Tre barnbarn på väg för drottning Elizabeths kusin

Hertigparet av Gloucester blir mor-och farföräldrar för andra, tredje och fjärde gången.Richard, Hertig av Gloucester, 65, och hans hustru Birgitte, 63, skall inom en snar framtid få en tripplett av barnbarn.
Det är parets son Alexander, Earl av Ulster, 35, och de två döttrarna Lady Dawina Lewis, 32, och Lady Rose Gilman, 29, som alla ska bli föräldrar under 2010.

För systrarna Dawina och Rose, till synes lyckligt gifta med Gary Lewis, respektive George Gilman, är det första gången de blir föräldrar (dock har Dawinas make sonen Ari, 17, sedan ett tidigare förhållande).
Den äldste i syskonskaran, Alexander har redan sonen Xan, 2, med 32-åriga läkaren Claire (född Booth). Sistnämnde tituleras för övrigt "Lord Culloden" och förväntas en vacker dag bli hertig av Gloucester, precis som sin farfar, och inom en oviss framtid, sin far.

Prins Richard och Hertiginnan Birgitte av Gloucester är, trots att de inte syns så ofta i media, aktiva kungligheter med diverse beskyddarskap inom olika organisationer. Men tid för sina kommande barnbarn är det ingen som tvivlar på att de kommer att ha. I sammanhanget bör nämligen nämnas att Birgitte, Hertiginnan av Gloucester, är mycket barnkär...


Kommentarer
Postat av: Fältmarskalken

Den brittiska kungliga titulaturen är någor snårig och har sin grund i ett brev utfärdat av Hans Majestät Konung Georg V år 1917.



I detta sammanhang må anmärkas om Prins Richard att han bär titeln "His Royal Higness The Duke of Gloucester" från och med det att han ärvde hertigtiteln från sin fader 1974. Innan dess bar han titeln "His Royal Higness Prince Richard of Gloucester" på samma sätt som hans kusin bär titeln "His Royal Highness Prince Michel of Kent".



Det vanliga torde vara att hertigen benämnes "The Duke of Gloucester" och icke "Prince Richard".



Värdigheten "Royal Higness" tillkommer honom såsom varande barnbarn till en suverän. Denna värdighet tillkommer dock icke Hertigens efterkommande. Således bär hans son och arvinge, som nämns i den upplysande artikeln, titeln Earl of Ulster, enligt den ordning som gäller för arvingar till hertigar.



Ett annat exempel på detta är Hennes Majestät Drotting Elizbeths yngste son Prins Edvard som bär titeln "Earl of Wessex" dock med värdigheten Royal Highness såsom varande direkt avkomma till en suverän. Hans Kunglig Höghet, Greven av Wessex, är ju som bekant arvinge till sin faders hertigtitel, "The Duke of Edinburgh".



På samma sätt som sin moders kusin, Hertigen av Gloucester, torde det vanliga vara att benämna Hennes Majestäts yngste son såsom "The Earl of Wessex" och icke såsom "Price Edvard".

2010-01-25 @ 22:42:07
URL: http://fieldmarchal.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0