Prinsessan Anni-Frid av Reuss

Prinsessan Anni-Frid Reuss är en av få kungligheter som inte är världskänd på grund av sin titel, om man inte räknar signaturen ABBA-Frida som en sådan...
Den 15 november 1945 föddes Anni-Frid Lyngstad som dotter till norskan Synni Lyngstad och den tyske soldaten Alfred Haase. Fadern försvann ur bilden inan Anni-Frid hann födas och modern dog 1947, när dottern bara var två år. Hon växte därför upp hos sin mormor i Sverige.
Anni-Frids karrär som sångerska började tidigt. Redan som 13-åring uppträdde hon i dansband, och sjöng också jazz..

Som 17-åring, 1963, gifte hon sig med musikern Ragnar Fredriksson. De fick barnen Hans (1963) och Lise-Lott (1967). 1969 ställde Ann-Frid upp i melodifestivalen första gången med låten "Härlig är vår jord" och hennes album kom ut 1971.

Året därefter, 1972, startades bandet ABBA av framförallt Benny Andersson och Björn Ulveus, som innehöll, förutom dessa och Anni-Frid, också Agneta Fältskog.
I början gick det lite trögt för dem, men 1973 deltog de i melodifestivalen första gången tillsammans; med låten Ring Ring, som kom på tredje plats. Trots detta fick de nu ändå ett genombrott i Sverige. 
Året därpå ställde de åter upp i melodifestivalen, med låten Waterloo. Med denna låt vann de inte bara i den svenska uttagningen, utan även i Eurovision song Contest. Nu fick de sitt absoluta internationella genombrott.

Därefter kom de med låtar som "Mamma Mia", "Dancing queen", "Thank you for the music", "Gimme gimme" och mycket mer. Nedan har jag länkat till när ABBA uppträdde dagen innan kungen och drottningen gifte sig.
http://www.youtube.com/watch?v=nUEfIQjEvRU&feature=related
Anni-Frid döptes i folkmun om till "Frida" och blev identifierad som den mörka tjejen i popgruppen - i kontrast till den blonda Agneta.
1978 gifte sig Anne-Frid med gruppmedlemmen Benny Andersson. Inga barn tillkom i det äktenskapet.

Efter att Agneta och Björn i bandet 1979 skilt sig (de gifte sig 1971) och det ryktades om att Anni-Frid och Agneta var ovänner bestämde sg bandet 1982 för att gå skilda vägar. Anni-Frid och Benny skilde sig året innan; 1981, så det var antagligen också en bidragande orsak.

Efter uppbrottet fortsatte Anni-Frid sjunga, oftast solo, men har också sjungit duetter med till exempel Marie Fredriksson. På 1980-talet träffade hon prins Ruzzo Reuss, som för övrigt var landskapsarkitekt. De gifte sig 1994 och Anni-Frid fick titeln Anni Frid, Prinsessan Reuss, grevinna av Plauen (på tyska: Anni Frid Prinzessin Reuss Gräfin von Plauen). Prinsen hade sedan tidigare tvillingdöttrarna Henriette och Pauline (födda 1973).

1998 omkom Anni-Frids dotter Lise-Lotte i en bilolycka och året därefter drabbades hon åter igen av sorg. Då dog nämligen maken Ruzzo i cancer, bara 49 år och Anni-Frid blev änka.


Till vänster: Anni-Frid med sin make, prins Ruzzo Reuss.
Till höger: Med styvdöttrarna Henriette och Pauline på prinsens begravning 1999.
Foton: Lars Rosengren och Krister Hansson
Numera bor prinsessan i Fribourg, Schweiz och förekommer då och då på olika evenemang i Sverige. Hon är engagerad inom miljön och god vän med drottning Silvia.
Någon skiva har hon inte släppt sedan 1996 (hon tänkte släppa en vid millenieskiftet, men det blev inte av pga makens död) och det finns inget som tyder på att hon tänker släppa en ny i framtiden. Men kanske...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0