Storbritannien har fått en ny hertiginna



Visserligen har vi svenskar nyligen fått uppleva ett tronföljarbröllop, placerat ett snäpp över dagens bröllop, men det är svårt att inte bli imponerad av fredagens festligheter
Her Royal Highness The Duchess of Cambridge - det är så Catherine Middleton numera ska tituleras. Hennes make är från och med i morse Duke of Cambridge, Earl of Strathearn och Baron Carrickfergus.
Hertigtiteln dyker första gången upp 1660, då på James II:s son Charles Stuart, som dessvärre avled endast ett år efter födseln. Den senaste innehavaren var George, Duke of Cambridge (1819-1904), son till Prins Adolphus, Duke of Cambridge, som i sin tur var kung George III:s sjunde son. Så visst kan titelförläningen sägas vara ett led i den kontinuitet som monarkin, då i synnerhet den brittiska, representerar.

Lämnar vi så titlar och går över till bröllopsgästerna, kan vi konstatera att det var idel spännande personer som dök upp - en salig blandning av kungligheter, politiker, sportstjärnor och musiker. De utländska kungligheterna lockade väl mest intresse för oss i Norden, och för nästan alla dessa är den minsta gemensamma nämnaren drottning Victoria. Sveriges kronprinsessa till exempel, härstammar från henne på två olika sätt, vilket gör henne till dubbel femmänning med Charles, Prins av Wales.

Men det finns ju även dem som är något närmare besläktade med den engelska kungafamiljen. 
Ta kung Harald av Norge, till exempel. Eftersom hans farmor Maud var dotter till kung Edward VII, gör det honom till den med drottning Elizabeth närmast besläktade utländske regenten. Det var också därför vi fick se honom på plats vid festligheterna i dag.

Foto: SVT, Life

Snart dags!


Uppdaterar löpande om bröllopet.

Runt 11.00 Associationerna med prins Charles och Diana Spencers bröllop 1981 haglar och i SVT ser man hellre tillbaka på detta bröllop och hänger sig åt spekulationer, snarare än att fokusera på det man faktiskt har fått se av gästerna.

11. 16 Nu är prins William, från och med i dag Duke of Cambridge, på väg till kyrkan. Han kommer i sällskap med sin best man prins Harry.

11.26 De kungliga gästerna är på väg in! Furst Albert av Monaco med fästmön Charlene, kronprinsparet av Serbien, prinsessan Sirindhorn, Sultanen av Brunei, prins Willem-Alexander och prinsessan Máxima av Holland, kungaparet av Norge, storhertigparet av Luxemburg... För att nämna några.

 

11.31 Brittiska släktingar på väg! Brudens mor i stilig vit förmiddagsdräkt.

11.41 Drottningen ser på klassiskt Elizabeth-vis fantastisk ut i gul utstyrsel.

 

11.43 Brudgummens far prins Charles och hertiginnan Camilla får ovationer bland folkmassan. Roligt att se :)

11.50 Oavsett i vilket sammanhang det är, är det alltid lika imponerande att se drottning Elizabeth göra entré. Så också nu.

11.52 Bruden Catherine Middleton syns för första gången i bild! Ser trevlig ut, men ser inga detaljer.


11.56 Och nu anländer brudnäbbet. Nu är verkligen stämningen på topp

12.08 Framme vid altaret!


Återkommersenare i dag.


Svenska prinsessor i USA


 
För tillfället befinner sig drottning Silvia i USA tillsammans med prinsessan Madeleine.
Men de Förenta Staterna är knappast outforskad mark för svenska prinsessor, och 1960 var året då inte mindre än tre av dessa besökte Amerika.
I juni 1960 reste de tre nordiska prinsessorna Astrid (Norge), Margaretha (Sverige) och Margrethe (Danmark) på en ganska omfattande USA-turné. Efterkrigstidens positiva syn på just USA hade redan satt sina spår, och det ansågs passande för de unga prinsessorna att bege sig dit och ta del av dess (populär)kultur.

De nordiska prinsessorna fick under stort pressuppbåd besöka den relativt (1955) nyöppnade nöjesparken Disneyland i Kalifornien och för eftervärlden är framförallt en åktur i en kaffekopp väl bevarad.

Dean Martin och Prinsessan Margaretha.Mest uppmärksamhet fick nog ändå kungligheterna under sin vistelse i Hollywood, där de såg inte mindre än två filminspelningar och fick träffa några av den tidens storheter.
Prinsessorna Margrethe, Astrid och Margaretha med Elvis.Två av dessa var Dean Martin och Elvis Presley och vad gäller Dean Martin, så ryktades det att prinsessorna till och med bevistade hans födelsedagsfest, som passande nog ägde rum just då.
Lika väl ut, föll sig inte mötet med "The King of Rock".
"Jag tyckte att Elvis var fruktansvärd", har drottning Margrethe berättat.

Men resan bestod inte bara av populärkulturella inslag. Även besök i typiskt nordiska emigrantområden stod på schemat och i dag finns dessa prinsessbesök inskrivna i dessa trakters krönikor.



Prinsessorna Birgitta och Désirée i USA.I november samma år var det dags för Margarethas två yngre systrar Birgitta och Désirée att genomföra en liknande resa genom USA, med cocktailpartyn och middagar som stående inslag. Här blev prinsessan Birgitta ett för fotograferna populärt objekt och även denna resa fick mycket uppmärksamhet, såväl i Sverige som i USA.

Om vi tar och lämnar året 1960, så kan vi konstatera att inte mindre än två svenska prinsessor har bedrivit studier i USA, nämligen prinsessan Christina (Harvard) och kronprinsessan Victoria (Yale).
   Prinsessan Madeleine å sin sida praktiserade från 2006 på UNICEF:s huvudkontor i New York och är nu som alla vet, projekthandläggare på World Childhood Foundations huvudkontor i New York, där hon har sin huvudsakliga bostad.

Foto: Life

Kung Harald hyllade Litauen under statsbesök


-Ni bidrar med mänsklig samvaro, sade kung Harald under det litauiska statsbesökets första dag, om de många litauer som arbetar i Norge.
På tisdagen inleddes det litauiska statsbesöket med att kung Harald och drottning Sonja tog emot president Dalia Grybauskaitè vid Slottsplassen i Oslo, där hon fick inspektera norska högvakten.
Efter lunch på slottet, kransnedläggning på Nasjonalmonumentet (till minne av de norrmän som stupade under andra världskriget) samt möte med olika representanter för norska Stortinget, blev det så dags för kvällens galamiddag på Slottet i Oslo.

I sitt tal framhöll kung Harald i sedvanlig ordning de goda kontakterna länderna emellan, och hyllade Litauens kamp för demokrati och självständighet (från Sovjet) i början av 1990-talet.
- Jag gör honnör för de många modiga litauer som kämpat för friheten, sade han bland annat.
Kungen pekade också på det faktum att många litauer efter EU-medlemskapet kommit till Norge för att arbeta.
- De är värdefull arbetskraft. Och de bidrar med mänsklig samvaro, sade han.

Förutom Kungaparet och Kronprinsparet var även kungens syster, Prinsessan Astrid, fru Ferner, närvarande. Hon bar ett diamantdiadem vi sällan ser på de kungliga damerna i Norge, tidigare ägt av hennes mor, kronprinsessan Märtha. Läs mer om smycket här.
   Drottning Sonja använde sig av den mindre uppsättningen av Drottning Mauds tiara, medan kronprinsessan Mette-Marit (som för övrigt fick rubriker i norska kvällspressen för sin återanvändning av den klänning hon bar under svenska kronprinsessbröllopet) bar sin bröllopstiara.

Faksimil: moss-dagblad.no

RSS 2.0