Monacos furstefamilj på prinsessans begravning


På torsdagen hölls begravningen för prinsessan Antoinette av Monaco och furstefamiljen var på plats.
Den furstliga familjen fanns naturligtvis representerade när begravningen tidigare i dag hölls för den nyligen bortgångna Prinsessan Antoinette, Baronessan de Massy - furst Alberts faster. Ceremonin ägde rum i Monacokatedralen och direktsändes i rikstelevisionen.

Jordfästningen var dock strikt privat och skedde under den närmsta familjens närvaro. I denna inräknas furst Albert, hans fästmö Charlene Wittstock och systrar prinsessan Caroline och prinsessan Stéphanie.

På bilden till höger ser vi Baronessan de Massys två i livet varande barn Christian, 62 med hustrun Cécile och 14-årige sonen Antoine samt Elisabeth Anne, 64 ,med dottern Mélanie, 26.

Furst Albert stod sin faster mycket nära, och hon var en självskriven gäst på hans bröllop i juli, vilket det sägs att hon såg fram emot att bevista.
Prinsessan Antoinette blev 90 år gammal.

Foto: Life

Prinsessan Antoinette död
Prinsessan Antoinette fyller 90
Porträtt - Prinsessan Antoinette

Prinsessan Antoinette av Monaco död


Furst Alberts faster, Prinsessan Antoinette av Monaco, Baronessan de Massy, har avlidit. Hon blev 90 år gammal.
Det meddelar det monegaskiska hovet i dag, fredag. Prinsessan Antoinette, som i december fyllde 90 år, avled under torsdagsnatten på Furstinnan Graces sjukhus i Monaco. Enligt furst Alberts önskan, hissas flaggorna i Monaco på halv stång i dag och två veckors hovsorg utlyses.

Prinsessan Antoinette, Baronessan de Massy, föddes den 28 december 1920 som dotter till prinsessan Charlotte av Monaco (enda dotter till furst Louis II av Monaco) och prins Pierre, Hertig av Valentinois (född Comte de Polignac). Antoinettes enda syskon var den som sedermera blev furst Rainier III av Monaco (1923-2005).

Prinsessan var gift tre gånger, och med sin förste make Alexandre Noghès fick hon de tre barnen Elisabeth Anne, 64, Christian, 62, och Christine Alix (1951-89). Äktenskapet slutade i skilsmässa 1954.

Antoinette var en kontroversiell person i Monaco, och på 1950-talet planerade hon och Jean-Charles Ray, som hon senare skulle gifta sig med, att avsätta brodern Rainier till förmån för henne själv och hennes barn. Som en följd därav, förblev relationen med fursten och hans familj under många år frostiga.

Efter bara några veckors äktenskap med sin tredje make John Gilphin, blev prinsessan Antoinette änka sommaren 1983.

Prinsessan bodde i många år i byn Èze, inte långt från Nice, i södra Frankrike, med alla sina djur. Emellanåt syntes hon vid furstefamiljens sida då och då, som vid Monacos nationaldagsfirande och den årliga Röda kors-galan. Den senaste tiden har det dock av naturliga skäl varit tyst om henne.

Prinsessan Antoinette lämnar efter sig dottern Elisabeth Anne och sonen Christian samt fem barnbarn och sex barnbarns barn.

Höger bild: Prinsessan Antoinette bevittnar tillsammans med brorsonen furst Albert och hans Charlene Wittstock en tennismatch 2008.


Foto: Life


Prins Daniel besökte Gunnebo SlottPrins Daniel på rundvandring i omgivningarna kring Gunnebo Slott.


Från och med i dag befinner sig Kronprinsessparet i Göteborg och Bohuslän på besök. För prins Daniels del började det hela med lunch och rundvisning på Gunnebo Slott och Trädgårdar utanför Mölndal.
Resorna är många för kungafamiljen den här veckan - Kronprinsessan och prins Daniel har precis avslutat sina besök i Malmö och Botkyrka, medan Kungaparet i skrivande stund befinner sig i Pau, Frankrike.
Just nu står dock Göteborg och Bohuslän på tronföljarparets kalender, och för att hinna se så mycket som möjligt på de här två dagarna, har kronprinsessan Victoria och prins Daniel skilda program.

Gunnebo Slott och Trädgårdar är beläget i kulturreservatet Gunnebo som ligger strax utanför Mölndal, inte långt från Göteborg. Hit anlände prins Daniel vid elva-tiden på torsdagsförmiddagen för att, enligt organisationen själv, "ta del av vår verksamhet med grön trädgårdsrehabilitering". Prinsen bjöds även på en ekologisk lunch inne i slottet samt på en rundvandring i området.
Ett fåtal nyfikna hade samlats för att få en glimt av prins Daniel, och till alla dessa vinkade han glatt innan han återigen återvände in till huvudbyggnaden.

Gunnebo Slott byggdes ursprungligen som en sommarvilla åt handelsmannen John Hall (1735-1802) i slutet av 1700-talet, och har sagts vara ett mycket populärt sommarnöje på sin tid.
   Med Halls son, John Hall d.y, förföll emellertid villan, och i detta skick förblev den ända fram till 1920-talet, då den friherrliga ätten Sparre tog över och rustade upp Gunnebo. Vid denna tid började för övrigt anläggningen kallas slott och återfick allt mer sitt forna rykte. Bland besökarna återfanns till exempel Selma Lagerlöf och kung Gustaf V.

1949 tillföll Gunnebo Mölndals stad och drivs i dag av bolaget Gunnebo Slott och Trädgårdar, och prominenta gäster - det har man ännu i dag.


Kronprinsessans namnsdagÅrets namnsdagsuppvaktande präglades av sol, kyla och stor uppslutning från allmänheten.
Att säga att Inre Borggården på Slottet var fyllt till bredden är att överdriva, men visst var det mycket folk som ville vara med och uppvakta kronprinsessan på hennes namnsdag. Klockan tolv kom hon och prins Daniel ut ur Östra Valvet för att motta de musikala hyllningarna från Livgardets Dragonmusikkår.

Konserten avslutades sedvanligt med "Med en enkel tulipan" och därefter fick kronprinsessan Victoria ta emot blommor från "musikkåren, högvakt och honnörsvakt", som det står att läsa i en broschyr utgiven med anledning av namnsdagsuppvaktningen.
   Blomstergåvorna tog naturligtvis inte slut där, och kronprinsessan och prins Daniel tog sig tid att ta emot alla gratulationer och byta några ord med personer i den närvarande folkmassan.

Efter att kronprinsessan Victoria tackat för uppvaktningen ("tack för att ni kom; det betyder otroligt mycket att ni är här") och tillsammans med sin make återvänt in till Östra Valvet, skedde högvaktsavlösning på Yttre Borggården, och därmed var den officiella delen av namnsdagsfirandet avslutad.Tidigare namnsdagar:
2009

2010


RSS 2.0