Svenska monarkin på skör tråd


Den senaste tidens skriverier om kungen får en verkligen att inse hur skör den svenska monarkin egentligen är.
Det räcker med en undermåligt skriven "biografi" där anonyma källor ges ett betydande utrymme, samt en och annan vårdslös vän, för att 38 års ansträngningar att representera Sverige närstintill skall vara förgäves.

Framförallt TV4 har har varit desperata i sin kamp att "granska" monarkin, vilket man bland annat gör genom att redogöra för drottningens fars engagemang inom NSDAP och vidare, utan några som helst konkreta bevis, påstå att Kungen haft samröre med kriminella element (som om det inte skulle vara tillräckligt hysteriskt, skedde det genom en extrainsatt nyhetssändning).

Situationens allvar blev särskilt påtaglig under måndagen, då Kungen ställde upp i en TT-intervju, och förnekade inblandning i diverse komprometterande sammanhang.
- Jag har inte något som helst samröre med kriminella, sade han bland annat och betonade att han känner sig "stärkt i detta, mer än tidigare" och kommer med ökad intensitet åtaga sig framtida uppdrag.

Tyvärr lär inte denna intervju sätta punkt för spekulationerna och i det närmaste kan vi vänta oss uttalanden i det oändliga från allsköns "PR-experter", som lyckligtvis vet både vad som egentligen menas med det han sade i intervjun, och vad han egentligen skulle ha sagt.

Faksimil: SVT


Prinsessan Birgitta firar guldbröllop


I dag, onsdag, firar prinsessan Birgitta femtio år som gift med prins Johann-Georg av Hohenzollern.
Den 25 maj 1961 ägde prinsessan Birgittas borgerliga bröllop rum, i Rikssalen på Stockholms slott.
- För mig är den 25 maj min bröllopsdag, sa prinsessan nyligen till Svensk Damtidning.

Det var det första svenska prinsessbröllopet på 26 år och trots att man dagarna innan betvivlade att det överhuvud taget skulle bli någon folkfest, infann sig bröllopsyran med råge.
Bröllopet föregicks kvällen innan med en bal på Slottet och här bar för första gången prinsessan Birgitta sin privata pärltiara, som numera brukas av dottern Désirée.
   Under vigselceremonien i Rikssalen dagen därpå imponerade bruden med sitt lugn, och det noterades att hon klart och tydligt sade sitt ja. Tärnor var Birgittas syster prinsessan Christina och kusin prinsessan Benedikte av Danmark. Marskalkarna var kronprins Carl Gustaf och greve Michael Bernadotte af Wisborg (Sigvards son).

Bland de 750 gästerna märktes bland annat drottning Ingrid med familj, prins Wilhelm, Lady Patricia Ramsay (kronprinsessan Margaretas yngre syster) med make, samt otalig släkt och vänner. Till den efterföljande bröllopslunchen i Vita Havet på Kungliga slottet var 270 personer inbjudna. Här bjöds det på sköldpaddsoppa med oststänger, gratinerad sjötunga med vermuthsås och ris, gödhöns med smörslungad potatis samt till dessert ananasglass med krokanstänger.

Prinsessan Birgitta och prins Johann Georg fick i tät följd tre barn: Carl Christian (1962), Désirée (1963) och Hubertus (1966). Omkring 1990 flyttade prinsessan från det gemensamma hemmet i München till Mallorca.
- Jag älskar att spela golf på Mallorca. Han lever för sin konst, har hon sagt.
   Paret har fem barnbarn.

 
Vänster bild: Prinsessan Birgitta och prins Johann Georg von Hohenzollern med barnen Carl Christian, Hubertus och Désirée samt Birgittas mor prinsessan Sibylla under julen 1970.
Höger bild: Prinsparet vid kronprinsessan Victorias bröllop i Stockholm 2010. Foto: Life


Kungligt TV-tips


I kväll sänds det första avsnittet av den UR-producerade dokumentärserien "Östersjöns kustlandskap", där bland annat prinsessan Elisabeth av Schleswig-Holstein medverkar.
Programmet, som sänds på lördagskvällen klockan 20.00 i Kunskapskanalen, kommer i detta avsnitt handla om norra Tyskland. Bland annat besöker man Glücksborgs slott, där prinsessan Elisabeth kommer att visa upp släktklenoder, vilket kan bli riktigt intressant.

Prinsessan Elisabeth av Schleswig-Holstein (född 1957 som prinsessa av Lippe-Weissenfeld), är sedan 1981 gift med överhuvudet för ätten Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, Prins Christoph (född 1949). Tillsammans har de fyra barn.
Huset Glücksburg går för övrigt även den nuvarande danska (och norska) kungafamiljen under - prins Christophs och drottning Margrethes gemensamma nämnare är den glücksburgske hertigen Friedrich Wilhelm, som levde åren 1785-1831. Detta gör att Margrethes och Christophs fäder var bryllingar (med reservation för närmare släktskap i andra släktled, meddela mig gärna i så fall).

En närmare släkting till prins Christoph är kung Carl XVI Gustaf av Sverige. Dennes mormor, prinsessan Victoria Adeleide av Sachsen-Coburg-Gotha (1885-1970), är nämligen prinsens fars faster. Detta gör de båda kungliga herrarna till sysslingar.

Slutligen, kan det nämnas att prins Christoph av Schleswig-Holstein, liksom samtliga regerande kungar och drottningar i Europa, härstammar från drottning Victoria av Storbritannien och Irland, Kejsarinna av Indien.

Faksimil: NLT

Kungen återvände till Polen med drottning Silvia



Presidenthustrun Anna Komorowska, Kung Carl Gustaf, President Bronislaw Komorowski och Drottning Silvia i onsdags kväll.


Efter 18 år inleddes i går ytterligare ett statsbesök till Polen.
Statsbesöket i september 1993, då kungen besökte Polen utan drottningen, var historiskt. Carl XVI Gustaf var nämligen den första svenska kung som kommit till landet "i fredliga avsikter", som det står att läsa i en skrift från Polska ambassaden från år 2004. 
   Genom historien har Polen och Sverige haft mycket med varandra att göra. Genast dyker till exempel Johan III:s hustru, den polskfödda Katarina Jagellonica, och son, den svensk-polske kung Sigismund, upp i tankarna.
I Polen minns man kanske framförallt "den svenska syndafloden" - kriget mellan Sverige och det Polsk-litauiska samväldet 1655-1660, som fick enorma konsekvenser för Polen, både ur internationellt och internt perspektiv. Det är för övrigt inte för inte en polsk bön från 1800-talet sägs lyda: "Bevara oss från pest, svält, eldsvåda och svenskar"...

Även denna gång, hur som helst, kom kung Carl Gustaf i fredliga avsikter. Han och drottning Silvia välkomnades vid en ceremoni vid presidentpalatset, av president Bronislaw Komorowski och dennes hustru Anna.
Som brukligt är, avlöpte besökets första dag på ett ganska strikt sätt, med kransnedläggning på den okände soldatens grav, parlamentsvisit och möte med premiärminister Donald Tusk.
På kvällen ägde en middag rum i presidentpalatset. Klädkoden var smoking, vilket för oss svenskar utesluter tiara. Drottningen hade dock plockat fram Intågssmycket som hon också bar till sin blå klänning.

Under torsdagen hade Kungaparet som vanligt skilda program. För kungens del innebar detta möten med representanter för svenskt och polskt näringsliv tillsammans med närings- och energiminister Maud Olofsson.
Drottning Silvia och presidentfrun deltog å sin sida i en konferens för funktionshindrade barns rättigheter.

I kväll sker den svenska svarsmiddagen.

Faksimil: Daylife


Kungens 65-årsfirande



Det blev ett stort och glatt firande för kung Carl Gustaf, som på Valborgsmässoafton fyllde 65 år.
Hela kungafamiljen, förutom prinsessan Madeleine som var upptagen på annat håll, ville uppvakta Kungen på hans sextiofemte födelsedag.
Men den som syntes först av alla i slottsfönstret var faktiskt kungens farbror, greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg med hustrun Gunnila, som åkt från sitt hem på Hallandsåsen för att gratulera sin brorson. Från den stora publiken som samlats fick även han viss uppmärksamhet, vilket han tackade för med en kunglig vink.

De musikala hyllningarna från Marinens Musikkår, Arméns Musikkår och Livgardets Dragonmusikkår pågick extra länge med tanke på att det var just 65 som kung Carl Gustaf fyllde. Tillsammans med bland andra prins Carl Philip kom kungen ut till Yttre Borggården för att motta gratulationerna.
   Kungen fick som alltid en mängd blommor från de barn som var modiga nog att gå fram till majestätet. Efter att musikkårerna gemensamt spelat Marcia Carolus Rex, anslöt sig han och prins Carl Philip till drottning Silvia och Kronprinsessparet på slottsbalkongen. Här avslutades födelsedagsuppvaktningen till tonerna av bland annat Ja må han leva.



På Borggården









I slottsfönstren














RSS 2.0