Sammanfattning för mars 2008

Trots att det inte blev några kungliga förlovningar den här månaden hände det faktiskt en hel del annat runt om i kungahusen. Jag sammanfattar...

1 mars: Prins Harry hemkommen från Afghanistan
Prins Harry av England har varit i Afghanistan och tjänstgjort i Brittiska armén en tid. Nu har han kallats hem och välkomnas här av sin pappa; prins Charles.

11 mars: Statsbesök från Rumänien
Den 11 mars mötte kronprinsessan Victoria Rumäniens president Traïan Basescu och hans hustru Maria på Arlanda. Man gav naturligtvis lunch på slottet och presidenten fick träffa talman Per Westerberg och statsminister Fredrik Reinfeldt. Statsbesöket varade i två dagar. På bilden syns kung Carl Gustaf med presidenten (längst till höger).

12 mars: Kronprinsessan firar namnsdagen
Kronprinsessan Victoria fiardes storslaget av både svenska folket och Armens trumkår, som spelade "Med en enkel tulipan" och Victoria-fanfaren.

13 mars: Märtha Louise av Norge väntar barn
Prinsessan Märtha Louise av Norge och hennes make Ari Behn väntar sitt tredje barn. Ankomsten är beräknad i oktober.

14 mars: Furst Albert II av Monaco 50 år
Man trodde att furst Albert II av Monaco skulle förlova sig med sin Charlene Wittstock lagom till födelsedagen, men icke... Kanske firades födelsedagen i stället med en ordentlig fest på kvällen. På bilden hyllas han i alla fall av sitt folk på den stora dagen.

15-17 mars: Ungerskt statsbesök i Belgien
Ungerns president Laszlo Sólyom (bilden) avlade statsbesök i Belgien 15-17 mars.


26-27 mars: Franskt statsbesök i Storbrittanien
Den 26 mars ankom Frankrikes president Nicolas Sarkozy och hans hustru sedan snart två månader tillbaka, Carla, till London Heathrow Airport. De togs emot av prins Charles och hertiginnan Camilla. Som alltid inleds statsbesöket med en privat lunch och sedan bar det av till Westminster för att möta premiärminister Gordon Brown. Statsbesöket avslutades med en bankett i Guildhall.

26 mars-1 april: Kronprinsessan Victoria i Förenade Arabemiraten
Kronprinsessan befinner sig på ett fem dagar besök i Förenade Arabemiraten, där hon bland annat besöker Svenska skolan och inviger en utställning om Nobel.

Kungliga medlemmar i Grekland


Jag hade tänkt göra mina listor över de kungliga medlemmarna i olika länder i ländernas bokstavsordning och det skulle ju innebära att Danmark stod näst på tur. Men det blir ju så krångligt, eftersom prins Joachim inte har gift sig med Marie Cavailler än och av den anledningen inte är någon medlem av kungafamiljen. Därför går jag vidare i ordningen och skriver om Greklands exilkungafamilj.

Kung Konstantin
Född 2 juni 1940
Kung 6 mars 1964
Gift 18 september 1964 med prinsessan Anne-Marie av Danmark
Exilkung sedan 1969 (officiellt 1973)

Drottning Anne-Marie
Född 30 augusti 1946 som dansk prinsessa
Gift sedan 18 september 1964 med kung Konstantin av Grekland
Exildrottning sedan 1973

Kronprins Pavlos
Född den 20 maj 1967
Äldste son till kung Konstantin och drottning Anne-Marie
Gift 1 juli 1995 med Marie-Chantal Miller

Kronprinsessan Marie-Chantal
Född 17 september 1968 i USA
Exilkronprinsessa i Grekland sedan den 1 juli 1995, då hon gifte sig med kronprins Pavlos

Prinsessan Maria-Olympia
Född 25 juli 1996 i New York
Äldsta barnet till kronprinsparet av Grekland

Prins Constantine Alexios
Född 29 oktober 1998 i New York
Andra barnet till kronprinsparet av Grekland

Prins Achileas-Andreas
Född 12 augusti 2000 i New York
Tredje barnet till kronprinsparet av Grekland

Prins Odusseas-Kimon
Född 17 september 2004 i London
Fjärde barnet till kronprinsparet av Grekland

Prinsessan Alexia
Född den 10 juli 1965 i Grekland
Äldsta dotter till kungaparet av Grekland
Gift 9 juli 1999 med Carlos Morales Quintana

Carlos Morales Quintana
Född den 30 december 1970
Gift sedan 9 juli 1999 med prinsessan Alexia av Grekland

Barnen
Arrietta (född 24 februari 2002)
Anna-Maria (född 15 maj 2003)
Carlos (född 30 juli 2005)
Amelia (född 26 oktober 2007)
Prins Nikolaos
Född 1 oktober 1969 i Italien
Tredje barnet till kungaparet av Grekland

Prinsessan Theodora
Född 9 juli 1983
Fjärde barnet till kungaparet av Grekland

Prins Phillipos
Född 26 april 1986
Femte barnet till kungaparet av Grekland
Drottning Sophia av Spanien
Född 2 november 1938
Äldre syster till kung Konstantin av Grekland
Gift 1962 med prins (nu kung) Juan Carlos av Spanien

Prinsessan Irene
Född 11 maj 1942
Yngre syster till kung Konstantin

Prins Michael
(och Marina Karella)
Född 7 januari 1939
Son till prins Christoffer av Grekland och sonson till George I
Gift med 7 februari 1965 med Marina Karella (född 17 juli 1940)

De har barnen
Prinsessan Alexandra (född 15 oktober 1968)
Prinsessan Olga Isabelle (född 17 november 1971)

Kunglig utställning på säteri

Image:Prinsessan Ingeborg, Svenskt porträttgalleri.jpg
Bor du i Skaraborgstrakten är det en bra idé att bege sig till Hellekis säteri på Kinnekulle. Där pågår det från och med idag (24 mars) en utställning om prinsessan Ingeborg (bilden).
Det är bröderna Stig och Bo Dahlin som står för utställningen och delar här med sig av bilder och skrifter från prinsessan, som för övrigt var hertiginna av Västergötland, och hennes efterlevande släktingar.

Bröderna Dahlin har tidigare haft utställningen "Sigvard Bernadotte 100 år" på Stockholms slott  och senare på Östergötlands Länsmuseum i Linköping, där Sigvards hustru Marianne invigde.

Utställningen om prinsessan Ingeborg pågår till och med den 27 april, så passa på och åk dit nu!

image50  image51
Prinsessan Marianne Bernadotte och Stig Dahlin vid öppandet av Sigvard Bernadotte-utställningen den 30 september 2007. Foto: Catrin Karlsson & Lennart Öberg


Prinsessan Märtha Louise väntar sitt tredje barn

På det norska kungahusets hemsida står det idag: Deras majestäter Konungen och Drottningen har den glädjen att kunna meddela att Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn väntar sitt tredje barn.
Barnet beräknas komma i oktober och liksom sina två äldre syskon kommer det med all säkerhet inte att ha någon kunglig titel.
Märtha Louise och Ari Behn har sedan tidigare döttrarna Maud Angelica, 4 och Leah Isadora, 2.

Kronprinsessan Máxima av Nederländerna

image26Kronprinsessan Máxima av Holland blev en mycket omdebatterad blivande kronprinsesa inför sitt bröllop. Hennes far hade nämligen varit jordbruksminister under militärdiktaturen i Argentina i slutet av 1970-talet.
Máxima Zorreguieta Cerruti föddes den 17 maj 1971 i Argentina som dotter till direktören Jorge Zorreguieta och hans hustru María del Carmen Cerruti.

1976 genomfördes en militärkupp i Argentina och generalen Jorge Videla utropade sig till diktator i landet. Máximas pappa, även han kallad Jorge, blev jordbruksminister i Videlas regering, som bland annat uppmuntrade tortyr.
Detta var Máxima ovetande om vid denna tid - men skulle ändå komma att lida för det vid sitt bröllop 26 år senare.

1988 tog Máxima sin examen och började studera ekonomi på universitetet Universidad Católica de Argentina. Efter det arbetade hon på banker och andra ekonomiinriktade jobb i sitt hemland, New York och stora delar av Europa.


image27

Máximas föräldrar: Jorge Zorreguieta och Maria del Carmen Cerruti. Fotot till höger: Getty images
Máxima träffade kronprins Willem-Alexander för första gången i Spanien 1999. Hon visste inte att det var en prins, så det uppstod lite missförstånd, men efter att Máxima inbjöds till ett bröllop i New York var kärleken ett faktum.

Den 30 mars 2001 förlovade paret sig och folket gladde sig åt att den 34-årige kronprinsen äntligen hade hittat någon blivande hustru.
På Máximas 30-årsdag fick hon holländskt medborgarskap, men för den sakens skull har hon inte glömt sitt hemland Argentina.

Den andra februari 2002 gifte sig kronprins Willem-Alexander och Máxima, som då blev prinsessa av Oranien och kronprinsessa av Nederländerna. Fadern Jorge tvingades stanna hemma i Argentina och följa bröllopet på TV, eftersom protesterna skulle blivit för stora i Holland annars. 
Máxima blev väl mottagen av sina svärföräldrar, drottning Beatrix och prins Claus. Sin svärfar hann hon inte lära känna något djupare, eftersom han gick bort i oktober 2002, åtta månader efter bröllopet.

Förlovningen mellan Máxima och kronprins Willem Alexander den 30 mars 2001. Blivande svärföräldrarna drottning Beatrix och prins Claus gratulerade.

image28


Det kungliga bröllopet 2002, där i princip alla europeiska kungahusen var representerade, så även Sverige.
Den 7 december 2003, 22 månader efter bröllopet, fick paret sitt första barn; prinsessan Catharina-Amalia, som  förmodligen en dag blir Hollands regent.
Den 26 juni 2005 fick de ytterligare en dotter; Prinsessan Alexia och den 10 april 2007 föddes kronprinsparets tredje barn; prinsessan Ariane.


Kronprinsfamiljen och Drottningen 2007. Från vänster: prinsessan Catharina Amalia, drottning Beatrix, kronprinsessan Máxima med prinsessan Ariane i knät, kronprins Willem-Alexander och prinsessan Alexia. 
Foto:
Government Information Service
Kronprinsessan Máxima arbetar bland annat för, liksom sin norska kollega Mette-Marit i framtiden ska göra; att invandrare ska komma in i samhället på bästa sätt.

Övriga intressen är, enligt det holländska kungahusets hemsida: natur, musik och dans.

RSS 2.0