Brudnäbb avslöjad bland de kungliga gästerna?


Skärmdump: SVTAftonbladet och Expressen avslöjade just gästlistan till kronprinsessans bröllop den 19 juni. Möjligen ger denna antydningar till vem ett av brudnäbbet blir..?
Den prelimenära gästlistan är fylld av prominenta personer. Bland det otaliga antal kungligheter som kommer att närvara återfinns regentparen i Norge, Danmark , Belgien och Jordanien samt Drottningen av Nederländerna och Fursten av Monaco. De flesta europeiska kronprinspar kommer också att finnas på plats, bland dessa är prinsen av Wales och hans Camilla, Hertiginna av Cornwall, några av de mest uppseendeväckande.

Samtliga av Kungens systrar och deras barn är naturligtvis också medbjudna. Värt att notera är att även alla bröderna Magnusons flickvänner kommer dyka upp vid sina respektive under bröllopet.
Bara en av Hagasessornas barnbarn står med på den av tidningarna framställda listan, nämligen prinsessan Margarethas äldsta barnbarn Madeleine von Dincklage, 11.
Tidigare har det sagts att prinsessan Catharina-Amalia av Nederländerna ingår i brudnäbbet och kanske får hon sällskap av prinsessan Margarethas dotterdotter, som för övrigt har kronprinsessan Victoria som gudmor...

Ryskt statsbesök i Norge


Prinsessan Astrid fru Ferner, drottning Sonja, presidenthustrun Svetlana Medvedeva, president Dmitrij Medvedev, kung Harald V, kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon.
På måndagen avlade den ryske presidenten Dmitrij Medvedev ett två dagar långt statsbesök i Norge.
Veckan startade intensivt för den norska kungafamiljen. Redan på måndagsförmiddagen inleddes välkomstceremonin på Slottsplatsen utanför Det kongelige slott i Oslo, där kungen och presidenten på sedvanligt sätt inspekterade norska livgardet.
Lite senare på dagen, klockan 13.00 närmare bestämt, bjöd kungen till lunch på slottet för den ryske presidenten och hans hustru Svetlana. Från kungafamiljen var, förutom Kungen, Drottningen och Kronprinsparet, även kung Haralds näst äldsta syster, 78-åriga prinsessan Astrid fru Ferner närvarande. Prinsessan, som mellan åren 1954-68 fungerade som Norges första dam, är en omtyckt medlem i landets kungahus och bistår ofta sin bror och hans familj vid olika representationsuppdrag.

På måndagseftermiddagen besökte kung Harald och president Medvedev en utställning om sovjetiska krigsfångar i Norge under andra världskriget, allt medan konstintresserade drottning Sonja och Svetlana Medvedeva besökte Vigelandsparken och Nasjonalgalleriet, där de fick en rundvisning.

På kvällen ägde en galamiddag rum på Det kongelige slott. Drottning Sonja bar sitt favoritsmycke, Smaragddiademet, som härstammar från Napoleons tid. Genom kung Oscar I:s hustru drottning Josefina av Leuchtenberg, kom tiaran till Sverige, och via prins Carls dotter Märtha (som gifte sig med Olav V av Norge, far till kung Harald) hamnade smycket i just Norge.

Efter en officiell lunch på Akershus under tisdagen, reste det ryska presidentparet vidare till Danmark.

Prinsessan och Jonas bryter förlovningen


I dag meddelar hovet att prinsessan Madeleine och Jonas Bergström går skilda vägar.
Efter en tid av intensiva rykten och spekulationer från kvälls- och skvallerpressen, är det nu officiellt att prinsessan Madeleine och hennes fästman sedan juni förra året, bryter sin förlovning.
Enligt hovets pressmeddelande har de "kommit fram till att det bästa för dem är att de går vidare på var sitt håll". Paret ber också om att "medierna visar dem respekt och hänsyn inför detta beslut", och att de blir lämnade ifred.

Från och med i dag, lördag, är prinsessan Madeleine i New York, där hon avlägger ett så kallat projektbesök för Childhood foundation. Hon kommer inte hem förrän i maj, då det mediala intresset troligtvis lagt sig något.

Monarkins stöd minskarEnligt en undersökning, gjord av SOM-institutet i Göteborg, minskar stödet för monarkin.
Enligt Svenska Dagbladet har antalet positiva till Sveriges statsskick minskat med 12 procent sedan 2004, till dagens 56.
Den för alla monarkister något nedslående statistiken, tror Göteborgs universitets Lennart Nilsson kan bero på "en paradox mellan upphöjdhet och vanlighet" i dagens svenska kungahus.

En av anledningarna till det låga stödet kan alltså vara den nya kungliga generationens val av respektive.
I ett modernt samhälle kan det tyckas vara naturligt att även kungligheter skall kunna välja vilka människor som helst att leva med, men i en monarki är det långt mer komplicerat än så. I ett statsskick som monarkin, som många gånger grundar sig på just upphöjdhet, kan det vara problematiskt att en så kallad "man av folket" får en upphöjd ställning.

Eftersom vår nuvarande statschef har ärvt sin position, en för honom förutbestämd roll, är det för mig oväsentligt att diskutera honom som ett hot mot demokratin, då han redan från födseln är placerad över detta system (det är i så fall det man kan diskutera). Men när "vanliga" svenskar får möjlighet att genom giftermål uppnå en upphöjd plats på samhällsstegen, förvandlas genast, för att återknyta till citatet ovan, monarkin "till en paradox mellan upphöjdhet och vanlighet".

Därför är det från och med den 19 juni allt viktigare att diskutera om monarkin även fortsättningsvis är rätt statsskick för Sverige.

Margrethes födelsedag firades stortPå fredagen nådde drottning Margrethes 70-årsfirande sitt klimax, vilket inte minst märktes på kvällens slottsmiddag.
Redan på morgonen öpnnades ett fönster på Fredensborgs slott, där en strålande glad drottning Margrethe tillsammans med sin make prins Henrik tittade ut över slottsplatsen. Här hade ett relativt stort antal människor hade församlats för att hylla den älskade drottningen på hennes 70-årsdag.

Församlingen var dock inget emot den som vid lunchtid hade samlats vid Amalienborg för att närvara vid den officiella uppvaktningen. Efter en stund kom, som väntat, hela den danska kungafamiljen ut på balkongen för att vinka och på så sätt tacka alla som slutit upp för att hylla Drottningen. För prins Joachims och prinsessan Maries son prins Henrik, elva månader, var det för övrigt första gången han deltog vid ett officiellt evenemang.

Med hjälp av en så kallad karet, det vill säga en hästdragen vagn, färdades regentparet från Amalienborg till Köpenhamns Rådhus där det klockan 13 skedde en mottagning och lunch för de av drottningen inbjudna gästerna, däribland kungligheter från hela Nordeuropa. Från Sverige kom Kungaparet, Kronprinsessan med Daniel Westling samt prins Carl Philip.
Därefter stod underhållning i Rådhushallen på schemat, vilket med glädje beskådades av kungligheterna. Strax innan klockan 14 visade sig så drottning Margrethe och prins Henrik ännu en gång för allmänheten, denna gång på Rådhusets balkong.

Höjdpunkten denna fredag var otvivelaktligen kvällens middag, som ägde rum på Fredensborg. Förutom Danmark närvarade här kungligheter från Sverige, Norge, Nederländerna och Luxemburg.

Alla kronprinspar som var med vid tillställningen (Frederik och Mary av Danmark, Willem-Alexander och Máxima av Nederländerna, Haakon och Mette-Marit av Norge samt Victoria och Daniel av Sverige) passade på att ta en tur från ena delen av Fredensborgs slott till den andra, där middagen skulle äga rum, naturligtvis till pressens stora förtjusning.

Det blev Prinsgemålen, Henrik som fick inleda med kvällens första tal. Efter att han hälsat alla gäster välkomna, vände han sig till sin hustru med orden "kära Daisy".
Bland annat sade han i sitt tal att "Du har bidragit till ditt eget liv och i hög grad till mitt, Frederiks, Joakims, våra barnbarn och hela vår övriga familjs. Ja, du har bidragit mer än det. Du har för många levt ett liv, som har givit inspiration til kärleksfull omsorg, livsenergi, livsglädje och konstnärlig talang". Prinsen avslutade sitt tal med att "utbringa en skål och ett niofaldigt leve för en kär hustru och mor, en trofast väninna, en duktig konstnär och en högt respekterad drottning".


Även kronprins Frederik höll ett fantastiskt tal till sin mor, där den kanske mest minnesvärda delen lät så här: "Jag vet, att din far - min morfar - skulle ha sagt: jag är stolt över dig min flicka. I kväll står jag här som din äldste son: jag är stolt över dig". Uppenbarligen tyckte även kronprinsessan Mary att detta tal var något utöver det vanliga, för när kronprinsen satt sig till bords, sprang hon fram till honom och gav honom en kyss, vilket möjligen generade Frederiks bordsdam, kronprinsessan Máxima, en aning.

De cirka 250 gästerna bjöds på Foie gras terrin med linser och kronärtskockor, oxfilé med färskpotatis och gröna ärtor, sparris med sauce mousseline, samt till dessert födelsedagstårta.

Gästerna


Kronprinsessan Máxima, kronprins Willem-Alexander, kronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon, kronprinsessan Victoria, Daniel Westling, kronprinsessan Mary och kronprins Frederik.


Vänster bild: Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg, drottning Margrethe och storhertiginnan Maria Teresa av Luxemburg.
Höger bild: Drottning Silvia.


Vänster bild: I rosa klänning grevinnan Gunnila Bernadotte af Wisborg (gift med Carl Johan), kronprinsessan Mary och Daniel Westling.
Höger bild: Prinsessan Marie.

Faksimil: Berlingske tidene & TV2


Det Kongelige Teater i går


Så här såg det ut på torsdagskvällen på Det Kongelige Teater, Köpenhamn, i går...


Jubilaren, drottning Margrethe, med sin make prins Henrik.


Drottningens söner, prins Joachim och kronprins Frederik med sina respektive, prinsessan Marie och kronprinsessan Mary. I den bakre raden syns drottningens kusiner på fädernet greve Christian af Rosenborg med hustru Anne-Dorthe och greve Ingolf af Rosenborg med sin fru Sussie.


Grevinnan Jutta af Rosenborg (maka till greve Axel, som genom sin far greve Flemming är sonson till prins Axel av Danmark och prinsessan Margaretha av Sverige), kronprinsessan Mette-Marit av Norge, halvt skymd Daniel Westling, kronprinsessan Victoria av Sverige, isländska presidentfrun Dorrit Moussaieff samt storhertiginnan Maria Teresa av Luxemburg.

De kungliga anländer till galaföreställningen


Vid sin ankomst till Det Kongelige Teater vimlade det av kungliga gäster. Den mest majestätiska av dem alla var dock, föga överraskande, drottning Margrethe.
I en grön galaklänning som pryddes av ordensband och allsköns smycken, gjorde Margrethe II, likt den drottning hon är, effektfull entré när hon steg ur den bil som hon delade med sin make, prins Henrik.
Innan regentparets ankomst körde en buss fram till den röda mattan, som visade sig innehålla en rad europeiska kungligheter.

Först steg kronprins Frederik, kronprinsessan Mary och Norges kronprinsessa Mette-Marit ut ur fordonet. Mary använde sig av sin ståtliga rubintiara, som tidigare har burits av drottning Ingrid. Kronprinsessan Mette-Marit, som var ensam representant från Norge (då de övriga inte hann hit i tid) bar å sin sida sitt ametist-diadem.

Trion följdes av prins Carl Philip, kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, vilket jag i mitt föregående inlägg har uppmärksammat.
Kungen och Drottningen hann tyvärr inte fram i tid till galaföreställningen, utan kommer i stället, får jag anta, närvara vid fredagens festligheter. Detta kompenserades dock av tre svenska kungligheter på strålande humör, vilket med glädje noterades av närvarande media.

Vidare Margrethes morbror greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg, 93, eller "Onkel Johnnie" som han kallas i den danska kungafamiljen, som kom med sin hustru sedan snart 22 år, grevinnan Gunnila (född Wachtmeister).
Den nyförlovade och gravida prinsessan Nathalie, som kvällen till ära hade lånat sin mors stjärntiara, promenerade den lilla biten från bussen till Det Kongelige Teater i rask takt. Vid sin sida hade hon sin fästman, Alexander Johannsmann, 32.

Snart syntes en rad av Wisborg- och Rosenborg-grevar. Greve Bertil Bernadotte af Wisborg (son till Folke Bernadotte) kom tillsammans med sin hustru grevinnan Jill, som hade en riktigt drottninglik utstyrsel, samt greve Michael Bernadotte, prins Sigvards 65-årige son (kusin till drottning Margrethe). Denne har för övrigt vuxit upp i just Danmark, då hans mor var danska, och kan således språket.

Därefter kom drottning Margrethes kusin, den också han nyblivne 70-åringen greve Ingolf af Rosenborg, som alltid med hustrun grevinnan Sussie vid sin sida. Hon bar den för henne karaktäristiska strålkokoshniken, som är ett arv efter grevens farmor, drottning Alexandrine av Danmark.
De efterföljdes av Ingolfs yngre bror, greve Christian, och hans fru Anne-Dorthe, båda glatt spexande framför kamerorna.

En liten stund innan Drottningens och Prinsgemålens entré, anlände inga mindre än storhertig Henri och storhertiginnan Maria Teresa av Luxemburg. De följdes i sin tur av Finlands presidentpar samt Islands presidenthustru Dorrit Moussaieff. Hennes make, president Olafur Ragnar Grimsson var en väntad gäst, men kunde på grund av dagens händelser i Island, inte komma.


Ur den sista VIP-bussen kom främst jubilarens systrar, drottning Anne-Marie av Grekland och prinsessan Benedikte, med respektive makar (kung Konstantin och prins Richard av Sayn-Wittgenstein-Berleburg). En smärre fadäs höll på att inträffa i samband med att Anne-Marie skulle vinka till den församlade pressen, då hon trasslade in sig i sin medhavda väska. I övrigt gick allt lugnt till denna kväll och inga incidenter inträffade.
Hur som helst, drottning Anne-Marie använde sitt pampiga safirdiadem, medan äldre systern Benedikte bar sitt stråldiadem.

Efter systrarna anlände prins Joachim och prinsessan Marie, prinsessan Alexia av Grekland och Danmark (dotter till drottning Anne-Marie och kung Konstantin) samt prins Gustav av Sayn-Wittgenstein-Berleburg och hans Carina Axelsson.


När sedan drottningen kort därefter klev in på Det Kongelige Teater,  kunde föreställningen börja...


Kronprinsessan Victoria och Daniel i full galaFör första
gången sedan förlovningen närvarar Daniel Westling vid en officiell tilldragelse utanför Sverige.
Det är, som vi alla vet, med anledning av danska drottningens 70-årsfirande som de svenska kungligheterna har rest ner till Danmark för att närvara vid den galaföreställning som tog sin början klockan 20.00 på torsdagskvällen.

Bland de svenska gästerna utmärkte sig särskilt kronprinsessan Victoria och fästmannen Daniel Westling. För den sistnämnde var det premiär att närvara vid en dylik officiell tillställning som inte ägde rum i Sverige, något som till synes gick lysande.
Det blivande kronprinsessparet ankom, strålande glada, tillsammans med en lika leende prins Carl Philip, för kvällen klädd i amiralsuniform. Daniels klädsel var frack.
Kronprinsessan Victoria använde sig av fyrknappsdiademet, som senast sågs i samband med Nobelfestligheterna, då buret av prinsessan Madeleine.

Det är emellertid inte första gången paret kommer tillsammans vid en kunglig fest i Danmark. Redan i maj 2008, det vill säga ett år innan förlovningen, var de med på kronprins Frederiks 40-årskalas, vilket ledde till uppmärksamhet från såväl svenskt som internationellt håll.

Kungligheter begär återbud till kvällens galaföreställningI kväll klockan 20.00 står den omtalade galaföreställningen för drottning Margrethe på Det Kongelige Teater - men på grund av det isländska vulkanutbrottet tvingas flera kungliga gäster begära återbud.
De som i nuläget tvingas ställa in inför kvällens galaföreställning är främst de norska och svenska kungligheterna, som inte hinner fram till Köpenhamn i tid, eftersom inga flyg avgår på grund av det massiva vulkanutbrott som just nu sker på Island. Det skriver danska Billed-Bladet i dag.

Alldeles nyss blev gästlistan till kvällens begivenhet offentlig. Bland de totalt 1200 gästerna är följande kungligheter inbjudna:

Danmark:
Prins Henrik
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary
Prins Joachim och Prinsessan Marie
Prinsessan Benedikte och prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg
Prins Gustav zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg och Carina Axelsson
Prinsessan Nathalie zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg och Alexander Johannsmann
Kung Konstantin och drottning Anne-Marie
Prinsessan Alexia

Greve Christian af Rosenborg och grevinnan Anne Dorte
Greve Ingolf af Rosenborg och grevinnan Sussie
Charlotte af Rosenborg och Torben Gyldenfeldt Wulff
Feodora af Rosenborg och Morten Rønnow
Grevinnan Dorrit af Rosenborg och Bent Marquard Lund
Greve Axel af Rosenborg och grevinnan Jutta
Josephine af Rosenborg och Thomas Christopher Schmidt
Camilla af Rosenborg och Mikael Rosanes
Greve Carl Johan af Rosenborg

Sverige
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia
Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling
Prins Carl Philip

Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg och grevinnan Gunnila Bernadotte af Wisborg
Greve Michael Bernadotte af Wisborg
Greve Bertil Bernadotte af Wisborg och grevinnan Jill Bernadotte af Wisborg

Norge
Kronprinsessan Mette-Marit

Schaumburg-Lippe
Prins Christian och prinsessan Lena
Prinsessan Eleonore-Christine

Prins Philippe av Belgien fyller 50


Med anledning av 50-årsdagen har ett mynt med prins Philippes porträtt utfärdats.
I dag, torsdag, fyller Belgiens tronföljare prins Philippe av Brabant 50 år.
Prinsen, som är äldste son till det dåvarande belgiska prinsparet av Liège, Albert och Paola (född prinsessan Ruffo di Calabria), föddes den 15 april 1960. Han utmålades tidigt som potentiell framtida kung av Belgien, då det dåvarande kungaparet Baudouin och Fabiola inte hade några barn. Relationen mellan prins Philippe och hans morbror kungen var så stark att många var helt säkra på att det var just Philippe som skulle ta över tronen efter Baudouin, och inte fadern Albert, vilket trots allt skedde 1993, då kungen hastigt gick bort efter tilltagande hjärtbesvär.

Prins Philippe åtnjöt i sin ungdom inte någon nämnvärd popularitet, i stället sågs han som en stel och konservativ person med det militära som enda intresse. Röster höjdes till och med för att hans yngre syster, prinsessan Astrid (född 1962) skulle träda in som tronföljare.

Det som räddade upp situationen var den belgiska adelsflickan Mathilde d'Udekem d'Acoz (född 1973), som i december 1999 gifte sig med den 39-årige prinsen. Hennes något mer sofistikerade uppenbarelse gjorde stor succé, och i dag ses faktiskt kronprinsen med betydligt blidare ögon av det belgiska folket.

Prins Philippe och hans Mathilde har hur som helst fyra barn; prinsessan Elisabeth, 8, prins Gabriel, 6, prins Emmanuel, 4, och prinsessan Eléonore, i morgon två år.

Den 50-årige prinsen firar födelsedagen privat.

Prinsen med sin fru, prinsessan Mathilde.


Om prinsessan Madeleines bröllop


I går meddelades det att prinsessan Madeleine inte kommer gifta sig med Jonas Bergström under 2010.
Beskedet, som egentligen inte var särskilt chockartat, har minst sagt lett till stora rubriker och mer eller mindre läsvärda insinuationer.
Det som jag slås av, och som tydligen även Roger Lundgren har gjort, är att det är drottning Silvia som har fått gå ut med meddelandet om att bröllopet inte blir av i år.

Lundgren talar i sin artikel om "hovets stora öppenhet" och att "i de övriga europeiska kungahusen [...] hade det varit otänkbart att en nyhet av denna dignitet framförts av landets drottning". Vilket inte är så mycket att orda om.
Dock tycker jag att hovet, trots sakens privata karaktär, om möjligt skulle gått ut med beskedet än tidigare, just för att undvika den massiva ryktesspridning som nu pågår.

Men visst kan man dra en parallell med drottningens uttalande i måndags och det hon sade för en tid sedan om "ett förnyat hov", med ökad öppenhet gentemot pressen som följd.

Glad 70-årsmiddag för drottning Margrethe


Skärmdump: TV2På tisdagskvällen hölls en galamiddag på Christianborgs slott, med anledning av drottning Margrethes 70-årsdag den 16 april.
Hela det officiella Danmark var på plats för att fira den älskade drottningen av Danmark.
- Det är en stor glädje att tillsammans med Prinsgemålen kunna bjuda er välkomna till denna afton, sade en strålande drottning Margrethe i sitt välkomsttal, som tog plats i Riddarsalen på Christianborgs slott. Talet avslutades med förhoppningen om "att alla skall få en trevlig fest".


Det är ingen överdrift att påstå att förväntningarna infriades. Tack vare till synes fantastisk mat (vars sammansättning prins Henrik för övrigt stod för); hummergelé med skaldjur och stenbitsrom som följdes av helstekt kalvfilé, glaserade svampar, morotsröra med timjan, potatiskaka samt till dessert Gateau Succes med Cognac-marinerade plommon, och lättsam underhållning, blev tillställningen starkt präglad av glada skratt och muntra miner. Särskilt märkbart var det när ståuppkomikern och trollkonstnären Rune Klan framträdde - han fick till och med drottningen att signera en påläggsskinka, vilket hon gjorde med glädje.

Den danska kungafamiljen var nästintill fulltalig vid kvällens födelsedagsmiddag. Förutom det danska regentparet närvarade även kronprins Frederik och kronprinsessan Mary, prins Joachim med hustru prinsessan Marie, samt drottningens syster prinsessan Benedikte med make prins Richard av Sayn-Wittgenstein-Berleburg.
Herrarna var klädda i frack, medan damerna bar aftonklänning och, i de kungligas fall, tiaror.

Majoriteten av de cirka 350 gästerna var dock inte kungligheter, utan representanter från dansk regering, regioner, departement, politik och rättsväsen.


Från och med torsdag kommer kungliga släktingar från andra länder sluta upp vi det kungliga firandet. Från Sverige närvarar kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip.

Okonventionellt prinsbröllop i Österrike


Prince Johannes zu Schwarzenberg & Diana Orgovanyi Hanstein
Strax innan påsk ägde bröllopet mellan den tysk-tjeckiske prinsen Johannes av Schwarzenberg och hans fästmö Diana Orgovanyi-Hanstein rum.
Lördagen den 20 mars stod det ståtliga bröllopet i Neuberg-katedralen, Neuberg an der Mürz, som är beläget i östra Österrike. Brudgummen, prins Johannes av Schwarzenberg, 42, var klädd i mörk kostym med rosa slips, medan bruden, konstnären Diana Orgovanyi-Hanstein, 39, bar en röd klänning som förde tankarna till förra seklets början.

Prins Johannes, eller "Aki" som han kallas, är äldste son till huset Schwarzenbergs överhuvud prins Karl (i Tjeckien kallad Karel) och dennes hustru grevinnan Therese von Hardegg. Prins Karl är ett känt ansikte för många politiskt intresserade, då han var Tjeckiens utrikesminister 2007-2009.

Huset Schwarzenberg är en mycket gammal europeisk adelssläkt, med en över tusen år gammal historia. Ätten har haft sitt säte i såväl Bayern som i Böhmen (dagens Tjeckien), men i dag har överhuvudet både tjeckiskt och schweiziskt medborgarskap.

Det är intressantast att läsa om


Jag kom på att jag har haft en och samma omröstning ute på bloggen sedan i november...
Så här blev resultatet, som för övrigt är ganska representativt för vad jag väljer att lägga tonvikten på i den här bloggen.
Tack ni som har röstat!


Några åsikter om vad som är intressantast att läsa om:

Anonym användare kommentarar...   139 dagar sedan, 18 nov 2009
Aktuellt i kungahusen och kungliga porträtt är lika intressanta att läsa. Fortsätt med dem.


Anonym användare kommentarar...   82 dagar sedan, 13 jan
Historiska händelser är intressantast tycker jag. Det andra om dagens kungligheter får man så mkt av ändå. Grattis förresten till en fantastiskt blogg
Neta

Anonym användare kommentarar...  16 dagar sedan
Aktuellt i kungahusen är intressant då man får veta vad som händer idag och får lätt inblick i kungahistorien för den som är måttligt intresserad. Jättebra blogg förresten!

Släktingarna uttalar sig om Victoria och Daniel


När jag ändå talar om prinsessan Birgittas ringväxling för femtio år sedan, är det kanske en bra idé att dra några ytterligare paralleller till det kungliga förlovningsparet av i dag.
Hur ser egentligen Victorias tyska släktingar på det blivande kronprinsessparet?
Svaret får vi i den tyska dokumentären "Die Königskinder", som sändes i höstas på ZDF. Här berättar bland andra prinsessan Birgitta om sommarens stora svenska begivenhet - som hon naturligtvis kommer bevista.
- Det är en stor kyrka, och allt blir stort och praktfullt. Men förutom det lever de [kronprinsessan och Daniel] ett vanligt liv - när de har tid alltså!
Prinsessan tillägger att de är "som Du och jag och alla människor egentligen".

Prinsessan Birgittas dotter, Désirée von Bohlen und Halbach, 46, ser liksom sin mor fram emot kusinen kronprinsessan Victorias bröllop.
- Jag gläder mig för henne. Det har varit en lång kamp. Jag beundrar henne för att hon har stått ut.

Désirée själv gifte sig 1990 med greve Heinrich av Ortenburg och fick tre barn: Carl Theodor (född 1992), Frederik (född 1995) och Carolina (född 1997). 2002 skilde sig paret och Désirée gifte två år senare om sig med Eckbert von Bohlen und Halbach, 53.

Faksimil: ZDFRSS 2.0