Prinsessan Margriet av Nederländerna

Prinsessan Margriet av Nederländerna är internationellt sett inte en så känd prinsessa. Hon gifte sig på 60-talet med en lågadlig person -och fick behålla prinsesstiteln.
Prinsessan Margriet av Nederländerna, Prinsessa av Orange-Nassau och Prinsessa av Lippe-Bistervald föddes den 19 januari 1943 som tredje dotter till den dåvarande kronprinsessan Juliana och hennes man Prins Bernard. Hon är alltså yngre syster till den nuvarande drottningen Beatrix (född 1938) och den skandalomsusade prinsessan Irene (född 1939). Yngre syster är den något mer anonyma prinsessan Christina (född 1947).

Eftersom Nederländerna var ett milt uttryckt mycket utsatt land under andra världskriget bodde den kungliga familjen vid denna tid i Ottawa, Kanada. Margriet föddes här, som första kunglighet någonsin att komma till världen i Nordamerika.
Hon döptes efter blomman Marguerite, som var motståndsrörelsens symbol vid denna tid. Man kan alltså säga att prinsessan är en livs levande fredssymbol!
Vid tiden för prinsessan Margriets födsel var farmor Willhelmina landets regent med sin make greve Hendrik av Mecklenburg vid sin sida. 

Trots att Margriet föddes i Kanada var hon från början nederländsk medborgare, men hon faktiskt fylla två år innan hon i augusti 1945 fick se sitt egentliga hemland första gången.Drottning Juliana och Prins Bernhard med all fyra döttrarna 1950.
Från vänster: Juliana, Christina, Beatrix, Margriet och Irene. Stående Bernard.


Hon påbörjade sina studier vid Kees Boeke's grundskola i Bilthoven och senare på Nieuwe Baarnse's skola i Baarn.

Efter att ha tagit studenten 1961 var det dags att läsa vidare. Valet av universitet föll på Montpellier i Frankrike, där hon bland annat studerade historia och fransk litteratur. Efter ett år började hon dock på universitetet Leiden (där för övrigt brorssonen kronprins Willem-Alexander kom att studera), där hon läste juridik.  Här skulle även något som kom att ha betydelse för framtiden inträffa. Prinsessan Margriete träffade sin livs kärlek; adelsmannen Pieter van Vollenhoven.

 De förlovade sig i mars 1965, men inte förrän två år senare, den 10 januari 1967 gifte de sig. Tiden förlovning och bröllop brukar i kungliga sammanhang annars inte vara mer än högst ett halvår, men att det tog en sådan tid för paret kan nog mestadels skyllas på den kungliga familjen. 1964 gifte sig nämligen storasyster prinsessan Irene med den katolske prinsen Carlos Hugo av Bourbon-Parma och Margriets föräldrar kände med all rätt att det nog kunde vara bra med kungliga bröllop på ett tag. 1966 var det upplagt för ett giftermål för det lyckliga paret. Dessvärre nödgades äldsta systern och dessutom tronföljerskan Beatrix gifta sig just då och två bröllop på samma år kunde ju inte gå för sig. Margriet och Pieter fick ge sig till tåls och tio dagar efter att nyårsklockorna ringt in det nya året 1967 fick äntligen prinsessan stå brud!  

Den 17 april 1968 fick de sitt första barn prins Maurits. Han följdes av sönerna prins Bernhard, den 25 december 1969, Pieter Christiaan, den 22 mars 1972 och Floris, den 10 april 1975.


 
Prinsessan Margriet gifter sig den 10 januari 1967 med Pieter van Vollenhoven.


Prinsessan Margiet är engagerad inom hälsovården och är medlem i olika organisationer som är aktiva för att driva dessa frågor.

Hon har tio barnbarn; Prins Maurits barn Anna (född 2001), Lucas (född 2002) och Felicia (född 2005), Prins Bernhards barn Isabella (född 2002), Samuel (född 2004) och Benjamin (född 2008), Pieter Christiaans barn Emma (född 2006) och Pieter (född 2008) samt Floris dotter Magali (född 2007) och Eliane (född 2009).Med maken; numera Professor Pieter van Vollenhoven.


Prinsessan Margriet med maken och alla barnen inklusive deras respektive på kronprins Willem-Alexanders 40-årsfest 2007. Från vänster prins Maurits med prinsessan Marilène, prins Bernhard med prinsessan Annette, prinsessan Margriet själv med Pieter, prins Pieter Christiaan med Anita samt prins Floris med hustru Aimée.


Margriet är (tillsammans med make och söner) den enda av Drottningens systrar som numera räknas som fulltaliga medlemmar av Nederländernas kungafamilj, just för att hon representerar så pass mycket.
I januari 2008 fyllde hon 65 år och slog ihop firandet med drottning Beatrix, som samma månad fyllde 70 år. Dessa två systrar står varandra nära och de träffas ofta, såväl i privata sammanhang som officiella. Gemensamt för båda dessa kvinnor är också att ingen av dem ens ha verkat tänka tanken att börja trappa ned, det är "still going strong" de strävar om att vara. Tur det för all del!

Trackback
RSS 2.0