Prinsessan Lilian 93 år

Kungafamiljens "grand old lady"; prinsessan Lilian, fyller i dag 93 år.
Prinsessan har haft ett tufft år. I januari åt hon något olämpligt och blev matförgiftad, på kungens födelsedag svimmade hon och i mitten av denna månad bröt hon lårbenet och tvingades operera. Prinsessan kan dock inte vila ut än, eftersom hon måste rehabiliteras efter operationen nyligen.

Det har inte rapporterats att hon har fått åka hem till sitt Villa Solbacken på Djurgården, utan hon är kvar på sjukhuset.
Kort efter olyckan besökte dock kronprinsessan Victoria henne, och säkert har övriga kungafamiljen kunnat hälsa på.

Nästa porträtt kommer att handla om just prinsessan Lilian, så till dess får hon krya på sig och framförallt ha en trevlig 93-årsdag!


Norska kungaparet firar rubinbröllop

Idag firar Norges kungapar 40 år som gifta och firar detta i Kroatien.
De reser dock inte ensamma. I cirka två veckors tid har paret seglat med båten "Norge" tillsammans med sonen kronprins Haakon och hans familj.
De befinner sig nu i Kroatien, där man har strosat omkring och sett alla sevärdheter.
"Egentligen borde vi kanske ha väntat i tio år, till guldbröllopet, men vi vet ju inte om vi får någon glädje av det, därför valde vi att fira tillsammans med familjen nu", säger kung Harald till tidningen Varlden.

Harald, då kronprins, träffade Sonja (född Haraldsen); en enkel flicka utan det minsta kungliga påbrå, redan 1959.
På grund av hennes borgerliga ursprung dröjde bröllopet och paret kunde gifta sig först nio år senare: den 29 augusti 1968, idag exakt 40 år sedan.
"Hon har betytt allt för mig. Jag var en helt annan person då jag gifte mig med henne för 40 år sedan", fortsätter kung Harald.
Två barn fick paret; prinsessan Märtha Louise 1971 och prins (idag kronprins) Haakon 1973. Dessa har båda på sina håll bildat familjer och totalt har nu Harald och Sonja fyra barnbarn, ett bonusbarnbarn (kronprinsessans Mette-Marits son Marius sedan tidigare förhållande) och så väntar de ytterligare ett i oktober!
"Jag trodde inte jag skulle bli lika "tussete" (=schåpig?) som andra mor- och farföräldrar, men det har jag blivit", säger han slutligen till Varlden.


Sammanfattning för augusti 2008

Majoriteten av de kungliga nyheterna denna månad har handlat om OS i Peking, annars har en "kunglig" bilolycka och ett "kungligt" fall uppmärksammats särskilt.

3 augusti: Prinsessan Christina 65 år
Födelsedagen firades i prinsessans och mekens sommarhus på Ingarö med ett 90-tal gäster.
Bland de närvarande märktes bland annat Kungaparet och prinsessan Margaretha.
Foto: Karin Törnblom
4 augusti: Röda Korset-balen i Monte Carlo
För 60:e året i rad annordnades Röda Korset-balen i Monaco. Hedersgäster var som vanligt Monacos furstefamilj och vi kan konstatera att furst Alberts flickvän Charlene Wittstock verkligen blivit en del av familjen - för tredje året i rad står hon vid Alberts sida på balen!

13 augusti: Prinsessan Lilian opererad
Prinsessan Lilian föll den 12 augusti i sitt hem och bröt lårbenet. Dagen efter opererades hon, vilket gick bra.
"Prinsessan mår efter omständigheterna väl" sa hovets informationschef Nina Eldh till pressen.


15 augusti: Prinsessan Nathalie tar OS-medalj
Prinsessan Nathalie zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg (systerdotter till drottning Margrethe av Danmark) tog tillsammans med Andreas Helgstrand och Anne von Oldst OS-brons i dressyr.
Medaljen fick hon lustigt nog av hennes morbror (egentligen mosters make) ex-kung Konstantin av Grekland.
Foto: GPD
Prins Kardam15 augusti: Prins Kardam i koma
Prins Kardam av Bulgarien kraschade med sin hustru in i ett träd med bilen och fick allvarliga hjärnskador. Han flögs till sjukhus, där han låg i koma.
Prinsen kan nu ha fått amputera fingrarna.
Foto: Begona Rivas21 augusti: Kronprinsessan delar ut Stockholm Water Prize
Detta året gick det till John Anthony Allen, som, enligt hovets hemsida, medverkat till "förståelsen för vattnets betydelse i samhället".

26 augusti: Polar Music Prize 2008
Kung Carl Gustaf delade i år ut Polar Music Prize till musikgruppen Pink Floyd och operasångesrskan Renée Fleming. Ceremonin ägde rum i Konserthuset.
På bilden syns Kungen och drottningen anlända till Konserthuset.

Prinsessan Kalina av Bulgarien

Prinsessan Kalina av Bulgarien är nog en av de mest färgstarka kungligheterna i världen, förutsatt att man känner igen henne! Hon byter nämligen stil stup i kvarten...
Prinsessan Kalina Mercedes av Bulgarien föddes den 19 januari 1972 (för övrigt samma datum som svenska prinsessan Birgitta) som enda dottern till exkung Simeon av Bulgarien och hans hustru Margarita.
Kalina har dock fyra äldre bröder; Kardam (född 1962, som nyligen råkade ut för en bilolycka), Kyrill (född 1964), Kubrat (född 1965) och Konstantin-Assen (född 1967).

Eftersom hennes far var i exil föddes Kalina, liksom sina bröder, i Spanien. Hon blev alltså, trots sin bulgariska titel en spansk medborgare.

Prinsessan Kalina var något av en rebell i sin ungdom. Hon drog sig inte för att byta frisyr ofta och rakade faktiskt av sig håret vid ett tilfälle!
Trots detta följde hon i sina äldre familjemedlemmars spår och studerade på ett franskt universitet. Språkbegåvad som hon är talar hon inte mindre än sex språk (mer om detta längre ner)! 

Prinsessan Kalina (längst till höger) med äldste brodern prins Kardam, pappa kun Simeon och mamma drottning Margarita.

Rebellisk som hon är rakade hon i ungdomen av sig håret - inte vad men förväntar sig av en prinsessa kanske..? Men någon ska väl trots allt vara den första...Den 26 oktober 2002 gifte sig prinsessan Kalina med den 14 år äldre marockanske äventyraren Antonio Muñoz Valcárcel, kallad Kitin. Bröllopet blev kallat "årets bröllop" i Bulgarien och därtill mycket uppmärksammat internationellt. Det var väl främst vid den här tiden man på allvar fick upp ögonen för den begåvade prinsessan och hennes lite annorlunda stil.
Bröllopet var Romerskt-katolskt och ägde rum i Bistritza palatset, borovetz. Där bor familjen idag.
Drygt fem år efter bröllopet, den 14 mars 2007 föddes parets första och hittils enda barn; Simeon Hassan. Han döptes i Bulgariens huvudstad Sofia. 
¨
Prinsessan Kalina är djurrättsaktivist och därtill (naturligtvis) vegeterian. Detta kan ju vara lite krångligt fr eventuell kökspersonal vid olika middagar, men Kalina är noga med att alltid få garanterad "köttfri" kost serverad - så även på sitt eget bröllop.

Så till språken. Prinsessan talar förutom bulgariska och spanska även engelska, franska, tyska och italienska. Inte dåligt!

Andra intressen är bland annat sport (speciellt skidsport) och kläder, då särskilt sådana som sticker ut särskilt mycket...

Emma gör sitt jobb - "skandal"

Prins Carl Philips flickvän Emma Pernald ska, i samband med sitt arbete i inom reklambyrån Storåkers McCann, hjälpa till med Moderaternas EU-kampanj.
Och Republikanska föreningen (inklusive vänstern - i den mån de bryr sig) är upprörda.
Eftersom det svenska kungahuset inte får tycka, eller uttrycka sig politiskt, har Emmas framtida "samarbete" med Moderaterna startat diskussioner på nyhetssidorna.
Ordföranden i Republikanska föreningen, Hillevi Larsson (höger bild), som för övrigt är Socialdemokratisk riksdagsledamot säger bland annat till Politikerbloggen: "Det som har sagts som ett väldigt starkt argument för kungahuset är just att de ska stå över politiken och inte ha några politiska kopplingar. Men det här tycker jag känns som en tydlig politisk koppling."
Problemet är ju bara att Emma inte ens tillhör det Svenska Kungahuset och gör bara sitt jobb, som vilken annan yrkesarbetande person som helst, bara det att hon är prins Carl Philips flickvän...
Skulle Emma Pernald vara ingift i kungahuset skulle det hela varit allvarligare. Men det är hon ju inte, så egentligen finns det ju inte så mycket att orda om.
Men är det så, år 2008, att personer som har kontakt med kungafamiljen, inte på något sätt får utöva "politisk verksamhet", uttrycka personliga åsikter och så vidare?

Prinsen kan tvingas amputera

Prins Kardam  
I fredags kraschade prins Kardam av Bulgarien med hustru in i ett träd med bilen och fick allvarliga hjärnskador. Kanske kan prinsen tvingas amputera händerna.
Som jag tidigare skrivit, har prins Kardam med frun Miriam Ungria av okänd anledning kört in i ett träd vid en motorväg utanför Madrid.
Prins Kardam ligger just nu i koma på sjukhuset Doce de Octubre i Madrid och vårdas för en allvarlig hjärnskada.

Läkarna har till media sagt att han kan tvingas amputera händerna, i samband med uppvaknandet av koman, som beräknas ske om tre till fem dagar, skriver Expressen.

Kort efter olyckan besökte familjemedlemmar sjukhuset. Prinsens yngre bror prins Kubrat (vänster bild)berättade att familjen är tacksamma för medias bevakning av olyckan samt att man är fortsatt optimistisk.


Foto: EPA,


Bulgarisk prins i koma

Prins Kardam av Bulgarien, äldste son till exkung Simeon av Bulgarien, ligger i koma efter en allvarlig bilolycka igår.

Den 45-årige kungligheten, som skulle varit kronprins i Bulgarien om inte landet 1946 skulle infört republik, körde tillsammans med sin hustru Miriam Ungria (bilden) i hög hastighet in i ett träd igår. Olyckan skedde i El Moral, nära Madrid (Spanien).
Prinsen flögs till Doce de Octubre-sjukhuset i Madrid där han nu ligger i koma och vårdas för, enligt SVD, en mycket allvarlig hjärnskada. Läget är dock stabilt.
Hustrun Miriam Ungria har inte skadats allvarligt, förutom en bruten armbåge och några blåmärken.


Greve Michael Bernadotte av Wisborg

Greve Michael Bernadotte af Wisborg, kungens kusin, har länge bott i Tyskland utan att delta i officiella sammanhang. Fram till 100-årsjubiléet av hans far; designprinsen Sigvard Bernadotte förra året... 
Michael Alexander Sigvard Bernadotte föddes den 21 augusti 1944 som ende sonen till Sigvard Bernadotte och hans andra hustru Sonja (född Robbert). Uppväxttiden tillbringades i Danmark, dels för att modern var dansk, dels för att Sigvard hade sin industrifirma där tillsammans med Georg Jensen.

I juli 1951 fick Sigvard titeln "Greve af Wisborg" av storhertiginnan Charlotte av Luxemburg och hustrun Sonja blev av den anledningen grevinna och sonen Michael greve af Wisborg, som sin far.
Michaels farfar var ju gamle kungen Gustaf VI Adolf och när han fyllde 70 år 1952 arrangerade Michaels faster; svenskfödda drottning Ingrid en tablå där kungens barnbarn (med undantag för greve Carl Johans adopterade barn Monica och Christian, som då endast var fyra och tre år) skulle återge en tavla från 1837. Denna tavla föreställde den dåvarande kungliga familjen (bild nedan). Michael hade rollen som prins Oscar, sedermera kung Oscar II.


Fadern,
greve
Sigvard
Bernadotte.
 
Kopian- och originalet. Från vänster prins Oscar (Michael Bernadotte), drottning Désirée (prinsessan Margrethe av Danmark), kronprinsessan Joséphine (prinsessan Désirée), prins August (kronprins Carl Gustaf), prinsessan Eugenie (prinsessan Anne Marie av Danmark), kronprins Oscar (prinsessan Birgitta), prins Karl (prinsessan Christina), kung Karl XIV Johan (prinsessan Margaretha) och prins Gustaf (prinsessan Benedikte av Danmark).
Konstnären heter Frederik Westin och han målade detta år 1837.


Michael gick liksom sin far på den kända internatskolan Lundsberg i Värmland. Där har även hans farbröder prins Gustaf Adolf, prins Bertil och greve Carl Johan gått före honom. I slutet av 1990-talet gick även kusinbarnet prins Carl Philip på skolan.

När Michael var 16 år skilde sig föräldrarna och pappa Sigvard gifte sig bara en månad senare med Marianne Lindberg. Michael fick då två styvsyskon: Robert och Marielle som båda var mycket yngre än vad han var.

Greve Michael följde 1965 tillsammans med sina kusiner; tronföljerskan Margrethe av Danmark och den svenska prinsessan Christina med farfar kungen på hans årliga Italien-resa. De kunde, trots sin kungliga börd vandra fritt i bland annat Venedig, Rom och Verona.

Greve Michael utbildade sig till arkitekt i den danska huvudstaden Köpenhamn, på Det Kongelige Danske Kunstakademi och det är många byggnader han står bakom.

I början av 1970-talet flyttade Michael till Tyskland och fortsatte här vara yrkesverksam som arkitekt.
Han träffade snart den i Stuttgart födda Christine Wellhöfer, som tidigare varit gift med herr Mario Betti och med honom hade två barn.
Michael gifte sig med Christine den 6 februari 1976 och fick fyra år senare, den 12 oktober 1980, sitt första och enda barn, dottern Kajsa.

 
Vänster bild: Michael och hustrun Christine.
Höger bild: Med dottern Kajsa.
Greveparet lever, enligt  formgivar-organisationen Fyrklövern, i ett vinomåde utanför staden Stuttgart. Barnen, både de som Christine hade i ett tidigare äktenskap och parets gemensamma, är för länge sedan utflyttade.
   Michael Benadotte fortsätter i sin fars spår; utöver arkitekt är han även formgivare och har bland annat designat en smyckeskollektion. Greven har även bevisat att han är en duktig konstnär på ett annat plan - våren 2009 ställde han nämligen ut sina akvareller på det skånska slottet Bosjökloster. 

Greve Michael är släktkär och har flera gånger närvarat på olika familjeträffar (han var en av värdarna för den stora släktträffen vid Sofiero slott 2005) 

Dottern Kajsa är inte gift, men å andra sidan är hon bara 27 år. Så länge hon förblir ogift har hon ju kvar titeln Grevinna af Wisborg, vilket ju skulle försvinna om hon gifter sig (hon får då sin makes titel - eller icketitel). Så det finns verkligen en anledning att fundera...

Prinsessan Lilian har opererats

Igår föll prinsessan Lilian i sitt hem och bröt lårbenet. Idag har hon opererats, vilket tydligen har gått bra.
Prinsessan Lilian, av många kallad kungahusets "grand old lady" föll igår i sitt hem; Villa Solbacken på Djurgården och bröt lårbenet. Ambulansen tillkallades och idag opererades hon.
Till Expressen berättade hovets informationschef Nina Eldh att "Prinsessan Lilian mår efter omständigheterna väl".
Detta året har prinsessan varit särskilt olyckdrabbad. I slutet av januari drabbades hon av matförgiftning och när Kungen fyllde år svimmade Lilian.
Det är bara att hoppas att hon återfår sin hälsa lagom till 93-årsdagen den 30 augusti.

Agneta Bolme Börjefors död

Idag dog Agneta Bolme Börjefors, programledare för bland annat Året med Kungafamiljen.
Agneta föddes den 26 april 1941.
Hon började på SVT 1965, där hon bland annat ledde programmen Söndagsöppet, Nobelfesten och Kafé 18.
Mest känd är hon nog ändå för programmet Året med kungafamiljen som hon ledde i många år. Agneta har också rapporterat från kungens 50- och 60-årsdagar. I april 2008 gick hon i pension. Hon fick under den officiella mottagningen på Stockolms slott den 6 juni i år medalj av kungen (se bilden till vänster).

Agneta Bolme Börjefors var gift med Allan Börjefors och hade med honom sonen Anders.
Idag avled den proffsiga programledaren alltså efter att ha haft cancer i ett par år. Hon blev 67 år.

Prinsessan Christina 65 år

Idag fyller kungens yngsta storasyster; prinsessan Christina fru Magnuson 65 år.
Prinsessan Christina är den av kungens systrar som utför kungliga uppdrag och åren 1972 fram till kungens giftermål 1976 med drottning Silvia var hon faktiskt rikets första dam. Ett av prinsessans intresse är Röda korset, där hon själv var ordförande 1993-2002.
Trots att hon nu uppnått pensionsåldern tänker hon inte sluta hjälpa sin bror med de kungliga plikterna.
"Jag gör det jag alltid har gjort, men i lite mindre omfattning", säger hon i Svensk Damtidning.
Prinsessan Christina har tre söner: Gustaf, 32, Oscar, 31 och Victor, 27. Dessa är alla ogifta.

RSS 2.0