Prinsessan Madeleine på välgörenhetsgala


Prinsessan Madeleine närvarade på onsdagskvällen vid en välgörenhetsgala i England, till förmån för organisationen World Childhood Foundation.
Enligt Expressen är det 200 inbjudna gäster till galamiddagen och intäkterna går naturligtvis till World Childhood Foundation. Middagen ägde rum på onsdagskvällen i London, på The Northumberland vid Trafalgar Square.
Tillställningen inleddes vid 18.30, engelsk tid, men själva middagen, som den svenske krögaren Marcus Samuelsson för övrigt rapporteras stå bakom, serverades inte förrän en timma senare.

Prinsessan Madeleine arbetar sedan några år tillbaka som projekthandläggare på Childhodd och har sedan förra sommaren bland annat besökt Moskva, San Francisco och New York, för organisationens räkning. Till hösten har hon för avsikt att fortsätta sitt arbete utomlands.



Furstligt bröllop nästa sommar


Nyförlovade furst Albert kommer att gifta sig under sommaren 2011.
Det skriver franska nicematin.com, efter att ha fått en exklusiv intervju med den monegaskiske fursten.
Med ett stort leende avslöjade han: "Bröllopet kommer att äga rum nästa sommar".
Vidare berättade han att hans fästmö Charlene, 32, har en mycket god kunskap om Monaco, och att hon älskar ministaten ifråga.

Nyheten om förlovningen mellan fursten och hans simmerska, har fått ett stort genomslag världen över. I Monaco rapporteras man vara överlyckliga över förlovningen. Vid la Fête de la Saint-Jean, Midsommarafton, i Monaco, samlades fler än vanligt utanför det furstliga palatset i hopp om att fästfolket skulle visa sig. Dessvärre utan det resultat man väntat sig, då furst Albert enbart var omgiven av sin äldre syster prinsessan Caroline, 53, och hennes dotter prinsessan Alexandra, 10.

Foto: Monacos hov


SVT-intervju




Det kungliga bröllopet i helgen förde med sig en del roliga upplevelser för mig personligen. En av dessa var en intervju med SVT:s Marianne Rundström.

Tillsammans med Tommy Ljunggren, teknisk chef på Telia, intervjuades jag om mitt bloggande och för mitt intresse för monarkin. Ungefär 40 sekunder in i klippet börjar nämnda intervju.

Furst Albert förlovad


Monacos furst Albert, 52, har äntligen förlovat sig. Nästa furstinna i ministaten blir därmed den sydafrikanska simmerskan Charlene Wittstock.
Bara dagar efter det svenska prinsessbröllopet, väljer nu alltså fursten av Monaco, att förlova sig med sin flickvän sedan åtminstone fyra år, den sydafrikanska simmerskan Charlene Wittstock, 32. Alltsedan 2006, har de flitigt synts vid varandras sida, och Charlene har länge betraktats som Monacos första dam. Det svenska kronprinsessbröllopet gick de till exempel på tillsammans.

Paret träffades för första gången under OS i Sydney 2000, men första gången media fick en bild på de båda, var under OS i Turin under februari 2006.

Det är fortfarande inte officiellt när bröllopet står, och Charlene Wittstock därmed blir den första furstinnan i ministaten sedan 1982 (då furstens mor, furstinnan Grace avled). En gissning är att de möjligen gör som furstens föräldrar, som dröjde fyra månader från förlovningen, med att gifta sig.

Faksimil: Monacos hov


Bröllopets kungliga...


...Gest
Att kungen under sitt tal berörde sin egen bröllopsdag, och i anslutning till detta gav en ros till sin hustru, kan knappast ha undgått någon.
Handlingen stal knappast showen, utan kan istället sägas vara en fin och minnesvärd gest, som inte hör till vanligheterna.  
Skärmdump: SVT

...Leende
En som under alla bröllopsfestligheter, i större utsträckning än många andra kungliga gäster, ständigt bjöd på ett glatt leende, var kronprinsessan Mette-Marit av Norge, 36. Hon och hennes make är för övrigt goda vänner till brudparet.

...Tal
Nu är han visserligen inte kunglig, men Olle Westling, 65, var i sanning den som höll det bästa talet under bröllopsmiddagen. Daniels far lockade till skratt vid ett flertal gånger, bland annat när han berättade om första gången han hörde talas om sonens nya flickvän.
- Vi blev väldigt glada den dag du berättade, att du träffat en flicka du ville ta med dig hem för att presentera för oss. Att det var just den flickan, hade vi inte riktigt räknat med...
Skärmdump: SVT

...Kunglighet
Drottning Margrethe av Danmark, 70, var den av alla kungligheter som utmärkte sig allra mest med sin majestätiska utstrålning. Till och med på långt håll syntes det att hon var Dronningen med stort D, och till sin hjälp hade hon förstås sin färgstarka klänning och sin längd (182 cm).
I bakgrunden på bilden syns grevinnan Bettina Bernadotte af Wisborg och prins Radu av Rumänien.



...Doldis
Prinsessan Madeleine, 28, under lördagen mycket drottninglik, höll vid sin systers bröllop en låg profil. Detta märktes inte minst vid Lejonbacken, då hon stod något bakom sin familj. Detta hindrade henne emellertid inte från att av allt att döma vara vid strålande humör.

...Tårar
Kronprinsessan Margarita av Rumänien, 61, blev under vigseln till synes mycket berörd, vilket hon med all säkerhet inte var ensam om denna dag.
Margarita är väl värd att lyftas fram, då hon sedan 1990 gör en hedervärd insats med The Princess Margarita of Romania Foundation, som bland annat verkar för att stärka livsvillkoren för barn och äldre.

...Twittrare
Drottning Rania av Jordanien, 39, har gjort sig känd som en flitig användare av sociala medier. När hon stod på Lejonbacken med de övriga prominenta gästerna, halade hon upp sin mobil/kamera och knäppte en bild ut mot Norrbro, som hon dagen därpå publicerade på sin twitterblogg. Så här blev resultatet.
Dagen efter bröllopet skrev hon bland annat så här på sin twitter: "Lucky 2 hv witnessed love shared by gorgeous bride and groom".


Tiaran som inte var förlorad


Efter åratal av spekulationer och rykten fick i går en kunglig gåta sin lösning. Den svenska tiara som länge sagts vara såld, visade sig vara kvar i Hagasessans ägo.
I samband med sina bröllop på 1960- och 1970-talen, fick samtliga Hagaprinsessor var sin tiara. Den äldsta, prinsessan Margaretha, 75, erhöll Kronprinsessan Margaretas Aquamarinkokoshnik från sin mor.
Diademet, som består av blå ädeltopaser, har genom åren flitigt burits vid många kungliga bröllop och andra högtidliga begivenheter.

Sist vi fick se smycket var vid dottern Sybillas bröllop den 19 juni 1998, då bruden bar just detta diadem. Därefter har det inte synts till, och då prinsessan Margaretha var närvarande vid kungens 60-årsfirande 2006, lånade hon Ametistgarnityret, vilket gav upphov till diverse spekulationer om förut nämnda tiara.
Det sades därefter att diademet hade sålts och att prinsessan Margaretha därför var hänvisad till den svenska smyckessamlingen vid olika galatillställningar.

I julas frågade en av bloggens läsare Bernadottebibliotekets Göran Alm, som svarade att tiaran fanns i prinsessans privata ägo. I går kom så det slutliga beskedet att Aquamarinkokoshnikens ägare fortfarande är prinsessan Margaretha, då det var just detta smycke hon bar på kronprinsessparets bröllop.


Brudparet och kungligheterna i bilder


Vilket kungligt bröllop! Jag har inte de senaste dagarna haft någon nämnvärd möjlighet att skriva något om de olika tillställningarna, men nu har jag varit på plats utanför slottet och fått några bilder på brudparet - och de kungliga gästerna.
Tyvärr hann jag inte stå från tidig morgon vid slottet och på en bra plats invänta kronprinsessparet, utan fick i stället hasta fram till kortegen någon kvart innan densamma drog förbi... Lyckligtvis fick jag en acceptabel plats på Norrbro utanför slottet, där jag kunde ta en hel del kort på kungligheterna!




Bland de första kungligheterna som kunde noteras på Lejonbacken var kronprins Alexander av Serbien, hustrun kronprinsessan Katherine, och greveparet Carl Johan (ej i bild) och Gunnila Bernadotte af Wisborg.

  
Vänster bild: Prinsessan Désirée, friherrinnan Silfverschiöld, med maken friherre Niclas Silfverschiöld. Prinsessan bar ametistdiademet.
Mittenbilden: Drottning Margrethe II av Danmark i samma majestätiska utstyrsel som vid hennes 70-årsfirande i april. Här med maken prins Henrik. I bakgrunden syns dronningens syster prinsessan Benedikte.
Höger bild: Stiliga kronprinsessan Mathilde av Belgien, som är ganska anonym för den svenska allmännheten, vinkade glatt till folkmassan.


Kronprinsessan Mathilde av Belgien i samspråk med kronprinsessan Letitzia av Spanien (prinsessa av Asturien). Bakom dem syns Letitzias man kronprins Félipe och kung Konstantin av Grekland.


Drottning Rania av Jordanien, prins Edward, Earl av Wessex, hans fru grevinnan Sophie (med ryggen åt kameran), prinsessan Benedikte av Sayn-Wittgenstein-Berleburg, drottning Margrethe av Danmark och maken prins Henrik.

 
Vänster bild: Kronprins Willem-Alexander av Nederländerna (Prins av Oranien) med modern, drottning Beatrix.


Prins Lorentz av Belgien, Ärkehertig av Österrike-Este, drottning Paola av Belgien, Islands presidentfru Dorrit Moussaieff samt prinsessan Astrid av Belgien, Ärkehertig av Österrike-Este.


Kungligheter i glatt samspråk. Från vänster prinsessan Benedikte, drottning Margrethe, kronprinsessan Margarita av Rumänien, prins Henrik av Danmark och prins Radu av Rumänien.


Kronprinsessan Victoria och hennes nyblivne make, prins Daniel, ankommer. Visste man inte bättre skulle man kunna tro att det var en nygift drottning Silvia.


Dagens och årets och decenniets brudpar, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.


Tillsammans med brudparet kom även kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine. Längst till höger syns även prinsessan Märtha Louise av Norge.


Kronprinsessparet och Kungaparet av Sverige.


Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med sina föräldrar, Kungen, Drottningen, Ewa Westling och Olle Westling.


Brudparet


På plats



Det råder verkligen bröllopsfeber i Stockholm och jag är nu på plats för att följa det hela.

Jag ankom till huvudstaden på torsdagseftermiddagen, och min huvudsakliga sysselsättning de här dagarna kommer att vara att identifiera kungligheter för Expressen.

Tidigare i dag fick jag även bege mig till Restaurang Victoria i Kungsträdgården, för att tillsammans med den kungliga bloggaren Sofia Svanholm, intervjuas av P4 Bröllopsextra:s Ulf Elfving.

Lyssna på klippet här.

Faksimil: P4

De utgör brudnäbbet


WASSENAAR, NETHERLANDS - JULY 11:  Princess Catharina-Amalia of the Netherlands poses for a photo during a Dutch Royal Family photocall at Landgoed de Horsten on July 11, 2008 in Wassenaar, Netherlands.  (Photo by Mark Renders/Getty Images)
H.K.H Prinsessan Catharina-Amalia av Nederländerna, 6
Äldsta barnet till prins Willem-Alexander av Nederländerna (huvudsakligen Prins av Oranien), 43, och prinsessan Máxima, 39.
Har de två yngre systrarna prinsessan Alexia, 4, och prinsessan Ariane, 3.
Framtida drottning och regent i Nederländerna.
Är en av kronprinsessan Victorias gudbarn.

Pictures released to commemorate Princess Ingrid Alexandra of Norway's 6th birthday at Skaugum, Norway on January 2010. Photo by Michael/Stella Pictures/ABACAPRESS.COM
H.K.H Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge, 6
Äldsta dotter till kronprins Haakon av Norge, 36, och kronprinsessan Mette-Marit, 36.
Har en äldre halvbror, som modern har sedan ett tidigare förhållande, Marius Borg Høiby, 13, samt en yngre bror, prins Sverre Magnus, 4. Framtida drottning och statschef i Norge.
Är en av kronprinsessan Victorias gudbarn.

SYDNEY, AUSTRALIA - SEPTEMBER 04:  His Royal Highnesses Crown Prince Christian of Denmark walks through the garden during a media call at Government House on September 4, 2008 in Sydney, Australia. This will be the final public appearance for the Danish Royal family during this visit to Australia.  (Photo by Gaye Gerard/Getty Images)
H.K.H Prins Christian av Danmark, 4
Äldsta barnet till kronprins Frederik av Danmark, 42, och kronprinsessan Mary, 38.
Har en yngre syster, prinsessan Isabella, 3.
Framtida kung i Danmark.
Är en av kronprinsessan Victorias gudbarn.

Friherrinnan Madeleine von Dincklage, 11
Äldsta barnet till friherre Cornelius von Dincklage, 39, och friherrinnan Sybilla von Dincklage, 45 (dotter till prinsessan Margaretha, fru Ambler). H
ar en yngre bror, friherre Sebastian von Dincklage, 9.
Är ett av kronprinsessan Victorias gudbarn.

Friherre Ian de Geer af Finspång, 8
Äldste son till friherre Hans de Geer af Finspång, 47, och friherrinnan Christina de Geer af Finspång, 43 (dotter till prinsessan Désirée, friherrinnan Silfverschiöld).
Har en äldre syster, friherrinnan Estelle, 9, och en yngre bror, friherre Fred, 5.

Vivien Sommerlath, 15
Yngsta dotter till framlidne Jörg Sommerlath (1941-2006, drottning Silvias äldre bror) och Simone Sommerlath, 44.
Har en äldre syster, Helena, 18.


Giulia Sommerlath, 14
Dotter till Thomas Sommerlath, 49 (son till drottning Silvias äldre bror Ralf) och Susanne Sommerlath.
Har två syskon.

Léopold Lundén Sommerlath, 7
Äldste son till Patrick Sommerlath, 39 (son till drottning Silvias äldre bror Walther) och Camilla Lundén, 43.
Har två halvsystrar på faderns sida, tvillingarna Chloé och Anais, 2.
Är ett av kronprinsessan Victorias gudbarn.

Hedvig Blom, 11
Äldsta barnet till Sven-Inge Blom, 41, och Anna Westling, 39.
Systerdotter till Daniel Westling.

Vera Blom, 6
Yngsta barnet till Sven-Inge Blom, 41, och Anna Westling, 39.
Systerdotter till Daniel Westling.


Stort brudnäbb vid bröllopet


Crown Princess Victoria and Mr. Daniel Westling attending a reception at the Royal Castle in Stockholm, Sweden on May 30, 2010, after the publication The banns of marriage between Crown Princess Victoria of Sweden and Daniel Westling published in the Royal Chapel. Photo by Tony Sica/Stella Pictures/ABACAPRESS.COM Photo via Newscom

Det kungliga brudnäbbet kommer att bestå av tio barn.
Det meddelade hovets informationschef Nina Eldh i SVT:s Det Kungliga Bröllopet på tisdagskvällen. Någon tärna blir det dock inte.

Kronprinsessan Victoria är gudmor till tolv barn och Daniel Westling har ett antal gudbarn, så det har knappast varit ont om barn att välja på till lördagens begivenhet.

Säkra till brudnäbbet är i alla fall prins Christian av Danmark, 4, och prinsessan Catharina-Amalia av Nederländerna, 6, vilkas roll under bröllopet har blivit bekräftade av danska respektive nederländska hoven.
Stor sannolikhet är det även att prinsessan Ingrid Alexandra av Norge, 6, kommer att ingå i brudnäbbet, då kronprinsessan Victoria har en väldig stark relation hennes föräldrar, kronprinsparet (vilket naturligtvis även är fallet i Danmark och Nederländerna).

Några andra lågoddsare är Daniel Westling systerdöttrar Hedvig, 11, och Vera, 6 (vilket Expressen uppmärksammar här), prinsessan Margarethas äldsta barnbarn Madeleine von Dincklage, 11 (vilket jag skriver om här), samt Léopold Sommerlath, 8. Sistnämnde är son till kronprinsessans kusin Patrick Sommerlath, som Victoria och hennes syskon uppges stå nära.


Svenskt kungligt bröllop för 105 år sedan


Det är inte ens fyra dagar kvar till ett av det största kungliga bröllopet i Sverige, och därmed skulle det kanske passa bra med en tillbakablick på just ett svenskt kungligt bröllop som ägde rum detta datum, för 105 år sedan...

Det aktuella parets historia började på vintern 1905. Den svenske tronföljaren Gustaf Adolf, sedermera kung Gustaf VI Adolf, reste i januari detta år till Kairo, med anledning av sitt arkeologiska intresse. Åtminstone var det den officiella anledningen.

På plats i Egypten var nämligen två brorsdöttrar till den brittiske kungen Edward VII, prinsessorna Margaret och Patricia av Connaught (döttrar till drottning Victorias son Prins Arthur, Hertig av Connaught och dennes hustru Louise Margaret av Preussen). Den yngsta av systrarna, 18-åriga Patricia, ansågs vara en passande hustru för den 22-årige svenske prinsen. I stället förälskade sig Gustaf Adolf i den äldre av systrarna, den jämnåriga Margaret, efter att ha träffats under en bal.

Förlovningen skedde ganska omgående, den 5 februari 1905, i Kairo. I Stockholm mottogs den glada nyheten med förtjusning, av främst prinsens farfar, kung Oscar II, som för övrigt endast hade två år kvar att leva.

Det kungliga paret gifte sig den 15 juni, för i dag exakt 105 år sedan, i St. George's Chapel i Windsor Castle. Bruden bar en elfenbensfärgad klänning och en spetsslöja som efter Margaret har burits av dottern Ingrid och nu finns i dennas dotter; Danmarks drottning Margrethes, ägo.

Närvarande vid bröllopet var från Sverige brudgummens föräldrar kronprins Gustaf (V) och kronprinsessan Victoria, farbror prins Eugen samt brodern prins Wilhelm. Bland brudens släkt kan förutom hennes föräldrar, hertigparet av Connaught, även hennes brudtärnor nämnas; prinsessan Patricia av Connaught, prinsessan Victoria Eugenia av Battenberg (senare hustru till kung Alfonso XIII av Spanien), prinsessan Beatrice av Sachsen-Coburg och Gotha samt prinsessan Mary av Wales (dotter till kung George V).



Bröllopsresan var kort och gick till Irland. Därefter ägde en båtresa med Oscar II:s örlogsfartyg "Drott" rum, längs Sveriges kust. Här fick svenska folket hälsa på sin nya prinsessa och finalen på det hela blev en tur med Vasaorden (se bild ovan).

105 år senare är det parets barnbarns barn, kronprinsessan Victoria, som nygift färdas med just kungaslupen Vasaorden. Traditionen har alltså bevarats, och det är det som är en av monarkins många ljusa sidor.

En vecka kvar till bröllopet


I dag, lördag, är det endast en vecka kvar tills kronprinsessan Victoria gifter sig med Daniel Westling.
Den svenska monarkin är mer uppmärksammad än någonsin. Bara för ett år sedan, ansåg många monarkister, jag själv inkluderad, att skildringen av det svenska kungahuset i media, var högst bristfällig.
I dag hörs inga dylika klagomål längre. Tack vare detta årets kungliga begivenheter (förutom kronprinsessbröllopet firar som bekant ätten Bernadotte 200-årsjubileum i Sverige), har monarkin fått något av en upprättelse i traditionell media, såsom TV, radio och dagstidningar.

Men allt har naturligtvis inte endast varit positivt. Kvällstidnings- och skvallerbevakningen kring kungahuset har blivit allt mer påtaglig, vilket möjligen kan ge en viss mättnadskänsla av det kungliga nyhetsflödet.
Själv tycker jag det är viktigt att det även fortsättningsvis produceras seriösa reportage i förut nämnda medier om vårt statsskick, så att inte skvallerjournalistiken tar överhand rörande bevakningen. Det tror jag skulle vara skadligt för den svenska monarkin.

Nästa lördag, klockan 15.30, sker vigseln mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Jag, liksom tusentals andra svenskar och utländska turister, kommer att vara på plats för att få en skymt av de kungliga, och få ta del av denna historiska händelse. Det blir en spännande upplevelse...

Prinsessan Ragnhild firade på slottet


WASHINGTON - SEPTEMBER 18:  (L-R) King Harald V, Princess Ragnhild and Princess Astrid of Norway answer questions from the media prior to the unveiling ceremony of the statue of their late mother, Crown Princess Martha, at the Norwegian Embassy September 18, 2005 in Washington, DC. The statue was a gift presented to the citizens of Norway from the Norwegian American Foundation on behalf of the Norwegian-American community in the United States.  (Photo by Alex Wong/Getty Images)Prinsessan Ragnhild (mitten) med sina syskon kung Harald V och prinsessan Astrid, fru Ferner.
Kung Haralds äldsta syster, prinsessan Ragnhild, fyllde på onsdagen 80 år. Födelsedagen firade hon på Det kongelige slott i Oslo.
Till vardags bor prinsessan Ragnhild, fru Lorentzen (född den 9 juni 1930), i Rio de Janeiro i Brasilien. Här har hennes make sedan 57 år, affärsmannen Erling Lorentzen, 87, haft och drivit sin verksamhet.
Födelsedagen valde prinsessan att fira tillsammans med sin norska familj, på Kungliga slottet i Norge.
Med sig hade hon sina barn: Haakon, 55, Ingeborg, 53, och Ragnhild, 42, deras respektive samt de fem barnbarnen. Det är även sagt att prinsessan Ragnhilds väninnor sedan ungdomen var på plats vid 80-årsfirandet.

Prinsessans yngre bror, kung Harald V, 73, och dennes hustru drottning Sonja var de som höll i familjemiddagen. Samma dag som begivenheten ägde rum, befann sig norska kungaparet i Bygdøy, väster om huvudstaden, så bråttom blev det till födelsedagsfirandet på slottet.

Läs mitt porträtt om prinsessan här.

Grevinnan Sonja Bernadotte - Sigvards andra hustru


Grevinnan Sonja Bernadotte var den danska konstärinnan som blev Sigvard Bernadottes andra hustru - och senare grevinna.
Sonja Hélène Robbert föddes den 12 oktober 1909 som dotter till Robert Alexander Robbert och Ebba Elisabeth Suenson i Köpenhamn, Danmark.

Sonja var tidigt konstintresserad, och flyttade därför i 20-årsåldern till Frankrike, där hon utvecklade sin konstnärliga ådra. Något som under dessa år kom att bli något av hennes signum, var att måla panoramabilder i vattenfärger.

I juni 1930 ska Sonja Robbert ha gift sig för första gången, med fransmannen Charles Valissant (född 1906).
Äktenskapet slutade i skilsmässa, och Sonja flyttade tillbaka till Danmark igen. Här gifte hon 1933 om sig med landsmannen Niels Rasmussen (född 1903-1961). Efter en tid valde paret att gå skilda vägar, men av allt att döma stannade Sonja kvar i Köpenhamn.
Här gjorde hon sig nu ett namn som konstär och även modedesigner, och det var förmodligen i egenskap av just konstnärinna som hon träffade den före detta prinsen av Sverige, Sigvard Bernadotte (1907-2002). Han hade under andra världskrigets början flyttat till Danmark, där han var verksam som formgivare.

Kärlek uppstod, och den 26 oktober 1943 gifte sig Sigvard och Sonja, "i stillhet", som Sigvard skriver i sina memoarer. Året därpå, den 21 augusti 1944, föddes parets ende son, Michael Bernadotte.


Sonja Bernadotte
med maken
Sigvard och
ettårige sonen
Michael. Året
var 1946.







Situationen för familjen blev allt mer ohållbar i ockupationens Danmark, och de tilläts därför flytta in på Slottet i Stockholm - och Sigvard fick därmed efter många år ute i kylan, återse sin familj igen.
Det ska tilläggas att Sonja var mycket mer populär i den kungliga familjen än vad som var fallet med Sigvards första hustru, Erica Patzek. Under 1950-talet var därför Sigvard och Sonja - grevepar av Wisborg från och med 1951 (tack vare storhertiginnan Charlotte av Luxemburg), ofta inbjudna till kungliga tillställningar, såväl privata som officiella.

Vid andra världskrigets slut, flyttade den lilla familjen tillbaka till Köpenhamn. Kontakten med den svenska kungafamiljen bestod emellertid, och Sigvard och Sonja var närvarande när stoftet av den i Kastrup förolyckade prins Gustaf Adolf (Sigvards äldre bror) fördes hem till Stockholm. Paret deltog även i begravningen, som ägde rum i Storkyrkan den 4 februari 1947.

I sina memoarer skriver Sigvard Bernadotte: "På hösten 1959 skar jag av banden med min tillvaro i Köpenhamn". Äktenskapet med Sonja Robbert höll dock till och med juni 1961, åtminstone på papperet.
Ryktena om Sigvards eventuella omgifte med den före detta Dramaten-aktrisen Marianne Lindberg-Tchang blev i skvallerpressen allt mer påtagliga, vilket till slut fick Sonja att säga ifrån.

Det sista kungliga evenemanget grevinnan närvarade vid, var prinsessan Birgittas bröllop med prins Johann-Georg av Hohenzollern i maj 1961, där sonen Michael var marskalk.



Greveparet Sigvard och Sonja på 1950-talet. Sonja bär Kronprinsessan Margaretas rubindiadem.


Grevinnan Sonja levde och verkade i Köpenhamn några år efter skilsmässan, men i slutet av 1960-talet flyttade hon till Järna utanför Stockholm. Här gav hon bland annat kurser i målning för både vuxna och barn och rapporterades vara en gärna sedd profil i diverse olika kulurella evenemang under främst 1970-talet.

1976 gifte sig sonen greve Michael Bernadotte af Wisborg med tyskan Christine Wellhöfer (född 1947). 1980 fick paret en dotter, den då 71-åriga Sonjas enda barnbarn.

Den 21 maj 2004 avled grevinnan Sonja Bernadotte af Wisborg, född Robbert, 94 år gammal. Begravningen skedde i Järna.


Diana Bernadotte väntar barn


Mainau-familjen blir allt större. Nyligen meddelades det att grevinnan Diana Bernadotte, 28, väntar sitt andra barn.
Barnets ankomst är beräknad till augusti, och infaller således samtidigt som äldre brodern Christian och hans hustru Christine blir föräldrar.
Vem fadern till Dianas barn är, har ännu inte avslöjats.

Diana Bernadotte, som är yngsta barnet till greve Lennart Bernadotte af Wisborg (1909-2004) och hans andra hustru Sonja Haunz (1944-2008), var mellan åren 2003 och 2007 gift med Berndt Grawe, och har med honom dottern Paulina, 6.
Diana Bernadotte är yrkesverksam som hattmodist på Mainau.

Glatt holländskt statsbesök i Norge


Kung Harald V, Drottning Beatrix, Drottning Sonja, Kronprins Haakon
, Kronprinsessan Mette-Marit, Prinsessan Märtha Louise och Prinsessan Astrid, fru Ferner.
Det blev ett glatt möte mellan kollegorna drottning Beatrix och kung Harald, när den förstnämnda avlade ett tre dagar långt statsbesök i Norge.
Med fem kungliga damer i olika kreationer: drottning Beatrix, drottning Sonja, kronprinsessan Mette-Marit, prinsessan Märtha Louise och prinsessan Astrid fru Ferner (kungens yngsta storasyster), blev tisdagens galamiddag på Det kongelige slott mycket färgglad. Detta bidrog möjligen till stämningen under kvällen, som bevisligen var på topp.

Senast ett nederländskt statsbesök ägde rum i Norge var 1986, då drottning Beatrix och hennes make prins Claus (1926-2002) besökte kung Olav, som vid denna tid var norsk regent. Tio år senare avlade dennes son Harald V tillsammans med sin hustru Sonja, statsbesök i Holland.
Men, sade Kungen i sitt tal under nämnda galamiddag, "Ers Majestät har redan besökt Norge vid ett flertal tillfällen, både vid officiella tillfällen, under min fars regeringstid, och privat".

Efter ett späckat program, avslutades statsbesöket i Bergen, där kungligheterna bland annat närvarade vid en konferens om hållbart fiske.


RSS 2.0