Sammanfattning för december 2007
Även denna månad tar snart slut och det har blivit dags att sammanfatta den.
10 december: Nobelfesten
Den mest uppmärsammade händelsen under hela december måste vara nobelfesten. Innan själva spektaklet drog igång spekulerades det till exempel i media vilka klänningar Drottningen och Prinsessorna skulle ha på sig och om litteraturpristagaren Doris Lessing verkligen skulle komma. Nu gjorde hon inte det på grund av ryggsmärtor, men festen blev inte sämre för det, trots att många var besvikna över hennes frånvaro.
I år verkade det som om Prinsessan Madeleine tog hem segern i det omtalade "klänningkriget", men enligt andra så var det Drottningens kreation som var snyggast.
Hursomhelst, nobelbanketten hölls traditionsenligt i Stadshuset och till varmrätt åt man ungtupp med tuppkorv, mandelpotatis och rotselleriterrin samt silverlökspuré, kronärtskocka och rödvinsås.
20 december: Svenska akademiens högtidsdag
Vid detta datum skedde det årliga firandet av Svenska akademiens högtidsdag. Kungaparet och Kronprinsessan Victoria närvarade och firandet skedde i Börshuset.
20 december: Nyskild prinsessa 44 år
Prinsessan Elena av Spanien fyllde den 20 december 44 år. Hon föddes 1963 som äldsta dotter till Kung Juan Carlos och Drottning Sophia. I november detta året blev det officiellt att hon skulle separera från sin make sedan 12 år; Jaime de Marichalar.
17 december: Earlen av och heriginnan av Wessex får en son
Den 17 december fick Drottning Elizabeths yngste son Edward, hertig av Wessex och hans hustru Sophie, hertiginna av Wessex en son. Paret har sedan tidigare en dotter; Louise (född 2003).
Den 21 december offentliggjorde hertigparet barnets namn: James Alexander Philip Theo.
James är Drottning Elizabeths åttonde barnbarn.
23 december: Drottningen 64 år
Drottning Silvia fyllde dagen innan julafton 64 år. Födelsedagen firades privat.
25 december: Kungens jultal
Kung Carl Gustaf läste på juldagen sitt traditionella jultal. Dock var det första gången han gjorde det i TV.
I år uppmanade han svenska folket att tillsammans hjälpas åt att skapa en bättre morgondag genom att minska gatuvåldet och bli mer miljövänliga. Slutligen önskade han ett gott nytt år.
Birgitta - prinsessa av Hohenzollern och medlem i svenska kungafamiljen
Prinsessan Birgitta Ingeborg Alice föddes den 19 januari 1937 som näst äldsta dotter till prins Gustaf Adolf och hans hustru prinsessan Sibylla av Sachsen Coburg och Gotha. Vid Birgittas födelse var det hennes farfarsfar , den då 79-årige Gustaf V som satt på Sveriges tron.
Prinsessan Bigitta och hennes systrar Margaretha, Dèsirée och Christina kallades under sin uppväxt för "Hagasessorna", då de bodde på Haga slott utanför Stockholm.
Den 30 april, på Valborgsmässoafton 1946 föddes Hagaprinsessornas ende bror, Carl Gustaf, som bekant är Sveriges kung idag. Bara nio månader senare, den 26 januari 1947, förlorade de fem syskonen sin pappa Gustaf Adolf i en flygolycka. Birgitta hade då precis fyllt tio år.
Eftersom modern Sibylla, på grund av alla kungliga uppdrag, inte hade så mycket tid för sina barn, skötte mestadels barnsköterskan Ingrid Björnberg, kallad Nenne de kungliga syskonen.
Till vänster: Prins Gustaf Adolf och Sibylla med barnen Margaretha (stående), Birgitta, Christina, Dèsirée och Carl Gustaf (hos Sibylla).
Prinsessan Birgitta undervisades på Stockholms slott fram till dess att hon var 14 år. Då började hon i Franska skolan och fick därmed lite större frihet; hon kunde till exempel gå ut mer med sina vänner och roa sig.
I tonåren fäktades prinsessan mycket, något som hennes pappa också gjorde när han var ung. Modern Sibylla tyckte att det var viktigt att hennes barn tog efter sin fars idrottsintresse och det kan vara en förklaring varför Birgitta anammade sporten.
1956 började hon, passande nog, studera på Gymnastiska Centralinstitutet, GCI. Här började hon också umgås med en stor sportstjärna - ishockeyspelaren Sven Tumba. De hade en romans, som så småningom mynnade ut. Dock är paret än idag goda vänner.
1958 utexaminerades prinsessan från GCI och fick senare samma år en tjänst som gymnastiklärare på Broms skola. Här trivdes hon mycket bra och har på senare år sagt att "Det var min bästa tid!"
Prinsessan Birgitta reste 1959 till München med väninnan Catty Hägglöf för att lära sig tala tyska bättre. På en coctailmottagning träffade hon sin stora kärlek- prins Johann Georg av Hohenzollern. I slutet av 1960-talet förlovade sig paret och den 25 maj 1961 gifte de sig i Sverige. Den 30 maj skedde ceremonin i Sigmaringen.
Prinsessan Birgitta är den enda av kungens systrar som gift sig kungligt och därmed är hon också den enda av dem som fortfarande räknas som medlem av det svenska kungahuset.
Det tyska prinsparet fick tre barn: prins Carl Christian (född 5 april 1962), prinsessan Désirée (född 27 november 1963) och prins Hubertus (född 14 juli 1966).
Prinsessans bröllop med prins Johann Georg von Hohenzollern Sigmaringen 1961.
Prinsessan Birgitta med sina tre barn Hubertus, Désirée och Carl Christian.
Prinsessan har under hela sitt liv varit mycket intresserad av mode och är än idag känd för att vara den mest medvetna av Hagasessorna.
"När man var ute på en promenad i hennes sällskap kände man sig riktigt stolt över den uppmärksammhet hon väckte med sitt utseende", skrev forna barnsköterskan Nenne Björnberg i sina memoarer.
Faktiskt hade prinsessan Birgitta under många år en egen klädbutik i centrala München, som hette Popcorn.
Prinsessan Birgitta bor numera ensam på Mallorca där hon mestadels spelar golf. Hon kommer sällan hem till Sverige när olika evenemang sker här utan fungerar som kungafamiljens "länk" på Mallorca.
Hon representerade till exempel Sverige på ett besök i Nya Zeeland i oktober 2008.
Prinsessan är modeintresserad och utstyrslarna väcker ofta upseende.
Prinsessan har fyra barnbarn: Dottern Désirées barn Carl Theodor (1992), Frederik Hubertus (1995), Carolina Maria (1997) och Carl Christians son Nicolas (1999).
Prinsessan Birgitta och Hansi träffas mycket sällan och äktenskapet existerar endast på papperet, sägs det. Trots detta ställde de tillsammans upp vid kung Carl XVI Gustafs 60-årsfest 2006 och prinsessans egna 70-årsfest i januari 2007.
Ibland har det stormat kring prinsessan Birgitta. När hon och dottern Désirée var i Stockholm mot slutet av 1980-talet och marknadsförde hälsoarmbanden Bio Ray tyckte lillebror kungen att det gick för långt - han satte stopp på systerns försäljning! Trots det var försäljningssiffrorna allt annat än låga när smycket släpptes i butik och än idag är det mycket populärt.
De senaste 20 åren har Birgitta mycket sällan närvarat på släktträffar. Nu är det väl ingen som höjer på ögonbrynen för detta, men annat var det 1993, då lillasyster Christina fyllde 50. Prinsessan Birgittas frånvaro på festen ledde till spekulationer om en släktfejd, vilket naturligtvis inte stämde.
Prinsessan Birgitta på yngste sonens bröllop med Ute König 2000.
Prinsessan Birgitta är inte främmande för att skämta med andra. I slutet av 1980-talet var hon på besök hos favoritsystern Désirée i Västergötland. När så systern skulle ta ett bad fann hon till sin stora förskräckelse tre grodor i badkaret - Birgitta hade varit framme!
Med sitt glada humör och sin goda inställning till livet är det många som har Birgitta som favorit-sessa. Men allt är inte bara glitter och glamour i prinsessans liv. Sedan ett antal år tillbaka är hon djupt engagerad i stiftelsen HELP, som hjälper utsatta barn i världen. Som en av grundarna till stiftelsen tar detta mycket av hennes tid, men hon förenar ofta nytta med nöje och anordnar golftävlingar, där pengarna går till nämnda organisation.
När prinsessan sommarpratade i P1 2009 berättade hon faktiskt just om sitt engagemang för utsatta barn, samt naturligtvis sitt älskade Mallorca!
Upplägg för nobelfesten
10 december betyder nobelfest och klockan 10.05 börjar sändningarna i TV 4.
- Klockan 12.50 börjar man sända efter nyheterna igen och då handlar det om Fredsprisutdelningen. Årets fredspristagare är Al Gore och FN:s klimatpanel IPCC.
- Klockan 14.20 fortsätter sändningarna inför den kommande Prisutdelningen.
- Klockan 16.25 sker prisutdelningen i Konserthuset och för den modeintresserade visar drottningen och prinsessorna för första gången upp sina klänningar. I år är nobelpristagarna följande: Kemipriset går till tysken Gerhard Ertl, litteraturpriset går till Doris Lessing (kan ej närvara p.ga sjukdom), fysikpriset går till fransmannen Alber Fert och tysken Peter Grünberg. Ekonomipriset delas ut till Mario R. Capecchi, Martin J. Evans och Oliver Smithies. Vid 18-tiden slutar prisutdelningen och färden går mot stadshuset där Banketten hålls. Sändningarna därifrån startar ungefär 19.00.
- Något man definitivt inte får missa är pristagarnas tal vid 22.15. En dryg timme senare slutar TV-sändningarna från nobelbanketten och så småningom börjar den privata efterfesten...
100 år sedan Oscar II avled och Gustaf V blev kung
I går, den 8 december, var det 100 år sedan Oscar II avled och sonen Gustaf blev kung. Gustaf var den första bernadottska kung som inte regerade över både Sverige och Norge.
Prins Oscar Gustaf Adolf föddes den 16 juni som äldste son till hertigparet Oscar och Sofia av Östergötland. När Gustaf föddes var det hans dödssjuke farfar Oscar I som var kung i Sverige och även Norge, som då var i en union med varandra. Redan året därefter avled Oscar och sonen Karl (XV) uppsteg på tronen.
Den nye kungen hade 1851 fått en arvinge, men denne hade avlidit bara ett par år efter födseln och hans hustru Lovisa kunde inte få fler barn, så näst i tur för tronen stod den yngre brodern Oscar (Gustafs far).
1872 avled Karl XV, som under en längre tid varit sjuklig och Oscar blev kung över Sverige-Norge.
Oscar II blev aldrig särskilt folklig, så som hans bror en gång hade varit. Den nye kungen beskrivs istället som högtravande och pompös. Dessa teorier stärks utav att han, trots landets dåliga ekonomi, lät sig krönas (han var den siste kung som gjorde det).
Vid 1880-talet började det norska missnöjet över unionen växa. Sverige styrde i stort sett helt över Norge och den norska vänstern var nu trötta på det. De började ställa allt fler krav på att unionen skull upplösas, något som kungen absolut inte ville gå med på. Men när sedan Norge började hota med krig blev Oscar tvungen att ge med sig. Han ville ju inte att broderländerna skulle bli krigande konkurrenter.
Den 23 september 1905 splittrades den norsk-svenska unionen, genom att flertalet ledamöter i riksdagen röstade för en upplösning. Detta var Oscar II:s stora sorg. Nu var han tvingad att byta valspråk från "Brödrafolkens väl" till ett enkelt "Sveriges väl".
Knappt två år efter detta, den 6 juni 1907, firade Oscar II och hans hustru Sofia 50 år som gifta. Kungen konstaterade då att nästa gång folket samlades kring honom skulle bli på hans begravning. Och mycket riktigt.
Den 8 december, igår alltså exakt för 100 år sedan, avled kungen och äldste sonen, den 49-årige Gustaf blev kung under namnet Gustaf V, Sveriges, Götes och Vendes konung. Hans hustru Victoria av Baden blev drottning och hans äldste son Gustaf (VI) Adolf blev kronprins och dennes hustru Margarertha av Connaught blev kronprinsessa.
Och folket samlades omkring den gamle kungen för sista gången där han låg på lit de parade vid Riddarholmskyrkan. Där ligger nu både Oscar II och Gustaf V.