Prinsessan Ragnhild av Norge
Är det någon som tycker att prinsessan Märtha Louise är frispråkig och lite rebellisk? Då känner man inte till hennes faster, prinsessan Ragnhild, som är ett strå vassare - hon har till exempel sagt hon inte tycker norska kungabarnens val av partner är något vidare...
Prinsessan Ragnhild Alexandra föddes den 9 juni 1930 som äldsta barnet till Norges kronprins Olav och dennes hustru prinsessan Märtha. Ragnhild är nära besläktad med det svenska kungahuset, eftersom modern var född svensk prinsessa och dotter till kung Gustaf V:s näst äldste bror prins Carl och hans danskfödda prinsessa Ingeborg. Ragnhilds far å sin sida var född dansk prins, med namnet Alexander, men fick byta till det mer norskklingande Olav när fadern prins Carl blev kung i Norge (med konunganamnet Haakon) 1905.
Nämnvärt är också att Ragnhild var den första prinsessa att födas i Norge på nästan 200 år, mycket med anledning av den svensk-norska unionen då Bernadotterna även regerade i Norge.
Prinsessan hade ännu inte fyllt två år då systern Astrid föddes i februari 1932.
Fem år senare, 1937, föddes ende brodern prins Harald, som då blev arvprins, eftersom Norge vid denna tid hade agnatisk tronföljd.
17 maj-firande 1948 och norska kungafamiljen är samlad! Från vänster farfar kung Haakon, mamma kronprinsessan Märtha, systern prinsessan Astrid, prinsessan Ragnhild själv, brodern prins Harald och pappa kronprins Olav.
Uppväxten var, för att citera det Norska hovets hemsida, idyllisk. Den tog plats på slottet Skaugum med dess omgivningar (som idag för övrigt är kronprinsfamiljens bostad).
Den 9 april 1940 ägde tyskarnas ockupering av Norge rum. Som kungligheter var man långt ifrån förskonade; det cirkulerade faktiskt kidnappningsplaner kring kronprins Olav vid denna tid. Det fanns alltså ingen annan utväg för den unga familjen än att fly landet. Prinsessan Ragnhilds far och farfar flyttade till London och kronprinsessan Märtha tog med de tre barnen till Washington. Familjen hade en god vän i president Roosevelt, som var ett stöd under hela andra världskriget.
1945, när även Norge nåtts av freden, flyttade prinsessan Ragnhilds familj tillbaka till Norge och det blev ett kärt återseende med folket, som trots det ökade avståndet med sitt kungahus kommit det närmare än någonsin, mycket tack vare att det aldrig fanns något tvivel kring var kungligheterna stod under dessa år.
Åren som följde kom att bli, trots viss representation, relativt lugna. Prinsessan bodde tillsammans med sina föräldrar och syskon på Skaugum ända till 1953, då hon skulle fylla 23 år. Ragnhild hade då träffat den stora kärleken, sju år äldre herr Erling Lorentzen. Att han inte var kunglig betraktades av många, inte minst från hovet, som en stor skandal. Inte blev det bättre när hon gifte sig med honom den 15 maj samma år. Av sin far fick hon då titeln Prinsessan Ragnhild fru Lorentzen, en titelform som naturligtvis är förebilden för våra Hagasessors "bördsdegradering" vid deras bröllop på 1960- och 70-talet.
Bröllopet med Erling Lorentzen 1953.
Hur som helst flyttade paret kort efter bröllopet till Rio de Janeiro i Brasilien. Pressen spekulerade i anledningen och kom fram till att det var för att hon övertalats av sin far, kronprinsen. Prinsessan Ragnhild menar att detta inte stämde.
"Erling skulle överta ett företag i Brasilien och jag följde självklart med - vi skulle ju leva tillsammans. I början skulle vi vara där i två år, det har blivit över 50. Och jag ångrar inte en sekund."
Tre barn blev det för prinsessan och Erling: Haakon (född den 23 augusti 1954), Ingeborg (född den 27 februari 1957) och Ragnhild (född den 8 maj 1968). Dessvärre fick prinsessan Ragnhilds mor inte träffa något av barnbarnen, eftersom hon avled i sviterna av cancer 1954.
1982 fick prinsessan Ragnhild en svärdotter för första gången. Det var äldste sonen Haakon som gifte sig med brasilianskan Martha Carvalho de Freitas. Paret gav Ragnhild tre barnbarn: Olav (född 1985), Christian (född 1988) och Sophia (född 1994).
Samma år som Haakon gifte sig även Ragnhilds äldsta dotter; Ingeborg med Paolo Riberio. De fick ett barn: Victoria (född 1988).
Prinsessan Ragnhilds och Erland Lorentzens "sladdis" (som också hon heter) Ragnhild gifte sig 2003 med norrmannen Aaron Long och så sent som december 2007 fick de sitt enda barn: Alexandra.
Prinsessan Ragnhild och hennes make har alltså fem barnbarn.
Prinsessan Ragnhild med stora delar av sin familj. Från vänster barnbarnet Christian, svärdottern Martha, sonen Haakon, barnbarnet Sophia, prinsessan Ragnhild själv, maken Erling, dottern Ingeborg, barnbarnet Victoria och svärsonen Paolo.
Prinsessan med
maken och yngsta
dottern Ragnhild
samt hennes make
Aaron.
Ragnhild hade under en period ingen vidare bra relation till sin yngre bror kungen och hans familj. Mycket beror säkert på en i Norge mycket omtalad intervju i TV-dokumentären "Prinsesse i eksil", som handlade om henne själv. Bland annat uttalade hon sig om sina yngre släktingars; kronprins Haakons och prinsessan Märtha Louises val av sina respektive.
"Om min far kung Olav hade levt hade han aldrig godkänt de senaste årens äktenskap i familjen. Jag är inte överlycklig för dessa som barnen har gift sig med, men det har jag inte med att göra. Det är inte mina barn." sa hon bland annat.
Detta kan stå i kontrast med prinsessans egna bröllop på 1950-talet med en icke-kunglig person, som ju blev skandal.
"Erling var av en annan kategori. Han hade ett ordentligt jobb", bemötte hon det.
Republikanerna spådde efter dessa uttalanden, liksom alltid vid sådana här tillfällen, om monarkins undergång. Själv tycker jag det nästan uteslutande är bra att hon struntar i konvenansen och "rör om i den kungliga grytan". Man får ju trots allt inte glömma att prinsessan är född i en helt annan generation, där de kungliga normerna nästan enbart genomsyras av strikt konservativa värderingar.
Kommentarer
Trackback