Utländska kungligheter vid Nobelfirandet


Så skall i veckan Nobelpriset delas ut med efterföljande bankett i Stockholm. Men vilka utländska kungligheter har egentligen närvarat vid firandet genom åren?
Nobelfestligheterna är något som drar till sig uppmärksamhet från hela världen varje år. Den svenska (och norska) kungafamiljens närvaro vid evenemanget bidrar därtill till att man förknippar den i och för sig privata tillställningen med just Sverige (och Norge), vilket naturligtvis ger en mängd pr till vårt land.

Det är därför inte konstigt att även några kungligheter från utlandet genom åren har bevistat Nobelprisutdelningen. Till denna skara hör bland annat prinsessan Margaretha av Danmark. Hon var född prinsessa av Sverige år 1899 (dotter till prins Carl och prinsessan Ingeborg), men dansk kunglighet i och med sitt giftermål med prins Axel av Danmark år 1919.
Under 1960- och 70 talet, efter sin makes död, slöt hon upp vid sin kusin och gode vän kung Gustaf VI Adolfs sida, vid Nobelfesten varje år.
   
1975 var både drottning Margrethe och prins Henrik med tillsammans med den unge svenske kungen.

Ännu en dansk prinsessa har faktiskt närvarat, faktiskt så sent som 2002. Då var det drottning Margrethes syster prinsessan Benedikte det handlade om, som fick ersätta kusinen prinsessan Christina som bordsdam till litteraturpristagaren, detta år den ungerske författaren Imre Kertész. Med prinsessan kom maken prins Richard av Sayn-Wittgenstein-Berleburg.

Men det har även funnits lite mer långväga kungliga gäster i anslutning till Nobelfirandet. Jag har för mig att det var med anledning av den spanske litteraturpristagaren Camilo José Cela 1989, som Spaniens prins Felipe närvarade vid kungens privata middag på slottet den 11 december det året.
   För att inte tala om den saudiarabiske prins Sultan Bin Abdul-Aziz som deltog vid banketten 1985. Han fick prinsessan Lilian till bordet det året.

Nämnas bör också det tyska syskon- tillika greveparet Bettina och Björn Bernadotte af Wisborg göras, som under varje Nobelbankett försöker locka till sig samtliga nobelpristagare till "Nobelpristagarna på Lindau" , där nobelpristagarna får möjlighet att träffa unga forskare. Projektet startades 1951 av syskonens far, den framlidne Lennart Bernadotte, men traditionen fortlever alltså än i dag.


Faksimil: Nobelprize.org


Kommentarer
Postat av: Trond Norén Isaksen

Dette er et interessant tema, og det kan tilføyes at også prins Richard var med da prinsesse Benedikte deltok. Så vidt jeg husker deltok dronning Margrethe og prins Henrik også en gang (80-tallet, tror jeg).

2010-12-08 @ 13:18:10
URL: http://www.trondni.blogspot.com
Postat av: Johannes

Ja, har nu infogat att de var med år 1975, då kungahuset förutom de utlandsgifta prinsessorna, bara bestod av Kungen och prins Bertil. Kanske var danska regentparet även med på 1980-talet.

Tack också för uppgiften om prins Richard.



2010-12-08 @ 13:57:32
Postat av: Trond Norén Isaksen

Nei, de har så vidt jeg vet bare deltatt én gang, så 80-tallet heller enn 1975 var nok bare en hukommelsesfeil hos meg.

2010-12-11 @ 20:32:27
URL: http://trondni.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0