Victoria har en halv miljon runt fingret

Kronprinsessan Victoria bär en förlovningsring för en halv miljon kronor - i alla fall enligt Aftonbladet och Expressen.
Tidningarna har varit ambitiösa och avslöjat både det ena och andra om kronprinsessans förlovning. Man konstaterar bland annat att förlovningsringen är nytillverkad och hänvisar till att ljuset "faller på ett annat sätt kring en gammelslipad sten".
Men vad består då ringen av?
Aftonbladet skriver att det handlar om en briljantslipad diamant och att själva ringen består av vitt guld. Värdet kan uppgå från 400 000 kronor till nära en miljon, skriver både Expressen och Aftonbladet. Alltså en ring värdig landets kronprinsessa!
Expressen skvallrar även om var ringen kan vara köpt. Enligt tidningen sågs nämligen Daniel Westling häromveckan gå ut från juveleraren W.A Bolins butik på Östermalm. Vidare spekuleras det i att ringen är specialtillverkad för Victoria.

Daniel Westling bär emellertid ingen förlovningsring. Hovets informationschef Nina Eldh uttalar sig i Aftonbladet om saken.
- Han har valt en internationell stil utan förlovningsring.

Victoria om förlovningen: "Kände lugn"

Direkt efter presskonferensen ägde en ny intervju rum med det kungliga fästfolket - där de bland annat avslöjade vad de föll för hos varandra.
Tisdagen den 24 februari 2009 har varit en omtumlande dag för kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.
I morse spekulerades det vilt, inte minst från denna blogg, om en förlovning skulle kungöras. Till de flestas lycka skedde en sådan senare på förmiddagen. Det var kungen, ackompanjerad av drottning Silvia och förlovningsparet som i en video gick ut med förlovningen.
Klockan fem på eftermiddagen anlände paret till Prinsessan Sibyllas Våning på Stockholms slott för att besvara på pressens frågor och efter detta trodde väl alla att de skulle dra sig tillbaka och pusta ut en aning. Men icke...
Strax efter presskonferensen gav nämligen paret en exklusiv intervju för TT.
 Här berättade kronprinsessan att dagens händelser inte var någon större pärs.
- Vi kände konstigt nog ett oerhört lugn.

De nyförlovade var förvånande öppna i intervjun och mot varandra.
- Du är världens mest omtänksamma person, sa Daniel till Victoria. Jag har aldrig träffat någon så genuin person som du.
Victoria var inte sämre. Hon beundrade Daniel för hans energi kombinerat med tryggheten.
- Han ser möjligheter istället för problem.

För TT berättade paret att de gärna vill ha barn.
- Det är vår största dröm, men det ligger långt fram i tiden, sa kronprinsessan.

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling


Som jag tidigare skrivit om har idag kronprinsessan Victoria ingått förlovning med Daniel Westling. Så här har relationen sett ut - år efter år.

2002: Daniel Westling, ägare av det exklusiva Stockholmsgymmet Master Training, blir efter att ha varit kronprinsessan Victorias personlige tränare, också hennes pojkvän. I maj läcker förhållandet ut till pressen.

2003: I juli går Victoria och Daniel på konsert i Borgholms slottsruin och i samband med detta träffar kungen honom för första gången. På hösten semestrar paret tillsammans.

2004: I april, faktiskt runt påsk, befinner sig kronprinsessan och Daniel i Ockelbo och här får media sin första puss-bild på paret.

2005: Victoria börjar bära ett halssband som det står V och D på (vad nu dessa bokstäver kan stå för...) och det spekuleras om förlovning. Paret går på två bröllop tillsammans detta året; Jon Spendrups och Daniel och Sofia Högbergs.
Julen firar Daniel på slottet, med kungafamiljen.

2006: Daniel är en av gästerna till kung Carl Gustafs privata 60-årsfirande och i pressen tolkas detta som att han är godkänd som framtida svärson. Prinsessan Christina med make flyttar från Villa Beylon och enligt rykten är det bara för att Victoria och Daniel ska flytta in. Ingenting sker dock på den fronten.

2007: Det nya året firas i italienska alperna, på orten Cortina d'Ampezzo.
Victoria och Daniel firar följande nyår i Brasilien.

2008: Paret går på hockeymatch i Globen i januari.
I början av juni går de tillsammans på kronprins Frederiks privata 40-årsfest och det sägs att bröllopet är nära. Samma månad rapporteras det också att Daniel flyttar till Pagebyggnaden på Drottningholm. Nära till flickvännen blir det alltså. 

2009: Inget bröllop 2009 lyder rapporteringen redan från januari. Så rätt man fick!
Den 24 februari förlovar sig paret - och meddelar att bröllopet kommer stå under försommaren 2010. Daniel kommer få titeln prins och bli hertig av Västergötland.


Kronprinsessan och Daniel mötte media

Nyligen avslutades kronprinsessans och Daniel Westling sin presskonferens i Prinsessan Sibyllas våning - och paret strålade av glädje!
Det var ett lyckligt par som mötte media klockan 17 idag och det kunde konstateras att man sedan 1976 hade bytt ut den gröna förlovningssoffan mot en grå, också den tidstypisk med inredningen i våningen.
- Det här känns väldigt ovant, sa kronprinsessan.
- Jag instämmer, log Daniel. 
Så inleddes presskonferensen idag, som med all säkerhet kommer bli historisk. Nervositeten syntes visserligen hos Daniel, men rösten stakade sig inte och han drog sig inte för att skämta. På frågan om bröllopet skulle bli stort eller litet, svarade han: "Det blir ett litet".
Många har på senare tid undrat varför paret inte har slått till tidigare. Daniel bemötte denna fråga med ett leende.
- Det vore naivt att fria efter bara ett år, sa han.

De som hoppades att presskonferensen skulle gå i tecknet "det sa klick" blev besvikna.
- Det var en vänskap som växte och blev till kärlek, så tyvärr, inget klick, sa hon och skrattade stort. 
Paret avslöjade också hur det gick till när Daniel friade. Det var på Drottningholm nu i vinter, isen knarrade och han var "lite nervös".
- Jag hoppades på att få ett ja, men var inte säker. Kronprinsessan var därefter inte sen med svaret.
- Det blev ett JA, JA, JA!

Efter bröllopet kommer som sagt herr Westling få titeln H.K.H Prins Daniel, Hertig av Västergötland. I egenskap som framtida hertig av just Västergötland ställdes frågan vad han visste om landskapet.
- Ja, vad vet jag egentligen... blev svaret, men räddades snabbt av blivande hustrun. Dock är det ju ingen panik med att skaffa sig dessa kunskaper, det är ju trots allt över ett år kvar till titelfrågan blir aktuell, i samband med bröllopet.

Kronprinsessan passade även på att uttrycka tacksamhet. 
-Jag vill tacka svenska folket för allt stöd under alla dessa år!


Victoria har förlovat sig med Daniel!

Idag har kronprinsessan förlovat sig!Nu är det officiellt - kronprinsessan Victoria har förlovat sig med Daniel Westling!
Idag meddelar hovet följande: I dag den 24 februari 2009 har förlovning eklaterats på Kungliga slottet mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Som alla har väntat!

Vidare får man veta att Daniel kommer få titeln H.K.H Prins Daniel, Hertig av Västergötland och att bröllopet kommer stå vid försommaren 2010.

De förlovade samt kungaparet gick via televisionen ut med beskedet vid 14-tiden i eftermiddags. En stolt kung sade bland om blivande svärsonen:
- Vi har förstått att det är en ung herre som arbetat hårt och seriöst och vi har full förståelse för vad han gjort. Det är otroligt roligt att hälsa dig välkommen.
Han avslutade sitt lilla "tal" med konstaterandet "Det är en speciell dag för Sverige".
Drottning Silvia kunde inte låta bli att uttrycka beundran för herr Westling.
- Vi tar emot Daniel med öppna armar. Han är positiv, omtänksam och full av energi och kommer bli en utmärkt make åt Victoria.
Daniel Westling tog också till orda.
-Jag tackar Kungen och Drottningen och övriga medlemmar i den kungliga familjen. Jag ska göra allt för att förtjäna Sveriges förtroende.
Kronprinsessan sade överlyckligt att "Med Daniel vid min sida känner jag mig trygg."

Att förlovningen äger rum så här långt innan bröllopet hör till ovanligheterna. Kanske kan förklaringen till detta vara för att avsluta de intensiva spekulationerna som pågått i flera års tid.

Vid 15.30-tiden mötte Fredrik Reinfeldt pressen och konstaterade att "kärleken har segrat".

Klockan 17.00 i SVT kommer det lyckliga paret möta pressen och de kommer befinna sig i Prinsessan Sibyllas Våning, i den klassiska gröna förlovningssoffan. Så nostalgi blir det säkert för många!

Kunglig förlovning idag?

Vad ska man tro? Enligt Expressen kommer kronprinsessan Victoria officiellt kungöra sin förlovning med Daniel Westling idag.
Enligt tidningen har kungen varit i kontakt med statsminister Fredrik Reinfeldt och informerat om saken och under dagen kommer en förlovning kungöras.
Inte många har trott att detta skulle ske i år, utan en bra tidpunkt vore istället 2010. Men ju förr desto bättre och om nu, som Expressen påstår, förlovningen äger rum idag, finns det ju god tid att förbereda ett bröllop till nästa (?) sommar.

Förhoppningsvis, om nu ryktena stämmer, lär jag återkomma till ämnet.

Efter bilolyckan - Prinsen på benen igen

I somras nedsjönk prins Kardam av Bulgarien i koma efter en allvarlig bilolycka. För ett litet tag sedan kom det glädjande beskedet - prinsen är på benen igen.
Exkung Simeons son prins Kardam, 46, körde i augusti av motorvägen på orten El Moral i Spanien, rätt in i ett träd. Bilen ifråga totalkvaddades och prinsen skadades mycket allvarligt. Hans hustru Miriam, 45, som också satt i bilen vid tillfället klarade sig lindrigare undan.
Hur som helst flögs prins Kardam i ilfart till sjukhuset Doce de Octubre i Madrid. Här kunde det konstateras att kraschen hade resulterat i en svår hjärnskada och prinsen låg i koma. Läget var mycket kritiskt och familjen var naturligtvis förkrossad, desto mer tragiskt blev det eftersom prins Kardams barn bara är elva och nio år gamla.

Läget förändrades dock. Trots att prinsen tvingades amputera två fingrar rapporterades det att förändringen allt mer lutade åt det ljusa hållet.
Så i januari kom beskedet alla hade väntat på - Prins Kardam har skrivits ut från sjukhuset och är i stånd att både kunna tala och stå, något som var totalt otänkbart för bara några månader sedan. Helt återställd är han inte, men på god väg och det sägs att alla i hans närhet är mycket lättade (undra på det).
Ibland kan man faktiskt tala om lyckliga slut!


Prinsen om oron inför bröllopet

Prins Joachim av Danmark har länge haft en kraftig pollenallergi. Förra året gick det till och med så långt att han undrade hur han skulle klara av sitt bröllop...
Den snart 40-årige prinsen berättade nyligen för Astma-Allergi Forbundet (som också Expressen skriver om) om sin svåra astma, som han första gången märkte av i 20-årsåldern. Efter att ha gjort ett test var saken klar - han var allergisk främst mot gräs, björk och pälsdjur, något som garanterat kan vara jobbigt när man som i prinsens fall jobbar med lantbruk.
- I teorin borde jag också vara allergisk mot hund och häst, men det märker jag inte av, berättar han.
Våren är alltså en besvärlig tid för prins Joachim och det gäller att vara beräknande, så man inte råkar ut för en kraftig astma-attack.
- Är luften torr och det blåser från öst, så får vi i Köpenhamnsområdet all den svenska björkpollen i ansiktet, säger han till Astma-Allergi Forbundet. När detta sker finns det inget annat val för prinsen än att helt enkelt stanna inne.

Vid ett tillfälle blossade oron för den kraftiga allergin upp på allvar. Det var i samband med bröllopet med Marie Cavailler förra våren.
- Jag tänkte: Det är en sak om jag har tårar i ögonen, det ser ju alltid bra ut på ett bröllop. Men om jag står med uppsvällda ögon, hur smart skulle det se ut?
Bröllopet förflöt trots allt väl (tack vare kraftig medicinering), men visst hade den danske prinsen en och annan tår i ögonvrån. Men frågan om detta berodde på allergin lämnar jag obesvarad...

Gravida prinsessan berättar om besvären

Under en skidsemester nyligen visade prinsessan Marie upp sin allt större mage - och avslöjade att graviditeten inte är problemfri... 
Prinsessan Marie av Danmark och maken prins Joachim samt dennes söner Nikolai och Felix tog häromveckan sportlov och vintersemestrade på orten Villars i Schweiz. Det var en lycklig familj som mellan allt skidåkande mötte media och talade om ditt och datt. Dock kunde inte den vanligtvis sportiga prinsessan Marie delta i utförsåkningen på grund av sin allt mer märkbara graviditet, hon är ju redan i sjätte månaden! I stället tog hon bladet från munnen och berättade, för övrigt på danska (!), om sin graviditet, som faktiskt inte är helt fri från problem.
- Jag sover dåligt på natten, för jag har mycket ont i ryggen, sa hon till danska Billed-Bladet. Hon berättade också om barnets kraftiga sparkar i magen, men betonade att "det är helt i sin ordning". 

Stämningen under skidsemestern var god och enligt pressen ser prinsessan Maries styvsöner fram emot att få ett syskon. Kanske får babyn rollen som medlare - prins Nikolais huvudnöje under sejouren var faktiskt att bråka med lillebror Felix.  Vid ett tillfälle, när fotografering av hela familjen ägde rum, tvingades prins Joachim säga till sina söner på skarpen och allt blev tillfälligt lugnt igen.
Var det någon som trodde att man tar semester för att vila upp sig? 

Ärkehertiginnan Marie-Astrid 55 år

Idag fyller ärkehertiginnan Marie-Astrid av Österrike 55 år!
Ärkehertiginnan, född prinsessa av Luxemburg, är äldsta dotter till förra storhertigparet Jean och Josèphine-Charlotte, vilket betyder att lillebror är nuvarande storhertigen Jean. Morfar var kung Leopold III av Belgien och mormor var legendariska drottning Astrid, en gång svensk prinsessa. Henne är faktiskt Marie-Astrid döpt efter, så det svenska arvet är minst sagt bevarat.

Den 6 februari 1982 gifte sig prinsessan med jämnårige ärkehertig Carl Christian av Österrike. De har fem barn: Ärkehertiginnan Marie Christine, grevinna av Limburg Stirum (född 1983), ärkehertig Imre (född 1985), ärkehertig Christoph (född 1988), ärkehertig Alexander (född 1990) och ärkehertiginnan Gabriella (född 1994). Den 6 december blev Marie-Astrid svärmor för första gången, då äldsta dottern gifte sig med greve Rodolphe av Limburg-Stirum.
Ärkehertiginnan lever, trots sin titel och höga status, ett anonymt liv med sin familj. Hon är utbildad sjuksköterska och ägnar sig till stor del åt välgörenhet.

Skandalsessan blir svärmor

På Alla Hjärtans Dag förlovade sig drottning Elizabeths kusinbarn lord Frederick Windsor med en känd TV-stjärna - och svärmor är skandalsessan Marie Christine...
I lördags, på självaste Alla Hjärtans Dag, hade lord Frederick Windsor, son till prinsparet av Kent, planerat att göra något extra romantiskt för sin flickvän, den 28-åriga brittiska skådespelerskan Sophie Winkleman. Han bestämde sig nämligen för att fria till henne och hon svarade, inte så överraskande kanske, ja.
Nyheten offentliggjordes igår av Kensington Palace och brittisk media kastade sig över nyheten; Frederick är trots sin blygsamma placering i tronföljden (nummer 31), en populär kunglighet och är likt sin yngre släkting prins Harry lite av en skandalprins. 1999 erkände han till och med att han hade tagit kokain!
Detta är glömt och förlåtet nu och britterna ser fram emot bröllopet som kommer att äga rum i sommar.

Lord Frederick Windsor är 29 år (30 i april) och arbetar som ekonomisk rådgivare. Freddie, har även modellat för modehuset Burberry. Han har en två år yngre syster; lady Gabriella som är journalist.
Den blivande bruden Sophie Winkleman är jämngammal med Gabriella och har hunnit med mycket, trots sin unga ålder. Hon har medverkat i otaliga brittiska TV-shower och har även stått på scen i andra sammanhang, nämligen som skådespelerska, där hon bland annat tolkat Shakespeares pjäser.
Filmkarriär har hon också gjort och medverkar bland annat i Narnia; Häxan och Lejonet, där hon får äran att spela Susan (en av huvudkaraktärerna) som vuxen.

Enligt pressen är lordens föräldrar överlyckliga för sin sons skull och tur är väl det, för mamma prinsessan Michael av Kent (egentligen Marie Christine) är inte lätt och tas med när det är något som inte passar henne. Säkert kan hon också vara en besvärlig svärmor, så vi får väl hoppas att relationen mellan henne och blivande svärdotter är och förblir god...

Foto: IBL

Holländska kronprinsparet på äventyr

Ingen ro är det för kronprins Willem Alexander av Nederländerna och hans hustru Máxima. I januari besökte paret Förenade Arabemiraten och nu är de nyss hemkomna från Antarktis!
Om man skall vara riktigt petig besökte kronprinsparet av Holland inte bara Förenade Arabemiraten i januari. Även grannlandet Oman hanns med under denna fullspäckade resa. 
Visiten i Förenade Arabemiraten begränsades till huvudstaden Abu Dabhi, som för övrigt kronprinsessan Victoria besökte i mars förra året. Här besöktes en energiutställning samt en moské tillsammans med sheik Zayed Bin, som också är sultan i landet. I den närbelägna byn mötte paret falkar (på riktigt nära håll ska tilläggas), red kameler och rökte vattenpipa. Allt detta ägde rum i öknen - så ett riktigt äventyr bjöds det på!
I Oman tog sultan Qaboos bin al-Said von Oman emot det kungliga paret, men höll trots allt ett visst avstånd till kronprinsessan Máxima, just för att hon är kvinna. Kungligheterna var alltså fulla av nya intryck när de återvände hem till Nederländerna igen.

Med denna resa är dock inte äventyret slut för prinsparet av Oranien. På inbjudan av Nederländernas Organisation för Vetenskaplig forskning (NWO) reste kronprins Willem-Alexander och kronprinsessan Máxima den 5 februari till Antarktis för att belysa forskarnas arbete. Att just dessa kungligheter inbjöds till besöket är ingen tillfällighet, eftersom kronprinsen är ordförande i FN:s vatten- och renhållningsnämnd.
Paret besökte under den strikt representativa resan olika glaciärer, forskningsinstitut och andra miljörelaterade stationer. Kronprins Willem-Alexander imponerades av ljuset på Antarktis som varar dygnet runt.

Året har alltså börjat intensivt för den holländska kronprinsfamiljen men ett tag framöver ser det, tro det eller ej, lite lugnare ut för det populära paret. Det finns alltså tid att pusta ut  till det svenska statsbesöket som kommer äga rum i april.

Foto: RVD, IBL


Prinsessan Lilian skadad - vårdas på sjukhus

Tidigare idag föll prinsessan Lilian i sitt hem och skadades. Nu vårdas hon på sjukhus.
I morse föll den 93-åriga prinsessan i sitt hem Villa Solbacken på Djurgården. Räddningstjänsten larmades och hon fördes till Sophiahemmet, också det beläget på Djurgården, där hon nu vårdas. Vad det är för skador Lilian har ålagt sig är i skrivande stund oklart. Enligt hovmarskalk Elisabeth Palmstierna, som uttalar sig i Expressen, har "Prinsessan spräckt någonting, i ett ben eller kanske i bäckbenet." Hennes tillstånd beskrivs vara efter omständigheterna väl.
Av allt att döma kommer alltså Lilian vara kvar på sjukhuset ett bra tag framöver.

Det är inte första gången Prinsessan råkar illa ut. Strax före sin födelsedag i augusti förra året föll hon och bröt lårbenshalsen, för att sedan tvingas genomgå operation. Januari 2008 präglades också av sjukdom. Lilian blev då matförgiftad och fick akut ta in på sjukhus.

Prinsessan Lilian, född Davies, gifte sig den 7 december 1977 med kung Carl XVI Gustafs farbror; prins Bertil. De förblev ett äkta par fram till den 5 januari 1997, då prinsen avled.
Prinsessan är en mycket populär kunglighet och omtyckt bland familjemedlemmarna. Hon utför numera sällan kungliga uppdrag, men brukar alltid vara en väl sedd gäst på familjehögtider. Fram till 2006 närvarade hon vid Nobelfestligheterna. Läs mer om prinsessan Lilian här.


Modeprinsessorna Victoria och Madeleine

Sveriges två prinsessor Victoria och Madeleine har lyssnat på modereporterna och allt mer börjat synas i modeanknutna sammanhang. Här är landets nya modeikoner!
Att prinsessan Madeleine är modeintresserad vet säkert de flesta. Detta blev även bekräftat av storasyster Victoria häromdagen.
"Hon är duktig på det. Och följer det mycket mer än vad jag gör." berättade hon för Expressen nu i helgen.
Anledningen till att kronprinsessan uttalar sig i ämnet är hennes deltagande vid utställningen Swedish fashion - exploring a new identity, som ägde rum i London på torsdagen. Det var kronprinsessan Victoria som invigde utställningen, bara drygt en vecka efter prinsessan Madeleines närvaro på en annan invigning - Fashion Week by Berns, på Berns salonger i Stockholm.

I media målas det ofta upp stora kontraster mellan de kungliga systrarna: Madeleine är den stilfulla prinsessan - med full koll på vad som är inne och ute, medan kronprinsessan Victoria är den enkla och plikttrogna storasystern. Inget kunde vara mer fel.
"Jag är inte så duktig på mode och så, det är jag inte, men jag tycker det är väldigt roligt", fortsatte hon i lördagens intervju.
För visst har den 31-åriga kronprinsessan stil, det visade hon i London med sin lila uppenbarelse, för övrigt designad av Anna Holtblad, om det nu säger något.

Familjens yngsta, prinsessan Madeleine, är enligt vissa, mycket stor i utlandet tack vare sitt modeintresse. Det var heller ingen slump att hon fick äran att inviga modeveckan i Stockholm förra veckan, eftersom hon sedan 2008 är beskyddare för organisationen.
Modesveriges bubblare är dock kronprinsessan Victoria och tillsammans med lillasyster Madeleine har de all potential för att kunna bli landets ledande modeikoner!

Foto: Getty Images, Wireimage


Drottning Fabiola svårt sjuk

Sedan mitten av januari har populära drottning Fabiola av Belgien vistats på sjukhus för en allvarlig lunginflammation. Läget är, meddelade man nyligen, allvarligt men stabilt.
Fredagen den 16 januari kördes änkedrottning Fabiola av Belgien in på sjukhus för lungbesvär. Det visade sig handla om en elakartad lunginflammation, långt ifrån enkelt att hantera när man är fyllda 80. En operation ansågs snart nödvändig av läkare. I stället för att vidta inhalationsnarkos, vilket är det vanligaste, togs beslutet om att söva ner Drottningen genom hypnos. Operationen ägde rum på ett sjukhus i Liège.
Måndagen den 19 januari gick belgiska hovet ut med ett officiellt besked om drottning Fabiolas hälsa. Det sades att hennes tillstånd var: "allvarligt men stabilt".
Det senaste man fått veta angående den populära änkedrottningens hälsa är att en liten förbättring skett. Men ännu är det för tidigt att spekulera om utgången.
Enligt Flandersnews har kung Albert II besökt sin svägerska, vilket även patientens syster María Luz med övrig familj gjort.

Drottning Fabiola, född de Mora y Aragon, gifte sig i december 1960, 32 år gammal, med den belgiske kungen Baudouin. Dessa var landets kungapar i till och med 1993, då Baudouin plötsligt avled under en semester i Spanien. Äktenskapet var lyckligt men barnlöst och kungens bror Albert övertog den belgiska tronen.
Ännu som änkedrottning har Fabiola skapat sig en stark plats i kungafamiljen och är bland folket, som nämnts, mycket populär.


RSS 2.0