Kungligt hänt i veckan

I veckan som gått har en del kungliga nyheter som är värda att ta upp ägt rum. Här summeras de, i mitt tycke, mest intressanta.

Måndag, 2 november-torsdag, 12 november - Prinsen av Wales och Hertiginnan av Cornwall på officiellt besök i Kanada
Den tio dagar långa visiten i Kanada inleddes i veckan för prins Charles och hans Camilla. På denna tid skall besök i fyra provinser och 12 städer hinnas med.

Enligt det brittiska hovet är meningen med det officiella besöket att det kungliga paret ska få möjlighet att stifta närmare bekantskap med det kanadensiska folket, som bland annat inrymmer unga människor, personer som arbetar för allehanda välgörenhetsstiftelser samt den kanadensiska armén. Det är ju trots allt så att landets statschef är drottning Elizabeth II, prins Charles mor.

Bilden visar prinsen av Wales och hertiginnan av Cornwall vid en inspektion av the Royal Regiment of Canada i Toronto på torsdagen.

Jag kommer att skriva mer om Kanadabesöket i veckan.

Faksimil: De TelegraafTisdag, 3 november-fredag, 6 november - Holländskt statsbesök i Mexico
Drottning Beatrix och prinsparet av Oranien, det vill säga kronprins Willem-Alexander och kronprinsessan Máxima, reste på tisdagen till Mexico för att avlägga ett statsbesök. Vistelsen i det sydamerikanska landet gick, som så många andra, i miljöns och ekonomins tecken och drottningen närvarade på flera olika möten och forum där just dessa ämnen avhandlades. Kronprinsen höll på andra dagen av statsbesöket ett anförande vid seminariet "Energieffektivitet och hållbar utveckling från producent till slutanvändare".

Vid president Felipe Calderóns officiella middag för de kungliga gästerna, som ägde rum den första kvällen, stod traditionsenligt de två statscheferna för talen. Drottning Beatrix betonade bland annat Mexikos stora framsteg vad gäller att få ner den höga brottsligheten samt vikten av att bygga upp en allt större medelklass som "utgör ryggraden i ett demokratiskt samhälle".

Faksimil: Danska kungahusets hemsidaTisdag, 3 november-fredag, 6 november - Danskt statsbesök i Vietnam
Ett mycket späckat - och familjärt statsbesök blev det för drottning Margrethe, prins Henrik, kronprins Frederik och kronrinsessan Mary i Vietnam (prinsgemålen bodde ju här i sin barndom). Jag har tidigare i veckan skrivit om president Nguyen Minth Triets middag för de danska besökarna, men kungligheterna hann med betydligt fler aktiviteter än de jag nämnde i mitt inlägg. Till exempel besökte drottningen och kronprinsessan en keramikfabrik, tillsammans med kronprinsparet avlade drottning Margrethe visit på Konstakademien i Hanoi, och vidare gjordes besök vid Art Festival och Kiem Lien Tempel i samma stad.
Kronprins Frederik och hans hustru bevittnade under den sista kvällen en rockkonsert i Hue, där även andra plikter kallade.

Bilden är från regentparets svarsmiddag i Temple of Literature, Hanoi, på tisdagskvällen.

Faksimil: SkånskanOnsdag, 4 november - Prinsessan Madeleine möter släkten vid hästshow
Efter den månadslånga New York-vistelsen besökte prinsessan Madeleine en hästshow i Flyinge, som är beläget i Skåne. Hon anlände tillsammans med sin fars kusin, prinsessan Benedikte, i en stilig vagn som drogs av fyra hästar.
En av deltagarna i showen var den danska prinsessans yngsta dotter, prinsessan Nathalie av Sayn-Wittgenstein-Berleburg, som är en proffessionell ryttare och tävlar i dressyr.

Faksimil: Skånskan


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0