Carl och Ingeborg - Victoria och Daniels företrädare
Västergötland är ett landskap med en stolt kunglig historia. Detta faktum gör sig i slutet av denna vecka påmint, när Kronprinsessparet besöker landskapet.
Kronprinsessan Victoria är inte den första i ätten Bernadotte som innehar titeln "Hertiginna av Västergötland" (hon är dock den första kvinnan som är hertiginna i sig själv och inte tack vare giftermål).
1897 gifte sig nämligen den danska prinsessan Ingeborg (dotter till kung Frederik VIII och hans svenskfödda hustru Louise) med den svenska prinsen Carl, sedan födseln hertig av Västergötland. På så sätt förlänades alltså även Ingeborg denna titel.
Visserligen hade paret; "Prins Carls", som de kallades i folkmun, sina hem i Stockholm och i Östergötland, men statusen som hertig respektive hertiginna tog de verkligen på allvar. Fem år efter bröllopet, 1902, gjorde prinsparet ett för bygden mycket uppmärksammat besök, som främst koncentrerade sig till Kinnekulle. De togs emot av friherreparet Klingspor och besökte sedan ett antal platser i det närliggande området, bland annat utsiktstornet på den så kallade Högkullen, på just Kinnekulle. Denna utflyktsort kommer även kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöka på fredag, 108 år efter sina kungliga föregångare.
Tillsammans med sin bror kung Gustaf V, fick prins Carl och hans fru återigen ett tillfälle att besöka sitt hertigdöme 1922, då under festliga former. Detta år firade nämligen den västgötska delen av Göta Kanal 100 års-jubileum. Här var även två av parets döttrar; prinsessorna Märtha och Astrid närvarande.
Se bild till vänster.
Spåren av det forna hertigparet Carl och Ingeborg gör sig faktiskt fortfarande märkbara i Västergötland. Vid sekelskiftet 1800/1900 lades en ny väg i anslutning till nämnda Högkulle, och vid det kungliga Kinnekullebesöket 1902 fick leden namnet "Prinsessan Ingeborgs väg", vilket den fortfarande heter.
Värt att nämna är även den kungliga inskription som minner om den 23-årige och ännu ogifte prins Carls visit på bäckravinen Jättadalen, som är en del av det skaraborgska berget Billingen (se höger bild).
Kommentarer
Postat av: Sofia
Hej Johannes. Fint inlägg. Precis samma banor jag funderat i inför besöket i veckan. Kul att du fortsätter blogga och inte drabbas av samma bloggkris som jag gjorde med Kungliga Karameller. Din blogg är fantastisk och du är ju vårt enda hopp nu när det gäller kvalitativ och relevant bevakning av kungligheter på svenska. Fortsätt så, heja heja!
Sofia.
Postat av: Neta
Intressant inlägg som vanligt Johannes. Och det är så roligt med sådana här gamla fotografier. Keep up the good work !
Postat av: Cecilie
Hej Johannes.
Bare nogle få ord som bliver på dansk, for
at takke for især ALLE dine fine historiske
"artikler" og gamle fotos. Kigger jævnligt ind på din blog.
Postat av: Johannes
Hej Cecilie och stort tack för din trevliga kommentar! Kul även att få respons från en dansk läsare!
Trackback