Ett år sedan förlovningen

Detta datum för exakt ett år sedan, kom det oväntade beskedet om en svensk kronprinsessförlovning. Sedan dess har åtskilligt hänt i väntan på bröllopet...
Frågetecknen var många då nyheten om kronprinsessan Victorias förlovning på tisdagsmorgonen den 24 februari 2009 slog ned som en bomb i landet.
Först och främst släpptes det omdiskuterade förlovningsklippet, där kungaparet, kronprinsessan och Daniel just tillkännagav att de hade förlovat sig. Senare på eftermiddagen ägde som bekant presskonferensen rum, där kronprinsessan Victoria yttrade det numera klassiska: "Jag sade JA JA JA JA!", på frågan om hur frieriet gått till.

Från att ha hållit en mycket låg profil, fick plötsligt Daniel Westling göra sitt första officiella framträdande, vid kronprinsessans namnsdagsfirande den 12 mars på inre borggården.
På kvällen stod en representationsmiddag på slottet, och likaså här deltog den framtida hertigen av Västergötland.

Vad har då hänt sedan dess?
Bröllopsdatumet blev fastställt till den 19 juni, paret fick en bostad (Haga slott), vigselförrättare offentliggjordes, den officiella bröllopsserien samt parets monogram presenterades, samt inte att förglömma, har det stora kärlekstemat som kommer prägla vår huvudstad framförallt till sommaren; "LOVE 2010 Stockholm", föreställts...

Namnsdagsfirande är emellertid inte det enda av officiellt slag Daniel Westling varit med på under året som gått. På kronprinsessans födelsedagsfirande på Öland den 14 juli slöt han upp vid kungafamiljens sida, både när kronprinsessan firades vid Solliden slott och vid kvällens konsert.
Detsamma skedde i november, på firandet av barnkonventionens 20-årsjubileum i Berwaldhallen, Stockholm (se bilden till vänster). Här var även många av Europas drottningar och kronprinsessor närvarande.

På grund av sin njursjukdom kunde Daniel Westling inte närvara vid 2009 års Nobelfestligheter, men redan i januari reste kronprinsessan och han till Afghanistan för att besöka en svensk militärförläggning. Månaden därpå avlade paret en visit på Postens frimärkstryckeri i Kista, där de fick sitt egna frimärke, som trycks nu.

Inför sitt framtida liv som prins av Sverige, deltar, enligt kungahusets hemsida, Daniel i ett introduktionsprogram som ska fördjupa hans kunskaper om hovets organisation. I den här "prinsskolan", som det har kallats, läser han bland annat även statskunskap, historia samt om riksdagens och regeringens arbete.


Prins Gustav av Sayn-Wittgenstein-Berleburg


Prins Gustav, systerson till drottning Margrethe av Danmark, är relativt omskriven. 2001 för att hans förlovning brutits och i dag för att han inte får gifta sig med sin flickvän...
Gustav Frederik Philip Richard, Prins av Sayn-Wittgenstein-Berleburg, föddes den 12 januari 1969 som äldsta barnet till prins Richard, överhuvud för ätten Sayn-Wittgenstein-Berleburg och hans danskfödda hustru, prinsessan Benedikte.

Visserligen är Gustav en tysk prins, men han har onekligen ett nordiskt släktarv. 
Hans morfar var kung Frederik IX av Danmark och hans mormor svenskfödda drottning Ingrid. Prinsens mormorsfar var således Sveriges kung Gustaf VI Adolf - som han flera gånger fick tillfälle att träffa och som han delvis är uppkallad efter.
De svenska släktförbindelserna tar emellertid inte slut där. Hans farmor var nämligen den svenska hertigdottern Margareta Fouché d'Otrante (1909-2005); ättling till Napoleon Bonapartes polisminister, tillika den förste hertigen d'Otrante, Joseph Fouché.


  
Vänster bild: Prins Gustav som nyfödd 1969.
Höger bild: Prins Gustav (längst bak) på sin morfar Frederik IX:s begravning 1972. Längst fram syns de danska kusinerna prins Joachim och kronprins Frederik. Alla är klädda i sjömanskostymer.
Prinsfamiljen Sayn Wittgenstein-Berleburg på Berleburg slott utökades snart med två systrar till Gustav; prinsessan Alexandra 1970 och prinsessan Nathalie 1975.

Tack vare att mormodern drottning Ingrid var mycket släktkär, fick prins Gustav och hans systrar möjlighet att framförallt om somrarna på Gråsten slott i Danmark, träffa och etablera en god kontakt med sina danska och grekiska kusiner. Även efter drottningens död 2000 har vänskapen med de jämnåriga släktingarna hållit i sig, och Gustav är en ständigt återkommande gäst vid kungliga bröllop, dop och andra relaterade begivenheter.

Som blivande överhuvud för den furstliga ätten och därtill slottsherre över Berleburgs ägor, krävs naturligtvis en gedigen utbildning. Prins Gustav har därför studerat skogsvård och ekonomi på universitetsnivå, något som förstås är till hans fördel nu när han sedan en tid har ansvaret för familjeslottet.

 
Vänster bild: Prins Gustav (underst till vänster), med sina systrar prinsessorna Nathalie och Alexandra, föräldrarna prinsessan Benedikte och prins Richard, samt mormodern drottning Ingrid.
Höger bild: Prins Gustav med sin mormor drottning Ingrid vid prins Joachims bröllop 1995 med Alexandra Manley.
I augusti år 2000 meddelades det från Berleburgs slott att prins Gustav hade ingått förlovning med den ett år äldre Elvire Pasté de Rochefort; hans flickvän sedan 1998. Ur ett ytligt perspektiv var hon den perfekta bruden för honom, och ett giftermål med henne; en fransk kvinna av börd, skulle knappast hota Gustavs framtida status som överhuvud för ätten Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Tvärtom.

Giftermål planerades till den 12 maj 2001, men när datumet närmade sig, ställdes bröllopet plötsligt in. Snart stod det också klart att förhållandet var över och frågetecknen hopade sig bland alla intresserade.
Det har spekulerats i att den tilltänkta brudens far, Hervé Pasté de Rochefort, krävde familjen Berleburg på en stor summa pengar, i det fallet det skulle bli skilsmässa mellan det unga paret. Det var i så fall detta som blev spiken i kistan för det planerade äktenskapet. Detta rykte har dementerats från båda familjerna.
- Min dotter är i stånd att försörja sig själv, sade en upprörd Hervé till dansk press vid denna tid.

Det bör tilläggas att prins Gustav och Elvire ännu i dag är goda vänner.

Gustav och fästmön Elvire Pasté de Rochefort i slutet av 1990-talet.
Efter att förlovningen brutits reste prins Gustav till London, där han vid denna tid arbetade. När han 2003 fick beskedet att hans far hade drabbats av cancer, återvände han till familjeslottet och tog över sysslorna. I dag är det som sagt Gustav som fungerar som slottsherre. Fadern prins Richard (som är frisk från sin cancer) har med ålderns rätt dragit sig tillbaka från de praktiska göromålen.

2004 rapporterade media att prins Gustav hade en ny flickvän. Hennes namn var Carina Axelson. Hon var född 1968 och med rötter i både Sverige (på pappans sida) och Mexico (på mammans sida). Hon har för övrigt varit verksam både som modell och barnboksförfattare.
Paret träffades 2003 i Paris.

Prinsen och Carina är vid det här laget ett etablerat par, med ett förhållande som varat i sju år. På grund av ett testamente som Gustavs farfar, prins Gustav Albrecht upprättat, är det emellertid omöjligt för sonsonen att gifta sig med Carina Axelson. Testamentet gör nämligen gällande att en prins av Sayn-Wittgenstein-Berleburg måste gifta sig med en adlig, protestantisk och även en så kallad "arisk" kvinna för att kunna behålla sin status i arvsföljden (och därledes bli överhuvud för ätten) och - i Gustavs fall, kunna ärva slottet Berleburg.
Ett morganatiskt äktenskap, det vill säga ett giftermål med en kvinna av lägre börd, som i Gustavs och Carinas fall, är inte tillåtet.

Prins Gustav arbetar febrilt för att kunna upphäva testamentets giltighet, dessvärre hittills utan märkbart resultat.
I familjekretsen ses dock Carina som prinsens hustru och hon sluter alltid upp vid Gustavs sida på alla familjesammankomster.

Prins Gustav med sin flickvän sedan sju år tillbaka, Carina Axelson, vid prins Henriks 75-årsfirande 2009.
Skulle prins Gustav inte få några legitima ättlingar, blir det aningen problematiskt för ätten Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Visserligen har prinsens syster Alexandra två barn, men eftersom endast män kan ärva positionen som överhuvud, räknas nämnda prinsessa - och även hennes yngre syster Nathalie, bort.
Inte heller prins Richards yngre bror prins Robin (som faktiskt har en son) kan inneha ställningen som den "7:e (eller snarare 8:e) prinsen av Sayn-Wittgenstein-Berleburg".
Den som kommer få denna position blir i stället Gustavs fars kusin prins Bernhard av Sayn-Wittgenstein-Hohenstein (född 1962). Hans farfar är densamme som prins Gustavs farfars far, nämligen prins Richard av Sayn-Wittgenstein-Berleburg (1882-1925).


18-årige prins Alexis begravning


Torsdagen den 11 februari hölls begravningen för den förolyckade prins Alexis av Windisch-Graetz. 

Det var för två veckor sedan som 18-årige prins Alexis av Windisch-Graetz tappade kontrollen över sin bil och körde in i ett träd på orten Angelo d'Alife vid Caserta i Italien. Prinsen blev kvar i det totalförstörda fordonet ett tag, innan han akut kunde köras till sjukhus.
Tisdagen den 9 februari avled han i sviterna efter olyckan.

Den omkomne hedrades kort efter detta av sina vänner, som med motorcross (vilket var en av prinsens stora intressen) körde från Caserta till familjens hem i Angelo d'Alife, efter Alexis kista.

Begravningsceremonin ägde rum på torsdagen i katedralen Chiesa di Santo Stefano degli Abissini, Vatikanstaten, under närvaro av ett stort antal släkt och vänner. Jordfästningen skedde dagen därpå i German Cemetary, också den i Vatikanstaten, där familjen har sin krypta.

Prins Alexis, född den 10 december 1991, var andre son till prins Hugo av Windisch-Graetz, 54 och hans hustru prinsessan Sophie (född ärkehertiginna av Österrike och dotter till ärkehertig Ferdinand; 1918-2004).
Prinsen hade två syskon; prins Massimiliano, 19, och prinsessan Larissa, 12.

Faksimil: Hola
Stora bilden visar prinsens föräldrar på begravningen
På den undre ses prinsessan Sophie med prins Alexio.

Margrethes kusin friskförklarad


Danska drottningens kusin, greve Christian av Rosenborg, är nu frisk från sin strupcancer.
Den 67-årige greven, som i höstas fick beskedet att han drabbats av cancer i halsen, har efter 33 strålbehandlingar friskförklarats. Det berättade greven för danska Billed-Bladet härom veckan.
En av de första som blev varse den glada nyheten var drottning Margrethe själv.
- Det var dejligt, ska hon ha sagt.

Victoria dök oväntat upp på representationsmiddagen


Faksimil: ANPTrots att hon inte nämndes i den kungliga kalendern, slöt kronprinsessan Victoria upp vid sina föräldrars sida vid decenniets första representationsmiddag.
I det kungliga schemat nämndes endast kung Carl Gustaf och drottning Silvia som "deltagare" vid kvällens tilldragelse, som ägde rum på Slottet i Stockholm. Men visst närvarade även kronprinsessan Victoria - för övrigt iklädd samma utstyrsel som vid galamiddagen i samband med det luxemburgska statsbesöket i Sverige våren 2008.
Kung Carl Gustaf var klädd i frack med tillhörande ordnar, och drottning Silvia använde sig av den tiara som går under namnet "Prinsessan Sibyllas diadem".
   Även prinsessan Christina, fru Magnuson med make Tord anlände, som väntat, till middagen.

Gästerna, som jag i ett tidigare inlägg nämnt är representanter från diplomatiska kåren, riksdag, regering, län, myndigheter, vetenskap-kultur- och idrottsvärlden samt näringslivet, välkomnades i vanlig ordning i Vita Havet, för att sedan bege sig till Karl XI:s galleri, där middagen avnjöts.

Faksimil: ANPKvällen till ära bjöds det på rosastekt kalvfilé med sardelldressing, friterad oxmärg och jungfrusallad med lagrad parmesan, stekt marulkfilé med krämiga puylinser, rödvinssås gjord på oxsvans och raviolo fylld med hummer. Detta följdes av stekt oxfilé med bräckt anklever från frigående ankor med tryffelsky och slungad spenat. Desserten bestod av en "variation på rödbeta" med choklad och blodapelsin, som kungahusets hemsida låter berätta.

Torsdagskvällens tillställning benämns som "årets representationsmiddag", vilket diskret antyder att det också kommer bli årets enda sådana... Men så har man ju också ett kronprinsessbröllop i relativt snar framtid att tänka på...


Nya officiella foton på omgjord hemsida


Kungahusets hemsida har gjorts om, och i samband med detta har de officiella bilderna uppdaterats.
Kraven på att kungahusets hemsida ska förbättras har den senaste tiden blivit allt mer påtagliga, och nu har man gjort slag i saken och gjort om www.kungahuset.se.
De över fem år gamla officiella fotografierna av kungahusets medlemmar har bytts ut till nytagna bilder. Dessa har tagits av Paul Hansen från tidningen DN samt Bruno Ehrs.

Att man uppdaterar kungahusets hemsida nu är ett taktiskt drag. Intresset för monarkin är otroligt stort, inte minst med anledning av de förestående prinsessbröllopen och Bernadotte-jubileet senare i år.

Den gamla hemsidan.
Den gamla
hemsidan.



Daniel Westling utan apanage

I dag meddelades det att kronprinsessans blivande make inte kommer åtnjuta något apanage efter bröllopet.
Det är hovauditör (=kungafamiljens advokat) Axel Calissendorff som i dagens DI avslöjar att blivande prins Daniel inte kommer få något ekonomiskt underhåll från kungen (som ju har ansvaret för fördelningen av just apanaget). Detta med förklaringen att Westling "har visat en god förmåga att försörja sig själv".

Redan vid förlovningen för snart ett år sedan berättade Daniel att han även efter sitt giftermål skulle komma att "ha en passiv ägarroll" för sina gymanläggningar - och att också fortsättningsvis få en stadig inkomst.

Enligt Dagens Industri ligger apanaget på 125 miljoner kronor per år, varav cirka 50 miljoner går till hovstaterna ("hovet") och resten till slottstaten.

Prins Nikolaos och Tatiana Blatnik mötte media


I dag mötte prins Nikolaos och Tatiana Blatnik media med anledning av sin förlovning.
Platsen där "presskonferensen" hölls var grekiska Yacht-klubben vid Aten. Förutom paret var även prinsens föräldrar exkung Konstantin och exdrottning Anne Marie av Grekland närvarande.

Det var under en semester i grekiska Porto-Heli i julas, under en båttur, som prins Nikolaos friade till sin 29-åriga flickvän, som naturligtvis sade ja.
Han avslöjade under pressmötet att hans föräldrar blev överlyckliga och utropade något i stil med "äntligen!" när de fick höra nyheten.

Bröllopet ska stå i Grekland, var någonstans är inte bestämt ännu. Inte heller datumet är spikat, men till Svensk Damtidning säger paret att 24 augusti är ett troligt alternativ. Detta innebär att paret kommer hinna före svenska sysslingen prinsessan Madeleine, som ju gifter sig någon gång efter riksdagsvalet (antagligen i november).
Best Man blir Nikolaos äldre bror, prins Pavlos, 42.

Några praktiska saker är det emellertid man ska ordna med till dess att den grekiska exilkungafamiljen får en ny prinsessa. Tatiana Blatnik måste till exempel konvertera till den grekisk-ortodoxa kyrkan, vilket förhoppningsvis ska gå bra.


Prins Harry gör en insats i Barbados


Prins Harry på Queen Elizabeth II Hospital.
Englands prins Harry har besökt Barbados i tre dagar för att samla in pengar till välgörande ändamål.
På fredagen anlände den yngste av prins Charles söner, prins Harry, 25, till Barbados.
Tiden han spenderade på ögruppen, gick allra främst i välgörenhetens tecken. Bland annat fick man se prinsen spela polo, där intäkterna gick till afrikanska barn i fattigdom. Prinsen av Wales hemsida gör även gällande att han på den luxuösa Apes Hill Polo Club samlade in pengar till sin välgörenhetsfond Sentabale, som hjälper "föräldralösa och utarmade barn" i Lesotho.

På lördagskvällen ägde en välgörenhetskonsert rum, till förmån för Haitis folk. För att gästerna skulle öppna upp plånböckerna lite extra, steg prins Harry upp på scenen och dansade glatt (se filmklipp nedan). Man får anta att den gesten gav effekt.

Under den sista dagen av visiten, besöktes bland annat barnsjukhuset Queen Elizabeth II Hospital i Bridgetown.


RSS 2.0