Prinsessan Michaels favorit


Under förra veckan skedde ett turkiskt statsbesök i Storbritannien och med på en av galamiddagarna var prinsparet av Kent. Prinsessan Michael bar här det smycke som blivit hennes signum, och som har över hundra år på nacken.
Kvällen efter den stora galamiddagen för den turkiska presidenten, där drottning Elizabeth och hennes familj fanns närvarande, skedde en mindre tillställning på Guildhall i London. Här var endast två kungligheter med, nämligen prinsparet Michael av Kent (prins Michael är för övrigt kusin med Drottningen).

Marie-Christine, med titeln Prinsessan Michael av Kent, bar den så kallade Festontiaran, som består av pärlor och diamanter vilka tillsammans bildar smyckets girlandform. Tiaran är verkligen en av hennes favoriter och är väl den som förknippas mest med prinsessan. Men faktum är att den tillverkades redan under det tidiga 1900-talet och har tidigare ägts av Prinsessan Marina, Hertiginnan av Kent (svärmor till Marie-Christine, 1906-1968). Smycket var också väl använt av henne och kan ses på bilden nedan.


Det är faktiskt ren tur att Festontiaran fortfarande finns i familjens ägo. Marinas tre barn sålde nämligen av ekonomiska skäl stora delar av hennes rika smyckesskrin och en av hertiginnans mest ståtliga tiaror är i dag reducerad till en betydligt mindre pampig variant. Festontiaran har dock kvar sin ursprungliga form och kan kanske snart ses på en ny generation. Prinsessan Michael av Kent har nämligen både en svärdotter och en dotter...


Faksimil: Yahoo News

 


"Monarkin och Johannes är antidemokratisk"


Här om dagen fick jag ett upprört mejl, där inte bara monarkin, utan även jag själv (!) på grund av vad som publicerats här, anklagades för att vara odemokratiskt lagd.
Först och främst: även om man lyckas dra slutsatsen att monarkin är en odemokratisk institution, är det aningen förhastat att per automatik tillskriva samtliga monarkister som antidemokrater. Demokrati och monarki är inte varandras motsatser, även om man kan ha uppfattningen att de är oförenliga med varandra.

Är då monarki förenligt med demokrati och signalerar inte statsskicket allt annat än demokratiska värderingar?
Min uppfattning är att europeiska länder med antingen kung eller drottning som statschef, snarare signalerar att det är ett demokratiskt land vi har att göra med. I dessa länder har monarken kunnat anpassat sig till den framväxande demokratin under 1800- och 1900-talet. De monarker som inte har kunnat anpassa sig, har de facto inte längre någon tron att besitta.
Full kognatisk (dvs könsneutral) tronföljd, som 1980 infördes i Sverige, var naturligtvis ett led i denna anpassning och nödvändig för monarkins bevarande (vilket förklarar att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ställde sig neutrala/negativa till förslaget).

Och så slutligen en liten parentes... Republikanska föreningen, som för någon vecka sedan hade sitt årsmöte, deklarerade att de nu skulle bli lite mer seriösa i sin debattföring (tidigare har man roat sig med att sätta rosa kaninöron på bilder av Kungen, till exempel). Ett enligt dem mycket stort bekymmer som uppkommer i denna, för RepF nya argumentationsteknik, är tydligen att de nu kommer att bli betraktade som glädjedödare av personer som är förtjusta i Kungafamiljen.
Är det nu alla monarkister ska börja samla argumenten?

Prinsessan Madeleine avböjer Nobelfesten


Kommer inte.För andra året i rad kommer inte prinsessan Madeleine närvara vid Nobelprisceremonin och den efterföljande banketten.
Det är kungahusets hemsida som i dag avslöjar vilka kungligheter som kommer att delta vid nobelfestligheterna i Sverige. Prinsessan Madeleine hör inte till denna skara och ska i år i stället delta när The New York Academy firar att det är 100 år sedan Marie Curie fick sitt andra nobelpris.
   2010 var, enligt hovets dåvarande informations-chef Nina Eldh, anledningen till prinsessans frånvaro: "Hon arbetar i New York och kan inte hålla på att åka fram och tillbaka".
Det är ju positivt att man i år anger en bättre motivering.


Men de kommer:

 
H.M Kung Carl XVI Gustaf
H.M Drottning Silvia

  
H.K.H Kronprinsessan Victoria
H.K.H Prins Daniel
H.K.H Prins Carl Philip

...och antagligen även:

Prinsessan Christina, Fru Magnuson med make Tord
Bettina Bernadotte, Grevinna af Wisborg
Björn Bernadotte, Greve af Wisborg med hustru Sandra


Storhertig Henris faster död


Storhertig Henris äldsta faster, Hertiginnan av Hohenberg, avled i går.
Elisabeth, Hertiginna av Hohenberg, blev 88 år. Sin sista tid uppes hon ha bott med sin äldre bror storhertig Jean på Château de Fischbach. Närmast sörjande är döttrarna prinsessan Anna, 53, och prinsessan Sophie, 51, med respektive familjer, samt de tre i livet varande syskonen Storhertig Henri av Luxemburg, 90, Marie Gabriele, Grevinna av Holstein-Ledreborg, 86 och Alix, Prinsessa av Ligne, 82.

Elisabeth föddes i Luxemburg som äldsta barnet och näst äldsta dottern till Storhertiginnan Charlotte av Luxemburg och hennes make prins Felix. Under hennes sena tonår, under andra världskriget, tvingades familjen i exil, bland annat i Cascais i Portugal och i London.
   1956 gifte sig den luxemburgska prinsessan med Franz, Hertig av Hohenberg, bosatte sig i Österrike och fick två döttrar. Alltsedan hon blev änka 1977, har hon levt i Luxemburg.

Faksimil: Tageblatt Online


RSS 2.0