Furst Albert på expedition i Antarktis

Furst Albert vid ankomstenI måndags inleddes furst Alberts expedition på ön King George Island i Antarktis. Det har varit två händelserika dagar med avslut imorgon (torsdag).
Furst Albert av Monaco, 50, anlände till King George Island på en tredagars expedition på måndagen. Ön är belägen norr om den Antarktiska halvön och tillhör därmed Sydshetlandsöarna, av vilken King George Island är den största. På ön finns ingen ursprunglig befolkning som regelbundet lever här, men trots detta kommer det året runt personer som bedriver forskning här.

Furst Albert har hunnit med mycket på sin resa. Bland annat har han, enligt det monegaskiska hovet, besökt olika laboratorium som till exempel specialiserar sig på geologi, geografi och mikrobiologi. De olika forskningsstationerna han under expeditionen besöker representeras av 18 olika länder, däribland Ryssland, Kina, Polen och Sydkorea.
Anledningen till besöket är furstens, likt svenske kungens samt kronprinsessan Victorias, stora miljöintresse. King George Island är mycket hotat av den globala uppvärmningen och i Monaco hoppas man att i samband med expeditionen i en högre utsträckning kunna belysa denna viktiga fråga.

Imorgon avslutas besöket på King George Island, men furst Alberts Antarktis-vistelse tar inte slut där. Den 14 januari kommer han att inleda en expedition på Sydpolen, så det blir minst sagt en intensiv början på året!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0