Kung Albert II av Belgien 75 år

Kung Albert II 75 år!Idag fyller Belgiens kung 75 år!
Kung Albert II, kung av Belgien sedan augusti 1993 då han efterträdde sin framlidne bror Baudouin, fyller idag 75 år. Han blev faktiskt den äldste regerande monarken någonsin i det lilla europeiska landet i veckan. Den förre rekordhavaren, kung Leopold II (1835-1909) dog nämligen sex dagar innan sin 75-årsdag.
Den populäre regenten är sedan 50 år gift med prinsessan Paola Ruffo di Calabria och har med henne barnen kronprins Philippe, 49, prinsessan Astrid, som fyllde 47 igår och prins Laurent, 45.
Äktenskapet har i många år stormat och ett tag var skilsmässa nära förestående, men lyckligtvis slapp man detta och idag uppges relationen mellan makarna åter vara stabil.

Kung Albert har i dagarna varit på semester i Frankrike, men lagom till födelsedagen återvände han till Belgien. Men det är inte främst för att fira, utan med anledningen av EU-valet imorgon...
 
Vänster bild: Nyfödde prins Albert 1934 med sin mor, den svenskfödda drottning Astrid, som han inte har några minnen av. Hon omkom i en bilolycka året därpå.
Höger bild: En ettårig prins av Liège.


Albert (t.h) med sina syskon Baudouin (sedermera kung i Belgien) och Josèphine-Charlotte (storhertiginna av Luxemburg).

 
Förlovning och bröllop med prinsessan Paola Ruffo di Calabria 1959.


Efter kung Baudouins plötsliga bortgång 1993 blev det yngre brodern som fick ta över landets styre.


Relationen makarna emellan var ett tag mycket frostig, men uppges nu vara bättre.
Imorgon skriver jag om lördagens kungliga nationaldagsfirande i Sverige samt om morgondagens födelsedagsfirande - prins Joachim av Danmark, som blir 40 år. En händelserik kunglig helg med andra ord!

Kommentarer
Postat av: Anita

Hej Johannes.

Tittar in och säger hej.

2009-06-07 @ 09:35:22
URL: http://rubin.bloggspace.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0