Drottning Silvias tiaror

Det är många som känner igen drottning Silvias tiaror, som gått i arv generation efter generation i de kungliga leden. Men var kommer de ifrån och varför heter de som de gör? Svaren finns här...

Drottning Sofias briljantdiadem
Denna tiara tillverkades 1857, för Oscar II:s hustru drottning Sofia (i samband med bröllopet). Diademet är svårburet, men vår drottning klarar bedriften och smycket hör numera till de mest använda.
På senare tid har tiaran bland annat använts på statsbesöket i Wien 2007, på Nobelfesten samma år och vid svarsmiddagen på det nederländska statsbesöket 2009.




Leuchtenbergska safirdiademet
Denna tiara är troligen det mest kända av alla drottnings Silvias smycken och något hon gärna använder.
Det Leuchtenbergska safirdiademet var från början kronprinsessan Josefinas (gift med Oscar I). Hon hade ärvt det från sin mor Augusta Amalia av Leuchtenberg - därav namnet.
Leuchtenbergska diademet går att sätta ihop på olika sätt och därför kan man också mixa med frisyrer när man har denna huvudbonad.

Används vid extra festliga tillfällen, som här, under holländska statsbesöket 2009.


Kamédiademet
Vi har även denna gång kronprinsessan Josefina, sedermera drottning av Sverige, att tacka för att smycket kom in i landet. Josefina ärvde tiaran från farmodern kejsarinnan Joséphine, hustru till kejsar Napoleon.
Därefter har prinsessan Eugénie, prins Eugen och prinsessan Sibylla varit innehavare till diademet.
Denna tiara använde drottning Silvia på sitt bröllop, och det är här ifrån de flesta känner igen smycket ifrån.
Tidigare har även prinsessorna Birgitta och Désirée haft smycket på sina bröllop.
Silvia har naturligtvis använd den pampiga tiaran vid otaliga andra festliga tillfällen, som till exempel på statsbesöket i Wien, november 2007.

Prinsessan Sibyllas diadem
Detta smycke förde kronprinsessan Margaretha, gift med kronprins Gustaf (VI) Adolf, in i Sverige från England. Hon testamenterade sedan vidare smycket till äldste sonen Gustaf Adolf, som gav tiaran till sin hustru prinsessan Sibylla. Denna använde diademet så flitigt att det nu går under namnet "Prinsessan Sibyllas diadem"
När Sibylla gick bort 1972 blev hennes son kung Carl XVI Gustaf ägare till tiaran och används nu av drottning Silvia vid många tillfällen, som här till vänster vid en representationsmiddag i mars 2009.

Ametistgarnityret
Detta är en samling smycken bestående av främst ametister och kommer ursprungligen från Napoleon.
Drottning Silvia använder sällan garnityret, men vid det svenska statsbesöket i Japan plockades det fram.



Stora Brasilianska Diademet
Kronprinsessan Josefina förde även in detta diadem till Sverige. Det var ursprungligen kejsar Don Pedros I av Brasilien, som var gift med Josefinas syster. Tiaran är det av alla drottning Silvias diadem som är värt mest och hon använder det endast vid mycket högtidliga tillfällen, som till exempel när kung Carl XVI Gustaf fyllde 60 och under det svenska statsbesöket i Danmark 2007. 
Stora Brasilianska Diademet kallas även Kröningsdiademet av för mig okänd anledning.

Kommentarer
Postat av: Åsa

Johannes! Du hänger verkligen med i den kungliga världen. Vilken tiara är din favorit?



2008-09-23 @ 20:41:53
URL: http://www.kungligaeuropa.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0