Prinsessan Lilian 95 år


Foto: GettySå uppnår i dag kungahusets äldsta, den vördnadsvärda åldern av 95 år. Födelsedagen firas av förklarliga skäl i all stillhet, men likväl tål den att uppmärksammas.
Född 1915, har kungafamiljens "aunt Lilian" närapå fått uppleva ett helt sekel. Med detta i åtanke, är det inte att undra på att hon sedan några år tillbaka har dragit sig tillbaka från offentlighetens ljus för att leva ett stillsamt liv i sitt Villa Solbacken vid Djurgården. Långt in på  2000-talet var hon emellertid självskriven på rojala evenemang såsom Nobelfestligheterna och Kungens födelsedag. I dag sägs hon vara svag och enligt hovmarskalk Elisabeth Palmstierna, lider prinsessan av Alzheimers sjukdom. Därför var hon inte närvarande vid kronprinsessbröllopet tidigare i år.

Prinsessan Lilian, född Lillian May Davies i Swansea, Wales den 30 augusti 1915, är dotter till William Davies och hans hustru Gladys (född Curran).
I ett tidigt skede skildes föräldrarna och det blev nödvändigt för Lilian att försörja sig själv, vilket hon gjorde, bland annat som modell och aktris. 
   Under krigsåret 1940 gifte hon sig med den två år äldre Ian Craig. Äktenskapet blev inte långvarigt och båda makarna fann sedermera sina respektive nya kärlekar i början av 1940-talet. I Lilians fall var det fråga om den svenske prinsen Bertil, tillika hertig av Halland och vid denna tid även marinattaché på Sveriges ambassad i London.
Seriösa planer att gifta sig förelåg ganska omgående för det ännu unga paret, men på grund av plötsliga händelser som påverkade den svenska tronföljden, fick de lov att vänta - i 33 år.

  
Vänster bild: Prinsessan Lilian med sin mor Gladys.
Mittenbilden: Som ung arbetade Lilian bland annat som modell.
Höger bild: 1976 fick äntligen Lilian gifta sig med sin prins Bertil.


Sedan den 7 december 1976 är dock Lilian Prinsessa av Sverige och Hertiginna av Halland och genom åren har hon flitigt bistått sin make vid de allra flesta tillställningarna. Efter att ha blivit änka 1997, fortsatte prinsessan att utföra uppdrag i prins Bertils anda, exempelvis idrottsrelaterade sådana.

Hon är en omtyckt "auntie" i det svenska kungahuset och förhoppningsvis blir nu hennes födelsedagsuppvakting värdig en prinsessas.

Kommentarer
Postat av: Anna-carin Svensson

Jag är jätte glad att prinsessan lilian fick upp leva sin 95 års dag. hoppas att lilian piggar på sig hon är en fantastisk go kvinna

många GRATTIS KRAMAR TILL LILIAN

2010-08-30 @ 09:46:23
Postat av: Anita

Hej Johannes.

Tack för din kommentar på min blogg.

Gudars skymning så snygg Lilian var som ung.Ha det bra. Kram.

2010-09-02 @ 11:23:07
URL: http://rubin.bloggspace.se
Postat av: Ingrid

Trevlig läsning om Prinsessan Lilian

har träffat henne personligen här

i Tylösand för en del år sedan

Prins Bertil o Lilian hade en sommarstuga

här. En mycket trevlig o sympatisk

människa.Intressant blogg du har

om de kungliga

2010-09-03 @ 21:42:06
Postat av: Johannes

Tack Ingrid!

Roligt att ha fått träffa henne, måste ha varit trevligt att ha varit med om.

2010-09-03 @ 23:15:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0