. Men visst finns det en tidigare Bernadotte med namnet Estelle - Folke Bernadottes fru.
Estelle Manville var född 1904 i Pleasantville i New York som dotter till den förmögne Hiram Edward Manville. Familjen ska på 1920-talet ha varit en av USA:s rikaste (Manville kallades "asbestkungen"), med mycket inflytelserika kontakter.
Estelle blev tidigt en gärna sedd gäst i såväl den amerikanska, som i den europeiska societeten. Hon kom inte bara från en ryktbar familj, hon var även omtalad för sin skönhet.

Hösten 1928 befann sig den 24-åriga miss Manville på Franska rivieran där hon mötte den svenske kungen Gustaf V. Denne presenterade henne för sin brorsson, den 33-årige greven Folke Bernadotte, som uppenbarligen blev förtjust. Efter bara två veckors bekantskap friade han och kommenterade det i amerkanska medier: "Den som vill ha förenta staternas bästa flicka, måste vara rask i vändningarna".

Förlovningen omskrevs flitigt i amerikansk press och det skrevs bland annat att hon var en ättling till Geoffrey de Magnavil, som levde på 1000-talet och var kompanjon till William the Conqueror 1066.
   Bröllopet i New York City i december 1928 väckte stor uppmärksamhet och benämndes som "årets societetsbröllop". Såväl prins Gustaf Adolf (farfars far till den nyfödda prinsessan Estelle) som yngre brodern prins Sigvard var på plats som best man respektive marskalk, vilket naturligtvis bidrog till extra kunglig glans över tillställningen. Så här skriver den sistnämnde i sina memoarer: "Manvilles lantställe Hi-Esmaro, där bröllopet skulle äga rum, låg på Long Island ungefär en timmes bilfärd från New York. Det var ett stort, magnifikt ställe med en enorm park, som faktiskt påminde om morfars Bagshot. Vigseln ägde rum i den lilla landskyrkan i närheten".
I samband med bröllopsfirandet bjöd president Calvin Coolidge på lunch i Vita huset.

Även sedan greveparet flyttat till Stockholm behöll man kontakten med USA och otaliga mottagningar för betydelsefulla amerikaner hölls i parets hem på Djurgården.

Paret fick fyra söner: Gustaf, Folke, Fredrik och Bertil, av vilka Folke och Bertil ännu är i livet.

Grevinnans make var med anledning av sitt arbete som chef för prins Gustaf Adolfs hovstat, Röda korset-ordförande och senare FN-medlare, ofta frånvarande. Estelle hade dock inga problem med att sysselsätta sig - hon hade ett stort kontaktnät och var en omtyckt värdinna. Några goda väninnor var prinsessan Sibylla och drottning Ingrid av Danmark - och ännu i dag är relationen familjerna emellan mycket goda.

Efter att Folke Bernadotte mördats 1948, engagerade sig änkan aktivt i olika organisationer. Till exempel var hon styrelseledamot i Folke Bernadottes Minnesfond (ordförande 1961-73) och chef för Sveriges flickors scoutförbund. 1957 blev hon ordförande i Flickscouternas världsförbund.
Gärna sedd vid rojala tillställningar, det var hon alltjämt under resten av sitt liv.

1984 avled Estelle, sedan 1973 omgift Ekstrand, 79 år gammal.

Foto: Knud Skotte, Å&Å


Det blev en Estelle Silvia Ewa Mary


Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Estelle, Hertiginna av Östergötland. Det blir arvprinsessans nya titel. Det berättade den nyblivne morfadern, kung Carl Gustaf precis.
Dagen har verkligen varit full av högtidliga ceremonier. Statsministern, talmannen, riksmarskalken och överhovmästarinnan har bevittnat den nya tronföljerskan och nyligen ägde en konselj rum, där Kungen informerade regeringen om barnets namn och titel. Även prins Carl Philip var med.
- Som pappa och som nybliven morfar tycker man det är spännande och väldigt stort. Alla i familjen har sett fram emot det under en väldigt lång tid. Vi och framförallt kronprinsessparet är kolossalt glada och lyckliga.

Han berättade om att familjen varit och besökt den nya lilla kronprinsessfamiljen igår.

Tronföljarens morfar kallade sitt barnbarn för "Hertiginnan".  Vad gällde hertiginnelandskapet "har vi kommit överens om det i familjen. Det blir Östergötland som vi har besökt många gånger och sätter stort värde på."
- Jag är övertygad om att hertiginnan kommer göra sitt yttersta men det tar lite tid, så vi får vänta på det, sade han.

Östergötland är verkligen ett kungligt landskap och inte undra på det, mycket av Sveriges tidiga historia har tagit plats just här. Den senaste hertiginnan av Östergötland var Sophia av Nassau, gift med kung Oscar I som hade tilldelats landskapet vid sin födsel. Men den senaste hertigen var faktiskt prins Carl jr, son till Gustaf V:s näst yngste bror. När han gifte sig borgerligt 1937 med Elsa von Rosen, förlorade han emellertid hertigdömet. Prins Carl Bernadotte, som han sedan titulerades, avled 2003. 

- Sen kommer vi till Hertiginnans namn och det måste jag säga att det är roligt att så många kommer med idéer om Hertiginnans namn.
- Hon ska heta Estelle Silvia ("förstås") Ewa Mary.

Estelle, som är prinsessans tilltalsnamn, är måhända ett väldigt oväntat val, men när man tänker efter verkar det ganska logiskt. Estelle Manville var gift med den mest kände Bernadotten i världen, diplomaten Folke Bernadotte, som också var kung Carl Gustafs gudfar. Han gjorde sig väl mest känd som ledare för de räddningsauktioner för de "Vita Bussarna" 1943-44, där man lyckades rädda en mängd människor från koncentrationslägren. Folke mördades 1948 under ett uppdrag i Palestina som medlare. Hans änka levde till 1984. Dagens kungafamilj står fortfarande Folkes familj nära.

Silvia heter arvprinsessan efter sin mormor såklart, och Ewa efter farmor. Mary är troligen efter Danmarks kronprinsessa.

Kungen avslutade med att önska att Kronprinsessparet skulle få lugn och ro.

- Hon är en avbild av Kronprinsessan som liten, berättade överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister under en presskonferens precis.
- Vi fick uppleva ceremonier som vi knappt visste fanns, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Foto: Kungliga hovstaterna
Faksimil: SvD

Svenska arvprinsessans släktträd


Den nya prinsessans släkt är en salig blandning av kungar, drottningar, prinsar, prinsessor, torpare och snickare...

Pappas sida

 Vänster bild: Pappa - Prins Daniel

Nedre bilden: Prinsessans farföräldrar,
Olle och Ewa Westling




Mammas sida

 
Vänster bild: Mamma - Kronprinsessan Victoria
Höger bild: Morföräldrarna - Sveriges kungapar


Det blev en prinsessa


 
Kronprinsessparet har i morse klockan 04.26 fått en dotter.
I dag står det på hovets hemsida: "Riksmarskalksämbetet har glädjen att meddela att H.K.H. Kronprinsessan Victoria torsdagen den 23 februari 2012 klockan 04.26 nedkom med en dotter. Såväl moder som barn mår bra."
Barnet får omgående plats nummer två i tronföljdsordningen, efter sin mor och putter därmed ned sin morbror prins Carl Philip och moster prinsessan Madeleine, ett snäpp.
Det är minst sagt ett historiskt ögonblick i Sverige, med två kvinnor som är direkt tronföljare. Vill det sig väl kommer vi alltså få två drottningar i rad - något som hittills nästan enbart varit reserverat för Nederländerna.

Barnet är 51 cm lång och väger 3280 gram.

I morse mötte prins Daniel pressen.
- Mina känslor är lite "all over the place", sade han och återkom flera gånger med en hänvisning till den kommuniké som ska ske. Där kommer Kungen, den blivande morfadern, informera regeringen om barnets titel, namn och hertiginnedöme. Den hålls i morgon.
- Det var väldigt nervöst. Det är alltid förenat med vissa risker att föda barn, men det gick bra.
- Kronprinsessan mår strålande! sade den blivande pappan.
- Som ni alla förstår har vi ett väldigt stort behov att bara vara vår lilla familj nu, sa Daniel och frågade pressen om "ni är väl med på det?"

I morgon sker även en tacksägelsegudstjänst, en Te Deum, i Slottskyrkan. Också vittnesbekräftelsen äger rum i morgon, där Talman, Riksmarskalk och Överhovmästarinna kommer att få se den nya prinsessan.

Till Aftonbladet säger prins Carl Philip och hans flickvän Sofia Hellqvist att "vi är överlyckliga för deras skull och önskar Victoria och Daniel stort grattis och den lilla dottern välkommen."
Det kan ju naturligtvis tyckas det är ganska sensationellt att prinsen uttalar sig tillsammans med sin flickvän, som han inte ens är förlovad med ännu, men än mer intressant är att det är en före detta Kronprins, från och med i dag trea i tronföljdsordningen, som uttalar sig.

Det nyfödda barnet är totalt den andra prinsessan någonsin i Sverige, som med födseln får en egen hertiginnetitel (avslöjas i morgon). Detta är möjligt för kvinnor efter successionsändringen 1980 och innebär att prinsessan Madeleine är den första prinsessan som fick en hertiginnetitel i samband med sin födsel. Kronprinsessan Victoria blev hertiginna av Västergötland 1980, då hon var två år.

Nu, och i en dag framöver, är naturligtvis spekulationerna om barnets namn som intensivast och Ebba von Sydow till exempel, tror på en Alice eller Kristina. Personligen slår jag lite försiktigt ett slag för ett redan befintligt drottningnamn - så Kristina är ett utmärkt förslag, tycker jag.
Prinsessan kommer, om allt går som det skall, bli den femte svenska kvinnliga regenten.

Klockan 12 i dag skjuts det salut vid Skeppsholmen i Stockholm. Det kommer vara 2x21 skott, med en minuts mellanrum.

Svenska tronföljden

"Successionsrätt till Sveriges tron tillkommer manliga och kvinnliga efterkommande till kronprins Johan Baptist Julii, sedermera Konung Karl XIV Johans, avkomling i rätt nedstigande led, Konung Carl XVI Gustaf. Äldre syskon och äldre syskons efterkommande ha därvid företräde framför yngre syskon och yngre syskons efterkommande". Det är ett citat från Successionsordningen 1§.
Så här ser därför den svenska tronföljden ut:

1. H.K.H Kronprinsessan Victoria, Hertiginna av Västergötland
2. H.K.H Prinsessan ??, Hertiginna av ??
3. H.K.H Prins Carl Philip, Hertig av Värmland
4. H.K.H Prinsessan Madeleine, Hertiginna av Hälsingland och Gästrikland

Foto: Johannes
Faksimil: SVT


Hovet: "Det är dags"


Enligt Aftonbladet anlände en silvergrå Mercedes utanför Karolinska sjukhuset för en stund sedan.
Hovets informationschef Bertil Tennert uppger för samma tidning att födseln är nära förestående: "Jag kan bekräfta att det är dags".
Han berättar att prins Daniel är med, men inte Kungaparet.
- Allt är normalt. Inget är onormalt, säger Tennert till TT.
Kronprinsessan kom vid 01-tiden in på Karolinska i en av hovets personbilar, från Haga slott.
- Vi har haft hög beredskap för detta, berättar Bertil Tennert vidare för TT.
Undra på det förresten, det här är ju första gången sedan 30 år som Sverige får uppleva en kunglig födsel.

Efter månader av spekulationer om huruvida de blivande föräldrarna förskjutit det officiella nedkomstdatumet, kan det nu konstateras att det som Kronprinsessan sade i början av månaden, stämde.
- Den kan komma nu. Den kan komma senare.
Ett smart svar som gav utrymme för Kronprinsessparet att få vara förhållandevis ifred från pressen. Tills nu.

Kronprinsessparets sista gemensamma uppdrag skedde i tisdags, då de närvarade på en avskedslunch för Finlands avgående president Tarja Halonen.

Dick Harrisson om Gustaf V och Hitler


För dem som anser att jag försöker "vifta bort kungahusets nazistiska förflutna" (med anledning av detta inlägg, antar jag), kan jag tipsa om en, för en gångs skull, relevant artikel kring samma tema.
Det är historikern Dick Harrisson som i sin blogg beskriver kung Gustaf V:s komplexa förhållningssätt till Adolf Hitler och nazismen. Det är naturligtvis inget nytt som kommer fram, men likväl är ämnet intressant och angeläget.
Å ena sidan försökte den svenske kungen lindra Tysklands judepolitik (och var övertygad om att han lyckades med det), och å andra sidan var han överlag positiv till hur nazisterna styrde Tyskland.

Läs artikeln här.

Kung Harald av Norge 75 år




I dag fyller populäre kung Harald V av Norge 75 år.
Kong Harald V 75 år jubileumsmedaljeNågot officiellt högtidlighållande blir det emellertid inte förrän i maj, då man slår ihop kung Haralds och drottning Sonjas 75-årsfirande. I dag är kungen bortrest.
- Jag ska inte fira och inte ska jag segla heller. Jag är inte så fäst vid födelsedagar. Det är kanske naturligt, har han sagt i en intervju med Dagbladet.
Men gåvor har han fått. Redan i förra veckan överräcktes regereringens födelsedagspresent, i samband med att den första av sex utställningar över de kungliga samlingarna öppnades. Dessutom har Det Norske Myntverket gett ut en jubileumsmedalj med anledning av Kungens 75-årsdag, se bild till höger.

Att kung Harald föddes i Norge den 21 februari 1937 är ingen obetydlighet - han är den förste kungen på 567 år som just är född i Norge. Hans föräldrar var det norska kronprinsparet Olav (född dansk prins) och Märtha (född svensk prinsessa). Farmor, drottning Maud, som dock avled året efter Haralds födelse, var ingen mindre än dotter till den brittiske kungen Edward VII.

Att efterträda någon är aldrig lätt, men om man därtill lägger till att kung Haralds föregångare Olav V, varit kung i dryga 33 år och gjort sig känd som "folkekongen" med hela den norska befolkningen, blir det genast betydligt tuffare.
Harald gjorde sig trots detta, ganska snabbt efter trontillträdet den 17 januari 1991, populär bland allmänheten. Hans enkla personlighet gjorde naturligtvis sitt till och i norska medier beskrivs han i dag som "varm, mänsklig och humoristisk". Kungen har också visat sig vara en samlande punkt under kriser, vilket särskilt visades under terrorangreppet den 22 juli i fjol. Tillsammans med drottning Sonja, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit, har han bevisat att monarki är långt ifrån en förlegad institution. Till och med 2012.

Översta bilden: Sølve Sundsbø/Det kongelige hoff
Lilla bilden: Samlerhuset/Flickr

Prins Charles till Norden


För den som blev besviken när prins Charles uteblev från det svenska Kronprinsessparets bröllop 2010, är dagens kungliga nyhet desto roligare. I mars besöker Prinsen av Wales de skandinaviska länderna.
Det är med anledning av drottning Elizabeths 60-årsjubileum som regent, som företrädare för den brittiska monarkin reser runt i världen för att sprida ljus över Det Förenade Kungariket och dess relationer med utomstående stater. Den 20-27 mars avlägger därför Prinsen av Wales och hans Camilla, Hertiginna av Cornwall, på inbjudan av de nordiska regenterna, officiell visit i Norge, Sverige och Danmark.

Detta är prins Charles första officiella besök i Sverige, en plats som han inte har varit i sedan 1969. Danmark och Norge lär han däremot ha i betydligt färskare minne, då han besökte länderna 2009 respektive 2010. För Hertiginnan av Cornwall, är det första gången hon gör officiella besök i samtliga tre länder.
Programpunkter

20-22 mars: Besök i Norge
På schemat står bland annat en officiell middag på Det Kongelige slott i Oslo, möte med statsminister Stoltenberg och en träff med några av de ungdomar som befann sig på Utøya den 22 juli 2011.
Den 21 mars befinner sig paret i Bergen, där de bland annat ska bevista en konsert i Håkonshallen och ta en tur med HMS Liverpool.
Värdar: Kung Harald V och Drottning Sonja

22-24 mars: Besök i Sverige
Det som hittills har avslöjats om vistelsen i Sverige, är att besöket främst kommer att koncentreras kring huvudstaden och handla om hållbar miljö och sociala frågor. Kungaparet kommer att stå värdar för en middag på Slottet och även ett besök på Vasamuseet är inplanerat.
Värdar: Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia

24-27 mars: Besök i Danmark
På programmet står bland annat ett möte på med soldater hemkomna från Afghanistan på Kastellet i Köpenhamn och ett besök i bostadsområdet Gyldenrisparken. Dessutom ska Prinsen av Wales och Hertiginnan av Cornwall bevista en "Hamlet Workshop" på Kronborgs slott på Själland. Paret hinner även med studiebesök på ett så kallat "grönt" universitet och på ett ekologiskt lantbruk.
En slottsmiddag blir det förresten också, även i Danmark.
Värdar: Drottning Margrethe II och Prins Henrik 

Prins Friso i lavinolycka


Prins Friso av Oranien-Nassau, son till Nederländernas drottning Beatrix, fördes tidigare i dag till sjukhus efter att ha legat begravd under snön i Lech, efter en skidtur. Läget uppges vara allvarligt.
Det var strax efter lunchtid i dag som prins Friso drogs med i lavinen och i ungefär en kvart befann sig under snömassorna. Prinsen ska ha kört off-pist i österrikiska skidorten Lech när olyckan skedde. Han kunde mycket snabbt lokaliseras innan räddningsarbetet sattes igång och via en helikopter togs han till ett sjukhus i Innsbruck, där han nu vistas. Läget är, enligt företrädare för den holländska regeringen, fortfarande livshotande.

Flera medlemmar ur den nederländska kungafamiljen, däribland drottning Beatrix, befann sig tidigare i dag i Lech på skidsemester.

Prins Friso av Oranien-Nassau, född 1968, är näst äldst av tre bröder och son till drottning Beatrix av Nederländerna. Han ingår inte i den nederländska tronföljden, eftersom han inte sökte parlamentets tillåtelse för att gifta sig med kontroversiella Mabel Wisse Smit. De gifte sig trots detta 2004 och har två döttrar, sex och fem år gamla.

Norskt födelsedagsfirande inlett



Prinsessan Astrid, fru Ferner, Prinsessan Märtha Louise, Kungaparet och Kronprinsparet på Kunstindustrimuseet i Oslo.
Faksimil: Daylife
På onsdagen inleddes kung Haralds och drottning Sonjas gemensamma 75-årsfirande, när den första av totalt sex utställningar öppnades.
Det var statsminister Jens Stoltenberg som tog till orda tidigare i dag på Kunstindustrimuseet i Oslo under närvaro av den norska kungafamiljen samt prinsessan Märtha Louise och prinsessan Astrid.
- Att hitta födelsedagsgåvor är aldrig lätt. Särskilt inte till två människor som har så mycket vackert från förr och som vi likväl har lust att ge det finaste som finns. Vårt val blev att säga ja tack till bägge delar. Vi ger Er något Ni redan har och som utan tvivel är något av det finaste som finns. Sex utställningar med dyrbara föremål från de kungliga samlingarna. Det blir en resa i tid och rum.

- Samlingen representerar en enastående vittnesbörd om Norges historia och kulturhistoria från 1818 och fram till i dag
, sa drottning Sonja.
Således finns både den Bernadotteska och den Glücksborgska eran representerad.

Den första av dessa utställningar, som alltså öppnades i dag, heter "Kongelige reiser 1905-2005" och är tänkt att beskriva kungligheternas resor såväl inrikes, som internationellt, under 100 år (vilket omfattar tre regenter).

Men inte bara kungaparet firar jämnt i år. Så sent som i söndags fyllde kung Haralds syster prinsessan Astrid, fru Ferner, 80. Hon fungerade under många år som Norges första dam, med anledning av sin mors, svenskfödda kronprinsessan Märthas, bortgång i april 1954.
Även efter sin brors giftermål med Sonja Haraldsen har prinsessan varit - och är fortfarande - en aktiv representant för Norge, så det var knappast underligt att hon i söndags bjöds på en festmiddag på Det kongelige slott i Norge. Med här var även den två år äldre systern prinsessan Ragnhild, fru Lorentzen med make. Denna är sedan giftermålet 1953 bosatt i Rio de Janeiro i Brasilien och vistas mycket sällan i Norge.
   Värdar för den privata middagen var kung Harald och drottning Sonja. Även kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit och prinsessan Märtha Louise ska ha varit med.


Tre kungliga syskon - prinsessorna Ragnhild och Astrid och kung Harald.


Från vänster: Prinsessan Ragnhild med make Erling Lorentzen, Prinsessan Astrid med make Johan Martin Ferner och kung Harald V med hustru drottning Sonja.

Foto: Sven Gj. Gjeruldsen/ Det kongelige hoff

Elizabeth II - Drottning i 60 år


I dag är det 60 år sedan Elizabeth II uppsteg på den brittiska tronen.
Hon befann sig i Kenya tillsammans med prins Philip, den där onsdagen den 6 februari 1952, när hon fick reda på att hennes far, kung George VI, gått bort. På flyget hem informerades den nya drottningen om de ceremonier som nu väntade. På plats vid Heathrows flygplats möttes hon av bland andra Hertigen av Gloucester och premiärminister Winston Churchill. Därefter for hon hem till Clarence House, där hon tillbringade slutet av sin första dag som Det Förenade Kungarikets monark.
Bilden till vänster visar drottning Elizabeth vid sin kröning 1953.

Dagen efter trontillträde höll Churchill ett tal till nationen.
"Nu när vi har Elizabeth II som också uppstiger på tronen i sitt 26:e levnadsår, går våra tankar tillbaka nästan 400 år, till den enastående personligheten Elizabeth I, som förkroppsligade den Elisabetianska eran", sade han.

Vad har då drottning Elizabeth gjort i dag, på dagen sextio år efter uppstigningen på tronen?
Det stora jubiléet inleddes minst sagt lågmält, då hon besökte en skola i Dersingham, Norfolk (se höger bild). Men å andra sidan fortsätter firandet i fem månader...

Faksimil: Daylife


Hovets pressmeddelande extra välkommet


Någon kunglig födsel i Sverige har vi inte upplevt på trettio år, vilket gör hovets pressmeddelande i dag extra välkommet.
Miljontals svenskar, det vill säga de som är födda efter 1982 då prinsessan Madeleine kom till världen, har inte varit med om någon kunglig nedkomst i Sverige. Det är också denna åldersgrupp, det vill säga personer som är 30 och yngre, som har den mest passiva inställningen till monarkin.
Det är därför positivt att Hovet i dag går ut med att "en kommuniké från Riksmarskalken [kommer] att publiceras på www.kungahuset.se samt på www.facebook.com/kungahuset".

Se där, man är tydligen för Sverige i tiden.

Ännu en jubileumsmiddag för Dronningen


Med anledning av drottning Margrethes 40 år på tronen, ägde på onsdagskvällen en middag för den diplomatiska kåren rum på Christiansborgs slott.
Efter ett så storslaget firande av Margrethes 40-årsjubileum som det i januari, var gårdagens middag lite mer tillbakahållen. Drottningen återanvände till exempel den aftonstass hon bar just i januari. På huvudet bar hon den ståtliga smaragdtiara som även den plockades fram under förra månadens stora firande.
Men högtidsdräkt var det naturligtvis och värdigt blev det även denna gång. Den reslige prins Henrik, till exempel, ordensprydd och med mössan på sned, såg mer majestätisk ut än någonsin.

Förutom regentparet, fanns även kronprinsparet, prins Joachim och prinsessan Benedikte på plats. Kronprinsessan Mary använde sitt bröllopsdiadem, medan prinsessan Benedikte bar det så kallade blomsterdiademet som väl oftast förknippas med henne och hennes yngre syster.

Under kvällen serverades viltterrin, dovhjortsfilé, ostkaka och dadelkaka och till detta bland annat viner från prins Henriks vinslott Caïx.

Regentparet bjuder en gång varje år till middag för diplomaterna i Danmark, och i år sammanföll det helt enkelt med Drottningens 40-årsjubileum.

Se bild på Regentparet och prins Joachim här.

Faksimil: SN.dk


Prins Harry firar farmor med volleyboll


Prince Harry

När drottning Elizabeth i år firar sitt 60-årsjubileum på den brittiska tronen, får hennes familj hjälpa till att sprida drottningens glans i hennes kungariken. Prins Harry kommer bland annat att få spela volleyboll och träffa Usain Bolt...
Prinsen kommer under firandet att vistas i Brasilien och i Västindien. I Jamaica, som han besöker nästa onsdag, kommer han kanske få möjlighet att träffa den världsberömde kortdistanslöparen Usain Bolt (allt beroende på träningsschemat).
Efter att ha varit i Karibien, fortsätter prins Harry till Rio de Janeiro och Sau Paolo. I Rio är det tänkt att han ska få spela beachvolleyboll för att på så sätt ge reklam för stadens vackra stränder.
Men Brasilien är ju republik, invänder kanske någon. Ja, men i det här fallet sker besöket för att värna förbindelserna Storbritannien och Brasilien emellan.

Foto: Daniella Zalcman/Flickr 


Här befinner sig Brittiska kungafamiljen under jubileumsåret:


Prins Edward och hans Sophie beger sig till Västindien.

Prins Charles, Prins av Wales och Camilla, Hertiginna av Cornwall
- Kanada, Nya Zeeland, Australien

Prins William, Hertig av Cambridge och Catherine, Hertiginna av Cambridge - Salomonöarna, Tuvalu, Malaysia, Singapore

Prins Harry - Belize, Jamaica, Bahamas

Prins Andrew, Hertig av York - Indien

Prins Edward, Earl av Wessex och Sophie, Grevinna av Wessex - Karibien

Prinsessan Anne, The Princess Royal - Zambia, Mocambique

Hertigen av Gloucester - Brittiska Jungfruöarna, Malta

Hertigen av Kent - Falklandsöarna, Ungern

Drottning Elizabeth och Hertigen av Edinburgh reser å sin sida runt i Storbritannien.


RSS 2.0