Danska sessan gjorde första framträdandet


Spänningen bland de väntande journalisterna och förskolebarnen var stor, när prins Joachim och prinsessan Marie kom ut från Rigshospitalet med Danmarks allra nyaste prinsessa.
Det var två mycket stolta föräldrar som runt tio över elva på fredagsförmiddagen kom ut från Rigshospitalet med den tre dagar gamla dottern.
- Hon äter och har god aptit på livet, fick de församlade (bestående av journalister och förskolebarn) veta av den nyblivne fyrabarnspappan som också försäkrade att "pojkarna är mycket glada att ha fått en lillasyster".
- Vi vet ännu inte vem hon liknar, sade prinsessan Marie.

Den lilla prinsessan själv tog uppståndelsen med ro. Hon sov.

Efter att ha tackat personalen på Rigshospitalet, satte sig föräldrarna tillrätta i en Volvo, som tar dem till Amalienborg, där den nyföddas morföräldrar, Alain Cavailler och Françoise Grassiot, väntar. Föraren? Prins Joachim, såklart.

Prinsessan föddes tisdagen den 24 januari klockan 08.27, som prinsparets andra gemensamma barn. Det är ännu inte klart när familjen far hem till Shackenborgs slott i Söderjylland.

Faksimil: TV2.dk

Det blev en dotter för Joachim och Marie




Prins Joachim och prinsessan Marie fick tidigare i dag en liten dotter.
Flickan, som kommer att få sitt namn offentliggjort vid dopet om några månader, är prins Joachims fjärde barn och det andra gemensamma med Marie Cavailler, som han gifte sig med 2008. Barnet föddes klockan 08.27 på tisdagsmorgonen och vägde 2930 gram och var 49 centimeter lång.
Den nyblivne fadern mötte i morse media utanför Rigshospitalet.
- Det är så roligt att det ingen trodde var möjligt, det blev det, sade han överlyckligt.

Som drottning Margrethes åttonde barnbarn hamnar flickan på plats nummer tio i danska tronföljdsordningen, och petar därmed ned prinsessan Benedikte och prinsessan Elisabeth ett snäpp vardera.
Precis som sina äldre syskon kommer inte nytillskottet att bli någon Kunglig Höghet utan får istället titeln Hennes Höghet Prinsessa av Danmark, Grevinna av Monpezat.

Den nyblivna modern intervjuades faktiskt nyligen för Jyllands-posten, där hon berättade om sin roll som dansk prinsessa och som mor.
- Särskilt när vi är borta en längre tid, får jag dåligt samvete för Henrik. Det är svårt att inte bli frustrerad, men mycket viktigt att hitta en balans. En frustrerad mor är inte en bra mor. Jag älskar att vara hemma, men jag har behov av annan stimulans.

Om några dagar, när prinsessan Marie kommer ut från Rigshospitalet, får media sin första skymt av den nya prinsessan. Namnet blir i sin tur inte offentliggjort förrän på dopet om några månader.




Mer:
Prinsessan Marie fick en son
- 4 maj 2009
Det blev en ny prins Henrik - 26 juli 2009
Drottning Margrethe blir farmor igen - 24 augusti 2011


Prinsessan Birgitta 75 år


I dag fyller Kungens näst äldsta syster, prinsessan Birgitta, 75 år.
Birgitta är den enda av de forna Hagasessorna som, tack vare sitt giftermål med den tyske prinsen Johann Georg von Hohenzollern, fortfarande ingår i det Kungliga Huset. Sverige besöker hon dock mycket sällan, men i höstas närvarade hon faktiskt vid Barngolfen i Mölndal, till förmån för sjuka barn.
- Handlar det om barn, ställer jag upp, sade hon då.
I övrigt lever hon ett aktivt liv på Mallorca sedan 22 år tillbaka, och en golfrunda om dagen brukar det bli.
- Det är det absolut bästa jag vet, sade prinsessan i sitt sommarprogram 2009.

Förr om åren var hon högvilt för pressen. Hon beskrevs på 1950-talet som den vackraste och sportigaste av Hagasessorna (1960 blev hon svensk mästarinna i lagflorett) och har själv berättat att hon i anslutning till ett statsbesök i Sverige, till och med fick ett frieri från Shahen av Iran! Hennes farfar, kung Gustaf VI Adolf avstyrde dock giftermålsplanerna med förklaringen att "deras religioner är för olika".

Gift blev hon som sagt ändå, och tre barn fick hon - äldste sonen fyller faktiskt 50 i april och äldste barnbarnet blir 20 i februari.
Så ett stort jubileumsår blir det för prinsessan som alltid gjort som hon vill; hennes memoarer heter talande nog "Min egen väg".

TV4 fortsätter sin "granskning"


Tänk, nu har det varit riktigt lugnt kring Kungafamiljen i en hel månad! Den harmonin går emellertid mot sitt slut, när TV4 i kväll gräver ytterligare i drottning Silvias släktförflutna.
Det är en fortsättning på Kalla faktas förra "granskning" eller vad man ska kalla det, om drottning Silvias far som i kväll sänds. Redaktionen anser att Drottningens försök att upprätthålla sin fars rykte är diskutabelt, och ser sig manade att "syna" den utredning som hon tagit initiativ till, vilken visar att Walther Sommerlath hjälpte en jude att fly från Nazityskland.

Frågan är, och det har jag frågat förut här, Varför och för vem gör man den här granskningen?
Är det för att påvisa Silvias olämplighet som svensk drottning, för saker hon inte kan rå för? Tror man att nazistsympatierna har gått i arv till Drottningen?
Kalla fakta tillbakavisar bägge dessa påståenden och därmed kvarstår den ursprungliga frågeställningen: Varför och för vem gör man den här "granskningen"? Sommerlath har aldrig ens ingått i det Kungliga huset!

Naturligtvis är det här ett sätt att öka avståndet mellan Statschefens familj och det svenska folket, för att i sin tur närma sig den republikanska frågan. Efter ett redan turbulent år för kungafamiljen, är ju dessa "avslöjanden" knappast något som kommer att öka förtroendet för monarkin. Resonerar man uppenbarligen. På TV4.

Kalla fakta special - Arvet efter Sommerlath - i kväll klockan 21.00 i TV4

Nazism och arvssynd i svenska kungahuset - skrivet 29 november 2010

Margrethe växte in i sin roll - precis som Kungen


Få kan ha missat att drottning Margrethe firade sitt 40-årsjubileum som dansk drottning nu i helgen. På grund av krånglande internetuppkoppling, blev det inget skrivet här. Att Dronningen nu har regerat i 40 år är dock inget jag vill nonchalera.
Det är svårt att tänka sig drottning Margrethe som obekväm i sin roll som representant för Danmark. Få regenter uppträder så säkert som den danska drottningen.
Men osäker var hon i sin ungdom - hon har själv talat om de konsekvenser som den tronföljdslag som trädde i kraft 1953, vilken innebar att hon blev tronföljerska, innebar för henne. På myndighetsdagen bröt hon till exempel ihop av den press hon kände utifrån. Vändpunkten blev egentligen bröllopet med den franske greven Henri de Laborde de Montpezat 1967.
Att hon, till skillnad från sin svenske kusin Carl XVI Gustaf, som tillträdde i tronen i Sverige året därefter, hade gift sig och hade två söner vid sitt trontillträde, har hon beskrivit som något av en räddning.

Drottning blev hon relativt tidigt i livet, bara 31 år gammal. I likhet med svenske kungen har drottning Margrethe genom åren vuxit in i sin roll och med tiden även fått en stor portion säkerhet i sin roll som regent. Och populär som få är hon, inte bara i Danmark. Varför då, frågar man sig.
En anledning är säkert att hon verkar vara så naturlig, såväl i full mundering vid mer högtidliga tillfällen, som i mer avskalade sammanhang. Kunglig och folklig på en och samma gång, kort sagt.
För ett skådespel är det ju i mångt och mycket och drottning Margrethe spelar sin roll övertygande. Det har hon gjort i 40 år nu.

Skärmdump: Daylife


Danmarks kungliga "Grand old lady" ryckte in



När de unga prinsessorna i Danmark lämnar återbud vid representations-middagar är det pliktmedvetna prinsessan Elisabeth, 76, som rycker in i deras ställe.
För dryga veckan sedan, vid den årliga Nytårskuren på Amalienborg, "vikarierade" Drottningens kusin prinsessan Elisabeth för högravida prinsessan Marie. Elisabeth är den enda i sin syskonskara på tre som fortfarande ingår i tronföljden (på sista plats) eftersom hon aldrig gifte sig. Även på förra årets Nytårskur ryckte prinsessan in, då istället för kronprinsessan Mary, som endast några dagar senare fick tvillingar.

Prinsessan Elisabeth syr sina egna galaklänningar och bär uteslutande sin privata 1800-talstiara. Så också denna gång.

Hon har aldrig åtnjutit något apanage och har var i över fyrtio år yrkesverksam på Utrikesdepartementet. Det råder dock inget tvivel om att hon är medveten om sin börd.
- Jag är inte Du med var och en, ska hon ha sagt i samband med en intervju på 70-årsdagen.

Läs mitt porträtt om prinsessan här.

Faksimil: TV2.dk

Catherine, Hertiginnan av Cambridge, fyller 30




Samtidigt som Hertiginnan av Cambridge går in på sitt andra år som brittisk kunglighet, fyller hon 30 år.
Att vara nyckelperson i den engelska kungafamiljen kräver onekligen sin kvinna. Utgångsläget för Catherine var väl tidigare knappast det ultimata, dels för att hon ständigt och jämnt jämfördes med Diana, Prinsessa av Wales och dels för att hon spefullt kallades för "Waity Katie" och allt möjligt. Hur skulle det gå när hon väl var ingift i kungahuset, kunde man fråga sig.

Visserligen har hon efter bröllopet för snart ett år sedan hållit en relativt låg profil, Hertiginnan av Cambridge, men att i det minst sagt turbulenta medieklimat som råder i England, överhuvudtaget kunna hålla låg profil, är ju en prestation i sig. Men helt borta från det offentliga rummet har hon inte varit. Under året som gått har hon bland annat besökt USA, Kanada och Danmark med sin make. 

Och populär, det är hon.

Bildspel från LIFE.com



Mer:

William och Catherines gemensamma historia
Bröllopet

Victorias 30-årspresent snart färdigt



2007 fick kronprinsessan Victoria som 30-årspresent ett naturum uppkallat efter sig. Lagom till 35-årsdagen ser det nu ut att färdigställas.
Efter långdragna diskussioner om var byggnaden naturum Vänerskärgården - Victoriahuset skulle placeras och hur det skulle se ut, togs förra sommaren de första spadtagen vid Stallviken, 400 meter från Läckö slott på Kållandsö. I höst planeras bygget vara klart och redan nu har något som liknar en byggnad tagit form.

Under Kronprinsessparets besök på Läckö i oktober 2010 presenterades modellen av Victoriahuset - designat av White Arkitekter i Göteborg. Vid den tidpunkten planerades bygget vara klart under sommaren 2012, något som nu alltså har senarelagts till hösten. Tanken är att det ska inrymma hotell, utställnings- och konferenslokaler. Victoriahuset kommer vidare att vara tillverkat i naturnära material.

HÄR kan man se en modell av naturum Vänersskärgården - Victoriahuset.



Margrethe hann före Frederik på Nytårskuren


Den allra ståtligaste av middagar i Danmark, är den traditionsenliga Nytårskuren, som äger rum den 1 januari. Men i år frångick man traditionen en aning.
Som brukligt är, anländer alltid Drottningen sist av alla gäster, men under söndagskvällens Nytårskur på Amalienborgs slott hann hon och prins Henrik före kronprins Frederik och kronprinsessan Mary, vilka alltså istället var dem som anlände till festlighetena allra sist.
Först av alla kungliga högheter var dock prins Joachim, som kom utan sin gravida hustru, prinsessan Marie.

Det var också just Kronprinsparet och kanske särskilt kronprinsessan Mary som lockade till sig de allra flesta fotoblixtarna. På huvudet hade hon som vanligt i dessa sammanhang de dansk-svenska rubinerna, och liksom de övriga kungligheterna pryddes hennes vinröda aftonklänning av den danska Elefant-orden - den förnämsta av ordnar i Danmark.
  
Drottning Margrethe å sin sida bar den aftontoilette hon bland annat använde vid sitt 70-årsfirande 2010 och vid Nytårskuren samma år. Denna kompletterade hon föga överraskande med det smycke, som på fransk-engelska kallas för "The poiré pearl tiara".

Med den årliga Nytårstaffeln är avsikten att regeringsmedlemmar och personer från det danska hovet ska få möjlighet att önska kungafamiljen ett gott nytt år.

Foto: Tv2.dk

RSS 2.0