Kronprinsessparets båtturer i Göteborg
På onsdagskvällen besökte Kronprinsessparet Göteborgs Kungliga Segelsällskap och för prins Daniel blev det inte mindre än två båtturer.
Visst är det sommar fortfarande! Åtminstone i Göteborgstrakten, där det framåt onsdagskvällen, när kronprinsessan Victoria och prins Daniel skulle besöka GKSS (Göteborgs Kungliga Segelsällskap) i Långedrag, blev riktigt varmt efter en dag med ganska kylig vind.

Paret hälsades välkomna av klubbens VD Peter Klock som även berättade om segelsällskapets verksamhet för barn med funktionsnedsättning.
Därefter bjöd ungdomarna prins Daniel på en seglingstur (se video nedan), alltmedan kronprinsessan Victoria roat såg på. Publiken, som alla var intresserade av att få en glimt av prinsen, ställde sig på en sjösättningsramp, vilken inte klarade av att hålla sig uppe vid ytan med alla människor, utan sjönk och lämnade ett flertal med vatten upp till knäna.
- Vad gör man inte för att få se dem, resonerade en av dessa personer.

Kronprinsessparet var särskilt imponerade av de unga seglarna under besöket.
- Det syns verkligen att ni har roligt, sade kronprinsessan Victoria.

   Slutligen, framåt halv sju-tiden, steg kungligheterna ombord på M/S Walona för en tur genom skärgården till Vinga fyr, där det bjöds till middag.

Göteborgs Kungliga Segelsällskap är en klubb med anor från 1860. Med sina 4200 medlemmar, gör det idrottsföreningen till en av Sveriges största.

Kronprinsparet av Norge firade bröllopsdagenDen norska kungafamiljen under gudstjänsten i Oslo domkyrka igår. Från vänster Marius Borg Høiby, kronprinsessan Mette-Marit, prinsessan Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon, drottning Sonja och kung Harald.
Det blev ett dubbelt firande för kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit igår. Dels var det tio år sedan paret gifte sig, och dels har det förflutit tio år sedan deras gemensamma fond startades.
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Ingrid Alexandra.Hela den norska kungafamiljen var på torsdagen vid 15-tiden på plats vid Oslo domkyrka - samma plats där vigseln ägde rum- för att markera kronprinsparets tioåriga bröllopsdag. Från Sverige kom kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Danmark skulle ha representerats av kronprins Frederik och kronprinsessan Mary, men de fick på grund av andra officiella åtaganden, lämna återbud. Även prinsessan Rosario av Bulgarien som är en nära vän till kronprinsparet och gudmor till prins Sverre Magnus, var på plats.

Prinsessan Ingrid Alexandra och Marius Borg Høiby läste texter ur bibeln, och detsamma gjorde kronprinsessan Victoria och prinsessan Märtha Louise.

Prins Daniel, Prinsessan Rosario, Kronprinsessan Victoria, Ari Behn och Prinsessan Märtha Louise.Efter gudstjänsten uppmärksammades det på Universitetsplassen i Oslo att även Kronprinsparets fond firade tio år. Under de närmaste fem åren ska fonden fokusera på ungdomars utveckling, berättade kronprins Haakon.
På Universitetsplassen bjöds det även på musik, däribland uppträdde ungdomsgruppen Gatekunst 4, vilket uppskattades av den stora publiken, kungligheterna ej undantagna.

På kvällen bjöd kung Harald och drottning Sonja till privat middag på Slottet.

Faksimil: Daylife, NRK


Drottning Margrethe blir farmor igenPrins Joachim med sin familj. Från vänster prins Felix, prins Henrik, prins Nikolai, prins Joachim och prinsessan Marie. Foto: LIFE
Samtliga nordiska kungaätters fortlevnad är säkrade, i synnerhet det danska, där ännu ett barnbarn till drottning Margrethe väntas.
Det är prins Joachim och prinsessan Marie, som väntar sitt andra gemensamma barn. Det meddelade det danska hovet under onsdagen. Barnets ankomst beräknas till slutet av januari 2012.
Prins Joachim har sedan äktenskapet med Alexandra Manley sönerna prins Nikolai, 12, och prins Felix, 8. Med Marie Cavailler, som han gifte sig med 2008, har han sonen prins Henrik, 2.

Drottning Margrethe, som fick två barnbarn så sent som i januari i år, blir med det här tillskottet farmor för åttonde gången. Barnets nedkomst kommer också att påverka den danska tronföljden, på så sätt att prinsessan Benedikte (farmors syster) och prinsessan Elisabeth (farmors kusin) halkar ner ett snäpp vardera.

Danska tronföljden

1. H.K.H Kronprins Frederik, 43
2. H.K.H Prins Christian, 5
3. H.K.H Prinsessan Isabella, 3
4. H.K.H Prins Vincent, 7 mån.
5. H.K.H Prinsessan Josephine, 7 mån.
6. H.K.H Prins Joachim, 42
7. H.H Prins Nikolai, 12
8. H.H Prins Felix, 8
9. H.H Prins Henrik, 2

10. H.K.H Prinsessan Benedikte, 67
11. H.H Prinsessan Elisabeth, 76

Mellanrummet anger var den väntade prinsen/prinsessan kommer att placera sig, det vill säga på plats nummer tio.

Kung Haralds tal vid minnesceremonien


Vid gårdagens cermoni till minne av offren för terrordåden i Norge, höll kung Harald ett personligt tal.


..

Kronprinsessans släkt om nyheten


Delar av Kronprinsessparets släkt har i media uttalat sig om det kommande tillskottet i media.
"En vansinnigt rolig nyhet", löd en av reaktionerna.


D.D.M.M Kungaparet

Via hovets hemsida låter de blivande morföräldrarna, kung Carl Gustaf och drottning Silvia, hälsa att "det är underbara nyheter och vi glädjs båda med Kronprinsessparet". Samtidigt betonar Kungaparet att de önskar de blivande föräldrarna "en lugn, rofylld och harmonisk period".


H.K.H Prinsessan Madeleine
Av TV4 fick prinsessan frågan hur det kändes att nu bli moster.
- Det ser jag också väldigt mycket fram emot, svarade hon med ett stort leende.H.K.H Prinsessan Birgitta
Kronprinsessans näst äldsta faster glädjer sig åt att hennes barndomshem Haga slott åter blir ett tillhåll för barn.
- Jag är övertygad om att barnet kommer att få en fantastisk uppväxt där, säger hon till Aftonbladet. På grund av "all säkerhet och övervakning" tror hon dock att uppväxten kommer skilja sig från Hagasessornas.

Prinsessan Désirée, Friherrinnan Silfverschiöld
Den av kronprinsessan fastrar som bor i Victorias eget hertiginnelandskap Västergötland (närmare bestämt i och utanför Trollhättan), prinsessan Désirée, säger till Expressen att "det är en vansinnigt rolig nyhet naturligtvis". Hon tillägger: "Det är en lycka som man måste vara tacksam för".
   Prinsessan Désirée är en av Kronprinsessans gudmödrar.

Prinsessan Christina, Fru Magnuson
Prinsessan Christina, den av kungens systrar som står kungafamiljen närmast, konstaterar för Expressen att det "här är hennes [Victorias] stund" och att hon gläder sig åt beskedet.


Prinsessorna Christina och Désirée.

Olle Westling
Av Aftonbladet fick Olle Westling frågan hur det kändes att bli farfar åt en tronarvinge.
- Bara att bli farfar känns mycket stort, svarade han på den något märkliga frågan och försäkrade att han och hustrun var "jätteglada och lyckliga över den glädjande nyheten".

Foto: Johannes, SVT


Ebba von Sydow tror på en prins Oscar


Ebba von SydowSVT:s Ebba von Sydow spekulerade tidigare om det väntade barnets namn, och kom fram till att Oscar är ett tänkbart alternativ. Det hade i så fall varit första gången en tronföljare från födseln får det namnet.
Sverige (och Norge) har visserligen haft två regenter med namnet Oscar, men ingen av dem förväntades uppstiga på någon tron vid tiden för deras respektive födelse.

Oscar I föddes den 4 juli 1799 i Paris som Joseph François Oscar Bernadotte, ende sonen till Frankrikes krigsminister Jean Baptiste Bernadotte och dennes hustru, sidenhandlardottern Désirée Clary. Först som elvaåring, i september 1810, utnämndes han till svensk tronföljare efter sin far.

Oscar II å sin sida, var faktiskt tredje sonen till kung Oscar I och drottning Josefina, och att han uppsteg på den svensk-norska tronen berodde framförallt på två omständigheter. Dels avled 1854 äldre brodern Karl XV:s ende son Karl Oskar, som var arvprins, och två år dessförinnan gick Oscars näst äldste bror prins Gustaf "sångarprinsen" bort. Således blev Oscar näst i tur i tronföljden och när brodern kung Karl XV dog 1872, endast 46 år gammal, blev det just Oscar som blev "Brödrafolkens" kung.

KronprinsessparetHerman Lindqvist säger, också han till SVT: "Carl och Gustav är de vanligaste prinsnamnen. Det blir knappast något modernt och nytt namn."
Ebba von Sydow spekulerar vidare om tänkbara flicknamn. Ingrid (efter Kungens omtyckta faster) och Lovisa (ett återkommande namn bland svenska drottningar och prinsessor), nämns som alternativ. Kristina (Christina) är ännu ett tänkbart namn.
  
Det återstår alltså att se om Sverige får sin första tronföljare från födseln med namnet Oscar nästa år.

Foto: Johannes

Kronprinsessan Victoria väntar barnHovet har på onsdagseftermiddagen bekräftat att Kronprinsessparet väntar sitt första barn!
"Deras Kungliga Högheter Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har den stora glädjen att meddela att de väntar barn." Det meddelade hovet för bara någon timma sedan.
   Barnets ankomst beräknas till mars nästa år.

Ett år och två månader efter vigseln är det alltså officiellt att landets kronprinsesspar väntar barn och en ytterligare generation inom den svenska kungaätten tar därmed vid.
Förutom föräldrarna är detta givetvis även en fantastisk nyhet för de blivande mor- och farföräldrarna, och kanske är det hela extra speciellt för Kungen och Drottningen då det ju är första gången de får barnbarn. Redan i samband med sin 65-årsdag 2008 svarade drottning Silvia på frågan om hon längtade efter just barnbarn.
"Ja, vem gör inte det? Man säger ju att barnbarn är livets efterrätt - man behöver inte ta hand om dem hela tiden, utan man kan bara njuta."

De blivande mor- och farföräldrarna.I enlighet med Successionsordningens första paragraf, förväntas det väntade barnet, oavsett kön, ärva tronen efter den nuvarande kronprinsessan Victoria, eftersom "Successionsrätt till Sveriges tron tillkommer manliga och kvinnliga efterkommande till [...] Konung Carl XVI Gustaf".

Kronprinsessparet.Att just ett kronprinspar väntar sitt första barn är i Sverige något som inte har förekommit sedan år 1882, då kronprins Gustaf (V) och kronprinsessan Victoria väntade sonen prins Gustaf Adolf (sedermera kung Gustaf VI Adolf).
Ska vi vara riktigt noga har vi ju i och för sig inget Kronprinspar i dag, utan ett Kronprinsesspar, och därmed inleds ett nytt kapitel i den svenska historien - Victoria och Daniel är nämligen först med den titeln...


Prinsessan Madeleine på Mozartveckan i Salzburg


Efter ett sommaruppehåll med den här bloggen, ska jag från och med nu bli lite mer aktiv här, är det tänkt...

Tillsammans med finansmannen Christopher O'Neill, besökte prinsessan Madeleine på söndagen Salzburgs operafestival.
Det var prinsessan Madeleine och hennes Chris som med sin blotta närvaro vid gårdagens klassiska konsert, där bland annat Wienerfilharmonikerna och sopranen Renée Flemming uppträdde, gav upphov till de största rubrikerna i tysk och österrikisk kändispress. Så fort journalisterna fick tillfälle, passade de på att ställa en mängd frågor till prinsessan (en inte särskilt vågad gissning är att de flesta handlade om hennes sällskap). Hon lät dock inte undslippa sig några svar och enligt den tyska mediasajten krone.at var hon under hela kvällen "tystlåten".
   Efter konserten ägde en mottagning rum, vilken prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill ska ha bevistat.

En av arrangörerna till "The Amadeus Weekend" - ett stående inslag i Salzburgs årliga operafestival sedan 2002 - var Eva O'Neill, mor till prinsessans Chris. Genom åren har en mängd europeiska kungligheter - däribland Charles, Prins av Wales och hans Camilla - besökt evenemanget.

Faksimil: Kleine Zeitung
  


RSS 2.0