Nobelprisutdelningen i Oslo

Skärmdump: SVT
Klockan 13.00 inleddes fredsprisudelningen i Oslo, och den norska kungafamiljen var naturligtvis på plats.
Kung Harald och drottning Sonja.Det hela startade med sång av den framgångsrika operasångerskan Solveig Kringlebotn och därefter hölls ett tal av fredspriskommitténs ordförande Thorbjörn Jagland. À-propos det kontroversiella valet av fredspristagare, USA:s president Barack Obama, menade han att man fick se årets utdelning som ett redskap för framtiden. Vidare kom han med klargörandet att "Nobelkommittén utgår alltid efter Alfred Nobels testamente".

President Barack Obama och hustru Michelle.Priset delades sedan ut och det blev dags för Obama att hålla sitt tacktal. Detta inledde han med orden: "Vad vi gör spelar roll, vi kan förändra historiens gång" och berättade vidare om krig och dess förödande konsekvenser.
Han betonade också det faktum att krig ibland är en nödvändighet för att kunna skipa fred.

Kronprinsessan Mette-Marit och Kronprins Haakon.Kung Harald, drottning Sonja, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit är naturligtvis på plats, och klädda efter klädkoden mörk kostym. Familjen är till synes på mycket gott humör och sprack flera gånger under Jaglands tal upp i stora leenden.
Tidigare under dagen mottog kungaparet president Obama, och det fanns ingen tvekan om att den sistnämnde kände sig mycket hedrad av att vara på plats i vårt nordiska grannland för att motta just fredspriset.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0