Villa Parkudden - en lämplig kunglig bostad

Visst är Djurgårdsvillan Parkudden en mycket passande bostad för prinsessan Madeleine - den renoverades nämligen för hennes farfars farfars bror på 1890-talet...
Nåja, än är inget säkert, men mycket tyder onekligen på att Sveriges yngsta prinsessa väljer att bosätta sig på Villa Parkudden, Djurgården, utanför Stockholm. Detta enligt ett brev från en jurist till hovets advokat Axel Calissendorff, som bland annat Aftonbladet skriver på fredagen.
Den majestätiska byggnaden är verkligen inget dåligt val och har tidigare bebotts av kungligheter. 

Kung Gustaf V:s näst yngste bror, prins Carl, hertig av Västergötland och hans hustru prinsessan Ingeborg (född prinsessa av Danmark) flyttade efter bröllopet till Arvsfurstens palats på Gustav Adolfs torg i huvudstaden. Det kungliga paret, som föredrog naturen framför staden, lät snart med hjälp av Ferdinand Boberg (1860-1946), bygga sig en sommarbostad på Djurgården, Villa Parkudden. Hit reste "prins Carls" så ofta de kunde och det var faktiskt här det äldsta barnet, prinsessan Margaretha, föddes den 25 juni 1899.

Hertigfamiljen trivdes aldrig i Arvsfurstens palats och valde istället att på heltid flytta ut till Djurgården. Det blev emellertid inte Parkudden som blev familjens permanenta bostad, utan Byströmska villan (dock användes Villa Parkudden som deras hem i väntan på uppförandet).
Behovet av den ståtliga sommarbostaden, som ju även den var belägen på Kungliga Djurgården, ansågs 1908 litet och den växande familjen (utökad med de två döttrarna Märtha och Astrid), bestämde sig istället för att om somrarna flytta ut till det i Östergötland nybyggda Villa Fridhem. Dock mindes prinsparet den lyckliga tiden på Parkudden med glädje, vilket främst tog sig i uttryck att man hade just Villa Parkudden som förebild för byggandet av Fridhem.

I dag ägs, enligt Aftonbladet, Parkudden av Kungliga Djurgårdsförvaltningen. Kung Carl Gustaf har dock dispositionsrätt, vilket naturligtvis kan komma till prinsessan Madeleines och hennes tilltänktes fördel...

På bilden till höger syns prinsessorna Margaretha och Märtha framför Villa Parkudden. Året är möjligen 1902.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0