Representationsmiddag i Sverige?

Skärmdump: SVT
Med anledning av mitt föregående inlägg, kan man ju undra när vår kungafamilj får tillfälle att svida om till frack och galaklädsel nästa gång...
Det blir torsdagen den 11 februari (om knappt två veckor) som årets första representationsmiddag sker, naturligtvis på Slottet i Stockholm. Tyvärr blir det endast kungaparet (och troligen även prinsessan Christina, fru Magnuson), som närvarar. Prins Carl Philip ska, enligt kungahusets hemsida, under dagen vara i Karlstad, där han medverkar vid invigningen av Svenska Rallyt. Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine får antas vara upptagna på annat håll...

Kungaparet ger varje år två till fyra representationsmiddagar, varje gång för cirka 160 gäster. Dessa är representanter för det "officiella Sverige", det vill representanter från diplomatiska kåren, riksdag, regering, län, myndigheter, vetenskap-kultur- och idrottsvärlden samt näringslivet.

Det finns viss anledning att misstänka att dessa middagar inte blir så förfärligt många detta året, med tanke på alla de andra kungliga händelserna som står för dörren...

Dronningens strålande galamiddag


Drottning Margrethe.  Skärmdump: Berlingske TideneFör den som tyckte att årets
Nytårstaffel var lite väl storslagen, faller nog danska regentparets middag för regeringen, folketinget och Europaparlamentets danska representanter, vederbörande väl i smaken.
Drottning Margrethe och Prins Henrik.Leendena var många under onsdagskvällens "aftonsällskap" som tog plats på Christiansborgs slott i Köpenhamn.
   Först av alla kungligheter att anlända var kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.  Kronprinsessan bar en mörk kungligt blå aftonklänning, och kompletterade det med sin bröllopstiara.

Kronprinsparet.  Skärmdump: BerlingskeNäst efter kronprinsparet lockade prins Joachim och hans Marie till sig flest fotoblixtar. Detta var troligen den 34-åriga prinsessan den främsta anledningen till. Hon bar som vanligt sin blomstertiara, som lånas ut av svärmor dronningen. Från början tillhörde smycket prinsessan Dagmar (dotter till kung Frederik VIII och drottning Louise), men övergick efter hennes död 1961 till kung Frederik IX och drottning Ingrids ägo, för att slutligen tillfalla drottning Margrethe.

Prins Joachim och Prinsessan Marie.  Skärmdump: BerlingskeEfter prinsparet kom drottningens syster, prinsessan Benedikte, som var stilig i svart och i sin stjärntiara.
   Slutligen steg den alltid lika majestätiska drottning Margrethe med maken prins Henrik in i Christiansborgs representationsgemaker. 
Majestätet återanvände sin galastass från Henriks 75-årsmiddag i somras och på huvudet satt den tiara som på engelska benäms som "the Floral Aigrette tiara". Denna har tidigare burits av modern, drottning Ingrid.

Prinsessan Benedikte.Naturligtvis bjöds kungligheterna och de prominenta gästerna på högklassig mat och dryck. På menyn stod nämligen fiskterrin med fänkålscrudité, oxfilé med potatis-svampkaka och gröna ärtor samt den lokala efterrätten "Christiansborg fromage".
Till detta serverades prinsens egna vin La Cigaralle du Prince 2005, Chateau de Cayx 1999, samt till desserten Moët et Chandon.



Det grekiska, nyförlovade paret möter pressen

Prins Nikolaos och hans fästmö Tatiana Blatnik kommer hålla en presskonferens med anledning av sin förlovning den 1 februari.
På måndagen meddelade exkung Konstantin av Grekland att hans näst äldste son prins Nikolaos, 40, och dennes fästmö Tatiana Blatnik, 29, kommer att möta media på grekiska Yacht-klubben i Aten för att svara på frågor om sin förlovning, det stundande bröllopet och naturligtvis berätta om sig själva. Datumet för presskonferensen blir på måndagsförmiddagen den 1 februari och här kommer även det officiella förlovningskortet tas, meddelas det vidare.

Den grekiske prins Nikolaos, född 1969 som son till exkung Konstantin av Grekland och hans hustru Anne Marie (född prinsessa av Danmark), ingick förlovning med Tatiana den 20 december, under en vistelse i det grekiska Porto-Heli. Tatiana Blatnik är i sin tur född i USA 1980, som dotter till den framlidne Ladislav Blatnik och Blanca Brillembourg.


Tre barnbarn på väg för drottning Elizabeths kusin

Hertigparet av Gloucester blir mor-och farföräldrar för andra, tredje och fjärde gången.Richard, Hertig av Gloucester, 65, och hans hustru Birgitte, 63, skall inom en snar framtid få en tripplett av barnbarn.
Det är parets son Alexander, Earl av Ulster, 35, och de två döttrarna Lady Dawina Lewis, 32, och Lady Rose Gilman, 29, som alla ska bli föräldrar under 2010.

För systrarna Dawina och Rose, till synes lyckligt gifta med Gary Lewis, respektive George Gilman, är det första gången de blir föräldrar (dock har Dawinas make sonen Ari, 17, sedan ett tidigare förhållande).
Den äldste i syskonskaran, Alexander har redan sonen Xan, 2, med 32-åriga läkaren Claire (född Booth). Sistnämnde tituleras för övrigt "Lord Culloden" och förväntas en vacker dag bli hertig av Gloucester, precis som sin farfar, och inom en oviss framtid, sin far.

Prins Richard och Hertiginnan Birgitte av Gloucester är, trots att de inte syns så ofta i media, aktiva kungligheter med diverse beskyddarskap inom olika organisationer. Men tid för sina kommande barnbarn är det ingen som tvivlar på att de kommer att ha. I sammanhanget bör nämligen nämnas att Birgitte, Hertiginnan av Gloucester, är mycket barnkär...


Nytt överhuvud för tysk kunglig ätt

Prins Ludwig av Löwenstein-Wertheim-Freudenberg.Efter sin fars bortgång i förra veckan har nu äldste sonen prins Ludwig blivit ätten Löwenstein-Wertheim-Freudenbergs överhuvud.
Fadern, prins Albert-Ernst avled onsdagen den 13 januari, 85 år gammal, endast tre månader efter sin hustru prinsessan Ruth Erika. Han var brorsons son till den siste fursten av Löwenstein-Wertheim-Freudenberg, Ernst Alban (furste 1887-1918 och levde mellan åren 1854-1931).

Ättens nya överhuvud, prins Ludwig, är 58 år (född den 24 maj 1951).
Han gifte sig första gången 1976 med Verena von Stülpnagel-Dargitz (1952-85), men äktenskapet var barnlöst och slutade i skilsmässa.
I september 1987 gifte prinsen om sig med Elisabeth, grevinna av Waldburg-Wolfegg-Waldsee (född 1962). Paret har tre barn: prinsessan Sophie (född 1988), prinsessan Amelie (född 1990) och prins Ludwig (född 1994).

Klicka här för att se en bild på familjen (från 2002).


Exprinsessans far död

Richard Nigel Manley, far till grevinnan Alexandra av Frederiksborg, och morfar till de danska prinsarna Nikolai och Felix, har avlidit.
Manley gick bort i en ålder av 85 år på ett sjukhus i Wien. Grevinnan Alexandra var på plats med sina systrar och sin mor.

Richard Nigel Manley föddes 1924 i Shanghai. Hans far var av brittisk härstamning, och hans mor kinesisk.
På 1960-talet gifte sig Richard Manley med Christa Nowotny, från Österrike. Paret, som bosatte sig i Hong Kong, fick tre döttrar. Alexandra som föddes 1964, är äldst.
Richard var yrkesverksam som chef för en försäkringsorganisation.

Efter att dottern Alexandra 1995 gift sig med den danske prinsen Joachim, flyttade paret Manley till sin dotters nya hemort, Møgeltønder, och bodde där fram till 2008, då de bosatte sig i Wien, Österrike.

Hagahertiginnan - Teresia av Dalarna


Den mest okända prinsessan i ätten Bernadotte - Teresia, gifte sig med dåvarande svenske kungens bror och blev föremål för en hel del skvaller i Stockholms societet. Efter att hon vid relativt ung ålder blivit änka, fick den forna "Hoppetossan" lugn och ro.
Thérèse Amalia Carolina Josefina Antoinette, prinsessa av Sachsen-Altenburg, föddes den 21 december 1836 som äldsta dottern till prins Edouard av Sachsen-Altenburg och hans hustru Amalia (född prinsessa av Hohenzollern-Sigmaringen). Födelseplatsen var slottet Triesdorf i Bayern, Tyskland.
Prinsessans farfar hertig Frederick, var familjens överhuvud fram till sin död 1834, alltså två år före Thérèses födsel. Det blev då prinsessan Thérèses farbror, Joseph, som uppsteg på den Sachsen-Altenburgska tronen och själv kom att inneha positionen som Hertig fram till sin abdikation 1848 - och efterträdas av ännu en farbror till Thérèse, Georg.

Hur som helst fick prinsessan i tät följd de yngre syskonen prinsessan Antoinette (född 1838), prins Ludwig (född 1839) samt Johann (1841). Men familjelyckan blev inte långvarig. Knappt en vecka efter att modern fött den yngste brodern, avled hon, endast 25 år gammal.
Året därpå, i mars 1842, gifte fadern om sig, denna gång med prinsessan Luise av Reuss-Greitz, och fick ytterligare två barn.
Dessvärre drabbades den stora familjen av ännu en stor tragedi. I februari 1844, dog nämligen prinsessan Thérèses två bröder Ludwig och Johann, i scharlakansfeber.

Med anledning av att fadern var militär och tjänstgjorde på olika platser runt om i Tyskland, gjorde det att prinsessan och hennes syskon flyttade runt en hel del i sin barndom. Den största delen av denna tid tillbringade familjen i München.



Vänster bild: Prinsessan Teresias far, prins Eduard av Sachsen-Altenburg.
Höger bild: Teresia på 1860-talet.
Prinsessan Thérèse var bara 15 år då hennes pappa år 1852 gick bort, och hon fick därefter bo hos sin äldre kusin Marie (dotter till Thérèses farbror, hertig Joseph), som året dessförinnan hade blivit drottning av Hannover, i och med sitt giftermål med den nyutnämnde kung George V av Hannover.
Ett tag levde Thérèse även hos sin morbror, furst Karl Anton av Hohenzollern-Sigmaringen.

1863 vistades emellertid prinsessan Thérèse i Düsseldorf, och det var här hon mötte den svenske prinsen August, yngste bror till kung Karl XV. I januari 1864; bara en vecka efter prinsens ankomst, förlovade paret sig. Med den tidens mått mätt kunde man knappast tala om "de unga tu" - August var 32 och Thérèse 27 år. I hennes fall var det en anmärkningsvärt hög ålder, inte minst när man jämför henne med sin två år yngre syster, som endast var 16 år när hon stod brud!

I vilket fall som helst ägde bröllopet rum den 16 april 1864 i Altenburg. Enligt uppgift var ingen från den svenska kungafamiljen närvarande vid vigseln.
I samband med giftermålet blev Thérèse även hertiginna av Dalarna, vilket var makens hertigdöme.
Bröllopet var naturligtvis inte ett resultat av en våldsam kärlekssaga mellan paret ifråga, utan rätt och slätt ett konvenansäktenskap. Det var ju av oerhört stor vikt för den från början "borgerliga uppkomlingssläkten Bernadotte" att befästa sig som en kunglig ätt, ett faktum som anfadern, Karl XIV Johan, insåg och sedan förde vidare till sina efterkommande.
Thérèse (eller Teresia som hon fick heta i Sverige) ansågs kort och gott, med sin stiliga stamtavla, vara ett gott parti för en svensk prins.



Hertigparet av Dalarna.
De båda sågs av sin samtid som ett milt sagt sävligt par (ett av omdömena kring prins August var "ful men snäll"), något som inte bekom hertigparet av Dalarna nämnvärt.
"Dom säger att jag är dum, men dom skulle höra min Thérèse!", lär prinsen ha sagt.

Skvallret kring paret var vid denna tid ganska omfattande, i synnerhet vad beträffade prinsessan Teresia. På grund av sina nervösa besvär, fick hon öknamnet "Lilla Hoppetossan" och beskrevs som "tokig".

1873 blev prinsessan Teresia änka, endast 36 år gammal. Hennes psykiska problem tilltog alltmer, och efter att hovstallmästare Demirgian tillsammans med prinsessan planerade att finna en ny äktenskapskandidat till henne, fick hertiginnans familj nog och lät 1875 skicka henne till Schweiz "för hälsans skull". Här tillbringade hon mestadelen av sin tid fram till mitten av 1890-talet, då hon flyttade tillbaks till Sverige.
På heltid bosatte sig Änkehertiginnan av Dalarna på Haga slott i Solna, utanför Stockholm, där hon från och med nu kom att leva ett lugnt och tillbakadraget liv. I folkmun fick den drygt 60-åriga prinsessan namnet "Hagahertiginnan".

Prinsessan Teresa och svägerskan prinsessan Eugénie.
Hennes stora intresse i livet var musik och hon komponerade faktiskt några musikstycken. Denna passion delade hon för övrigt med sin svägerska, prinsessan Eugénie, som hon varje sommar besökte. Hagahertiginnan Teresia var även duktig på att laga mat.

Den 9 november 1914 avled Änkehertiginnan Teresia efter en kort tids sjukdom, 77 år gammal.

Det kungliga decenniet - 2002

2002

Juni/Juli: Prinsessan Kalina av Bulgarien och Kitín Munoz
Någon gång under den här perioden blev det officiellt att den 30-åriga prinsessan hade ingått förlovning med upptäcktsresanden Kitín Munoz, född 1958.
   Prinsessan Kalina, född 1972, är yngsta barnet och enda dottern till exkung Simeon av Bulgarien och hans hustru Margarita.

Augusti: Prinsessan Marie-Louise zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg och Lambros Milona
Prinsessan Marie-Louise "Lilly" av Sayn-Wittgenstein-Berleburg, född 1972, är dotter till prins Otto Ludwig (sonson till furst Richard III av Sayn-Wittgenstein-Berleburg) och Annette (född friherrinnan von Cramm). Hon har tidigare varit gift med prins Alexander av Schaumburg-Lippe och har sonen prins Heinrich-Donatus.
Prinsessans fästman är modedesigner och född 1966/67.

19 december: Prins Laurent av Belgien och Claire Coombs
På förmiddagen informerade kung Albert II och drottning Paola media om sin yngste sons förlovning. Paret mötte media senare på dagen och det blev klart att bröllopet skulle stå i april 2003.
   Prins Laurent är född 1963 och hans fästmö 1974.


2 februari: Kronprins Willem-Alexander av Nederländerna och Máxima Zorreguieta
Drygt 10 månadet efter ringväxlingen gjorde prinsen av Oranien sin argentinska fästmö till sin hustru. Bröllopet stod i riksmonumentet Beurs van Berlage i Amsterdam, och i stort sett hela det kungliga Europa fanns representerat. Máxima fick vid vigseln titeln H.K.H Prinsessan Máxima, Prinsessa av Oranien, Prinsessa av Nederländerna, Prinsessa av Oranien-Nassau, Fru van Amsberg. 
Bruden är född 1971 som dotter till Jorge Zorreguieta, före detta jordbruksminister i Argentina, och María del Carmen Cerruti.
   Brudgummen är född 1967.

24 maj: Prinsessan Märtha Louise av Norge och Ari Behn
Denna majdag stod bröllopet mellan prinsessan Märtha Louise och författaren Ari Behn i Nidaros domkyrka i Trondheim. Den kungliga gästlistan var omfattande; Sveriges kungafamilj var till exempel representerat av kronprinsessan Victoria och hennes syskon (samt prinsessan Christina med söner).
   Prinsessan Märtha Louise är född 1971, Ari Behn året därpå. Efter bröllopet bär inte längre prinsessan titeln "Hennes Kunglig Höghet".

1 juni: Prinsessan Adélaïde av Orléans och Pierre Louis Dailly
Bröllopet stod i Sevilla Spanien, och en av gästerna var landets kung Juan Carlos.
   Prinsessan Adélaïde, född 1971, är dotter till prins Michel, greve av Evreux (son till Henri, greve av Paris och bror till den nuvarande greven av Paris, Henri) och hustrun Béatrice (född Pasquier de Franclieu).

22 juni: Alexander Windsor, Earl av Ulster, och Claire Booth
Bröllopet stod i St. James's Palace i London.
   Alexander, född 1974, är son till hertigparet av Gloucester.
Bruden är född 1977.


5 oktober: Bruno Gómez-Acebo, Spanien, och Bárbara Cano y de la Plaza
Bröllopet stod i Madrid, där hela den spanska kungafamiljen fanns på plats.
   Bruno, född 1971, är son till Infanta Pilar av Spanien (äldsta syster till kung Juan Carlos) och hennes make Don Luis Gómez-Acebo.

26 oktober: Prinsessan Kalina av Bulgarien och Kitín Munoz
Bara några månader efter förlovningen gifte sig prinsessan Kalina av Bulgarien med Kitín Munoz i det kungliga palatset Tsarska Bistritsa i Borovets, Bulgarien, där kungligheter från flertalet europeiska kungahus var representerade. Mer om paret, se under rubriken "Förlovningar".

31 oktober: Marie Elizabeth Zellinger de Balkany, Italien, och Olivier Janssens
Marie Elizabeth och hennes Olivier gifte sig i Genève, Schweiz.
   Bruden, född 1972, är enda dottern till prinsessan Maria Gabriella av Savojen (dotter till Italiens sista kung Umberto II) och Roberto Zellinger de Balkany.
Olivier Janssens är född 1964.


20 januari: H.K.H Prins Tassil av Bulgarien
Prins Tassil är yngste son till prins Kyril av Bulgarien (son till exkung Simeon) och hustrun prinsessan Rosario. De har sedan tidigare två döttrar.

25 januari: Elisabeth Maria Angela Tatjana von Lattorff, Liechtenstein
Elisabeth Maria är andra barnet till prinsessan Tatjana av Liechtenstein (dotter till furst Hans Adam II) och hennes make baron Philipp von Lattorff. Storebror Lukas Maria föddes 2000.

24 februari: Arrietta Morales Quintana, Grekland
Arrietta är äldsta barnet till prinsessan Alexia (dotter till kung Konstantin av Grekland och drottning Anne Marie) och Carlos Morales Quintana. Hon döptes den 30 juni.

30 april: Miguel Urdangarín y de Bourbon, Spanien
Don Miguel de Todos los Santos Urdangarín y de Bourbon är tredje barnet till Infanta Christina av Spanien (dotter till kung Juan Carlos) och maken Iñaki Urdangarín. Den 23 juni skedde dopet.
Storebror Pablo föddes 2000.

14 maj: Isabella van Vollenhoven, Nederländerna
Isabella Lily Juliana von Vollenhoven är äldsta barnet till prins Bernhard av Nederländerna (son till prinsessan Margriet, drottning Beatrix syster) och hustrun Anette (född Sekrève). Hon döptes den 22 december.

14 maj: The Honourable Margarita Armstrong-Jones, Storbritannien
Margarita Elizabeth Rose Alleyne Armstrong-Jones är andra barnet till David Armstrong-Jones, Viscount Linley (son till den i februari 2002 framlidna prinsessan Margaret) och hustrun Serena (född Stanhope).

18 maj: Prins Leopold av Baden
Leopold Bernhard Max Michael Ernst-August Friedrich Guillaume, Prins av Baden, är äldsta barnet till prins Bernhard av Baden (äldste son till Maximilian, Markreve av Baden) och Stephanie Anne (född Kaul). En dag blir Leopold Markgreve av Baden. Dopet skedde den 20 juli.

3 juni: H.K.H Prins Tirso av Bulgarien
Prins Tirso är tredje barnet till prins Kubrat av Bulgarien (tredje sonen till kung Simeon) och hustrun Carla María.

6 juni: Ärkehertiginnan Ildikó av Österrike
Ärkehertiginnan Ildikó är andra dottern till ärkehertig Georg av Österrike (yngste son till landets sista kronprins Otto) och hans fru Eilika (född hertiginna av Oldenburg). Storasyster Zsófia föddes 2001. Dopet skedde den 19 augusti.

8 juni: Grevinnan Eloise av Oranien-Nassau
Eloise Beatrix Sophie Laurence, Grevinna av Oranien-Nassau är äldsta barnet till prins Constantijn av Nederländerna (yngste son till drottning Beatrix) och hans hustru prinsessan Laurentien (född Brinkhorst). Dopet ägde rum den 15 december.

22 juli: H.H Prins Felix av Danmark
Felix Henrik Valdemar Christian, Prins av Danmark, Greve av Monpezat är andre sonen till prins Joachim av Danmark (yngste son till drottning Margrethe II) och hustrun Alexandra (född Manley). Han döptes den 4 oktober.

26 oktober: Lucas van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven
Lucas Maurits Pieter Henri van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven är andra barnet till prins Maurits (son till prinsessan Margriet av Nederländerna) och prinsessan Marilène (född Van den Broek). Storasyster Anna föddes 2001.


15 februari: Prins Alexander av Schaumburg-Lippe och prinsessan Marie-Louise
Paret gifte sig 1993 och fick sonen prins Heinrich-Donatus 1994. År 2000 skedde separationen.


4 februari: Prins Sigvard Bernadotte (Greve af Wisborg) (1907-2002)
Kung Carl Gustafs äldste farbror, designprinsen Sigvard Bernadotte avled i en ålder av 94 år. Begravningen skedde den 15 februari.
   Han föddes den 7 juni 1907 som andra barnet till kung Gustaf VI Adolf och hans hustru Margaretha (född prinsessa av Storbritannien och Irland). 1934 gifte sig Sigvard med tyskan Erica Patzek och förlorade följaktligen sin arvsrätt till Sveriges tron. 1943 gifte han om sig med danskan Sonja Robbert och fick en son, Michael. 1961 stod det tredje bröllopet, denna gången med den forna aktrisen Marianne Lindberg.
Sigvard Bernadotte gjorde sig känd som en formgivare av rang. 1983 tog han tillbaka sin prinstitel.

9 februari: Prinsessan Margaret, Grevinnan av Snowdon (1930-2002)
Den brittiska drottningens yngre syster, prinsessan Margaret, gick bort i sviterna av en stroke, 71 år gammal. Hennes begravning ägde rum den 15 januari, samma datum som hennes farfars farmors sondotters sons (prins Sigvard).
   Prinsessan föddes den 21 augusti 1930 som andra och yngsta dottern till hertigen av York (sedermera kung George VI) och hustrun Elizabeth (född Bowes-Lyon). Hon gifte sig 1960 med fotografen Anthony Armstrong-Jones och fick två barn; David och Sarah. 1978 skilde sig paret och en stor del av sitt resterande liv tillbringade prinsessan Margaret i Västindien.

30 mars: Drottning Elizabeth, Drottningmodern (1900-2002)
Drottning Elizabeth II:s mor, drottning Elizabeth, avled i en ålder av 101 år. Begravningen ägde rum den 9 april.
   Hon föddes den 4 augusti 1900 som det nionde barnet till Claude Bowes-Lyon, earl of Strathmore, och hans hustru Cecilia (född Cavendish-Bentinck). 1923 gifte sig Elizabeth med prins Albert, hertig av York och fick döttrarna Elizabeth och Margaret. 1936 blev maken kung (George VI) och således blev hustru drottning. 1952 blev hon änka och kallades därefter för Drottningmodern. Hon var under resten av sitt liv en av Storbritanniens mest populära kungligheter.

7 juni: Prinsessan Lilian av Belgien (1916-2002)
Änkan efter kung Leopold III, prinsessan av Réthy, avled efter en tids sjukdom, 85 år gammal. Begravningen ägde rum den 14 juni.
    Hon föddes den 28 november 1916 som dotter till Henri Baels och hans hustru Anne Marie (född de Visscher). 1941 gifte sig Lilian med änklingen kung Leopold III av Belgien och fick tre barn.
Prinsessan Lilian var under en stor del av sitt liv mycket impopulär i Belgien och fick aldrig någon drottningtitel. 1983 blev hon änka.

19 juni: Greve Flemming av Rosenborg (1922-2002)
Greve Flemming avled hastigt i sviterna efter en blodpropp, 80 år gammal. Begravningen stod den 3 juli.
   Han föddes den 9 mars 1922 som Prins Flemming av Danmark, yngste son till prins Axel av Danmark och hans hustru Margaretha (född prinsessa av Sverige, dotter till prins Carl). 1949 gifte han sig med borgerliga Ruth Nielsen och förlorade därför sin prinstitel. Paret fick fyra barn.
Sina sista år tillbringade greven i Antibes, Frankrike.

9 juli: Prins Joachim Egon av Fürstenberg (1923-2002)
Prins Joachim Egon av Fürstenberg avled 78 år gammal, i cancer. Den 15 juli stod begravningen.
    Han föddes 1923 som son till prins Maximilian Egon (son till furst Maximilian Egon II) och dennes hustru Wilhelmine (född grevinna av Schönburg-Glachau). Prins Joachim Egon gifte sig 1947 med grevinnan Paula av Königsegg-Aulendorff och fick sex barn.

22 juli: Vicente Sartorius y Cabeza de Vaca (1931-2002)
Maken till prinsessan Nora av Lichtenstein, Vicente Sartorius y Cabeza de Vaca, gick bort efter allt mer tilltagna hjärtbesvär, 70 år gammal. Den 24 juli ägde begravningen rum.
   Han föddes den 30 november 1930 som son till den dåvarande markisen av Mariño och hans hustru María. Vicente gifte sig med argentinskan Isabel Zorraquín de Corral och fick två döttrar. 1988 gifte han om sig med prinsessan Nora av Lichtenstein (dotter till furst Franz Joseph II) och fick en dotter, Maria Teresa Sartorius.

6 oktober: Prins Claus av Nederländerna (1926-2002)
Efter en tids sjukdom somnade drottning Beatrix make, prins Claus, in, 76 år gammal. Begravningen ägde rum den 15 oktober.
   Han föddes den 6 september 1926 som Klaus von Amsberg, son till Claus Felix von Amsberg och Gösta (född friherrinna av Bussche-Haddenhausen). Han gifte sig 1966 med prinsessan Beatrix av Nederländerna och fick tre söner. 1980 blev hustrun regerande drottning och Claus fick då titeln "Prinsen av Nederländerna".

22 november: Infanta Beatriz av Spanien (1909-2002)
Kung Juan Carlos faster Infanta Beatriz avled 93 år gammal efter en tids sjukdom. Den 26 november ägde begravningen rum.
   Hon föddes den 22 juni 1909 som tredje barnet till kung Alfons XIII av Spanien och hans hustru Victoria Eugenie (född prinsessa av Battenberg). 1935 gifte hon sig med Don Alessandro Torlonia, Prins av Civitella-Cesi och fick fyra barn. 1986 blev hon änka.


Årets första kungliga förlovning

På måndagen meddelades det att prinsessan Benediktes yngsta dotter har förlovat sig.
Via det danska hovets hemsida kungjorde prins Richard av Zayn-Wittgenstein-Berleburg och hustrun prinsessan Benedikte (syster till drottning Margrethe av Danmark) på måndagseftermiddagen att deras 34-åriga dotter, prinsessan Nathalie, har ingått förlovning med Alexander Johannsmann, 34. Paret vill ännu inte avslöja var och när bröllopet skall stå, rapporterar dansk media, och meddelar vidare att de nyförlovade ifråga just nu befinner sig på vistelse i Australien.

Prinsessan Nathalie av Sayn-Wittgenstein-Berleburg, född 1975, är en framgångsrik ryttare med bland annat en bronsmedalj i dressyr från OS 2008. Tillsammans med sina familjemedlemmar lever hon på Berleburgs slott.

Hennes pojkvän sedan två år, Alexander Johannsmann, är enligt det danska hovet bosatt i Gütersloh, sydväst om Bielefeld. Även Johannsmann är i hästbranschen, då han arbetar på sin farbrors firma som specialiserar sig på hästtransporter.

Det har spekulerats om en förlovning mellan de båda i cirka ett och ett halvt års tid, alltsedan Alexander Johannsmann offentligt erkändes som prinsessans pojkvän och nu - en vecka efter Nathalies grekiska kusin Nikolaos förlovning, har alltså även hon växlat ringar.

Se bild på paret här och här


Victoria och Daniel i Afghanistan

Faksimil: FörsvarsmaktenEn svensk-finsk styrka i Afghanistan fick finbesök nu i början av januari, av inga mindre än det framtida kronprinsessparet av Sverige.
På söndagen anlände kronprinsessan Victoria och hennes fästman Daniel Westling till Mazar-e-Sharif, som är beläget i norra Afghanistan, för en två dagar lång visit. Detta för att besöka militärförläggningen Camp Northern Lights, där drygt 300 soldater, flertalet svenska, är inkvarterade.

Soldaterna visade upp sin utrustning för kronprinsessan Victoria och Daniel, och därefter fick den svenska tronföljaren ökad inblick i hur man hanterar ett stridsfordon 90. Kronprinsessan hann även få en lägesrapport och fick veta att det största hotet mot insatsstyrkan är lokala minor.
- Man blir oerhört imponerad av det arbete som utförs, sa hon, enligt Försvarsmaktens hemsida.

Faksimil: Försvarsmaktens hemsida


Det kungliga decenniet - år 2001

2001

16 februari: Prins Jean, hertig av Vendôme och Hertiginnan Tatjana av Oldenburg
Greven av Paris, det vill säga prins Jeans fader Henri, meddelade detta datum media om sonens förlovning med hertiginnan Tatjana av Oldenburg. Ringväxlingen skedde redan i december 2000 och bröllop planerades till hösten 2001.
Dock tvingades förlovningen upphävas, då man kom på att det var mindre fördelaktigt med en protestant som hustru till Jean, den framtida greven av Paris och hertigen av Frankrike.

30 mars: Kronprins Willem-Alexander av Nederländerna och Máxima Zorreguieta
På eftermiddagen meddelade drottning Beatrix om sin äldste sons förlovning med argentinskan Máxima och en timma senare mötte paret media.
- Jag är så lycklig över att officiellt äntligen få vara med Alexander, sa en glad Máxima.
Se förlovningsfilmen här

19 oktober: Alexander, Earl of Ulster och Claire Booth
Richard, Hertig av Gloucester (kusin till drottning Elizabeth II av Storbritannien), offentliggjorde denna dag sin ende sons förlovning med medicin-studerande Claire Booth (född 1977).
Alexander, Earl of Ulster, född 1974, är ende son till hertigen av Gloucester och hans hustru Birgitta.

13 december: Prinsessan Märtha Louise av Norge och Ari Behn
Det norska hovet meddelade på morgonen om att kung Haralds dotter prinsessan Märtha Louise hade ingått förlovning med Ari Behn. På eftermiddagen togs det officiella förlovningskortet, där parets föräldrar även var närvarande.
Behn, född 1972, är författare.
Prinsessan Märtha Louise är född 1971.



30 mars: Prins Pedro av Bägge Sicilierna, Hertig av Noto och Sofia Landaluce y Melgarejo
Bröllopet stod i Madrid under närvaro av stora delar av den spanska kungafamiljen.
   Prins Pedro (född 1968) är son till tronpretendenten Infant Carlos, Hertig av Calabria och prinsessan Anne av Orléans. Bruden är född 1973. Paret har sedan tidigare ett barn tillsammans, Jaime (född 1993).

19 maj: Prins Constantijn av Nederländerna och Laurentien Brinkhorst
De flesta av de europeiska hoven fanns representerade vid den kyrkliga förmiddagsvigseln. Den borgerliga ceremonin ägde rum två dagar innan.
Laurentien fick vid bröllopet titeln H.K.H Prinsessan Petra Laurentien av Nederländerna, Prinsessa av Oranien-Nassau, Fru van Amsberg.

10 juni: Prinsessan Filippa zu Sayn-Wittgenstein-Sayn och Greve Vittorio Mazzetti d'Albertis
Bröllopsceremonin ägde rumi Sayn, Tyskland.
   Prinsessan Filippa, född 1980, var yngsta dotter till ätten zu Sayn-Wittgenstein-Sayns överhuvud prins Alexander och hans hustru prinsessan Gabriela.
Brudgummen, född 1965, är av italiensk adlig börd och arbetar med vinodling.

29 juni: Prinsessan Margarita av Bourbon-Parma och Edwin de Roy van Zuydewijn
Vid en borgerlig ceremoni i Amsterdam, Nederländerna, gifte sig paret sedan tre år. Några släktingar närvarade, dock inte så många kungliga sådana, mycket på grund av Edvins mycket tvivelaktiga rykte. Den 22 september ägde den kyrkliga vigseln rum.
   Prinsessan Margarita, född 1972, är äldsta dotter till prinsessan Irene av Nederländerna (syster till drottning Beatrix) och Carlos Hugo, hertig av Parma.
Advokatsonen Edwin de Roy van Zuydewijn är född i Amsterdam och sysslar med affärer.

30 juni: Prinsessan Arriana av Hohenlohe-Langenburg och Dixon Boardman
Paret gifte sig i Marbella, Spanien.
   Prinsessan Arriana, född 1975, är dotter till (playboy)prinsen Alfonso av Hohenlohe-Langenburg och den brittiska skådespelerskan Jocelyn Lane.
Dixon Boardman, född 1945, är affärsman och har ett antal barn från tidigare äktenskap.

25 juli: James Ambler, Sverige, och Ursula Shipley
Bröllopet stod i Cornwall, Storbritannien.
   James Ambler, född 1969, är yngste sonen till prinsessan Margaretha (äldsta syster till kung Carl Gustaf av Sverige) och hennes make John Ambler.
Ursula Shipley är född 1965.

25 augusti: Kronprins Haakon av Norge och Mette-Marit Tjessen Høiby
Drygt åtta månader efter förlovningen stod så bröllopet mellan Norges kronprins och flickan av folket som vid ceremonin i Oslo Domkirke blev Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessa av Norge. Otaliga kungliga gäster var på plats, däribland hela den svenska kungafamiljen. Det blev en fest som varade i tre dagar, på den fjärde åkte kungligheterna hem. 
   Mette-Marit Tjessem Høiby, född 1973, är dotter till Sven Olof Høiby och Marit Tjessem.
Kronprins Haakon är jämnårig med sin hustru.

1 september: Prinsessan Désirée av Schaumburg-Lippe och Michael Iuel
Paret gifte sig i Glesborg Kyrka i Danmark. Bland de nästan 200 gästerna märktes drottning Margrethe II av Danmark med maken prins Henrik.
   Prinsessan Désirée, född 1974, är dotter till prins Wilhelm av Schaumburg-Lippe och hans hustru Ilona (född baronessa von Gelgenheimb).

8 september: Alexandra Nadejda (Bulgarien) och Jorge Champalimaud Raposo de Magalhães
Bröllopet stod i St António-kyrkan i Estoril, Portugal.
   Alexandra Nadejda, född 1970, är dotter till prinsessan Marie Louise av Bulgarien (syster till exkung Simeon) och Bronislaw Chrobok.

13 oktober: Prinsessan Ines av Bägge Sicilierna och Michele Carrelli Palombi
Paret gifte sig i Toledo, Spanien, sju månader efter prinsessans äldre bror.
   Prinsessan Ines, född 1971, är dotter till tronpretendenten Infant Carlos, Hertig av Calabria och prinsessan Anne av Orléans.
Brudgummen är född 1965.


12 januari: Ärkehertiginnan Zsófia av Österrike
Ärkehertiginnan Zsófia Mária Tatjana Monika Erzsébet Katalin är dotter till ärkehertig Georg av Österrike (yngste son till landets sista kronprins Otto) och hans fru Eilika (född hertiginna av Oldenburg). Zsófia döptes den 24 mars.

15 april: Anna van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven, Nederländerna
Anna Margriet Joséphine van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven är äldsta dotter till prins Maurits (son till prinsessan Margriet av Nederländerna) och prinsessan Marilène (född van den Broek). Hon döptes den 23 september.

23 april: Prinsessan Thérèse av Orleans
Prinsessan Thérèse Isabelle Marie Eléonore d'Orléans är äldsta barnet till prins Eudes (yngste son till greven av Paris) och Marie-Liesse de Rohan-Chabot. Dopet ägde rum i juli.

9 maj: Ärkehertig Amadeo av Österrike, Prins av Toscana
Amadeo är äldste son till Ärkehertig Sigismund av Österrike, Storhertig av Toscana och hans hustru Elyssa Juliet (född Edmundstone).

21 maj: Leopoldo Daniel, Belgien
Leopoldo Daniel är prinsessan Marie-Esméraldas (yngsta dotter till kung Leopold III) och hennes make Salvador Moncadas andra barn.

30 juli: Grevinnan Maria-Letitia av Schönburg-Glauchau
Grevinnan är äldsta barnet till greve Alexander av Schönburg-Glauchau och hans hustru Irina (född prinsessa av Hessen).

25 oktober: H.K.H Prinsessan Elisabeth av Belgien
Élisabeth Thérèse Marie Hélène, prinsessa av Belgien, är landets blivande drottning. Hon är äldsta barnet till kronprinsparet Philippe och Mathilde av Belgien och barnbarn till kung Albert II. Prinsessan döptes den 9 december.


Marie-José av Savojen.27 januari: Exdrottning Marie-José av Italien (1906-2001)
Den sista drottningen av Italien, Marie-José, gick bort i en ålder av 94 år, efter en tids lungbesvär. Den 2 februari ägde begravningen rum.
    Marie-José föddes den 4 augusti 1906 som belgisk prinsessa och var dotter till kung Albert I och hans hustru Elisabeth. Hon gifte sig 1930 med prins, sedermera kung, Umberto II av Italien och fick fyra barn, däribland dagens överhuvud Vittorio Emanuele. Drottning fick Marie-José endast vara i en knapp månad 1946, då maken efter en folkomröstning tvingades abdikera. Änka blev hon 1983.

27 januari: Prinsessan Victoire Maria av Bourbon-Parma (1957-2001)
Prinsessan Victoire av Parma avled endast 43 år fyllda i cancer.
  Hon föddes 1957 som fjärde barnet till prins Michael av Bourbon-Parma och hustrun Yolande (född de Broglie-Revel). Prinsessan gifte sig 1978 med baron Ernst-Alexis von Gecmen-Waldeck och fick två barn.

3 maj: Ärkehertiginnan Rosemary av Österrike (1904-2001)
Ärkehertiginnan Hubert Salvador av Österrike blev 97 år.
   Hon föddes den 13 april som dotter till prins Emanuel Alfred av Salm-Salm och prinsessan Maria Christina (född ärkehertiginna av Österrike). Rosemary gifte sig 1926 med ärkehertig Hubert Salvador och fick 13 barn. 1971 blev hon änka. 

8 maj: Prins Alexander av Bayern (1923-2001)
Prins Alexander av Bayern avled i en ålder av 77 år.
   Han föddes 1923 som andre sonen till prins Adalbert av Bayern och prinsessan Auguste (född grevinna von Seefried auf Buttenheim). Alexander var sonsons sonson till kung Ludvig I av Bayern (1786 1868). Det är oklart om han hade några arvingar.

25 juni: Greve Knud av Holstein-Ledreborg (1919-2001)
Maken till prinsessan Marie Gabriele av Luxemburg (syster till storhertig Jean och faster till storhertig Henri), greve Knud, har gått bort, 81 år gammal, efter en tids sjukdom.
   Greve Knud Johan Ludvig av Holstein-Ledreborg föddes den 2 oktober 1919 som son till greve Joseph av Holstein-Ledreborg och grevinnan Christina (född Hamilton). 1951 gifte han sig med prinsessan Marie Gabriele av Luxemburg och fick sju döttrar.

31 juli: Arvstorhertig Friedrich Franz von Mecklenburg-Schwerin (1910-2001)
Arvstorhertig Friedrich Franz avled i en ålder av 91 år.
   Friedrich Franz föddes den 22 april 1910 som äldste son till storhertig Frederick Francis IV och hans hustru Alexandra (född prinsessa av Hannover). Han gifte sig 1941 med Karin Elisabeth von Schaper. Äktenskapet blev barnlöst. Efter diverse engagemang i tyska SS, blev det storhertigens yngre bror som vid faderns bortgång fick bli ättens överhuvud.

30 september: Prinsessan Filippa zu Sayn-Wittgenstein-Sayn (1980-2001)
Prinsessan Filippa omkom i en bilolycka i Clevedon, North Sommerset, Storbritannien, endast 21 år gammal.
   Hon var född den 23 juli 1980 som fjärde barnet till prins Alexander av Sayn-Wittgenstein-Sayn och hans hustru prinsessan Gabriela. I juni 2001 gifte hon sig med den italienske greven Vittorio Mazzetti d'Albertis (se kategorin "Bröllop"). Prinsessan arbetade som fotograf och modell.

3 november: Prinsessan Lucia av Savojen (1908-2001)
Prinsessan Eugenio av Savojen var 93 år när hon gick bort.
    Hon föddes den 9 juli 1908 som prinsessan Lucia av Bägge Sicilierna, dotter till den dåvarande hertigen av Calabria, prins Ferdinand Pius och hans hustru Maria Ludwiga (född prinsessa av Bayern). 1938 gifte sig prinsessan Lucia med prins Eugenio av Savojen och fick fyra barn.

21 november: Prinsessan Simone av Lippe-Biesterfield (1915-2001)
Prinsessan Simone avled 86 år gammal.
   Hon föddes 1915 som Simone Arnoux i Frankrike, gifte sig med Vollrath von Watzdorf och fick två barn. 1951 gifte Simone om sig med prins Aschwin av Lippe-Biesterfeld (yngre bror till prins Bernhard av Nederländerna, far till drottning Beatrix).

24 november: Prinsessan Sophie av Hannover (1914-2001)
Prinsessan George William av Hannover gick bort i en ålder av 87 år.
   Hon föddes den 26 juni 1914 som prinsessan Sophie av Grekland och Danmark, fjärde dottern till prins Andreas av just Grekland och Danmark och dennes hustru Alice (född prinsessa av Battenberg, syster till drottning Louise av Sverige). En yngre broder var prins Philip, gift med drottning Elizabeth II av Storbritannien.
Prinsessan Sophie gifte sig 1930 med prins Christoph av Hessen och fick fyra barn. Änka blev hon 1943. 1946 gifte hon om sig med prins George William av Hannover och fick tre barn.

4 december: Prinsessan Maria av Bourbon-Parma (1914-2001)
Prinsessan Luigi av Bourbon-Parma blev 86 år gammal.
   Hon föddes den 26 november 1914 som dotter till Italiens kung Vittorio Emanuele III och drottning Elena. 1939 gifte sig Maria med prins Luigi av Bourbon-Parma och fick fyra barn. 1967 blev hon änka.
Året innan prinsessan Maria avled, gick den äldre systern, drottning Giovanna av Bulgarien bort.


För att läsa om år 2000, klicka här. En summering av år 2002 publiceras inom kort.

Storslagen nyårstaffel i Danmark

Drottning Margrethe och Prins Henrik.Det blev en praktfull tillställning på fredagens Nytårstaffel, som tog plats i Christians VII's Palats, Amalienborg.
Kronprins Frederik och Kronprinsessan Mary.Uniformer, ordnar, frackar och tiaror var självklara inslag vid årets finaste middag i Danmark. Här närvarade liksom traditionen bjuder främst regeringsmedlemmar och personer från regentparets, kronprinsparets och prinsparet Joachims hov.
Grundtanken med Nytårstaffeln är nämligen att nämnda representanter skall få möjlighet att önska Hennes Majestät Drottningen ett gott nytt år.

Prins Joachim och Prinsessan Marie.Prins Joachim och prinsessan Marie var de av de kungliga som först anlände till Christian VII's Palats på Amalienborg, där middagen äger rum. Därefter kom kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. Dessa två var också det par som lockade till sig flest fotoblixtar.
De sista att promenera på den röda mattan var naturligtvis drottning Margrethe och prins Henrik. Prinsen var till skillnad från sina söner inte klädd i uniform, utan i frack (möjligen för att han sedan oktober är pensionerad från de kungliga representationsuppdragen?).

Drottning Margrethe.Under kvällens gång bjöds det i tur och ordning på Pumpasoppa, inbakt viltterin med foie gras och hjortstek samt selleripuré och potatis. Till dessert serverades Dadelkaka.
Till detta avnjöts Rosenborgsvin, Cuvée du Jubilee 1997, Champagne Moët & Chandon och Cuvée spéciale.


Det kungliga decenniet - 2000

Nu skall jag ta på mig den stora uppgiften att summera det gångna kungliga decenniet (åren 2000-2009), naturligtvis ur ett mycket ytligt perspektiv. Jag koncentrerar mig på Europa.

2000

11 mars: Prins Bernhard av Nederländerna och Anette Sekrève
Det var prins Bernhards föräldrar, prinsessan Margriet och professor Pieter van Vollenhoven, som eklaterade sonens förlovning med flickvännen sedan ett par år tillbaka, personalkonsulten Anette Sekrève. Paret mötte den relativt stora samling pressfotografer som samlats i Het Loo-palatset och konstaterade att vigslarna (borgerligt och kyrkligt) skulle ske den 6 och 7 juni.

16 augusti: Prins Gustav zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg och Elvire Pasté de Rochfort
Förlovningen meddelades av prinsens föräldrar prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg och prinsessan Benedikte (syster till drottning Margrethe av Danmark). Prins Gustav är född 1969 och hans fästmö året dessförinnan, i Frankrike.
   Giftermål planerades till våren 2001, men efter att bröllopet senare skjutits upp, bröts förlovningen.

1 december: Kronprins Haakon av Norge och Mette-Marit Tjessem Høiby
Förlovningen mellan den 27-årige norske kronprinsen och den jämnåriga småbarnsmodern Mette-Marit, eklaterades av kung Harald V av Norge. På eftermiddagen mötte fästfolket media och det kunde konstateras att paret hade varit tillsammans i ett år samt att bröllopet skulle stå den 25 augusti 2001.

16 december: Prins Constantijn av Nederländerna och Laurentien Brinkhorst
En presskonferens ägde rum på eftermiddagen, kort efter den officiella proklameringen.
Prins Constantijn, född 1969, är drottning Beatrix och hennes make prins Claus av Nederländernas tredje son. Laurentien, född 1966, är dotter till den före detta holländske finansministern Laurens Jan Brinkhorst.


29 januari: Prins Maximilian av Liechtenstein och Angela Brown
Bröllopet stod i New York.
Prins Maximilian, född 1969, är andre son till furst Hans Adam II av Liechtenstein och dennes hustru Marie. Bruden Angela Brown, född 1958, i Panama. Efter giftermålet fick hon titeln Hennes Kunglig Höghet Prinsessa av Lichtenstein.

17 juni: Prins Francesco av Bourbon-Sicilien och Grevinnan Alexandra av Schönborn-Wiesentheid
Prinsen är född 1960 och bruden är sju år ynge och frånskild.

6 och 8 juli: Prins Bernhard av Nederländerna och Anette Sekrève
Både den borgerliga och den kyrkliga vigseln tog plats i Utrecht och TV-sändes i Nederländerna. Anette fick vid bröllopet titeln Hennes Höghet Prinsessa av Oranien-Nassau, och heter även van Vollenhoven-Sekrève.

8 juli: Prinsessan Désirée av Sachsen-Weimar och Greve Florian von Hohensbroech
Bröllopet stod i Ellingen, Tyskland.
   Prinsessan Désirée, född 1974, är sonsons dotter till den siste storhertigen av Sachsen-Weimar, Wilhelm Ernst (1876-1923). Brudgummen är född 1969.

23 september: Prins Hubertus av Hohenzollern-Sigmaringen och Ute König
Den borgerliga vigseln skedde redan 10 juli. Paret vigdes kyrkligt på Mallorca.
   Prinsen är yngste son till prins Johann Georg av Hohenzollern och prinsessan Birgitta (född svensk prinsessa).

1 oktober: Prins Maximilian zu Bentheim-Tecklenburg och Marissa Fortescue
Bröllopet stod i Rheda-Wiedenbrück i Tyskland.
Prinsen, född 1969, är sedan sin äldre brors bortgång 1987 familjens överhuvud. Bruden är född 1973.

2 december: Benedikte Ferner och Mons Einar Stange
Bröllopet ägde rum i Oslo (nyförlovade kronprins Haakon och hans fästmö Mette-Marit var några av gästerna).
Benedikte, född 1963, är näst äldsta dottern till norske kung Haralds syster prinsessan Astrid och hennes make Johan Ferner. Hon har tidigare varit gift med Rolf Woods.
Brudgummen är född 1962 i Oslo.



17 januari: María de las Mercedes y Gómez-Acebo, Spanien
María de las Mercedes Fernández-Sastrón y Gómez-Acebo föddes som yngsta barnet till Simonetta (dotter till kung Juan Carlos äldsta syster Infantinnan Pilar) och dennas make Jose Miguel Fernández y Sastrón. Den 14 april ägde dopet rum.

2 maj: H.K.H Prins Leopold av Nassau och H.K.H Prinsessan Charlotte av Nassau, Luxemburg
De kungliga tvillingarna är prinsparet Guillaume (bror till storhertig Jean) och Sibilla av Luxemburgs andra och tredje barn. Dopet skedde den 25 juni.

13 maj: Lukas Maria von Lattorff, Liechtenstein
Lukas Maria är äldsta sonen till prinsessan Tatjana av Liechtenstein (dotter till furst Hans Adam II) och hennes make baron Philipp von Lattorff.

5 juli: Ludwig af Rosenborg
Ludwig Christian af Rosenborg är andra barnet till grevinnan Camilla af Rosenborg (dotter till greve Christian, kung Frederik IX:s brorson) och hennes make Mikael Rosanes.

12 augusti: H.K.H Prins Achileas-Andreas av Grekland och Danmark
Prinsen är kronprins Pavlos och kronprinsessan Marie-Chantals tredje barn. Farfar är exkung Konstantin och farmor exdrottning Anna Maria (född dansk prinsessa) av Grekland.

1 september: Sienna Rose Ambler, Sverige
Sienna Rose är dotter till Edward Ambler (son till prinsessan Margaretha, kung Carl XVI Gustafs syster) och hans hustru Helen (född Ross).

8 september: Friherre Sebastian von Dincklage, Sverige
Friherre Sebastian Eric Henning von Dincklage är friherrinnan Sybillas (dotter till prinsessan Margaretha fru Ambler) och friherre Cornelius von Dincklage.

9 september: Doña Victoria Federica de Marichalar y de Borbón, Spanien
Doña Victoria Federica de Todos los Santos de Marichalar y de Borbón är Infanta Elenas (dotter till kungaparet av Spanien) och Don Jaime de Marichalars andra barn. Dopet skedde den 11 oktober.

14 september: Friherrinnan Estelle de Geer af Finspång, Sverige
Friherrinnan Estelle Louise Désirée de Geer af Finspång är äldsta dotter till friherrinnan Christina (dotter till prinsessan Désirée friherrinnan Silfverschiöld) och friherre Hans de Geer af Finspång.

14 september: Ärkehertiginnan Isabelle av Österrike
Ärkehertiginnan Isabelle Rocio Maravillas Lourdes av Österrike är tredje barnet och äldsta dotter till ärkehertig Simeon av Österrike och hans hustru María (född prinsessa av Bägge Sicilierna).

6 december: Prins Nikolaus Sebastian av Lichtenstein
Prins Nikolaus Sebastian Alexander Maria är fjärde barnet till prins Alois, tronföljare av Lichtenstein, och hans hustru Sophie (född prinsessa av Bayern). Prins Nikolaus Sebastians farfar är furst Hans Adam II av Lichtenstein. Han döptes den 13 januari 2001.

6 december: Don Pablo Urdangarín, Spanien
Don Pablo Nicolás Urdangarín y de Bourbon är Infanta Christina av Spanien och hennes make Iñaki Urdangaríns andre son (alltså kung Juan Carlos barnbarn). Han döptes den 20 januari 2001.

31 december: Ärkehertiginnan Antonia av Österrike
Antonia Maria Zita Josepha Kaspara Marcus d'Aviano, Ärkehertiginna av Österrike är dotter till ärkehertig Karl Peter (sonson till kejsar Karl I av Österrike) och hans hustru Alexandra (född prinsessa av Wrede).
Dopet skedde i februari 2001.


Doña Maria Mercedes av Bourbon, Infantinna av Spanien 2 januari: Doña Maria Mercedes av Bourbon, Infantinna av Spanien (1910-2000)
Kung Juan Carlos mor gick detta datum bort efter tilltagande hjärtbesvär. Hon blev 89 år och begravningen ägde rum den 4 januari.
   Doña Maria föddes den 23 december 1910 som dotter till prins Carlos av Bourbon-Bägge Sicilierna och prinsessan Louise (född prinsessa av Frankrike). Hon gifte sig med Infant Juan av Spanien och fick fyra barn, däribland den nuvarande kungen av Spanien. 1993 blev Maria Mercedes änka.

26 februari: Drottning Giovanna av Bulgarien (1907-2000)
Den sista drottningen av Bulgarien, Giovanna Elisabetta Antonia Romana Maria, avled 92 år gammal. Begravningen skedde den 2 mars.
   Drottning Giovanna föddes den 13 november 1907 som dotter till kung Victor Emmanuel av Italien och hans drottning Elena (född prinsessa av Montenegro). 1930 gifte hon sig med kung Boris III av Bulgarien och fick barnen prinsessan Maria Louise och prins, sedemera kung, Simeon (II). 1943 blev hon änka och efter kommunismens intåg i Bulgarien 1946 tillbringade hon huvudsakligen av sitt liv i Portugal.

27 maj: Don Gonzalo de Borbón y Dampierre, hertig av Aquitaine, Spanien (1937-2000)
Kung Juan Carlos av Spaniens kusin, avled 62 år gammal, i sviterna av sin leukemi.
   Hertigen av Aquitaine föddes den 5 juni 1937 som yngste son till Infant Jaime av Spanien och dennes hustru Emmanuelle de Dampierre. Efter två misslyckade äktenskap gifte han sig 1992 med Emanuela Pratolongo. Han hade inga barn från sina tre giftermål, men en dotter utanför äktenskapet, Stephanie Michelle de Borbon.

12 juli: Prins Tomislav av Jugoslavien (1928-2000)
Brodern till Jugoslaviens siste kung Peter II, prins Tomislav, gick bort efter en tids sjukdom. Han begravdes den 16 juli.
   Prinsen föddes den 19 januari 1928 som andre son till kung Alexander I och drottning Maria av Jugoslavien. Han gifte sig 1957 med prinsessan Margarita av Baden och fick två barn. 1982 gifte han om sig med Linda Mary Bonney och fick ytterligare två barn. Sina sista år levde prins Tomislav i Serbien.

Drottning Ingrid7 november: Drottning Ingrid av Danmark (1910-2000)
Drottning Ingrid, mor till Danmarks regent Margrethe II avled 90 år gammal efter en kort tids sjukdom. Den 14 november stod begravningen.
   Hennes majestät Drottning Ingrid av Danmark föddes den 28 mars 1910 och var tredje barnet och enda dottern till kung Gustaf VI Adolf och hans första hustru prinsessan Margareth av Connaught. Hon gifte sig med kronprins, sedermera kung Frederik (IX) och fick tre döttrar. 1972 blev drottning Ingrid änka och levde sitt resterande liv i Fredensborgs slott på Själland.

RSS 2.0