Prinsessan Birgitta förlovnings-firar
I år har det gått ett halvt sekel sedan prinsessan Birgitta och prins Johann Georg av Hohenzollern förlovade sig.
I december 1960, för 50 år sedan, eklaterades förlovningen mellan prinsessan Birgitta av Sverige och den tyske prinsen Johann Georg, av pressen kallad "Hansi".
Paret träffades på en cocktailmottagning i München hösten 1959, där prinsessan Birgitta vistades för att närmare bekanta sig med det tyska språket.
"Förmodligen hade vi blivit oskiljaktiga redan då - om inte min mor ringt två dagar senare och med omedelbar verkan förklarat mina språkstudeier för avslutade", berättar Birgitta i sina memoarer.
Paret fick emellertid tillfälle att mötas igen. I slutet av sommaren 1960 arrangerade prinsessans farfar, kung Gustaf VI Adolf en bal på Slottet i Stockholm, där naturligtvis prins Johann Georg var gäst. Ett par dagar senare friade han till prinsessan och den 15 december mötte de som sagt media i Prinsessans Sibyllas våning - precis som hennes syskon och brorsdottern kronprinsessan Victoria gjorde vid sina förlovningar.
Drottning Ingrid skulle blivit 100
Den danska drottningmodern Ingrid, skulle på söndagen ha fyllt 100 år.
Prinsessan Ingrid föddes annandag påsk, den 28 mars 1910 som enda dotter till kronprinsparet Gustaf (VI) Adolf och Margaretha (född prinsessa av Connaught). Äldre bröder var prins Gustaf Adolf (1906-1947) och prins Sigvard (1907-2002), yngre var prins Bertil (1912-1997) och prins Carl Johan (född 1916).
I motsats till sin fars mycket stränga och inramade uppväxt, blev prinsessan Ingrids barndom lycklig och förhållandevis fri.
Bland bröderna var främst prins Bertil Ingrids lekkamrat, och det finns en hel del bilder bevarade på de båda när de leker på skånska Sofiero slott, familjens sommarresidens.
Idyllen fick ett abrupt slut 1920, då Ingrids mor avled. Ingrid, 10 år, tog naturligtvis dödsfallet oerhört hårt och ställde sig mycket negativ till faderns andra hustru, Louise Mountbatten.
Det sägs att det redan 1918 på Sofiero, vid prinsessans första möte med kronprins Frederik av Danmark (då Ingrid var åtta år och kronprinsen nitton), förutspåddes att de båda skulle komma att ha en gemensam framtid.
Hur det var med den saken vet vi naturligtvis inte, men säkert är att paret förlovade sig sjutton år senare, den 15 mars 1935 och gifte sig den 24 maj samma år under stor pompa och ståt i Storkyrkan, Stockholm. Ingrid blev följaktligen Danmarks kronprinsessa.
Det kom att dröja fem år innan de båda fick sitt första barn. Den 14 april 1940 föddes så prinsessan Margrethe (höger bild), i dag Danmarks drottning, som följdes av systrarna prinsessan Benedikte (född 1944) och prinsessan Anne Marie (född 1946), sedermera Greklands drottning.
Den 20 april blev Frederik och Ingrid Danmarks nya kungapar, vilket de var fram till januari 1972, då kungen dog.
Även efter sin makes bortgång bibehöll den populära drottning Ingrid sin starka position i den danska (och även den svenska) kungafamiljen.
Såväl barn som barnbarn stod henne nära, och framför allt kronprins Frederik har flera gånger berättat om sin goda relation till mormodern. Till vänster ses han tillsammans med Ingrid och kung Frederik IX.
Drottning Ingrid avled den 7 november 2000, 90 år gammal.
Firandet av den älskade drottningens 100 årsdag kommer ske senare på året, då man nu i vår vill rikta in sig på drottning Margrethes 70-årsfirande.
Drottning Ingrid firar sin 90-årsdag år 2000, för 10 år sedan.
Längst upp fr. v: prins Nikolaos, prinsessan Alexia, kronprins Pavlos och prins Gustav.
Mellersta raden: prins Joachim med hustru Alexandra samt sonen prins Nikolai, kung Konstantin, greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg, prins Henrik, prinsessan Theodora, prins Richard, prinsessan Nathalie, prins Philippos, greve Jefferson von Pfeil und Klein-Ellguth, grevinnan Gunnila Bernadotte och prinsessan Alexandra med sonen greve Richard von Pfeil und Klein-Ellguth.
Främre raden: drottning Margrethe, drottning Ingrid, drottning Anne-Marie och prinsessan Benedikte.
Nyförlovade prinsessan är gravid
Drottning Margrethes systerdotter, prinsessan Nathalie av Sayn-Wittgenstein-Berleburg, väntar barn med sin fästman Alexander Johannsmann.
Den 34-åriga prinsessan, som i januari eklaterade sin förlovning med Alexander Johannsmann, 32, är gravid. Det meddelar danska Billed-Bladet i dag. Barnets ankomst beräknas till juli.
- Både prins Richard och jag är mycket lyckliga å det unga parets vägnar, säger den blivande mormodern, prinsessan Benedikte, till Billed-Bladet.
Detta är det tredje barnbarnet för henne, då den äldsta dottern Alexandra har två barn.
Var den lilla familjen kommer att bo efter tillökningen är ingen stor fråga. De blivande föräldrarna har redan en våning på 200 kvadratmeter på Berleburgs slott, som ägs av Nathalies far.
Statsbesöket i Brasilien - första dagen
Efter ett närapå tre timmar försenat schema, kunde svenska kungaparet på tisdagseftermiddagen äntligen inleda sitt statsbesök i Brasilien.
Anledningen till förseningen var ett kraftigt åskoväder, som gjorde att planet tvingades till en mellanlandning i staden Belo Horizonte. Efter en stund förbättrades dock vädret avsevärt, och man kunde fortsätta till huvudstaden Brasilia, där den officiella mottagningen tog plats.
Kung Carl Gustaf var klädd i strikt mörk kostym, medan drottning Silvia bar en solgul vårdräkt med tillhörande hatt.
Efter välkomnandet stod ett möte med den svenska näringslivsdelegationen på schemat och på tisdagskvällen ägde en middag av informell karaktär rum hos president Luiz Inácio Lula da Silva, 64, och hans hustru Marisa Letícia, i presidentpalatset.
I dag, onsdag, besöker kungaparet bland annat Högsta Domstolen och även kongressen (där de enligt regerinens hemsida får träffa senatens och representanthusets respektive talmän). I kväll sker en officiell buffémiddag i den svenska ambassadörens residens.
Detta är det andra statsbesöket i Brasilien för Kungen och Drottningen. I april 1984 skedde det första besöket av dylik karaktär, men landet var även tidigare som alla vet inte särskilt obekant för kungafamiljen - drottning Silvia levde i São Paulo mellan åren 1947-57, och har en stor del av sin släkt här.
Bilden till vänster visar kung Carl Gustaf och drottning Silvia tillsammans med den dåvarande brasilianske presidenten Joao Figueirado och hustrun Dulce, vid den svenska svarsmiddagen i São Paulo 1984.
Förutom kungaparet är även socialminister Göran Hägglund (kd), försvarsminister Sten Tolgfors (m) och statssekreterare Gunnar Wieslander, närvarande i Brasilien.
Markera bilderna för att läsa bildtexterna.
Namnsdagsrepris för kronprinsessan Victoria
Liksom vid förra årets officiella namnsdagsfirande för kronprinsessan Victoria, slöt drottning Silvia och Daniel Westling upp vid hennes sida.
Vid lunchtid var det en hel del glada människor som samlats på Inre borggården vid Slottet i Stockholm, för att få en skymt av och kanske få gratulera kronprinsessan, som denna fredag firade sin namnsdag. Med sig hade hon sin mor drottningen och sin fästman Daniel Westling, 36 - precis som i fjol.
Livgardets honnörstyrka och Arméns trumkår spelade för dagen passande musik och avslutade traditionsenligt med "med en enkel tulipan". Därefter utdelades blommor av alla de slag - däribland då tulpaner; först från soldaterna och därefter från den församlade folkmassan.
Den kungliga trion log i kapp och kronprinsessan Victoria tackade ödmjukt för att så många var på plats; något som faktiskt inte var alldeles självklart.
Dagarna före namnsdagen genomfördes nämligen en undersökning på uppdrag av Vårdguidens Facebook-kanal, som visade att inte mindre än 88 procent av "alla stockholmare mellan 18-30 år inte kommer uppmärksamma den kungliga namnsdagen". Trots denna måhända ganska dystra statistik dök ett hundratal människor upp, och det rådde inga tvivel om att kungligheterna trots allt är mycket populära.
Skärmdump: SVT
Joachims och Maries glada Mexico-besök
Prins Joachims och prinsessan Maries besök i Mexico gick onekligen i kulturens tecken, med besök på såväl museer med diverse utställningar, som en galamiddag.
Prinsparets besök i Mexico inleddes redan på onsdagen, då man anlände till Mexico City, men det officiella programmet började dagen därpå. Då öppnade nämligen prins Joachim och hans fru en utställning på Museo Franz Mayer, med kostymer från den danska filmen "De vilda svanarna" (baserad på H.C Andersons saga), som drottning Margrethe faktiskt har designat.
På fredagen öppnades en annan dansk visning av det kungliga paret; "Dreams on Wheels", som är en så kallad "vandrande utställning" och handlar, enligt det danska kungahusets hemsida, om dansk cykelkultur och innovativ cykeldesign.
Samma kväll besökte prins Joachim och prinsessan Marie Antropologiskt Museum, vilket kom att följas av en galamiddag (se bild till vänster). Det blev många glada miner i sällskapet, kanske tack vare kungligheternas lättsamma sätt.
Den 6 mars avlades visit till Teotihuacán-pyramiderna (bara några mil från Mexico City) och till folkparken Xochitla. Som ett minne av det danska prinsparets besök, planterades ett träd i parken.
Sydafrikanskt statsbesök i Storbritannien
Drottning Elizabeth, President Jacob Zuma, Tobeka Madiba Zuma och Prins Philip.
I skrivande stund besöker Sydafrikas president England och på onsdagskvällen ägde en ståtlig galatillställning rum.
Det var redan i tisdags som president Jacob Zuma tillsammans med sin hustru Tobeka Madiba Zuma anlände till London. Dock togs de inte emot av någon representant från det brittiska kungahuset, utan fick vänta ytterligare en dag för att möta drottning Elizabeth.
Det officiella mottagandet skedde alltså på onsdagsförmiddagen på paradplatsen Horse Guards Parade vid Whitehall, som är beläget i London. Förutom en lilaklädd drottning, närvarade bland annat även prins Philip, hertig av Edinburgh, prins Charles av Wales, Camilla, hertiginna av Cornwall och premiärminister Gordon Brown.
Med vagn färdades därefter drottning Elizabeth och den sydafrikanske presidenten till Buckingham Palace, där en privat lunch avnjöts.
Efter ett för presidentparet mycket späckat program, där bland annat ett möte med drottningens yngste son Edward, earl av Wessex, ingick, blev det på kvällen dags för en statsbankett på Buckingham Palace. Både president Zuma och drottning Elizabeth (som kvällen till ära bar "The Russian Fringe Tiara"), höll tal. Drottningen drog sig till minnes sitt första besök i Sydafrika som ägde rum redan 1947 (tillsammans med sin far George VI, mor och syster). Hon berättade att den "ovanliga skönheten i landet och dess vitalitet och kulturella mångfald gjorde starkt intryck på mig då".
Det sydafrikanska statsbesöket varar till och med den 5 mars.