Grekisk kunglig förlovning

Vilket slut på det kungliga året 2009! I dag meddelades det nämligen att prins Nikolaos har ingått förlovning med sin flickvän Tatiana Blatnik!
2010 blir ett bröllopsår utan dess like! Det bevisades verkligen tidigare under måndagen, då det grekiska exil-kungaparet meddelade att deras andre son, prins Nikolaus, 40, har förlovat sig med flickvännen sedan sex år, Tatiana Blatnik, 29. Ringväxlingen sägs ha skett under söndagen den 20 december, då paret tillsammans med de kungliga släktingarna var på semester i Porto-Heli, som är beläget på den sydgrekiska halvön Peloponnesos.

Djungeltelegrafen gör gällande att den förlovningsring som Tatiana bär, tidigare har tillhört drottning Anne Marie (som bekant är född prinsessa av Danmark).
   Något pressmöte har inte ägt rum och några förlovningsbilder kommer inte att tas förrän efter årsskiftet.

Den 29-åriga fästmön har flera nationaliteter: fadern, som avled för många år sedan, kom från Slovenien/Ungern och modern Blanca Brillembourg är född i Tyskland.
  Tatiana Blatnik sysslar med mode och jobbar för Diane von Furstenberg, där hon fungerar som ansiktet utåt.

Paret på danskt dop i augusti 2009.Prins Nikolaos och Tatiana utgör ett mycket etablerat par och kommer alltid tillsammans vid festligare tillställningar, som exempelvis vid prins Joachim av Danmarks bröllop med Marie Cavailler förra året och deras son Christians dop i augusti.
Senare samma månad var Nikolaos och Tatiana på plats i Stockholm för att bevittna Ellen Stendahls bröllop med Jan Dinkelspiel (Ellen och Tatiana är sedan ungdomsåren goda vänner). Här fick de mingla med bland annat Nikolaos sysslingar kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine samt deras fästmän.

Så visst är fröken Blatnik introducerad - och accepterad, i de europeiska hoven, och inte endast i det grekiska...


Jullov

Nu har inte jag varit så aktiv på ett tag och så kommer förbli tills januari stundar. Men inom kort kommer en summering av decenniet, vilket förhoppningsvis blir läsvärt.

Men innan dess, här är kungens jultal.


...Och drottning Elizabeths


Gott nytt år!


Vietnamskt statsbesök i Spanien


Det är inte bara de svenska kungligheterna som klär upp sig i galaklädsel nu i december månad. I Spanien bjöd nämligen måndagskvällen på en strålande galabankett för det vietnamesiska presidentparet.
Det var vid Kungliga slottet i El Pardo som kung Juan Carlos och drottning Sofia av Spanien på måndagen välkomnade Vietnams president, tillika statschefen Nguyễn Minh Triết och hans hustru Trần Thị Kim Chi med anledning av deras statsbesök i just Spanien. Strax därefter avnjöts den officiella lunchen på samma plats, där även prinsparet av Asturien var närvarande.

Kronprinsessan Letizia och Drottning Sofia.På kvällen ägde en galamiddag rum på Kungliga slottet i Madrid, Palacio Real, som faktiskt ofta nyttjas för detta syfte. Drottning Sofia var stilig i rött och bar sin blomstertiara. Kronprinsessan Letizia, klädd i svart, använde sin svärmors preussiska diadem. Denna har gått i arv från tyske kejsar Wilhelm II:s dotter prinsessan Victoria Luisa av Preussen till den nuvarande drottningen av Spanien, via den förstnämndas dotter Frederica av Grekland, Sofias mor.

I sitt tal under kvällen betonade kung Juan Carlos de goda relationerna länderna emellan och passade även på att uppskatta Vietnam för deras pågående uppbyggnadsprocess för att bli en modern stat.

Den 16 december avslutades statsbesöket, som för övrigt till stor del kom att beröra kulturella begivenheter, såsom konstutställningar och teaterbesök.

Kungliga kopior

Att tala om dubbelgångare kanske inte är det rätta, men visst finns det likheter mellan dagens kungliga medlemmar och deras äldre släktingar.
Prinsessan Madeleines likhet med sin farmor, prinsessan Sibylla (1908-72), har många gånger framförts av observant veckopress, ett faktum som blev extra påtagligt under kungens privata nobelmiddag på fredagen. Madeleines festfrisyr var nämligen formad som farmoderns, vilket alltså framhävde släktskapet ytterligare.

Men det är inte bara prinsessan Madeleine som har en äldre motsvarighet i släkten. Med knapptiaran på huvudet är kronprinsessan Victoria mycket lik sin äldsta faster prinsessan Margaretha, 75, som ung.
Båda har dessutom valt makar som liknar varandra - till utseendet och kanske även sättet. Margarethas man John Ambler (1924-2008) var liksom kronprinsessans fästman Daniel Westling en driven företagare, och hade som bekant ett åkeri i många år.

Historien går alltså igen...


Nordiska tronföljare står enade för klimatet


Faksimil: Berlingske TideneNu i helgen reste kronprinsessan Victoria till Danmark för att närvara vid COP15 i just Köpenhamn. Här öppnade hon ett miljöforum tillsammans med de två andra nordiska tronföljarna.
Med anledning av FN:s klimatmöte i Köpenhamn (COP15) som pågått sedan den 7 december, befinner sig kronprinsessan Victoria i Danmark bland politiker, FN-delegater - och kungliga kollegor. Kronprins Frederik av Danmark och kronprins Haakon av Norge är nämligen även de på plats och tillsammans med den svenska tronföljerskan öppnades miljöforumet Bright Green i Frederiksberg (en del av Köpenhamn).

 
Kronprins Haakon använde orden "roligt", "spännande" och "meningsfullt" om att möta klimatförändringarna. Kronprins Frederik berättade att han kände hopp och tillade att "alla förändringar behöver inte vara negativa".
Kronprinsessan Victoria tog upp sin fars miljöintresse och berörde de svårigheter som alla konsumenter ställs inför.
- Som konsument är det svårt att se klimatpåverkan av en produkt; jag tror att folk vill veta mer om sådana saker. Som konsumenter måste vi ställa frågor om produkter påverkar klimatet, så att företagen får anledning att upplysa om det.

Kronprinsarna Frederik, Haakon och kronprinsessan Victoria står varandra mycket nära och genomförde under maj månad en resa till Arktis, en resa som naturligtvis gick under miljötemat. Nyligen kom faktiskt de nordiska kungligheternas gemensamma bok ut, "Tre tronföljare i Arktis".
I sitt tal vid öppnandet av Bright Green Forum, hur som helst, berättade Frederik om just denna expedition.
- Arktis är fantastiskt - inte bara på grund av naturen, utan också med tanke på den lokala befolkningen som har bott där under mer än 4000 år. De är historiskt anpassade till förändringar.

Kronprinsessan stannar i Köpenhamn tills på tisdag. På torsdag, den 18 december, avslutas klimatmötet.

Faksimil: Berlingske Tidene

Strålande kunglig middag för nobelpristagarna


Faksimil: ANPUnder fredagskvällen hölls kungens privata middag på Slottet i Stockholm och de kungliga medlemmarna strålade nästan ännu mer än vid torsdagens bankett.
Strax efter klockan 19.00 hälsades de drygt 150 gästerna välkomna av kungaparet i Vita Havet (en jättelik balsal på Kungliga Slottet) och vid halv sju intogs middagen i Karl XI:s galleri. Kronprinsessan och prins Carl Philip anlände tillsammans och tätt därefter kom prinsessan Madeleine med fästmannen Jonas Bergström, vilka följdes av prinsessan Christina fru Magnuson samt grevinnan Bettina Bernadotte af Wisborg med brodern Björn och dennes hustru Sandra (född Angerer).

Även i kväll var klädkoden frack och för damerna betydde det naturligtvis återigen långklänningar av högtidligt slag.
Drottning Silvia bar en japansk lila klänning, som liknade den hon hade på sig vid svenska svarsmiddagen på det italienska statsbesöket i mars, och på huvudet hade hon Kronprinsessan Margarethas Rubindiadem, som tidigare har tilhört prins Sigvard Bernadotte. Kronprinsessan Victoria, som möjligtvis var den mest drottninglika av alla denna kväll, hade valt ett silverfärgat fodral, och till detta Ståldiademet (som ju faster Christina använde på nobelbanketten i går). Prinsessan Madeleine återanvände förra årets nobelklänning, och ytterligare en "recycling" stod prinsessan Christina för.
Bettina och Sandra Bernadotte var stiliga i blått.

Faksimil: AFPPå menyn denna fredagskväll stod, enligt hovet, först och främst jordärtskockssoppa med vit Albatryffel och raviolo fylld med anklevermousse från frigående ankor samt stekt havsabborre med cassoulet på musslor och soranabönor. Efter det följde svampstekt rådjursytterfilé med potatisconfit, muskatpumpa och hasselnötspuré samt björnbärssky.
Till dessert serverades svartvinbärsmousse med åkerbärssorbet och salmbärsmarmelad.

Man får anta att de inbjudna, som främst inkluderade nobelpristagare och det officiella Sverige, njöt i fulla drag!


Nobelfestens kungliga...


...Debutant
Än är han visserligen inte kunglig, men väl prinsessan Madeleines blivande make och framtida hertig av Hälsingland och Gästrikland. Av allt att döma gick allt också mycket bra på Jonas Bergströms Nobeldebut - möjligen tack vare bordsdamen Bettina Bernadotte...

...Leende
Mitt i Herta Müllers personliga tal sprack prinsessan Madeleine plötsligt upp i ett stort leende, kanske efter att ha hört en förmodat underfundig kommentar från sin bordsgranne. När sedan litteraturpristagaren översattes till engelska lyssnade dock prinsessan uppmärksamt och djupt allvarligt.
Kontrasterna var stora på kvällens Nobelfest...





...Doldis

Greve Björn Bernadotte af Wisborg, 34 (son till Lennart Bernadotte).
   Tillsammans med sin syster gör han under banketten smygreklam för arrangemanget "Nobelpristagarna på Lindau" , där nobelpristagarna får möjlighet att träffa unga forskare. Projektet har pågått sedan 1951 och syskonen Bernadotte har synts på Nobelfesten sedan 2000-talets början. Men av den nygifte greven syntes knappt någonting på torsdagskvällen...

...Allvar
Som sagt var litteraturpristagaren Herta Müllers tal mycket personligt och här kom hon att bland annat beröra sin barndom i Rumänien.
Många av de närvarande i Stadshuset såg mycket gripna ut, och två av dessa var drottning Silvia och kronprinsessan Victoria. Applåderna var efteråt de starkaste på hela kvällen.
Det är ju så att ett bra tal bör väcka till eftertanke, och det gjorde onekligen detta.

...Lugn
Jag åsyftar inte Svenska Akademiens Kristina, som onekligen har ett stort lugn, utan Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf. Han talade till synes mycket ledigt med sina bordsgrannar och satt under en stor del av middagen avslappnat tillbakalutad i sin stol - ständigt med ett glatt leende.



...Halsband
Jag kan förvisso inget om hur trendiga smycken ska se ut, men kan trots det konstatera att Bettina Bernadottes halsband var ett av alla de smycken som stack ut mest denna kväll.
Snyggt? Det är upp till var och en att avgöra...



...Kroppsspråk
Prinsessan Christina har varit med vid Nobelsammanhang sedan början av 1960-talet och kan nog tillskrivas veteran på området. Men frågan är om kungens yngsta syster, som för övrigt fungerade som Sveriges första dam mellan åren 1972-76, någonsin har gestikulerat så ivrigt som hon gjorde på årets bankett?




Prinsessan dök upp med Jonas Bergström

Visserligen sitter de på olika håll vid Honnörsbordet, men de anlände faktiskt tillsammans.
Strax innan klockan slog 19.00 steg kungaparet, kronprinsessan, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine ur sina bilar för att strax därefter vandra ned för Stadshusets trappor och inta sina platser vid Honnörsbordet.
Ur samma fordon som prinsessan Madeleine kom fästmannen Jonas Bergström och tillsammans gick de i snabb takt, för att kort därefter möta sina respektive kavaljerer, Professor Oliver E. Williamson och Grevinnan Bettina Bernadotte af Wisborg.

Sedvanlig glans på Nobelbanketten

Nobelbanketten pågår i skrivande stund för fullt och den kungliga glansen är fullt märkbar!
Vid 19-tiden anlände de kungliga hedersgästerna till Stadshuset där de tillsammans med sina kavaljerer majestätiskt stegade ned för den långa trappan.

Kort efter kungens välkomstskål bjöds de cirka 1400 gästerna på Hummerconsommé med skaldjurstartar, hummer och Kalixlöjrom, som kom att följas av Tryffelfärserad vaktel med persiljerot, brysselkål och portvinssås. Desserten består av Citron och färskostmousse med havtornssorbet. Till detta serveras följande drycker: Jacquart brut Millesime 2002; Chateau la Dominique 2001 samt Tschida ba Seewinkel 2001.
Underhållningen står Romeo och Julia-kören för.
Vid Honnörsbordet


H.M Kung Carl XVI Gustaf
har under hela kvällen med glatt humör samtalat med sin bordsdam, kemipristagaren Ada E. Yonath.

H.M Drottning Silvia
är klädd i den galaklänning som hon bland annat bar på statsbesöken från Lettland och Malaysia 2005 och på kronprins Frederik av Danmarks bröllop året dessförinnan.
Om huvudet syntes Drottning Sofias Briljantdiadem, som hon använt vid 13 nobelfestligheter.
Som vanligt är det Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch hon har till bordet och även detta år flödar konversationen.






H.K.H Kronprinsessan Victoria bär sexknappsdiademet för andra gången på Nobeldagen (hon har tidigare använt fyrknappsdiademet vid ett flertal tillfällen).
Aftontoiletten är lila och anses av många som kvällens mest kungliga sådana.
Bordsherren heter Venkatraman Ramakrishnan, och är kemipristagare.

H.K.H Prins Carl Philip är möjligen kvällens gladaste kungliga gäst. Till skillnad från förra året hastade han sig inte fram till bordet, utan tog det något mer lugnt med sin bordsdam, Betty Boyle (hustru till fysikpristagaren).






H.K.H Prinsessan Madeleine använder sig kvällen till ära av två diadem - sitt privata, som hon bär om halsen, och fyrknappsdiademet på huvudet. I övrigt har hon på sig en mossgrön klänning med vissa svarta inslag.
Som bordsherre har hon ekonomipristagaren Oliver E. Williamson




Prinsessan Christina fru Magnuson sitter vid kemipristagaren Thomas A. Steitz och bär Ståldiademet. Något som möjligen slår tittaren är att denna Nobel-veteran glatt gestikulerar i takt med att hon lika glatt konverserar.


Grevinnan Bettina Bernadotte af Wisborg och Jonas Bergström
I kväll fick framlidne Lennart Bernadottes äldsta dotter i andra äktenskapet chansen att tala familjehistoria med den snart i släkten ingifte Jonas Bergström. Frågan är om hon utnyttjar den möjligheten...
Paret sitter, hur som helst, långt ut på Honnörsbordets kant och för sig, till synes, mycket vant.

Skärmdump: SVT

Pampig prisutdelning


Det blev en oerhört pampig tillställning när Nobelprisutdelningen ägde rum för en stund sedan.
Klockan 16.31 anlände kungafamiljen, som vi vet består av kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine, till konsertsalen.
Herrarna kom som sig bör klädda i frack med tillhörande ordnar, medan de kungliga damerna bar aftonklänningar med tiaror på de festliga frisyrena.

Drottning Silvia använde sig av Drottning Sofias Briljantdiadem (för övrigt den mest återkommande i Nobelsammanhang), kronprinsessan Victoria hade valt 6-knappstiaran, eller Karl Johans-diademet som den också kallas efter den kungliga stamfadern, och prinsessan Madeleine bar 4-knappstiaran, för första gången tror jag minsann att det var... Hennes halssmycke är faktiskt den privata tiara hon brukar bära till festligare tillfällen.

Nobelprisutdelningen i Oslo

Skärmdump: SVT
Klockan 13.00 inleddes fredsprisudelningen i Oslo, och den norska kungafamiljen var naturligtvis på plats.
Kung Harald och drottning Sonja.Det hela startade med sång av den framgångsrika operasångerskan Solveig Kringlebotn och därefter hölls ett tal av fredspriskommitténs ordförande Thorbjörn Jagland. À-propos det kontroversiella valet av fredspristagare, USA:s president Barack Obama, menade han att man fick se årets utdelning som ett redskap för framtiden. Vidare kom han med klargörandet att "Nobelkommittén utgår alltid efter Alfred Nobels testamente".

President Barack Obama och hustru Michelle.Priset delades sedan ut och det blev dags för Obama att hålla sitt tacktal. Detta inledde han med orden: "Vad vi gör spelar roll, vi kan förändra historiens gång" och berättade vidare om krig och dess förödande konsekvenser.
Han betonade också det faktum att krig ibland är en nödvändighet för att kunna skipa fred.

Kronprinsessan Mette-Marit och Kronprins Haakon.Kung Harald, drottning Sonja, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit är naturligtvis på plats, och klädda efter klädkoden mörk kostym. Familjen är till synes på mycket gott humör och sprack flera gånger under Jaglands tal upp i stora leenden.
Tidigare under dagen mottog kungaparet president Obama, och det fanns ingen tvekan om att den sistnämnde kände sig mycket hedrad av att vara på plats i vårt nordiska grannland för att motta just fredspriset.

Nobelfesten 2009 - så ser torsdagen ut

Då var det dags för Nobelfestligheterna och så här ser dagen ut...  


Klockan 12.50 inleds fredsprisutdelningen i Oslo, vilket direktsänds i SVT 1. I samma veva, i Stockholm, sker repetitionen för Nobelprisutdelningen i Konserthuset.

Vid 16.30 inleds Nobelprisutdelningen i just Konserthuset, där den Kungliga familjen närvarar. Sändningarna härifrån startar fem minuter innan dess, klockan 16.25.

Banketten i Stadshuset tar sin början klockan 19.00 och pågår till midnatt, inledningsvis i SVT 1.

Bordskavaljerer
H.M Kung Carl Gustaf har kemipristagare Professor Ada E. Yonath till bordet.
H.M Drottning Silvia har traditionsenligt ordföranden i Nobelstiftelsen, Marcus Storch, som bordsherre.

H.K.H Kronprinsessan Victorias bordsherre är Dr. Venkatraman Ramakrishnan, även han kemipristagare.
H.K.H Prins Carl Philip har fysikpristagare Boyles hustru Betty till bordet. 
H.K.H Prinsessan Madeleine får inte sitta  vid sin fästmans sida, men väl vid ekonomipristagaren Professor Oliver E's. Williamson.

Prinsessan Christina fru Magnusons bordsherre heter Professor Thomas A. Steitz och är kemipristagare.
Generalkonsul Tord Magnusons bordsdam är spanska forskningsministern Cristina Garmendia Mendizábal.

Grevinnan Bettina Bernadotte af Wisborg och prinsessan Madeleines blivande make, Jonas Bergström, utgör ett bordspar.
Greve Björn Bernadotte af Wisborg har fru Ingrid Nicolin till bordet.


192 dagar kvar...

... och vi har i veckan fått reda på både det ena och andra om kronprinsessans giftermål med Daniel Westling.
På måndagen kom det föga överraskande beskedet att det blir SVT som får rättigheterna att sända kronprinsessan Victorias bröllop med Daniel Westling. Den statligt finansierade kanalen meddelar att de kommer att storsatsa med program om monarkin genom historien, och risken att rapporteringen kommer att bli ett osmakligt jippo (liksom "Love 2010"-sloganen gör gällande), är inte alltför överhängande.

Kronprinsessparets monogram.I dag kom så beskedet om kronprinsessparets (som paret uppenbarligen kommer att kallas i officiella sammanhang) monogram, designad av Vladimir A. Sagerlund. Kronan som syns på monogrammet är den så kallade Tronföljarkronan.
Det här med kungliga monogram är för övrigt, som hovet påpekar, en tradition som sträcker sig till Vasatiden.

Villa Parkudden - en lämplig kunglig bostad

Visst är Djurgårdsvillan Parkudden en mycket passande bostad för prinsessan Madeleine - den renoverades nämligen för hennes farfars farfars bror på 1890-talet...
Nåja, än är inget säkert, men mycket tyder onekligen på att Sveriges yngsta prinsessa väljer att bosätta sig på Villa Parkudden, Djurgården, utanför Stockholm. Detta enligt ett brev från en jurist till hovets advokat Axel Calissendorff, som bland annat Aftonbladet skriver på fredagen.
Den majestätiska byggnaden är verkligen inget dåligt val och har tidigare bebotts av kungligheter. 

Kung Gustaf V:s näst yngste bror, prins Carl, hertig av Västergötland och hans hustru prinsessan Ingeborg (född prinsessa av Danmark) flyttade efter bröllopet till Arvsfurstens palats på Gustav Adolfs torg i huvudstaden. Det kungliga paret, som föredrog naturen framför staden, lät snart med hjälp av Ferdinand Boberg (1860-1946), bygga sig en sommarbostad på Djurgården, Villa Parkudden. Hit reste "prins Carls" så ofta de kunde och det var faktiskt här det äldsta barnet, prinsessan Margaretha, föddes den 25 juni 1899.

Hertigfamiljen trivdes aldrig i Arvsfurstens palats och valde istället att på heltid flytta ut till Djurgården. Det blev emellertid inte Parkudden som blev familjens permanenta bostad, utan Byströmska villan (dock användes Villa Parkudden som deras hem i väntan på uppförandet).
Behovet av den ståtliga sommarbostaden, som ju även den var belägen på Kungliga Djurgården, ansågs 1908 litet och den växande familjen (utökad med de två döttrarna Märtha och Astrid), bestämde sig istället för att om somrarna flytta ut till det i Östergötland nybyggda Villa Fridhem. Dock mindes prinsparet den lyckliga tiden på Parkudden med glädje, vilket främst tog sig i uttryck att man hade just Villa Parkudden som förebild för byggandet av Fridhem.

I dag ägs, enligt Aftonbladet, Parkudden av Kungliga Djurgårdsförvaltningen. Kung Carl Gustaf har dock dispositionsrätt, vilket naturligtvis kan komma till prinsessan Madeleines och hennes tilltänktes fördel...

På bilden till höger syns prinsessorna Margaretha och Märtha framför Villa Parkudden. Året är möjligen 1902.

RSS 2.0