Prins Henrik av Danmark

Prins Henrik, gift med drottning Margrethe av Danmark framstår ofta som en glad fransman mitt i kungahuset. Men han har dock humör, vilket han har visat prov på flera gånger...
Greve Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat föddes den 11 juni 1934 i Gironde, som ligger i sydvästra Frankrike. Hans föräldrar var greve André de Laborde de Monpezat och dennes hustru Renée (född Doursennot).
Greven blev tidigt en berest person, eftersom familjen inte långt efter födseln flyttade till Vietnam, som då var Franska Indokina, där fadern fick ett arbete.

När greve Henri var 5 år flyttade familjen tillbaka till Frankrike, där han så småningom genomgick sin utbildning i hemmet. Familjen bodde på slottet Cayrou på orten Cahors, som vid gått i arv i generationer.
1948 började han på gymnasiet i Cahors och fortsatte efter två år sina studier på ett gymnasium i Vietnam. Greven läste sedan statsvetenskap och juridik på olika universitet runt om i Frankrike. Därefter studerade han orientaliska språk på ett universitet i Hong Kong, Kina. Bevisligen en mycket välutbildad greve!
   1959-1962 var han på plats i Algeriet, mitt i frihetskriget, för att genomgå den obligatoriska värnplikten.

Prins Henriks yrkesverksamma liv ägde rum på 1960-talet. Han kunde titulera sig diplomat när han enligt det danska kungahusets hemsida 1962 arbetade på Asien-avdelningen i det franska utrikesministeriet. I ett par år var han också ambassadörssekreterare på Frankrikes ambassad i London.

Redan på försommaren 1966 förlovade sig greve Henri hemligt med den danska tronföljaren Margrethe, men inte förrän den 4 oktober samma år skedde det offentligt. Greven blev alltså godkänd av sina kommande svärföräldrar; det dåvarande danska kungaparet kung Frederik IX och svenskfödda drottning Ingrid.
Bröllopet mellan de båda ägde rum den 10 juni 1967 i Holmens kyrka i Köpenhamn och bröllopsfesten kom sedan att hållas på Fredensborgs slott.

Grevens bröllop med Danmarks tronföljerska Margrethe. Från vänster svenske kungen Gustaf VI Adolf, Henris svärmor drottning Ingrid, svärfar kung Frederik IX, budparet, samt modern Renée.
Greve Henris namn fördanskades och han fick titeln Hans Kunglig Höghet prins Henrik av Danmark, greve de Laborde de Monpezat.
   Barnen kom tätt. Den 26 maj föddes prins Frederik och bara ett år senare, den 7 juni 1969 föddes andre sonen prins Joachim.

Den 14 januari 1972 avled den danske kungen Frederik IX. Prins Henriks hustru blev då drottning, medan Henrik fick titeln Prinsgemål.

Den nya regentfamiljen blev snabbt mycket omtyckt och populär, inte minst därför att prins Henrik och drottning Margrethe var ett mycket intellektuellt par.
Det har på senare år sagts att prins Henrik var en mycket sträng far, men sanningen att säga träffade varken han eller barnens mor sönerna speciellt mycket under deras yngre år. Det har i stället varit barnsköterskorna och mormor drottning Ingrid som prinsarna Frederik och Joachim brukade vända sig till.

Den 18 november 1995 gifte sig prins Henriks yngste son prins Joachim, med Alexandra Manley från Hong Kong och Henrik fick sin första svärdotter. Paret fick två barn: prins Nikolai (född 28 augusti 1999) och prins Felix (född den 22 juli 2002).
När skilsmässan mellan de båda offentliggjordes 2004 berättade prins Henrik öppenhjärtigt för media: "Det är inte roligt att ens son inte är lycklig i sitt äktenskap, men sån't är livet".

Den 14 maj 2004 fick prins Henrik sin andra svärdotter. Då gifte sig nämligen äldste sonen kronprins Frederik med Mary Donaldson från Australien, som vid bröllopet blev kronprinsessa av Danmark. Paret har två barn: prins Christian (född 15 oktober 2005) och prinsessan Isabella (född den 21 april 2007). Prins Henrik och hans drottning har alltså fyra barnbarn.

Det danska regentparet fick den 24 maj 2008 ytterligare en svärdotter. Yngste sonen prins Joachim gifte då om sig med fransyskan Marie Cavailler. Paret har ett gemensamt barn, prins Henrik, döpt efter sin farfar (född 4 maj 2009)

Prins Henrik och drottning Margrethe med fyra av barnbarnen; prins Nikolai, prins Christian, prins Felix och prinsessan Isabella.
Förutom att ha varit en mycket sträng far åt sönerna, visade prins Henrik prov på sitt humör 2002.
När drottning Margrethe av någon anledning som regent, inte kunde agera värdinna på en officiell tillställning, tog sonen kronprins Frederik hennes plats. Prins Henrik kände sig då "Åsidosatt, degraderad och förnedrad". Han flyttade då till sitt vinslott på orten Caïx för att tänka över saker och ting.
Rykten om äktenskapskris och skilsmässoplaner uppstod, men som tur var blev det inget med detta (det var för övrigt vid den här tiden jag fick upp ögonen för det danska kungahuset).
Annars framstår prinsgemålen som en glad och trevlig fransman med ett bullrande skratt.

Varje sommar åker regentparet ut till slottet Caïx på semester. Ett av prinsens stora intressen är vinodling och han har naturligtvis en egen sådan!
Ett annat intresse prins Henrik har är språk, som han för övrigt delar med sin hustru. Han talar flytande franska, danska, engelska, kinesiska och vietnamesiska. Han har även översatt böcker från franska till danska.

Kommentarer
Postat av: Gealach

Vilken trevlig blogg! Den ska jag hålla koll på!



Ja, nu fick vi ju veta häromdagen att prinsessan Marie är gravid, så fler barnbarn blir det! :-D

2008-11-13 @ 19:53:11
URL: http://www.metrobloggen.se/gealach
Postat av: hans westregård

käre prins

I WIKIPEDIA FICK JAG FRAM ATT PRINSEN VARIT I KRIGET I ALGERIET MELLAN 1959 OCH 1962. 59 VAR HAN 25ÅR.HADE HAN OFFUTBILDNING? OM SÅ ÄR FALLET, TYCKER JAG ATT NI SKALL TA MED DET I HANS CV.VAD GJORDE HAN I ALGERIET? VAR HAN STRIDANDE?TACKSAM FÖR DETALJER RÖRANDE HANS TID I ALGERIET 59-62.

OM HAN VAR STRIDANDE ELLER ÖVER HUVUDTAGET JOBBADE FÖR DET FRANSKA FÖRSVARET ,ANSER JAG ATT DET SKALL FRAM PÅ DENNA SIDA. ATT GLÖMMA BORT 3 ÅR AV HANS LIV ÄR LITE MISSTÄNKT. VAR HAR WIKIPEDIA FÅTT UPPGIFTEN OM ATT HAN VAR I KRIGET I ALGERIET?

3 BORTGLÖMDA ÅR. NO GOOD.

VÅR SVENSKE KUNG ÄR GENERAL, AMIRAL. DET GÄLLER ATT

GLITTRA SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT.HAN BLEV NÄTT OCH JÄMT OFFICER I FLOTTAN.JAG ANSER ATT DET ÄR ETT HÅN MOT RIKTIIGA MILITÄRER ATT KUNGAR OCH PRINSAR HAR

GENERALSUNIFORMER PÅ SEJ BARA FÖR ATT DOM ÄR SNYGGA.VARFÖR INTE KLÄ UT SEJ TILL ÖVERLÄKARE?

JAG TYCKER ATT KUNGLIGHETER SKALL BÄRA FANTASIUNIFORMER FÖR DÅ KAN DOM GÅ HELA VÄGEN DÅ DET GÄLLER ATT VARA STILIG.TÄNK PÅ KUNGEN OCH JAG

VISST VAR BRYNNER STILIG.

OM DET KOMMER FRAM ATT PRINSEN INTE HAR VARIT I STRID, BÖR HAN FÅ OPERETTUNIFORMER.OM JAG INTE HAR SETT HELT FEL, BÄR HAN REDAN NU AMIRALSUNIFORM SOM ÄR MODELL 1800.

SER FRAM MOT SVAR PÅ FRÅGOR JAG STÄLLT.



HÖGAKTNINGSFULLT



HANS´EGON TORSTEN WESTREGÅRD 420126 4118



res.off. emeritus

2009-09-06 @ 18:14:40
URL: http://www.metrobloggen.se/gealach

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0