Glad 70-årsmiddag för drottning Margrethe


Skärmdump: TV2På tisdagskvällen hölls en galamiddag på Christianborgs slott, med anledning av drottning Margrethes 70-årsdag den 16 april.
Hela det officiella Danmark var på plats för att fira den älskade drottningen av Danmark.
- Det är en stor glädje att tillsammans med Prinsgemålen kunna bjuda er välkomna till denna afton, sade en strålande drottning Margrethe i sitt välkomsttal, som tog plats i Riddarsalen på Christianborgs slott. Talet avslutades med förhoppningen om "att alla skall få en trevlig fest".


Det är ingen överdrift att påstå att förväntningarna infriades. Tack vare till synes fantastisk mat (vars sammansättning prins Henrik för övrigt stod för); hummergelé med skaldjur och stenbitsrom som följdes av helstekt kalvfilé, glaserade svampar, morotsröra med timjan, potatiskaka samt till dessert Gateau Succes med Cognac-marinerade plommon, och lättsam underhållning, blev tillställningen starkt präglad av glada skratt och muntra miner. Särskilt märkbart var det när ståuppkomikern och trollkonstnären Rune Klan framträdde - han fick till och med drottningen att signera en påläggsskinka, vilket hon gjorde med glädje.

Den danska kungafamiljen var nästintill fulltalig vid kvällens födelsedagsmiddag. Förutom det danska regentparet närvarade även kronprins Frederik och kronprinsessan Mary, prins Joachim med hustru prinsessan Marie, samt drottningens syster prinsessan Benedikte med make prins Richard av Sayn-Wittgenstein-Berleburg.
Herrarna var klädda i frack, medan damerna bar aftonklänning och, i de kungligas fall, tiaror.

Majoriteten av de cirka 350 gästerna var dock inte kungligheter, utan representanter från dansk regering, regioner, departement, politik och rättsväsen.


Från och med torsdag kommer kungliga släktingar från andra länder sluta upp vi det kungliga firandet. Från Sverige närvarar kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0