Minnesvärda kungliga händelser 2007

Det är nu som bekant ett nytt år och då är det dags att minnas det bästa med kungafamiljerna 2007.


19 januari: Prinsessan Birgitta 70 år
Prinsessan Birgitta blev den 19 januari 70 år och firades av släkt och vänner på Mallorca.
På bilden syns prinsessan Birgittas make prins Johann Georg av Hohenzollern och födelsedagsbarnet själv.               Foto: IBL

23 januari: Prinsessan Caroline 50 år
Prinsessan Caroline av Hannover (född prinsessa av Monaco) fyllde den 23 januari 50 år.
Hon är äldre syster till furst Albert II av Monaco och har fyra barn: Andrea, Charlotte, Pierre och Alexandra. Hon är gift sedan 1999 med prins Ernst August av Hannover.

26 januari: Astronaut på slottet
När den svenske astronauten Christer Fuglesang i december 2006 var uppe i rymden bjöd kronprinsessan Victoria in honom på besök till kungliga slottet. Den 26 januari ägde det mötet rum.
På bilden hälsar kungaparet Christer och hans hustru Lisa Fuglesang välkomna.

2-17 februari: Kungen på skid-VM i Åre
Den andra februari invigde kung Carl Gustaf skid-VM i Åre. Det kom att bli tre medaljer till Sverige: En guldmedalj till Anja Pärson (störtlopp), en bronsmedalj till Patrik Järbyn (störtlopp) och en silvermedalj till Maria Pietilä-Holmner (storslalom).

23-25 februari: Kung Harald av Norge firade sin 70-års dag
Den 21 februari fyllde kung Harald 70 år och det firade han dagarna 23-25 februari. Från Sverige kom kungaparet och prinsessorna Victoria och Madeleine.

26-29 mars: statsbesök i Japan
Den 25 mars anlände det svenska kungaparet till Japan och dagen därpå inleddes statsbesöket. Kejsarparet Akihito och Michiko tog emot.  

21 april: Dansk prinsessa född
Den 21 april fick kronprinsparet Frederik och Mary sitt andra barn: Isabella Henrietta Ingrid Margrethe.
Hon döptes sedan den 1 juli.

9-16 maj: Statsbesöket i Danmark
Den 9 maj inleddes statsbesöket i Danmark och närvarande från den svenska kungafamiljen var kungaparet och kronprinsessan Victoria. Förutom det danska kungaparet och kronprins Frederik deltog även prins Joachim.
Den svenska svarsmiddagen skedde i Sverige. 

21-23 maj: Japans kejsarpar deltar i Linnéjubileet
Året 2007 har särskilt präglats av Linnéfirandet - det är 300 år sedan Carl von Linné föddes. Japans kejsare Akihito är intresserad av botanik och då var det ju passande att åka på besök i Sverige just detta år. Bland annat besökte man Bergianska trädgården (bilden) norr om Stockholm.                     

10 juni: Prinsessan Madeleine 25 år
Den 10 juni fyllde prinsessan Madeleine 25 år och firades av entusiastiska människor på inre borggården vid kungliga slottet i Stockholm. Prinsessan fick ta emot mycket blommor och vädret var fint - en bättre födelsedag får man leta efter!       

Kronprinsessan 30 år
Kronprinsessan Victoria fyllde den 14 juli 30 år och hyllades först på slottet av folket. Där fick hon också en födelsedagspresent av regeringen - en platt-TV. 
På eftermiddagen befann sig kronprinsessan och resten av kungafamiljen på Solliden, där födelsedagsfirandet  direktsändes i TV. Kvällens konfrencierer var komikerna David Batra och Johan Glans. Bland annat uppträdde Carola och Måns Zelmerlöw.         Foto: Scanpix

11 -12 september: Statsbesök från Brasilien
Den 11 september anlände Brasiliens president Luiz Inacio Lua da Silva med hustrun Marisa Leticia till Stockholm för att avlägga ett statsbesök i Sverige. Kungaparet var som vanligt värdar.

3 oktober: Dansk kunglig förlovning
Den 3 oktober förlovade sig, inte helt oväntat, prins Joachim med fransyskan Marie Cavailler. Drygt en månad senare meddelades det att bröllopet ska hållas lördagen den 24 maj 2008.

9-11 oktober: Statsbesök från Bulgarien
Den 9 oktober anlände Bulgariens president Georgi Parvanova och hans hustru Zorka till Stockholm för att avlägga ett statsbesök i Sverige. Kungaparet och kronprinsessan tog emot.  


20 november: Brittiska regentparet firar diamantbröllop
Den 20 november för 60 år sedan gifte sig Drottning Elizabeth och prins Philip av Storbrittanien. Detta firades naturligtvis under pompa och ståt - dagen innan själva jubileumsdagen. Anledningen till detta var att regentparet den 20 november befann sig på Malta för att återuppleva sin bröllopsdag.

20-22 november: Statsbesök i Österrike
Dessa dagarbefann sig svenska kungaparet i Österrike för att avlägga statsbesök där. Värdparet var presidenten Heinz Fisher och hans hustru Margit. På bilden syns kungen och drottningen tillsammans med förbundskanslerparet Alfred Gusenbauer och Eva Steiner.

10 december: Nobelfesten
Den 10 december skedde traditionsenligt nobelfesten. Mest uppmärksammad blev som vanligt drottningen och prinsessorna för sina klänningar.

17 december: Tillskott i Englands kungafamilj
Den 17 december föddes Prins Edward och hustrun Sophie sitt andra barn James. Han är Drottning Elizabeths åttonde barnbarn.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0