Sverige har fått en ny designprins!
Prins Carl Philip, 29, började visserligen redan 2003 med att studera grafisk design. Fyra år senare gick han på Rhode Island School of Design, där han nyligen fick ett pris för sin egentillverkade logotyp till ett museum.
- Jag känner ytterligare inspiration att fortsätta arbeta inom det kreativa området, sa prinsen kort efter detta.
Nu studerar han på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne, men har ändå hunnit designa bestick till Svenskt Tenn.
- Jag kan väl säga att det som har varit svårast är gaffeln. Det är den som är mest annorlunda, berättade prins Carl Philip på fredagen när han lanserade kollektionen.
Det är svårt att svara på vad prinsen kommer sysselsätta sig med efter han läst klart på Lantbruksuniversitetet. Att hans representationsuppdrag kommer minska är mer eller mindre helt säkert, men fler frågetecken finns det i det framtida yrkesvalet. Ska han bli lantbrukare, eller ska han fortsätta med sin design, som av allt döma verkar vara framgångsrikt?
Båda dessa alternativ är godkända "kungliga" yrken. Vi har prinsens syssling, prins Joachim av Danmark, som bedriver lantbruk vid Shackenborgs slott och Carl Philips fars farbror, greve Sigvard Bernadotte, som var en internationellt erkänd designer. Han formgav bland annat Margretheskålen, mönstret Virrvarr (som kan hittas på bordsytor, anteckningsblock och bilpaneler) och loggan till chokladmärket Marabou. Serviser var också grevens melodi, så steget mellan honom och prins Carl Philip verkar inte så långt. Kanske håller han också på att bli den nya designprinsen?
Läs mer här!
Silvia levde La Dolce Vita med Anita Ekberg
Den svenska svarsmiddagen i Italien kom att bli historisk - en av gästerna var nämligen den legedariska skådespelerskan Anita Ekberg!
På onsdagskvällen ägde den svenska svarsmiddagen på det italienska statsbesöket rum på St Regis Hotel i Rom. Middagen fick minst sagt en svensk touch, förutom det italienska presidentparet och representanter för landets näringsliv, bjöds svenskar bosatta i Italien in till middagen. En av dessa var skådespelerskan Anita Ekberg, 77, mest känd för sin roll som Sylvia i "La Dolce Vita".
Anita är ett stort fan av kungaparet och förra gången de avlade statsbesök i Italien hade hon med sig otaliga kungliga skrifter, som kung Carl Gustaf och drottning Silvia fick äran att signera.
Silvia ställde glatt upp på bild med "Sylvia", ett namn som Anita Ekberg ofta förknippas med sedan sin genombrottsroll. Skådespelerskan har på senare tid blivit allt svagare, men stöttades av drottningen. Anita log i kapp med drottning Silvia och över huvud taget blev svarsmiddagen allt annat än stel och tråkig.
Faksimil: SVD
Visst blev det tiara för Silvia!
"På kvällen gav kungaparet sin svarsmiddag och vanligen är detta något mindre högtidligt än statsbanketten dagen innan. Men klädkoden är i detta fall samma - smoking för herrar. Någon tiara för drottningen blir det alltså knappast. Den som lever får se..."
Detta skrev jag i föregående inlägg och så klart hade jag fel, så fel. En enklare klänning fick markera att svarsmiddagen inte är lika "fin" som själva statsbanketten, men tiara bar drottningen!
Men samma tiara som gårdagens middag var det emellertid inte. Då bar hon Drottning Sofias Briljantdiadem, medan hon ikväll hade en tiara som kom till Sverige via Gustaf VI Adolfs första hustru, prinsessan Margaret av Connaught. Vid hennes död ärvde näst äldste sonen Sigvard Bernadotte diademet och på grund av vissa tillfälligheter hamnade den åter i händerna på kungafamiljen.
Om man klickar här, kan man se en bild på drottningen från denna kväll, tillsammans med i Italien bosatta Anita Ekberg, 77. Drottningen ler på bilden större än någonsin och undra på det, hon står ju bredvid en legendar - som dessutom är en hängiven monarkist!
Kungen imponerad av Italien
Igår ägde det italienska presidentparets statsbankett för vårt svenska kungapar rum och i sitt tal uttryckte kungen beundran för landet.
Den andra dagen på Sveriges statsbesök i Italien har förflutit och välkomstmiddagen ägde rum på tisdagskvällen. Närvarande vid middagen var från Sverige Kungaparet, Utrikesminister Carl Bildt med hustru Maria Corazza samt Högskoleminister Lars Leijonborg.
Kungen höll ett tal vid banketten, där han bland annat lät president Giorgio Napolitano förstå att Italien verkar som förebild inom många områden.
- Vi är imponerade av det italienska samhällets sociala kultur som visar barnen ett sådant starkt och naturligt intresse. Barnen är inte föremål för vår vård och omsorg utan också egna individer som måste få utvecklas för att bidra till en bättre värld för vår gemensamma framtid, sa han.
I sitt tal betonade kungen också att Italien sedan 600 år tillbaka har varit ett populärt resmål för svenskar. Han berättade att heliga Birgitta, Gustav III, Drottning Victoria och Gustaf VI Adolf gärna besökte Italien och att den Bernadotteska släkten faktiskt är av en italiensk fursteätt. Stamfadern, Jean Baptiste Bernadotte (sedermera Karl XIV Johan) utnämndes nämligen av Napoleon till furste av ministaten Ponte Corvo 1807. Tre år senare, när han blev kronprins av Sverige avsade han sig alla rättigheter från det italienska furstendömet - men glömde det aldrig.
Hur som helst, statsbesökets andra dag började med att kungaparet lade en krans på den okände soldatens grav, det vill säga Viktor Emanuel-monumentet. Man besökte sedan huvudstadens borgmästare, avlade visit på konstmuseet Galleria Borghese samt åt lunch med den omtalade premiärministern Silvio Berlusconi i Villa Madama.
Därefter var det dags för Kungen och Drottningen att åter splittras. Kung Carl Gustaf närvarade på en forskningskonferens, där han även höll ett tal, medan drottning Silvia invigde en barnfestival.
På kvällen gav kungaparet sin svarsmiddag och vanligen är detta något mindre högtidligt än statsbanketten dagen innan. Men klädkoden är i detta fall samma - smoking för herrar. Någon tiara för drottningen blir det alltså knappast. Den som lever får se...
Kungaparet laddar för galamiddag i Italien
Ett fullspäckat statsbesök i Italien har tagit sin början för Kungen och Drottningen. Efter dagens aktiviteter laddar de för en galamiddag...
I dag klockan 10 inleddes kung Carl Gustafs och drottning Silvias statsbesök i Italien, det första svenska på 18 år.
Det kungliga paret var naturligtvis tvungna att bege sig till de typiska italienska sevärdheterna framför alla, däribland Colosseum, innan det var dags att göra entré i presidentpalatset, det pampiga Palazzo del Quirinale. Här togs kungaparet emot av president Giorgio Napolitano, 83, och hans hustru Clio, 73.
Efter detta splittrades kungen och drottningen. Tillsammans med utrikesminister Carl Bildt (M) och högskoleminister Lars Leijonborg (Fp), som också var med på resan, besökte kung Carl Gustaf den italienske talmannen Gianfranco Fini, 57. Drottningen å sin sida invigde en konferens om hörselskadade barn för att sedan besöka ett center för utsatta kvinnor, något hon är mycket engagerad i.
Kungaparet kunde snart träffas igen, men något utbyte av deras upplevelser blev det knappast, eftersom ett besök på svenska Rominstitutet var nödvändigt. Men trots det späckade schemat var leendena ständigt där och kommer säkert bestå ända till på torsdag, då det är dags för hemfärd.
Men det officiella programmet för dagen är inte helt slutfört ännu. Just nu håller troligen kung Carl Gustaf drottning Silvia på att göra sig i ordning för kvällens statsbankett - och visst blir det väl lite spännande att se vilken aftontoilette som majestätet har packat med sig?
Bröllopsdatumet klart för Victoria och Daniel
Idag avslöjade hovet vilken dag som kronprinsessan Victoria gifter sig med Daniel Westling. Det blir föga förvånande på ett klassiskt kungligt bröllopsdatum!
- Bröllopet blir på försommaren, som så brukligt är. Det blir vackert förhoppningsvis, sa kungen på förlovningsdagen för ett par veckor sedan. Och visst har lördagen den 19 juni 2010 alla förutsättningar att bli ett strålande bröllop mellan kronprinsessan och Daniel Westling!
Klingar förlovningsdatumet bekant? Det stämmer, för det var ju den 19 juni 1976 som kung Carl Gustaf gifte sig med Silvia Sommerlath, som bekant är Sveriges drottning.
Men bland Bernadotterna är det inte endast kungen som har valt detta datum att gifta sig på. Som hovet redan har gjort oss uppmärksamma på, gifte sig kronprins Oskar (I) med prinsessan Josefina av Leuchtenberg den 19 juni 1823, sonen kronprins Karl (XV) gifte sig på samma datum 1850 och när stod dennes yngre broder, prins Oscars (II) bröllop, om inte just den 19 juni 1857.
Att kronprinsessan och hennes fästman just väljer detta datum att gifta sig på är alltså ingen slump. Att den 19 juni 2010 infaller på en lördag är också ett plus i kanten, eftersom denna veckodag ses som den kungliga bröllopsdagen framför alla. Då har också flest människor tid att följa den stora begivenheten!
Det senaste om Hagasessorna
Den yngsta av Hagasessorna, prinsessan Christina utför, trots att hon fyllt 65, fortfarande kungliga uppdrag.
- Jag fortsätter att göra samma saker som jag alltid har gjort, bara i lite mindre omfattning, berättade hon för Svensk Damtidning i samband med sin födelsedag förra sommaren.
De senaste veckorna har varit intensiva för prinsessan. Den 8 mars, på Internationella kvinnodagen, invigde hon Go Red 2009, där även ordföranden i 1,6 miljonersklubben Alexandra Charles och sångerskan Lill Lindfors deltog. Bland andra naturligtvis.
Ett par dagar senare var det åter dags för en viktig närvaro. Denna gång på Kungliga Musikaliska Akademien, där Anders Walls stipendium för naturvetenskaplig forskning skulle delas ut.
Den 12 mars medverkade hon, enligt hovet, vid en utdelning för geriatrisk forskning (det vill säga forskning om åldrandets sjukdomar), från Kung Gustaf V :s och drottning Victorias frimurarstiftelse.
För de äldre Hagasessorna har det emellertid varit något lugnare på sistone. Den näst äldsta av systrarna, prinsessan Birgitta, 72, lever ett mycket aktivt liv på Mallorca - varje dag spelar hon golf! Dock besökte hon i höstas utställningen "Swedish Style - exploring a new identity". Detta var ett av hennes sällsynta officiella uppdrag.
Den näst yngsta i kvartetten, prinsessan Désirée friherrinnan Silfverschiöld, 70, utför heller inte många kungliga uppdrag numera. Men ibland syns hon ändå i medierna, som när kronprinsessan Victoria ställde till med förlovningsmiddag med familjen här om veckan. Då slöt hon upp bland övriga släktingar och hade av allt att döma mycket roligt.
Vid denna tillställning var varken Margaretha eller Birgitta närvarande. Men då skall man ha i åtanke att dessa bor i England respektive Spanien, så nära har de inte direkt till den kungliga huvudstaden i norr.
Den anonymaste av systrarna, prinsessan Margaretha fru Ambler, 74, syns över huvud taget mycket sällan i officiella sammanhang. Men det betyder inte att hon aldrig besöker Sverige - tvärtom. I slutet av förra året träffade hon sin bror kungen och hans familj, för att sedan ta flyget till London. Valet av flyg var tydligen anmärkningsvärt. Hon reste med Ryanair vilket pressen naturligtvis uppmärksammade. Att välja lågprisflyg i dessa tider skall hon väl ändå ha en eloge för, det är inte alla kungligheter som skulle ha gjort det!
- Hon var mycket nöjd, påstår flygbolaget glatt och hoppas på mer gratisreklam.
Faksimil: Svensk Damtidning
Kronprinsparets plan bombhotat
Den 22-27 mars stod ett officiellt besök till USA på schemat för kronprins Frederik och kronprinsessan Mary av Danmark. Resan till första stoppet, Chicago, skulle ta sin början idag. Men dessa planer grumlades i går eftermiddag. Ett bomblarm utlöstes efter att man noterat en man som påstod att han hade en bomb i väskan. Planet evakuerades omgående och inte förrän efteråt kunde det konstateras att bomben i fråga inte existerade och att mannen "bara skämtade".
Ett skämt som för resenärerna betydde inställd resa och, antar jag, inte minst orsakat en mycket stor oro.
Likt tistlar på vårkanten poppar dessa sabotörer ständigt upp och kungligheter är dessvärre inte förskonade från dem. Minns till exempel den så kallade "Ninjamannen" som strök omkring i området runt Solliden vid kronprinsessans födelsedag och uttalade sig hotfullt om Victoria.
Varför gör man sådant här? är en fråga som i sammanhanget är högst befogad.
Danska kungafamiljen i full gala
I tisdags stod danska kungafamiljen värd för landets kulturelit, när de bjöd till middag på Christianborgs slott.
Nära 400 danska kulturpersonligheter var bjudna till tisdagens "Kunstnerbal" på Christianborgs slott. Kungafamiljen, med drottning Margrethe som värd, var förutom henne representerade av Prins Henrik, Kronprins Frederik, Kronprinsessan Mary, Prins Joachim, Prinsessan Marie samt drottningens yngre syster Prinsessan Benedikte.
Kronprins Frederik stack ut med sina blå kryckor, han skadade sig nämligen under en skidtur med familjen och kommer inte bli återställd förrän om sådär en månad. Humöret var det trots allt inget fel på, varken hos kronprinsen eller någon annan. Undra på det, snart utökas som bekant den danska kungafamiljen, vilket syntes mycket väl på den blivande mamman, prinsessan Marie, 33.
Representationsmiddag med klädkod: smoking för herrar och aftonklänning för damer är inte lika vanligt i Danmark som i Sverige. Senaste gången man kunde se den danska kungafamiljen i full gala var på den traditionella nyårsmiddagen, så det var hög tid nu!
Menyn var liksom alltid mycket frestande. Till förrätt bjöds det lax och hummer med saffransås, till varmrätt oxfilé med svampterrin samt kammarskinka från Thy, stekt potatis och Madeirasås.
Till dessert serverades Regentkaka och för Munskänkar och övriga älskare av ädla drycker kan det avslöjas att man drack vin från prins Henriks vinslott (Chateau du Cayx 1999).
Detta enligt det danska hovet.
Victorias bröllop blir lyckat
Håkan, som sedan 2007 är chef för kungens militära stab och innehar titeln Generalmajor, kommer vara bröllopssamordnare nästa sommar, när kronrinsessan Victoria gifter sig med Daniel Westling. Det meddelar Expressen idag. Detta jobb innebär att han blir chef för bröllopsförberedelserna och har som uppgift att tillgodose parets önskningar.
Tidigare har Håkan Petterson varit kungens adjutant, så man kan med all säkerhet säga att det hela kommer bli ett välorganiserat och mycket fint sommarbröllop - generalmajoren är omtalad för sin noggrannhet.
Nyfödde prinsen - släkt med kungliga Europa
Prins Aimone, 41 och prinsessan Olga, 37, fick den 7 mars sitt allra första barn; sonen prins Umberto av Savoyen. Han tillhör alltså det italienska kungahuset, men är inte på särskilt nära håll besläktad med den person som skulle vara regent idag. Hans farfarsfarfars fars brorsonsonson är prins Victor Emanuel av Savojen, prins av Neapel, det vill säga den sista kronprinsen i Italien. Dennes far; Viktor Emanuel III, var den absolut siste kungen i landet.
Dock kan tronen ligga närmare den nyfödde prins Umberto än vad som synes, då hans farfar; hertig Amadeo, 65, påstår att det är han som har den lagliga rätten till (den icke existerande) tronen. Han hävdar att Prinsen av Neapel förlorade rätten till kronan när han gifte sig Marina Ricolfi-Doria 1971, utan kungligt tillstånd. Skulle det vara så, innebär det (om nu Italien var en monarki) att landets kronprins är den nyföddes far prins Aimone.
I vilket fall som helst, säkert är det i alla fall att prins Umberto en dag kommer bli den sjunde hertigen av Aosta. Till dess innehar han, liksom sin far, titeln Hertig av Apulia.
Men de kungliga släktskapen tar inte slut där. Prins Umbertos farmor är från början prinsessa av den franska kungliga släkten Orléans, vilket även lillprinsens farfarsfarmor är.
Familjebanden på moderns sida är om möjligt ännu mer intressanta. Stamfadern är "Europas svärfar", kung Cristian IX av Danmark. Denne fick sex barn som sedermera blev Frederik VIII av Danmark, Drottning Alexandra av Storbrittanien, Kung George I av Grekland, Kejsarinnan Maria av Ryssland, Prinsessan Thyra av Hannover och Prins Valdemar av Danmark.
Christians näst äldste son hette från början Vilhelm, men när han uppsteg på Greklands tron fick han konunganamnet George. Han gifte sig med prinsessan Olga Constantinovna av Ryssland och fick med henne åtta barn, däribland Constantin I av Grekland (farfar till nuvarande exilkungen), hertiginnan Alexandra av Ryssland, prins Nicholas (far till Marina, hertiginna av Kent), hertiginnan Marie av Ryssland, prins Andrew (far till prins Philip, hertigen av Edinburgh) och prins Christoffer.
Sistnämnde gifte sig med prinsessan Francoise av Orléans och fick en son - prins Michael. Han gifte sig i sin tur med konstnären Marina Karella och fict två barn; Alexandra och Olga. Prinsessan Olga stod i höstas brud. Den lycklige maken var prins Aimone av Savoyen och den 7 mars fick de sonen Umberto. Cirkeln är sluten.
Daniel på första slottsmiddagen
På torsdagskvällen ägde årets andra representationsmiddag på Kungliga slottet rum och den kom att bli unik - Daniel Westling närvarade nämligen.
Den officiella tillställningen på Stockholms slott såg ut att bli som alla andra representationsmiddagar. 160 gäster var inbjudna, de hälsades välkomna i Vita Havet av Kungaparet, Kronprinsessan och, här kommer den stora förändringen, Daniel Westling.
Han var naturligtvis också han klädd i frack, dock utan ordnar och Serafimerordens band, något det definitivt kommer bli ändring på efter bröllopet nästa sommar. Drottning Silvia återanvände den guldfärgade klänning hon bar vid statsbesöket i Österrike 2007, medan kronprinsessan hade på sig den galastass hon använde på brasilianska statsbesöket i Sverige hösten 2007.
Bland gästerna märktes prominenta personer från bland annat riksdag och regering. Naturligtvis närvarade statsminister Fredrik Reinfeldt och han hade Drottningen till bordet. Kungen hade utrikesministerns hustru Maria Corazza Bildt och kronprinsessan fördes till bordet av sin fästman; Daniel Westling.
Det talades mycket innan själva middagen om den framtida prinsens nervositet, något som inte var särskilt märkbart framför kamerorna. Kanske är det en stor överdrift att påtala Daniels ovana i de fina salongerna, han verkar tvärtom höra hemma här!
Så menyn till denna speciella kväll. I tur och ordning serverades det terrin på gåslever, sjötunga och stekt Bresseduvbröst med tillbehör. Till efterrätt bjöds det på chockladcheesecake med aprikos på matsmulor. Det lät sig smakas!
Av någon anledning kommer årets andra representationsmiddag bli den mest uppmärksammade på många år, vänta bara till fredagen tar sin början...
Daniel vinkade kungligt på Victorias namnsdag
När kronprinsessan idag mötte den samlade folkmassan på inre borggården i samband med sin namnsdag, följde fästmannen Daniel med - och bjöd på kungliga vinkar!
Klockan 12 idag steg kronprinsessan Victoria ut på inre borggården för att motta hyllningarna på sin namnsdag. Många trogna rojalister närvarade, möjligen inte bara för att se namnsdagsbarnet, utan också för att få en glimt av hennes blivande make Daniel Westling, 35. Och visst anlände han också, tillsammans med framtida svärmodern, drottning Silvia, 65.
Glatt lyssnade trion på den musik Arméns trumkår hade att bjuda på, till exempel "Med en enkel tulipan", som vid detta tillfälle alltid spelas - och även ABBAs "Dancing Queen" . Drottningen klappade glatt i händerna och sågs då och då tala med Daniel och stämningen var av allt att döma mycket uppsluppen.
Dessvärre var detta absolut sista året som Arméns trumkår firade kronprinsessan, då de, enligt hovet, håller på att organisera om sin organisation.
Att drottning Silvia och kronprinsessan Victoria vinkade till folkmassan är ju inget konstigt, men att även Daniel Westling gjorde detta är ju både anmärkningsvärt och väldigt roligt. Som pricken över i:et såg vinkningen faktiskt riktigt kunglig ut!
Närvarande pesoner bedyrar, trots att det var Daniels första officiella framträdande sedan förlovningen, att han inte såg särskilt nervös ut. Det kanske till och med är så att han har vant sig vid uppmärksamheten?
Kungen då? Han närvarade på internationella Handelskammarnas möte på Grand Hotel och hade inga möjligheter att uppleva dagens firande. Dock kommer han, liksom Drottningen, Kronprinsessan och Daniel Westling (!), delta vid kvällens representationsmiddag på Slottet.
Marianne Bernadotte om kungliga förlovningen
À propos mitt tidigare inlägg om Sigvard Bernadotte, nyligen kunde man se hans änka Marianne i TV4, där hon berättade om makens yrkesliv - och passade på att uttala sig om kronprinsessans förlovning.
Grevinnan Marianne Bernadotte, 84, berättade förra veckan i TV4 om sin make, numera framlidne "designprinsen" Sigvard, som för övrigt var kungens farbror.
Naturligtvis kunde inte Malou von Sivers, som höll i intervjun, låta bli att fråga om kronprinsessan Victorias förlovning.
- Det är helt underbart! Jag tycker verkligen de förtjänar varann! utbrast Marianne entusiastisk. Hon hyste inget som helst tvivel om att Daniel kommer att passa som framtida prinsgemål.
- Jag tror att det kommer gå väldigt bra. Mycket naturligt. De har ju stöd i varandra!
Likheter mellan Sigvard Bernadotte och kronprinsessan Victoria kan på ett sätt märkas. Båda valde en kvinna eller man av folket (läs föregående inlägg). Skillnaden är dock att Sigvard blev fråntagen sin kungliga höghet, inklusive alla titlar. Kvar blev bara epitetet "Designprins", medan Kronprinsessans ställning även efter sitt bröllop kommer förbli oförändrad.
Men Marianne tror inte, trots att Sigvard i många år kämpade för att få tillbaka prinstiteln, att han idag skulle vara bitter.
- Han skulle varit lika glad för att Victoria och Daniel fick varann.
Se TV-intervjun här.
Daniel med vid kronprinsessans namnsdag
35-årige Daniel Westling, sedan två veckor förlovad med kronprinsessan Victoria, har länge gömts undan från kungliga officiella sammanhang, vilket ju är helt i sin ordning. Många trodde att det skulle fortgå på detta sätt fram till bröllopet nästa år, men icke...
Allt mer tyder nämligen på att paret väljer att gå i prins Joachims och flickvännen; dåvarande Marie Cavaillers spår. Hon överraskade nämligen i april förra året, det vill säga en månad innan själva bröllopet, med att dyka upp på sin svärmors 68-årsdag. Något liknande håller nu på att hända i Sverige, då det har avslöjats att Daniel Westling skall närvara vid kronprinsessans namnsdagsfirande. Han kommer alltså stå vid sin flickväns sida när hon möter den samlade folkmassan på borggården utanför Kungliga Slottet.
Enligt Expressen har hovets informationschef Nina Eldh bekräftat att Daniel även kommer vara med under den officiella middagen på torsdagskvällen.
75 år sedan prinsen blev utstraffad
Historien börjar vid andra hälften av år 1933. Kronprinsens näst äldste son, Sigvard, arbetar som regiassistent i Berlin. Han börjar umgås allt mer med den fyra år yngre tyskan Erika, favoritdotter till den tyske köpmannen Anton Patzek. Tycke uppstår och, som Sigvard säger själv: "Så småningom tyckte vi - eller var det hon? - att vi skulle gifta oss".
Julen samma år tar Sigvard upp saken med sin far, kronprins Gustaf Adolf. Han ställer sig oerhört negativ, skulle ett giftermål äga rum kommer sonen naturligtvis förlora alla sina kungliga privilegier!
Den 27-årige prinsen är dock envis och bröllopet står på vårvintern 1934 i London. Ingen av de kungliga släktingarna närvarar. De hör inte av sig överhuvudtaget.
Kort därefter meddelas det att Hans Kungliga Höghet Prins Sigvard, Hertig av Uppland degraderats så till vida att han blir Herr Sigvard Bernadotte. Släkten har han inte kontakt med på många år, så han får klara sig helt själv. Det slutar med att han blir en av Sveriges främste designer.
Men till frågan. När Sigvards farfars bror, Prins Oscar, gifte sig borgerligt 1888 med Ebba Munck av Fulkila, blev han visserligen berövad sin kungliga höghet, men fick behålla titeln prins och blev också Greve af Wisborg (titeln tilldelades av storhertig Adolf av Luxemburg), en titel som hans ättlingar än idag erhåller.
Anledningen till att inte Sigvard (samt kusinen Lennart, brodern Carl Johan och faderns kusin Carl) fick gå samma väg som sin äldre släkting kan nog skyllas på den dåvarande kronprinsen, serdermera kung Gustaf VI Adolf. Han ville troligen avskräcka kommande släktingar att gå i detta fotspår, för det var ju vid denna tid otroligt viktigt att bevara kungahuset kungligt.
1951 tilldelades Sigvard, tillsammans med de övriga utstraffade prinsarna, titeln Greve af Wisborg av Storhertiginnan Charlotte av Luxemburg.
Men prins blev han aldrig, trots att han ingenting annat önskade.
Drottning Silvia bryter tystnaden om förlovningen
Kungaparet har med undantag av förra veckans tillkännagivande varit väldigt tysta vad det gäller kronprinsessans förlovning. Men igår tog drottningen bladet från munnen och berättade vad hon egentligen tycker om Daniel...
På torsdagen närvarade drottningen vid Silviahemmets inspirationsdag som ägde rum i Folkets Hus, Stockholm. Här delades organisationens Forsknings- och Utbildningsstipendium ut av drottning Silvia personligen. Årets stipendiat var professor Per-Olof Sandman för hans insats inom bland annat dementforskningen, vilket drottningen som bekant är mycket engagerad i.
På väg in till Folkets Hus mötte drottning Silvia Expressens reporter Johan T. Lindwall. Han fick en liten intervju med kungligheten, där hon bland annat avslöjade vad hon tyckte om sin blivande svärson; Daniel Westling.
- Han är en människa med mycket värme. Stor sympati för andra.
Vidare berättade drottningen hur det stod till så här en vecka efter dotterns förlovning.
- Det känns underbart!
Detta är första gången sedan förlovningen proklamerades som någon av kungaparet uttalar sig om förra veckans stora händelse. Kungen hade möjligheten att göra det förra veckan, då han och prins Carl Philip närvarade på Jordbruks- och trädgårdskonferensen i Alnarp, men valde att avstå, då han inte ville ta fokus från konferensen.
Nu har emellertid drottningen tagit bladet från munnen och talade med all säkerhet också för sin man.
Prinsessan Maries första tal på danska
Det var en lugn och samlad prinsessa som steg upp på podiumet för att hålla sitt allra första tal på danska. Detta i samband med utställningen "Bilder av framtiden", som arrangeras av UNESCO.
Syftet med utställningen är, enligt Berlingske Tidene, upplysning om att också barn och ungdomar kan inspirera till det senare förestående klimattoppmötet i Danmark. Detta i form av bilder som visar hur världen kan komma att se ut om 30 år.
Den franskfödda prinsessan talade lugnt och metodiskt och imponerade med sin danska. Hon gifte sig den 24 maj förra året med prins Joachim och har tidigare fått kritik för att ha varit lat med att lära sig det nya språket. Nu slog hon dock kritikerna på näsan, särskilt efter att ha fått rungande applåder efter framträdandet.
Nyfiken på att se talet? Klicka på bilden ovan!
Nya avslöjanden kring Victorias förlovning
I ett tidigare inlägg skrev jag om Expressens avslöjande angående kronprinsessans förlovningsring. Den skulle enligt tidningen vara köpt av Daniel Westling hos juvelerare W.A Bohlin. Allt enligt ögonvittnen.
Men i veckans nummer av Svensk Damtidning kastas dessa spekulationer omkull. Smycket sägs nämligen vara ärvt efter den förlovningsring som drottning Silvia en gång bar. Ärendet i W.A Bohlins butik var alltså bara till för renovering.
Så har en förlovningsmiddag ägt rum, vilket samtliga nöjesinriktade tidningar tagit fasta på. Närvarande vid bjudningen var endast den närmaste släkten, bestående av Kungaparet, Prins Carl Philip, Prinsessan Madeleine med pojkvännen Jonas Bergström, Daniels föräldrar Olle och Ewa Westling, systern Anna, Prinsessan Désirée med make Niclas Silfverschiöld och Prinsessan Christina med make Tord Magnuson samt sönerna Gustaf och Oscar. Tillsammans med paret Silfverschiöld anlände också Greve Carl Johan Bernadotte med hustru Gunnila.
Dagen efter middagen, som uppges ha pågått långt efter midnatt, mötte media de nyförlovade vid Drottningholms slott, där de tog sig en promenad.
- Vi har haft de jättetrevligt. Festen igår var rolig, sa kronprinsessan till Aftonbladet.
Men det roliga var långt ifrån över. Senare samma dag hade de fest för alla vänner och enligt Expressen bjöds igår medlemmar av Daniels gym Master Training till förlovningskalas på Operaterassen vid Kungsträdgården.
Bröllopet står som bekant inte förrän nästa år, så roa sig kan paret göra utan oro för att slita ut sig - fram till sommaren i alla fall. Sedan väntar förberedelserna på allvar...