Drottning Elizabeth har blivit farmors mor


Ytterligare en glad kunglig nyhet har serverats från England. I dag meddelades det nämligen att drottning Elizabeths dotterson, har blivit pappa för första gången.
Det är 33-årige Peter Phillips (son till prinsessan Anne) och hans fru Autumn, 32, som under onsdagen fick en dotter. Barnet föddes på Gloucestershire Royal Hospital.
Enligt det brittiska hovets hemsida är drottning Elizabeth (farmors mor), prins Philip (farmors far), prinsessan Anne (farmor), Mark Philipps (farfar) samt Autumns familj underrättade om födseln och är naturligtvis glada över nyheten.
Det står också att läsa att barnets namn kommer att avslöjas "i sinom tid".
Hon står efter sin far i den brittiska tronföljden och innehar därför plats nummer tolv.

Värt att notera (som jag också nämnt tidigare), är att detta är första gången sedan drottning Victorias tid, som en brittisk regent får uppleva barnbarns barn. 

Peter Phillips, äldsta barnbarnet till drottning Elizabeth, lever med sin hustru i Hong Kong, där han arbetar på Royal Bank of Scotland. Sedan maj 2008 är han gift med kanadensiska Autumn Phillips (född 1978), som sysslar med PR.

Foto: Life

Monacoprinsessan 90 år


På tisdagen fyllde prinsessan Antoinette av Monaco, äldre syster till furst Rainier III, 90 år.
Prinsessan Antoinette, Baronessan de Massy, har levt ett händelserikt liv, men födelsedagen verkar hon ha firat i stillhet. Ända tills nyligen har hon synts vid furstefamiljen vid högtidliga och festliga tillfällen, men med ålderns rätt har hon alltmer dragit sig tillbaka från offentlighetens ljus.

Hon har varit gift tre gånger och har tre barn, samtliga med förste maken Alexandre Noghès: Elisabeth Anne (född 1947), Christian (född 1949) och Christine (1951-89).

Läs mitt porträtt om den kontroversiella prinsessan här.

Bilden visar prinsessan Antoinette med sin morfar furst Louis II (1870 - 1949) omkring 1923.


Prinsessan Nathalies son döptes


Konstantin Johannsmann, son till prinsessan Nathalie av Sayn-Wittgenstein-Berleburg och hennes Alexander Johannsmann, döptes på måndagen i Berleburgs slottskapell.
Konstantin fick tre faddrar: kronprinsessan Mary av Danmark, prins Gustav av Sayn-Wittgenstein-Berleburg (morbror) och Ann-Kathrin Johannsmann. I övrigt var dopet av mycket privat karaktär och befriat från pressuppbåd.

Konstantin Gustav Heinrich Richard Johannsmann  föddes den 24 juli och är yngsta barnbarnet till den danska drottningens syster prinsessan Benedikte och hennes man prins Richard, överhuvud för ätten Sayn-Wittgenstein-Berleburg.

Konstantins föräldrar, prinsessan Nathalie och Alexander Johannsmann (bilden), gifte sig borgerligt den 27 maj i år. Datum för den kyrkliga vigseln har inte satts ännu, men förväntas ske under sommaren 2011.

Ytterligare en förlovning i England


Bara dryga månaden efter kusinen prins Williams ringväxling, offentliggörs nu även Zara Phillips förlovning med sin pojkvän sedan sju år, Mike Tindall.
Nyheten publicerades på det brittiska kungahusets Twitter på tisdagsförmiddagen, där det står att läsa: "The Princess Royal and Captain Mark Phillips are pleased to announce the engagement of their daughter Zara Phillips to Mr Mike Tindall".
Själva frieriet skedde, meddelas det, i går kväll.

Förlovningen kom knappast som en överraskning. Redan i fjol sade Mike: "Jag tror inte det är fråga om vi kommer att gifta oss, utan när".
När bröllopet kommer att stå, är ännu inte bestämt.

Zara Phillips, född 15 maj 1981, är dotter till prinsessan Anne och hennes första make Mark Phillips och näst äldsta barnbarnet till drottning Elizabeth. Varken hon eller hennes äldre bror Peter, som för övrigt gifte sig 2007, har (efter prinsessan Annes önskemål) någon titel.
   Zara är en passionerad ryttare och blev bland annat världsmästare i fälttävlan 2006. Hon representerar ofta den kungliga familjen vid sportrelaterade evenemang och planerar att delta i OS 2012.

Mike Tindall är född den 18 oktober 1978 i Otley som är beläget i West Yorkshire i England. Han är en professionell rugbyspelare sedan 1997 och det var i samband med Rugby World Cup i Australien 2003 som paret träffades första gången.

Foto: LIFE

Prinsessan Christina har cancer


I dagens Aftonbladet berättar prinsessan Christina att hon har bröstcancer.
Prinsessan fick diagnosen i våras och har därefter behandlats på Karolinska Universitetssjukhuset, en process som enligt Aftonbladet avslutades i förra veckan.
- Nu vill jag bara ha lugn och ro, säger hon själv.


Prinsessan Christina fru Magnuson är sedan en lång tid tillbaka engagerad i medicinsk forskning och har bland annat varit ordförande för Karolinska Institutets donationskampanj "Genombrott för livet", som verkade för nya medicinska forskningsgenombrott.
- Jag är glad och tacksam att Sverige är världsledande på det här området, säger prinsessan till Aftonbladet.

Foto: SVT


Kungen bjöd till nobelmiddag på Slottet



Under lördagskvällen fortsatte Nobelfestligheterna. Kung Carl Gustaf bjöd nämligen in till den traditionsenliga middagen för Nobelpristagarna på slottet.
Tiaror, frackar och aftonklänningar... Den som inte fick nog av dessa saker under fredagens Nobelbankett får verkligen sitt lystmäte nu.
Med start 19.30 skedde nämligen Kungaparets privata Nobelmiddag på Stockholms slott, där förutom Nobelpristagarna, även representanter för Riksdag, Regering, svenska och norska Nobelstiftelsen, Akademier samt ambassadörer, närvarade.

Gästerna hälsades som alltid välkomna i Vita Havet av Kungafamiljen, för att sedan inta den alltid lika storslagna middagen i Karl XI:s galleri.
Till bordsdam fick Kungen fysikpristagare Konstantin Novoselovs hustru doktor Irina Barbolina. Drottning Silvia, som för övrigt bar sitt favoritsmycke Drottning Sofias diadem, hade liksom för två år sedan, Nobelpristagaren i litteratur till bordet, medan kronprinsessan Victoria fick den andre fysikpristagaren Andre Geim. Victoria bar ingen tiara, utan slog i stället på stort med Intågssmycket runt halsen, som vi har drottning Victoria (1862-1930) att tacka för att det kom in i Sverige.

Den som fick prins Daniel till bordsdam var kemipristagarens fru Socorro N. Heck och på prins Carl Philips högra sida återfanns nämnde Andre Geims hustru doktor Irina Grigorieva.

Förutom Kungafamiljen, fanns även prinsessan Christina fru Magnuson med make, grevinnan Bettina Bernadotte och greve Björn Bernadotte, på plats.

Till förrätt bjöds det prominenta sällskapet på en cognacsdoftande hummersoppa med pilgrimsmusselfylld raviolo, som följdes av ugnsstekt gös med örtsås, inkokt pak-soi och krämiga puylinser med anklever från frigående ankor. 
Därefter svampstekt rådjursytterfilé med potatispuré, vit Albatryffel samt grönsaksmillefeuille och slutligen desserten, som var
en chokladplanet med mjölkchokladglass.

Men den cirka tre och en halv timma långa middagen bestod inte endast av dinnerande. Tal hölls under kvällen av professorerna Per Delsing (fysik), Jan-Erling Bäckvall (kemi) och Christer Höög (medicin).

Faksimil: ANP

Nobelfestens kungliga...

 
...Debutant
Vilken debut sen! Prins Daniels Nobeldebut är nästan att jämföras med drottning Silvias 1976. Påpassad var han från pressen, men trevligt verkade han ha ändå och då särskilt med kemipristagarens hustru Sumire Negishi.



...Skratt
Jag skrev tidigare att kung Carl Gustaf såg ut att trivas ypperligt under kvällens festligheter, och kanske var det därför han bjöd på ett stort antal skratt under hela sittningen. Under Andre Geims tacktal om fysikpriset bjöd han på kanske kvällens största sådana.


...Missöde
Prins Carl Philip började under middagen frenetiskt borsta på sitt ordensband, kanske efter att ha råkat spilla mat eller dryck. Till sina bordsgrannar skrattade han bort den lilla fadäsen.





...Utstyrsel
På flera forum har prinsessan Christina lovordats för dels sin frisyr och dels sin klädsel.
Och visst var hon stilig även i år, denna Nobel-veteran.
Även kronprinsessan Victoria har beundrats för sin klänning och leder just nu en omröstning i Aftonbladet.

...Stolthet
När Mario Vargas Llosa i sitt för övrigt fantastiska tal benämnde Sverige som landet där verklighet och litteratur möts, sprack drottning Silvia och även prins Carl Philip upp i stora leenden, som möjligen gav uttryck för stolthet..?



Skärmdump: SVT


Nobelbanketten 2010


Nobelbanketten pågår som alla vet just nu och ur kungligt perspektiv präglas festligheterna av prins Daniels debut.
Kungligheter som har varit särskilt påpassade av kamerorna under kvällen har faktiskt varit drottning Silvia, som ju även sticker ut på långt håll med sin gröna utstyrsel, samt Nobel-debutanten prins Daniel.

De 1350 gästerna har serverats anka i press med vinteräpplen, pumpa, ättiksgrönsaker och kryddig gelé, tryffelstekt piggvar med vintersallad på kantareller och oxsvanstryffelsky samt till dessert len mjölkchoklad och apelsinbavarosie smaksatt med gammeldansk bitter, med apelsinsallad. Det låter det!


Vid honnörsbordet

H.M Kung Carl XVI Gustaf
Bland de kungliga ser i särklass alltid Kungen ut att trivas bäst vid Nobelfesten. Här sitter han och jämför kvällens meny med sin bordsdam Irina Grigorieva, som är gift med fysikpristagaren.





H.M Drottning Silvia
Det går inte att ta miste på vem av alla runt honnörsbordet som är drottning - det faktumet förstärks inte minst av klädseln - och framförallt de Leuchtenbergska safirerna som väl är ett av de finare smyckena i de Bernadotteska samlingarna.
Det här är för övrigt hennes 33:e Nobelfest (1980 var hon inte med på grund av sjukdom).






H.K.H Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria är flexibel vad gäller att konversera. På bara några sekunder hinner hon tala med sina bordsgrannar och även med personer på andra sidan bordet.
Sin klänning matchar hon i kväll med Ståldiademet, som hon på en Nobelbankett senast bar 2004.
Hennes bordsherre är kemipristagaren Ei-ichi Negishi.






H.K.H Prins Daniel
Inte heller Sveriges allra nyaste prins - ännu så länge, har några problem med konversationen. Han har kemipristagarens fru Sumire Negishi till bordet.





H.K.H Prins Carl Philip

Prinsen har inte skymtats så väldigt mycket, något han inte brukar göra i dessa sammanhang av någon anledning. Trots (eller tack vare) detta verkar han ha en trevlig kväll. Bordsdamen heter Patrica Llosa och är hustru till litteraturpristagaren.




Prinsessan Christina fru Magnuson

Prinsessan Christina, som jag tror firar 50-årsjubileum i Nobelsammanhang nästa år, ser liksom sin bror Kungen, ut att trivas exemplariskt på banketten. Till sin mörkgrå aftonklänning bär hon sitt privata diadem som hon fått i gåva av sin gudmor Elsa Cedergren (född Bernadotte, 1893-1996).
Litteraturintresserade prinsessan har Mario Vargas Llosa till bordet.


Skärmdump: SVT 


Kungafamiljen under Nobelprisutdelningen




Så är årets Nobelprisutdelning i Konserthuset avklarad.
Tyvärr missade jag hela ceremonin då jag befinner mig på ett tåg där internetuppkopplingen inte är den bästa. Jag får helt enkelt lägga krutet på banketten i kväll i stället...
Jag kan dock konstatera att mina spekulationer från i går besannades, då såväl drottning Silvia som kronprinsessan Victoria använde de diadem som jag tyckte skulle bäras; de Leuchtenbergska safirerna respektive Ståldiademet.

Skärmdump: SVT


Fredsprisceremonin 2010


Det norska kungaparet är på plats i Oslo Rådhus där Fredsprisutdelningen är igång.
Ceremonin inleddes med toner av Per Gynths "Solveigs sang" och sjöngs av Marita Kvarning Sølberg.
   Fredspristagaren Liu Xiabo är inte på plats eftersom han är fängslad i Kina på grund av "samhällsomstörtande verksamhet".

Nobelkommitténs Thorbjorn Jagland sade bland annat i sitt tal: "Detta pris är inte riktat mot Kina" och konstaterade vidare att fredsprisets syfte inte är att stöta sig med någon.
I slutet av sitt tal sade han: "Liu har inte gjort något fel. Han måste befrias".

I Liu Xiaobos frånvaro, lästes en text författad av Xiabo, upp av skådespelerskan Liv Ullman: "I have no enemies - my final statement".

Kronprinsparet närvarar inte, eftersom de sedan en månad tillbaka är på en privat utlandsresa med sina barn.

Skärmdump: Nobelprize.org


Bankettens bordsplacering


Tidigare i dag meddelades bordsplaceringen vid honnörsbordet under fredagens Nobelbankett i Stadshuset.
I sedvanlig ordning är drottning Silvias bordskavaljer Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch, som innehaft positionen som just ordförande sedan 2005. Överraskande var det inte heller att prinsessan Christina fru Magnuson får författaren Mario Vargas Llosa till bordet, eftersom hennes bordsherre traditionsenligt är litteraturpristagaren (förutsatt att det är en man, vilket som bekant är fallet i år). Llosas fru får sitta vid prins Carl Philips högra sida.

Eftersom det är fysikpriset som står högst i rang, gör detta fysikpristagarens fru doktor Irina Grigorieva till kung Carl Gustafs bordsdam.
Vidare får kronprinsessan Victoria medicinpristagaren Ei-ichi Negishi och prins Daniel hans hustru Sumire Negishi till bordet. Prinsessan Christinas man, generalkonsul Tord Magnuson, sitter tillsammans med Renate von Klitzing, som är gift med 1985 års fysikpristagare Klaus von Klitzing.

Till skillnad från i fjol hamnar inte grevinnan Bettina Bernadotte af Wisborg och hennes bror greve Björn vid det åtråvärda honnörsbordet.

Faksimil: Nobelprize.org

Filmklipp från Nobelprisutdelningen 1953


Prinsessan Margaretha, Prins Bertil, Drottning Louise, Kung Gustaf VI Adolf, Prinsessan Sibylla & Prinsessan Ingeborg. Gustaf VI Adolf, Prinsessan Sibylla och Prinsessan Ingeborg.
Jag påbörjar nu uppladdningen inför Nobelfestligheterna som främst äger rum på fredag och lägger in ett klipp från 1953 års prisutdelning.
Kungligheterna som var med detta år var kung Gustaf VI Adolf, drottning Louise, prins Bertil, prinsessan Sibylla, prinsessan Ingeborg samt prinsessan Margaretha.

Clementine Churchill.Strålande glad denna dag för 57 år sedan var Clementine Churchill (1887-1977), som representerade sin make, Storbritanniens litteraturpristagare premiärminister Winston.
Lite roligt är när Svenska Akademiens Sigfrid Siwertz skall presentera henne och för ett ögonblick råkar blanda ihop språken. En småleende prinsessan Ingeborg slänger då en blick på prinsessan Sibylla, som dock förblir oberörd.

Speaker är Erik Bergsten.


Vilka tiaror?


Leuchtenbergska safirerna.Fick just frågan om vilka diadem som de kungliga damerna kommer att bära under Nobelfesten i morgon.
Det har jag naturligtvis ingen aning om, men får jag gissa (och det gör jag), väljer drottning Silvia de Leuchtenbergska safirerna (de användes ju inte under sommarens bröllop, så förhoppningsvis kommer de väl till pass nu i stället). Smycket är i Nobelsammanhang det av Drottningen mest använda, näst efter Drottning Sofias diadem. På "festernas fest" har vi dock inte sett det sedan 2006, så nu är det hög tid igen!

StåldiademetKronprinsessan Victoria å sin sida tror jag kommer att bära
Stål-diademet, vilket vi inte sett sedan fjolårets Nobelfestligheter, då det användes av såväl prinsessan Christina fru Magnuson (banketten) som av kronprinsessan själv (under Kungens privata middag). Victorias favorit Stråldiademet ligger också bra till och bars senast vid årets representationsmiddag på Slottet. Jag tippar dock på att hon bär det på Kungens privata middag för Nobelpristagarna den 11 december, eftersom det så flitigt genom åren har brukats vid prisutdelningen och banketten...

Prinsessan Christina då? Jag tippar på att hon bär Prinsessan Sibyllas diadem i morgon, vilket hon senast hade under Nobelfesten 2007. Sitt privata kan hon ju använda den 11 december.

Prinsessan Madeleine närvarar inte vid årets Nobelfestligheter, vilket innebär att hon är förskonad från dylika spekulationer.

Utländska kungligheter vid Nobelfirandet


Så skall i veckan Nobelpriset delas ut med efterföljande bankett i Stockholm. Men vilka utländska kungligheter har egentligen närvarat vid firandet genom åren?
Nobelfestligheterna är något som drar till sig uppmärksamhet från hela världen varje år. Den svenska (och norska) kungafamiljens närvaro vid evenemanget bidrar därtill till att man förknippar den i och för sig privata tillställningen med just Sverige (och Norge), vilket naturligtvis ger en mängd pr till vårt land.

Det är därför inte konstigt att även några kungligheter från utlandet genom åren har bevistat Nobelprisutdelningen. Till denna skara hör bland annat prinsessan Margaretha av Danmark. Hon var född prinsessa av Sverige år 1899 (dotter till prins Carl och prinsessan Ingeborg), men dansk kunglighet i och med sitt giftermål med prins Axel av Danmark år 1919.
Under 1960- och 70 talet, efter sin makes död, slöt hon upp vid sin kusin och gode vän kung Gustaf VI Adolfs sida, vid Nobelfesten varje år.
   
1975 var både drottning Margrethe och prins Henrik med tillsammans med den unge svenske kungen.

Ännu en dansk prinsessa har faktiskt närvarat, faktiskt så sent som 2002. Då var det drottning Margrethes syster prinsessan Benedikte det handlade om, som fick ersätta kusinen prinsessan Christina som bordsdam till litteraturpristagaren, detta år den ungerske författaren Imre Kertész. Med prinsessan kom maken prins Richard av Sayn-Wittgenstein-Berleburg.

Men det har även funnits lite mer långväga kungliga gäster i anslutning till Nobelfirandet. Jag har för mig att det var med anledning av den spanske litteraturpristagaren Camilo José Cela 1989, som Spaniens prins Felipe närvarade vid kungens privata middag på slottet den 11 december det året.
   För att inte tala om den saudiarabiske prins Sultan Bin Abdul-Aziz som deltog vid banketten 1985. Han fick prinsessan Lilian till bordet det året.

Nämnas bör också det tyska syskon- tillika greveparet Bettina och Björn Bernadotte af Wisborg göras, som under varje Nobelbankett försöker locka till sig samtliga nobelpristagare till "Nobelpristagarna på Lindau" , där nobelpristagarna får möjlighet att träffa unga forskare. Projektet startades 1951 av syskonens far, den framlidne Lennart Bernadotte, men traditionen fortlever alltså än i dag.


Faksimil: Nobelprize.org


Drottning Elizabeth på biopremiär


Tisdagskvällen bjöd på en spännande blandning mellan filmstjärnor och kungligheter, när drottning Elizabeth och prins Philip närvarade vid en biopremiär.
Det var filmen The Chronicels of Narnia: The Voyage of the Dawn Threader (på svenska Narnia: Kung Caspian och skeppet Gryningen) som hade biopremiär på Odeion Leicester Square i London den 30 november.
Filmen baseras naturligtvis på C.S Lewis tredje bok i serien om just Narnia, som för övrigt publicerades 1952, det året drottning Elizabeth uppsteg på den brittiska tronen.


Just hemkommen från statsbesök i Oman och Abu Dhabi, slöt Drottningen och prins Philip, hertig av Edinburgh, under tisdagskvällen upp vid filmens skådespelares sida, vilka bland annat är Liam Neeson, Ben Barnes och Laura Brent samt, icke att förglömma, filmens regissör Michael Apted. Dessa fick träffa drottningen som sedvanligt tackade de medverkande i samband med premiären.
Drottning Elizabeth var klädd i en glittrig blå klänning och såg, likt den drottning hon är, märkbart majestätisk ut.

Foto: LIFE

RSS 2.0