Kung Alberts nyårsönskan uppfylld

Belgiske Kung Alberts vädjan om en ny regering gick på årets näst sista dag i uppfyllelse, då en ny premiärminister utnämndes.
Sedan mer än en vecka tillbaka har det pågått en regeringskris i Belgien. Personer i premiärminister Yves Letermes regering misstänktes ha blandat sig i försäljningen av den belgiska banken Fortis, som har påverkats mycket negativt av den stundande finanskrisen. Premiärministern tvingades då lämna en avskedsansökan till kung Albert - som accepterade den. 
Sedan den 20 december har nu Belgien varit utan regering och kungens uppmaning i jultalet löd; "Ge landet en ny regering!"
Denna vädjan gick i uppfyllelse i tisdags. Det belgiska hovet kunde då meddela att en ny premiärminister är utnämnd; kristdemokraten Herman Van Rompuy, 61 (vänster bild). Vidare har han mottagits av kungen vid en audiens i det kungliga slottet.

Den belgiske kungen och hans folk kan alltså andas ut, om än endast tillfälligt. Trots en ny regeringschef står landet inför en stor uppgift: att handskas med den ekonomiska krisen som har drabbat landet mycket hårt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0