Blåblodig förlovning i Tyskland


Det hör inte längre till vanligheterna att medlemmar av två furstliga ätter gifter sig med varandra. Men det är precis det som kommer att ske senare i år...
Det är överhuvudet för den kejserliga grenen av ätten Hohenzollern - det vill säga den person som i dag skulle sitta på Preussens tron (samt även vara Tysklands kejsare) om den fortfarande existerat - prins Georg Friedrich, som under fredagen eklaterat sin förlovning med prinsessan Sophie von Isenburg.
Bröllopet kommer att stånda senare i år, meddelas det, och sammanfaller därmed med ätten Hohenzollerns 950-årsjubileum.

Den 34-årige prinsen, blev ättens överhuvud endast 18 år gammal 1994, då han efterträdde sin farfar, prins Louis Ferdinand (1907-94). Fadern avled när Georg Friedrich var ett år, i sviterna efter en fordonsolycka.
   Eftersom prins Georg Friedrich för tillfället inte har några arvingar (det blir möjligtvis ändring på det inom en överskådlig framtid), är "tronföljaren" prinsens 64-årige farbror, prins Christian Sigismund och dennes två barn.
   Preussisk tronföljd i all ära, men faktum är att prins Georg Friedrich inte strävar efter en återupprättad monarki.
- Jag är nöjd med min tillvaro som den är, har han tidigare sagt. Republikan vill han dock inte kalla sig.

Hans fästmö prinsessan Sophie, född 1978, tillhör det forna furstendömet Isenburg, som huserade i Hessen, Tyskland. Hon är dotter till prins Franz Ferdinand von Isenburg, 67, och dennes hustru Christine (född grevinnan von Saurma), 68, och har fyra syskon.
Prinsessan har, enligt det preussiska kungahusets hemsida, studerat företagsekonomi i Berlin och arbetar just nu för ett konsultföretag.

Foto: Edgar Autumn

Kungaparet bjöd till ståtlig slottsbankett



Drottning Silvia, President Toomas Ilves, Evelyn Ilves och Kung Carl Gustaf.


På tisdagskvällen bjöd kungaparet till bankett på Slottet med anledning av det estniska statsbesöket som nu pågår.
Efter en intensiv dag, som bland annat bestått av den sedvanliga välkomstceremonin där inspektion av hedersvakten alltid ingår, officiell lunch, besök vid det estniska frihetsmomentet beläget på Djurgården samt möte med riksdag och statsministern, blev det så dags för kvällens bankett på Kungliga slottet.

Som alltid hälsas de cirka 160 gästerna välkomna av Kungafamiljen, denna gång bestående av Kungaparet och prins Carl Philip, i Vita havet. Därefter avnjuts middagen i Karl XI:s galleri.
Bland gästerna märktes förutom Estlands president Toomas Ilves och dennes hustru Evelin, representanter från båda ländernas riksdag och regering, från diplomatiska kåren, län, myndigheter samt även personer som utmärkt sig inom svensk vetenskap, kultur och näringsliv.
Även kungens syster prinsessan Christina med make Tord Magnuson var på plats.

I sitt tal betonade kung Carl Gustaf den på många sätt gemensamma historien, "inte minst åren 1561-1710 då Estland var en hörnsten i Stormaktssverige", som han sade.
Han framhöll även den stora estniska flyktingströmmen till Sverige hösten 1944.
"Flyktingarna integrerades snabbt i det svenska samhället och de har alltsedan dess lämnat viktiga bidrag till den svenska utvecklingen".
Bland dessa flyktingar återfinns president Ilves föräldrar, vilket innebär att Toomas Ilves faktiskt är född i Sverige.

Kvällens meny bestod av bräckta pilgrimsmusslor, som följdes av torskfilé och helstekt Bresseduva med rostade hasselnötter. Till dessert serverades mandaringlass med passionsfruktmaräng och kokoskräm.

Vid statsbesök gäller det att visa upp landet från sin bästa sida och då spars det heller inte på de kungliga regalierna vid sådana här tillfällen, och bör inte heller göras. Som en artighet gentemot det andra landet, bar Kungen det estniska Marialandsorden (tror jag det var...), medan president Ilves bar den svenska Serafimerorden, en orden som numera endast delas ut till kungliga medlemmar eller till utländska statschefer, Toomas Ilves ej undantagen.
   Drottning Silvia var liksom presidentfrun klädd i en silverfärgad klänning och bar Prinsessan Sibyllas diadem.

Faksimil: Daylife


Kronprinsessan Victoria i Abu Dhabi


Kronprinsessan befinner sig sedan i måndags i Förenade Arabemiraten, där hon kommer att besöka fyra delstater. Dag ett och två ägnades helt åt Abu Dhabi.
Under kronprinsessan Victorias fyra dagar långa visit i Förenade Arabemiraten, kommer hon att hinna med att besöka delstaterna Abu Dhabi, Dubai, Ajman och Fujairah. Sedan i går har hon tillbringat sin tid i just Abu Dhabi, där hon bland annat närvarade vid öppnandet av World Future Energy Summit, och var en av inledningstalarna. I talet betonade hon allas vårt gemensamma ansvar för miljön och sade bland annat att "verkligheten har nått ikapp oss".

Kronprinsessan har även fått möjlighet att träffa Abu Dhabis kronprins, Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, som enligt Saudi News Today glädjer sig åt Sveriges ökade intresse för miljöfrågor. I samtalet dem emellan ska kronprinsessan Victoria ha kallat Förenade Arabemiraten för "ett föredöme", särskilt när det kommer till förnybar energi.

Under tisdagen har kronprinsessan Victoria bland annat besökt det nybyggda IKEA-varuhuset i Yas Island, Abu Dhabi (höger bild). Projektledaren Siddarth Bhide berättade att kronprinsessan "var väldigt stöttande och önskade oss lycka och framgång".
Dagen avslutades med en middag på hotellet Radisson Blu och under morgondagen bär det av till Dubai.

Faksimil: SvD, The National

Tvillingarnas första framträdande



Det danska kronprinsparet har just lämnat Rigshospitalet med de nyfödda barnen under stor medial uppmärksamhet.
Kronprinsparet anlände med var sitt barn på armen, med stora leenden. Kronprinsessan Mary höll sonen (vänster bild), medan kronprins Frederik bar dottern (höger bild, nedan).
Den närvarande pressen kunde snabbt konstatera att de båda syskonen är mörkhåriga.
- Det var en stor upplevelse att föda två barn, berättade kronprinsessan Mary för det stora pressuppbådet.

Namnen på de båda tvillingarna, kommer inte att avslöjas förrän vid dopet.
- Men vi kallar dem "lille pige och lille dreng", avslöjade kronprinsessan. Paret utesluter inte grönländska namn på barnen.

Enligt de nyblivna föräldrarna har "pojken mer temperament" än sin syster.
Tvillingarnas äldre syskon, prins Christian och prinsessan Isabella, är "så stolta och så glada", försäkrar kronprinsessan Mary.
- Jag gläder mig att komma hem och visa barnen deras nya hem, sade kronprins Frederik, som efter att barnen spänts fast i bilen, satte sig i förarsätet och körde i väg.

De kungliga tvillingarna, som innehar plats nummer fyra (prinsen) respektive fem (prinsessan) i den danska tronföljdsordningen, föddes på förmiddagen den 8 januari på Rigshospitalet, Köpenhamn.
Barnen har många nationaliteter bakåt i släkten - förutom danska, kan även de små syskonen stoltsera med en australisk (mors släkt) fransk (farfars släkt), svensk (farmors släkt) och irländsk (morfars släkt) släktbakgrund.

Faksimil: Dr.dk

Stor uppslutning vid storhertigens 90-årsfirande



Den nyblivne 90-åringen omgiven av sin familj. Från vänster ärkehertig Carl Christian av Österrike (svärson), ärkehertiginnan Marie-Astrid av Österrike (dotter), storhertig Henri av Luxemburg (son), jubilaren själv, storhertiginnan Maria Teresa av Luxemburg (svärdotter), kung Albert II av Belgien (svåger) och dennes hustru drottning Paola.


Storhertig Jean av Luxemburg fyllde den 5 januari 90 år och firade detta med en konsert under närvaro av barn och barnbarn samt övrig släkt.
Luxemburgs omfångsrika storhertigfamilj gratulerade på onsdagen familjens förre överhuvud, storhertigen Jean, som nu uppnått den höga åldern av 90 år. Förutom de fem barnen, deras respektive och barnbarn, kunde även kung Albert II av Belgien och hans drottning Paola skymtas bland de kungliga gästerna. Kopplingen mellan den belgiske konungen och den luxemburgske storhertigen återfinns i Jeans fru storhertiginnan Joséphine-Charlotte (1927-2005), som var syster till Albert II.

Firandets höjdpunkt utgjordes av den konsert som ägde rum i Philharmonie i huvudstaden Luxemburg. I samband med 90-årsdagen togs också ett foto av den 90-årige storhertigen, hans äldste son storhertig Henri och sonsonen prins Guillaume, Luxemburgs framtida regent (se höger bild).

Storhertig Henri, född den 5 januari 1921, var äldste sonen till storhertiginnan Charlotte och hennes make prins Felix. Under andra världskriget tvingades familjen fly och i huvudsak tillbringades krigsåren i Nordamerika, där Jean anslöt sig till de allierade.
   Han gifte sig 1953 med den belgiska prinsessan Joséphine-Charlotte och fick fem barn: ärkehertiginnan Marie-Astrid av Österrike (född 1954, gift med ärkehertig Carl Christian av Österrike), storhertig Henri (född 1955, gift med Maria Teresa Mestre), prins Jean (född 1957, gift med Diane De Guerre), prinsessan Margaretha av Liechtenstein (född 1957, gift med prins Nikolaus av Liechtenstein) och prins Guillaume (född 1963, gift med Sibilla Weiller).
   I november 1964 uppsteg Jean på den luxemburgska tronen efter sin mors abdikation och var regerande storhertig fram till hösten 2000, då han abdikerade till förmån för sin äldste son Henri. 2005 blev han änkling.

Foto: Life


Kunglig glans på "Nytårskuren"


På årets första dag bjöd drottning Margrethe och prins Henrik in till den sedvanliga taffeln på Amalienborgs slott. Mest uppmärksamhet fick kronprinsessan Mary - eftersom hon inte var på plats.
Först när den traditionsenliga "Nytårskuren" i Christian VII:s palats på Amalienborg tar plats, förstår man på allvar att det är ett nytt år. Prakten är stor och det spars inte på de kungliga regalierna. Avsikten med middagen är att regentparet ska önska ett gott år till främst regeringen och företrädare för det danska hovet - och vice versa.


I år tvingades den höggravida kronprinsessan Mary avstå från taffeln, men den blivande fyrabarnsfadern kronprins Frederik var på plats.
     Den som ersatte kronprinsessan var drottningens kusin prinsessan Elisabeth, som tyvärr inte verkar ha fotograferats särskilt mycket under lördagskvällen.
Desto mer blixtrade kamerorna när drottning Margrethe, prins Henrik, prins Joachim och hans hustru prinsessan Marie anlände. Dronningen var klädd i samma aftonklänning som hon bar i samband med sitt 70-årsfirande i april 2010 och senare även under det svenska kronprinsessbröllopet i juni.

Under kvällen serverades Creme Vichyssoise, terrin med viltlever, svinbröst tii huvudrätt samt till dessert chokladkaka. Dryckerna var Rosenborgsvin, Chateau de Caïx 1985 (prins Henriks eget vin från slottet Caïx), Champagne Moët et Chandon och Cuvée Spéciale.

RSS 2.0