Kronprins Willem-Alexander av Nederländerna

Kronprins Willem-Alexander är jämte sin hustru en mycket omtyckt kunglig person i Nederländerna. Nu frågar man sig: När ska Beatrix abdikera?
Prins Willem-Alexander Claus George Ferdinand föddes den 27 april 1967 som äldste barnet till dåvarande kronprinsessan Beatrix och maken prins Claus. Han föddes i staden Utrechts, som är en av de största städerna i Nederländerna. Prinsens mormor Juliana var då regerande drottning och vid sin sida hade hon sin man prins Bernhard; Willem-Alexanders morfar.
Willem-Alexanders syskon kom tätt. I september 1968 föddes prins Friso och bara ett år senare Constantijn. Goda lekkamrater fann han således i bröderna.

Prinsen började sin utbidning på Baarnse skola i Baarn, fortsatte studierna på United World College of the Atlantic i Wales och avslutade sin teoretiska utbildning på Leiden Universitet, där han bland annat utexaminerades i historia.

1980 abdikerade drottning Juliana till förmån för sin dotter Beatrix och Willem Alexander blev kronprins.Willem-Alexander (mitten) med bröderna Friso (vänster) och Constantijn (höger). Året är 1978.

I sin ungdom var prinsen av Oranien, som är hans titel, ganska glad i att festa, vilket gav honom en hel del öknamn. Många gånger frågade sig säkert holländarna när han skulle göra slag i saken och gifta sig. 1999 fick de svaret, då han klargjorde att det för hans del inte skulle bli något bröllop förrän han passerat 40-årsstrecket. Han tog upp sin far, prins Claus som förebild, som var just 40 år när han gifte sig.
Ödet skulle dock välta dessa planer.

Den 30 mars 2001 förlovade sig kronprins Willem-Alexander med argentinskan Máxima Zorreguieta. Hennes far; Jorge var jordbruksminister under Georg Videlas fruktansvärda regim på 1970-talet, vilket ledde till stor skandal vid tiden för förlovningen. 
Den 2 februari året därpå gifte sig kronprinsen och Máxima i Nieuwe kyrka i Amsterdam. Det dröjde ett par år innan paret fick sitt första barn, men i juni 2003, mitt i flytten till Villa Eikenhorst, meddelades det att kronprinsessan gick i väntans tider. Glädjen var stor, inte bara bland de kungliga.
Den 7 december 2003 anlände parets första barn till världen: Catharina-Amalia. 26 juni 2005 föddes det andra barnet; Alexia och den 10 april 2007 föddes ytterligare en dotter: Ariane.
Eftersom Nederländerna har full kognatisk tronföljd kommer äldsta dottern, prinsessan Catharina Amalia en dag bli drottning.

Innan kronprins Willem-Alexander träffade Máxima spekulerades det faktiskt i en romans mellan honom och svenska kronprinsessan Victoria. Det faktum att hon vid denna tid redan hade en pojkvän brydde man sig inte om, men sanningen är faktiskt att paret är mycket goda vänner. På Victorias 25-årsfest närvarade nederländska kronprinsparet, både på det officiella och privata firandet.
Att de inte gifte sig skall man inte sörja över, eftersom det skulle innebära att någon av dem inte skulle kunna bestiga tronen i respektive land.
Kronprins Willem Alexander och hustrum Máxima med de tre döttrarna Ariane, Catharina-Amalia och Alexia.

Kronprinsen är militärt intresserad och har under årens lopp, liksom sin belgiske kollega Philippe, stigit i graderna. Faktiskt har han pilotlicens sedan 1993. Prinsen av Oranien har även genomfört militära uppdrag, som 1995, då han befann sig i Bosnien och besökte de holländska trupperna. 2004 var han i Afghanistan på ett liknande uppdrag.
Bland kronprinsens övriga intressen märks politik i stort, han är sedan 2004 ordförande i FN:s vatten- och renhållningsnämnd och senast i februari 2009 reste han till Antarktis för att i egenskap som detta besöka olika forskningsstationer. Han är även intresserad av sport och åren 1995-98 var han medlem i den Nederländska olympiska kommitén.

Kronprinsparet av Nederländerna är idag mycket populära och vissa i landet vill, i alla fall enligt tidningen Royal, att Willem Alexander ska bli kung med detsamma. Frågan är om drottning Beatrix vill gå i sin mors fotspår och abdikera? Juliana var 71 år när hon överlämnade tronen till sin dotter och Beatrix är i skrivande stund lika gammal, men trots det visar hon inga tecken på att överlåta tronen till sin son.
Kanske bryter hon den holländska trenden och är regent livet ut? 
Trackback
RSS 2.0